ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/02/2014

Ομιλία Δ.Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑσχετικά με την άρση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζόμενων της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ)




Κύριε Υπουργέ,

Η 24 Ιανουαρίου 2013 -κατά τη γνώμη τη δική μου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικάτων των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, δηλαδή των σταθερών συγκοινωνιών, ήταν και παραμένει μία «μαύρη – κατάμαυρη ημέρα» για τη δημοκρατία και για τα συνδικαλιστικά και εργατικά δικαιώματα στη χώρα μας.

Κι αυτό, γιατί με δύο κυβερνητικές αποφάσεις, αφενός του Πρωθυπουργού κυρίου Σαμαρά και αφετέρου του τότε Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κηρύχτηκε πολιτική επιστράτευση των απεργών των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ), με αφορμή την πολυήμερη απεργία που είχαν οι εργαζόμενοι του μετρό, αλλά και τις απεργίες αλληλεγγύης-στήριξης αλλά και τις απεργίες για τα δικά τους ζητήματα, που είχαν οι εργαζόμενοι και στο τραμ και στον ΗΣΑΠ, δηλαδή συνολικά οι εργαζόμενοι των Σταθερών Συγκοινωνιών.

Έχουμε πει, κύριε Υπουργέ, με κάθε τρόπο, πολιτικό, νομικό, συνδικαλιστικό, ανθρώπινο ότι είναι πάρα πολύ αντισυνταγματικές, πάρα πολύ αντιδημοκρατικές αυτές οι αποφάσεις. Στηρίζονται σε μία διεύρυνση των μοναδικών δυνατοτήτων και εξαιρέσεων που δίνει το Σύνταγμά μας στο άρθρο 22, παράγραφος 4, εδάφιο β, για να υπάρχει επίταξη εργασίας, για να υπάρχει αναγκαστική εργασία, για να παραβιάζεται η ελευθερία της εργασίας.

Συγκεκριμένα η κατοχυρωμένη από το ανωτέρω άρθρο του το Συντάγματος της χώρας μας ελευθερία της εργασίας επιτρέπεται να καταλυθεί με την επιβολή επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δηλαδή μεταξύ άλλων και με πολιτική επιστράτευση απεργών, μόνον στις περιπτώσεις που αναφέρονται περιοριστικά στο εδ. βʼ της παρ. 4 του άρθρου 22 του Συντάγματος, ήτοι για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Εδώ, κύριε Υπουργέ,  με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και του αρμοδίου Υπουργού αλλά και με το άρθρο 41 του νόμου 3536/2007, τον οποίο επικαλούνται, διευρύνθηκαν οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να γίνει πολιτική επιστράτευση εργαζομένων πριν και μετά την κήρυξη της απεργίας και συγκεκριμένα προστέθηκαν και λόγοι που έχουν να κάνουν με τη δημόσια τάξη, που δεν προβλέπεται καθόλου στο Σύνταγμα της χώρας μας.

Συνεπώς, τόσο η διεύρυνση της δυνατότητας επίταξης υπηρεσιών και πολιτικής επιστράτευσης απεργών «για κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη» από το νομοθέτη όσο και η χρήση της διάταξης αυτής ως απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι ευθέως αντίθετες με το Σύνταγμα.

Η πρακτική αυτή είναι εξάλλου προδήλως αντίθετη:

i) με την υπʼ αρ. 29 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (ΔΟΕ), «περί της αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας» του 1930 [κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2079/1952 (Α΄108)],

ii)με την υπʼ αριθ. 105 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (κυρώθηκε με τον ν. 4221/1961) και

iii) με τους υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες του άρθρου 4 παρ. 2 της ΕΣΔΑ και του άρθρου 8 του Διεθνούς Συμφώνου «Για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα».

Το ισχύον άλλωστε νομικό πλαίσιο ενεργοποιεί το χουντικό π.δ. 506/1974 (Α΄206) «περί γενικής επιστρατεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», που διαιωνίζει τις πρακτικές της δικτατορίας σε δημοκρατική περίοδο.

Έχουμε καταθέσει, κύριε Υπουργέ,  στις 17 Μαΐου του 2013 πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ «Για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων πριν και μετά την κήρυξη της απεργίας», με την οποία προτείνουμε την κατάργηση της δυνατότητας της εκάστοτε κυβέρνησης να κηρύσσει πολιτική επιστράτευση απεργών και για την παντελή απαγόρευση κάθε κυβέρνησης να προβαίνει σε παραβίαση αυτού του συνταγματικού και δημοκρατικού δικαιώματος των εργαζομένων. Δεν έχει έρθει για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ακόμα, κύριε Πρόεδρε,  παρότι έχουν περάσει από τότε εννέα και πλέον μήνες.

Δεύτερον, έχουμε καταθέσει, ως ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, εκτός από την ανωτέρω πρόταση νόμου, και την παρούσα επίκαιρη επερώτηση στις 15 Οκτωβρίου του 2013. Δυστυχώς αφήσατε να περάσουν από τότε τέσσερις μήνες και πάνω, κύριε Πρόεδρε, για να την φέρετε για συζήτηση στη Βουλή.

Επίσης τα σωματεία των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ έχουν κάνει και αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία έχει συζητηθεί και αναμένεται η σχετική απόφαση. Έχουν στείλει μάλιστα και επιστολές στις 17 Οκτωβρίου του 2013, πριν από τέσσερις μήνες, στον Πρωθυπουργό της χώρας κύριο Σαμαρά και στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τις οποίες ζητούν να αρθεί το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης που αφορά τους ίδιους. Απάντηση, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει.

H  πολιτική επιστράτευση απεργών είναι μέτρο καθαρά αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό, αφού παρεμποδίζει ανεπίτρεπτα την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου εργασιακού δικαιώματος για απεργία,

Η πολιτική επιστράτευση που κηρύχθηκε το 2013 για τους ναυτεργάτες, με απόφαση Πρωθυπουργού έχει ανακληθεί, έχει αρθεί. Η προληπτική πολιτική επιστράτευση –απαράδεκτο ιστορικά και δημοκρατικά- για τους καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που είχε κηρυχτεί το 2013,  με απόφαση Πρωθυπουργού και αρμόδιου Υπουργού έχει αρθεί. Η πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που έχε κηρυχτεί το 2011, με απόφαση του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργού έχει αρθεί. Δεκατρείς μήνες μετά, η πολιτική επιστράτευση, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, των εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες γιατί ακόμα δεν έχει αρθεί; Γιατί ακόμα οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ είναι στον συνδικαλιστικό γύψο; Πόσα δικαιώματα συνδικαλιστικά, εργασιακά, ασφαλιστικά επιδιώκει να τους αφαιρέσει η Κυβέρνηση, πόσες νέες διαθεσιμότητες θέλει να προωθήσει και τους κρατάει ακόμα «στο χακί» για να μην μπορούν να αντιδράσουν και να αντισταθούν και με απεργιακές κινητοποιήσεις σε αυτά;

Επιπλέον, ανεξαρτήτως εάν συνέτρεχαν κατά το χρόνο θέσπισης των ανωτέρω  αποφάσεων οι προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος, έχει πάντως παρέλθει έκτοτε χρονικό διάστημα περίπου 13 μηνών και έχει πια εκλείψει πλήρως η επείγουσα κατάσταση ανάγκης που η κυβέρνηση επικαλείται ότι αποτέλεσε την αιτία για την έκδοσή τους. Συνεπώς, από τη στιγμή που εξέλειψε η κυβερνητική δικαιολογητική βάση για την επίταξη των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, το ουσιαστικό περιεχόμενο των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων έχει εξαντληθεί. Παρά ταύτα, έως ότου οι αποφάσεις περί επιβολής του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης ανακληθούν, εξακολουθούν τύποις να υφίστανται, κατά παράβαση της απαγόρευσης κάθε μορφής αναγκαστικής εργασίας και του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ στην ελεύθερη εργασία και απεργία.

Είναι οι μόνοι εργαζόμενοι στη χώρα που είναι ντυμένοι κυριολεκτικά στο χακί. Το ανέχεστε αυτό; Το δέχεστε ως Υπουργός και ως κυβέρνηση;

Κύριε Πρόεδρε, σας είπα, γιατί κατά τη γνώμη μου εξακολουθείτε να διατηρείται  το καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης στους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ.

Πρώτον, έχει έρθει στους συλλόγους εργαζόμενων στις Σταθερές Συγκοινωνίες σχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας προς υπογραφή, με το οποίο ουσιαστικά η κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ τους ζητούν με την υπογραφή τους να επικυρωθεί η δραματική μείωση των μισθών που είχαν λόγω κατάργησης της συλλογικής τους σύμβασης και ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από 35% έως 38%.

Δεύτερον, έχει αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο των Σταθερών Συγκοινωνιών, όλο αυτό το διάστημα που οι εργαζόμενοι είναι σε πολιτική επιστράτευση και δεν μπορούν να απεργήσουν, ένα σχέδιο κανονισμού εργασίας, το οποίο έχει πάει για δημοσίευση στο ΦΕΚ, στο οποίο ενισχύεται το διευθυντικό δικαίωμα μέσα στην επιχείρηση και αφαιρούνται όλες οι δυνατότητες συμμετοχής και ελέγχου του συνδικάτου των εργαζομένων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για προσλήψεις, για πειθαρχικά, για την υπηρεσιακή τους διαδρομή, κλπ..

Τρίτον, έχει εγκριθεί ένα οργανόγραμμα με τους εργαζόμενους των ΣΤΑΣΥ σε πολιτική επιστράτευση, να μην μπορούν να αντιδράσουν, με το οποίο οργανόγραμμα πραγματικά επιβεβαιώνεται, αναγεννάται και εγκαθιδρύεται και πάλι ένας μηχανισμός πελατειακών σχέσεων στον καθορισμό των υπαλλήλων των Σταθερών Συγκοινωνιών, οι οποίοι αναλαμβάνουν θέση ευθύνης.

Τέταρτον με επιστολές του ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς το Υπουργείο σας κύριε Υπουργέ, από τον Σεπτέμβριο του 2013 σας ζητά  άλλες 1000 διαθεσιμότητες απολύσεις εργαζομένων από τους οργανισμούς που εποπτεύεται και ασυνεπώς και από την ΣΤΑΣΥ και προφανώς ένα τελικά προχωρήσετε σε αυτές δεν θα θέλατε οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ να μπορούν να αντιδράσουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να σταματήσουν οι αντεργατικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και πρώτα και κύρια να αρθεί η κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευσή τους.

Κύριε Υπουργέ πάρτε πίσω την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ ΤΩΡΑ. Δεν μας αρκούν γενικές και αόριστες υποσχέσεις σας ότι εξετάζετε το θέμα. Δεσμευτείτε ΤΩΡΑ, μόλις πάρετε το λόγο, ότι το Υπουργείο σας θα προτείνει στον πρωθυπουργό να άρει με απόφασή του την επαίσχυντη αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική αυτή πολιτική επιστράτευση. Και να ξέρε κάτι. Ότι την πολιτική επιστράτευση θα την ακυρώσουν με τους αγώνες τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ. Και ότι η αριστερή κυβέρνηση, που θα φέρει σύντομα στα πράγματα ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του, θα ακυρώσει με νόμο τη δυνατότητα της οποιαδήποτε κυβέρνησης να επιστρατεύει πολιτικά απεργούς εργαζόμενους.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Το Γραφείο Τύπου




 

 


 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ