ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/03/2012

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, στην τηλεόραση του Σκαϊ (Γ. Αυτιάς – M.Τσέγκου)



•    Ουδέποτε είπαμε ότι είναι επιλογή μας η έξοδος από το ευρώ. Αντιθέτως, αυτό το οποίο λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η χώρα είναι ισότιμο μέλος  της ευρωζώνης κι αυτό μας καθιστά ισχυρούς σε μια διαπραγμάτευση απέναντι στους εταίρους

•    Tα δυο τελευταία χρόνια στη χώρα μας διεξάγεται ένα πείραμα εξαθλίωσης της κοινωνίας, των ανθρώπων, των πολιτών, των Ελλήνων, μείωσης των μισθών, φτωχοποίησης και εκποίησης  του δημόσιου πλούτου.

•    Θέλουν να δημιουργήσουν τον εσωτερικό εχθρό και θέλουν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ασκήσει μια ουσιαστική αντιπολίτευση με προτάσεις, με επιχειρήματα,  είναι μια δύναμη της ανομίας, εκτός πολιτικού φάσματος, για να δημιουργήσουν στον κόσμο που μας βλέπει με μεγάλη συμπάθεια την εντύπωση ότι δεν πρέπει να μας προτιμήσει. Ακριβώς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που φοβίζει το πολιτικό κατεστημένο

•    Δεν είναι στη δικιά μας κουλτούρα, δεν είναι στην κουλτούρα της αριστεράς.. Τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60 αυτές τις πρακτικές της βίας τις είχαν οι ομάδες της «Καρφίτσας», δεν τις είχε η αριστερά. Ήμασταν θύματα της βίας πάντοτε.

•    Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να σταματήσει να διαδηλώνει. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει ότι η διαδήλωση και η αποδοκιμασία έχουν όριο. Και το όριο είναι να μην μετατρέπουμε, μέσα από τη δική μας πράξη, τους θύτες σε θύματα. Γιατί αυτό πάει να γίνει εδώ. Οι θύτες να μετατραπούν σε θύματα.

•    Εδώ και δυο βδομάδες έχει γίνει σαφές και μας έχουν προϊδεάσει και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ότι θα δεχθούμε και η αριστερά και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ προβοκάτσιες, προβοκάτσιες εν όψει και της 25ης Μαρτίου. Έχουμε πληροφορίες ότι θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της παρέλασης και συμμετοχή ανθρώπων που ενδεχομένως να έχουν άλλους στόχους. Εμείς καλούμε το λαό, το λαό που αυθορμήτως θα θελήσει να διαδηλώσει –και αυτό λέμε είναι δικαίωμά του- να είναι προσεκτικός. Γιατί η προβοκάτσια και η δυνατότητα να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση σε όπλο υπέρ του συστήματος και υπέρ των ισχυρών είναι μια μέθοδος που έχει ξαναδοκιμαστεί..

•    Το κρίσιμο είναι να μην έχουν 151 βουλευτές και να υπάρχει στη Βουλή μια πλειοψηφία πάνω από   151 βουλευτές σε δυνάμεις, με κύρια λέμε και σημαντική πρωταγωνιστική παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ

•    Το δίλημμα που έχει ο κόσμος αυτή τη στιγμή στην κάλπη όταν θα προσέλθει, είναι  : συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με υπερπρωθυπουργό τον κ. Ράιχενμπαχ ή ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, ισχυρή αριστερά και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα ανατρέψει το μνημόνιο και αυτή την πολιτική της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας. Ο ελληνικός λαός μπορεί να δώσει ένα στίγμα το οποίο θα είναι καταλυτικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.


-    Θέλετε να βγούμε έξω από το ευρώ; Θέλετε τη χώρα έξω από το ευρώ;

Θα σας μιλήσω με απόλυτο, σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Ουδέποτε είπαμε ότι είναι επιλογή μας η έξοδος από το ευρώ. Αντιθέτως, αυτό το οποίο λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και διατυμπανίζουμε είναι ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η χώρα είναι ισότιμο μέλος  της ευρωζώνης κι αυτό μας καθιστά ισχυρούς σε μια διαπραγμάτευση απέναντι στους εταίρους, γιατί αν εμείς χρεοκοπήσουμε, καταρρεύσουμε βγούμε από το ευρώ, το ντόμινο των εξελίξεων θα περάσει σε όλη την υπόλοιπη ευρωζώνη και θα καταρρεύσει ενδεχομένως η ίδια η ευρωζώνη.

-    Άρα το ξεκαθαρίζετε… Ούτε επιστροφή στη δραχμή…

Δεν λέμε ότι θέλουμε να βγούμε από το ευρώ γιατί γνωρίζουμε ότι άλλο να είσαι έξω και να λες είναι λάθος να μπω και άλλο να είσαι μέσα σε ένα νόμισμα, να είναι το εθνικό σου νόμισμα και να θέλεις να βγεις έξω απ΄ αυτό, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά επώδυνες, ιδίως εάν υπάρχουν αυτοί οι συσχετισμοί δύναμης στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό. Και για να γίνω σαφής.. δεν χρειάζεται να περιγράψω με λεπτομέρειες τις επιπτώσεις, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι, εάν υπήρχε έστω και μια σκέψη πριν από το δεύτερο μνημόνιο ότι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τη νομισματική υποτίμηση έναντι της εσωτερικής των μισθών που γίνονται με το εθνικό νόμισμα, σήμερα αυτές οι σκέψεις δεν μπορεί να έχουν βάση, γιατί έχουμε υπογράψει το αγγλικό δίκαιο, έχουμε υπογράψει με δυο λόγια ότι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα, αν φύγουμε από το νόμισμα, να μετατρέψουμε και το χρέος στο νέο νόμισμα. Δηλαδή τι θα έχουμε; Θα έχουμε φθηνή δραχμή ή φθηνό νέο εθνικό νόμισμα, μισθούς σε φθηνό νέο εθνικό νόμισμα και το χρέος στο ισχυρό ευρώ, το οποίο θα πολλαπλασιαστεί αυτόματα με το που θα γίνει αυτό.

Άρα δεν είναι αυτή η επιλογή μας…

-    Άρα ξεκαθαρίζετε σήμερα με απόλυτη σαφήνεια ότι.. εμείς θέλουμε το ευρώ, θέλουμε και την Ελλάδα στην Ε.Ε. και δίνουμε τη δική μας μάχη..

Ναι, αλλά όχι μια Ελλάδα η οποία θα είναι το Μπαγκλαντές της Ευρώπης, με μισθούς Βουλγαρίας και Εσθονίας, με μισθούς οι οποίοι θα είναι εξαθλίωσης και πείνας και με δημόσια περιουσία υποθηκευμένη, δηλαδή μια Ελλάδα αποικία εντός της ευρωζώνης. Γιατί αυτό γίνεται σήμερα.

-    Μα είπε ο κ. Βενιζέλος στην τελευταία συνέντευξη ότι η Ελλάδα έχει γίνει πολλές φορές πειραματόζωο..

Δεν ξέρω αν έχει γίνει πολλές φορές, σίγουρα όμως τα δυο τελευταία χρόνια στη χώρα μας διεξάγεται ένα πείραμα εξαθλίωσης της κοινωνίας, των ανθρώπων, των πολιτών, των Ελλήνων, μείωσης των μισθών, φτωχοποίησης και εκποίησης  του δημόσιου πλούτου.

-    Πριν από λίγη ώρα είχα δυο βουλευτές, ο ένας του ΠΑΣΟΚ και ο άλλος της Ν.Δ. Τους έθεσα το θέμα που βάζει σήμερα η «Καθημερινή». Η «Καθημερινή» έχει ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες άνεργοι, 22% η ανεργία και έχει και τις δηλώσεις Τόμσεν, ενδεχόμενη μείωση μισθών. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Έχει δώσει. Έχει δεχτεί δέκα φορές μειώσεις συντάξεων, έχει δεχθεί στο κεφάλι άπειρους φόρους.. 32 φόρους… δεν το αρνείται κανείς αυτό το πράγμα, οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν έχουν προχωρήσει, μιλάμε για άπειρες περιπτώσεις όπου δεν εισπράττονται οι φόροι κ.ο.κ. Το δικό σας κόμμα πάνω σ΄ αυτές τις αλλαγές για να γίνουμε κράτος, να γίνουμε χώρα σωστή τι άποψη έχει;.. Και βέβαια στο θέμα  των μισθών…

Σας παρακολουθώ εδώ και καιρό και θέλω να σας συγχαρώ γιατί όπου κι αν βρίσκεστε, από όποιο μετερίζι, βάζετε τα πραγματικά προβλήματα, ανεξάρτητα οπτικής που μπορεί να έχει ο καθένας, αλλά τα πραγματικά προβλήματα είναι αυτά που λέτε τώρα. Είναι δηλαδή ότι ο μέσος Έλληνας έχει γνωρίσει μια μείωση εισοδήματος περίπου 40%, ότι χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν βρεθεί στο δρόμο και η ανεργία έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο και η εκτίμηση της πραγματικής ανεργίας είναι 22% Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα και πρέπει να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Και η γλώσσα της αλήθειας είναι ότι με αυτές τις επιλογές που έχουν γίνει ως τώρα και έχουν πανηγυριστεί.. το PSI πανηγυρίστηκε, όλα τα προηγούμενα πανηγυρίστηκαν, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Από το 2012 ως το 2015 έχουμε νέα μέτρα 15 δις και μιλάνε για ανάπτυξη;  Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη με μέτρα υφεσιακά 15 δις, τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί τα 11,5 στο μεσοπρόθεσμο και τα υπόλοιπα 3,5 στον προϋπολογισμό;  Πώς θα προχωρήσουμε σε πολιτικές οι οποίες θα επουλώσουν τις πληγές που έχουν ανοίξει στην κοινωνία, όταν θέλουν 150 χιλιάδες απολύσεις μέχρι το 2015;

Εμείς θέλουμε να πούμε ένα πράγμα. Δεν είναι θέμα αν αυτοί οι οποίοι θα βρεθούν να διαχειριστούν το μνημόνιο θα είναι ικανότεροι ή λιγότερο ικανοί. Το πρόβλημα δεν είναι ο μάγειρας, δεν απέτυχε ο μάγειρας, η συνταγή ήταν λάθος και μια λάθος συνταγή κανείς μάγειρας, όσο ικανός κι αν είναι,  δεν μπορεί να την μαγειρέψει σωστά.

-    Σε καμία χώρα του κόσμου κανένα οικονομικό σύγγραμμα, κανένας οικονομολόγος δεν λέει ότι εάν υπερφορολογήσεις και κόψεις οριζόντια τους μισθούς, θα έχεις ανάπτυξη…

Είναι λάθος συνταγή. Το μεγάλο όμως δίλημμα που έχουν οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές και το μεγάλο δίλημμα που έχει η χώρα είναι, μπορούμε να αλλάξουμε αυτές τις πολιτικές που μας επιβλήθηκαν ως μονόδρομος και να αναστήσουμε την οικονομία, να αναστήσουμε τη χώρα. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Αν μπορούμε..

-    Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αναλύετε στις προγραμματικές σας θέσεις και δηλώσεις…. Θέλω τώρα να σας δείξω ένα βίντεο χθεσινοβραδινό… και θέλω να το σχολιάσετε. Χθες το βράδυ ο κ. Πάγκαλος πήγε σε μια εκδήλωση για το πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών μαθητών κι εκεί τον αποδοκίμασαν οι πολίτες όταν πήρε το μικρόφωνο.. Θα δούμε το βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Θέλουμε το δικό σας σχόλιο για όσα είπε ο κ. Πάγκαλος.. Μίλησε και είπε ότι έτσι θα ζήσουμε.. με τους τραμπούκους του ΣΥΡΙΖΑ….

Τι να σχολιάσω τώρα τον κ. Πάγκαλο.. Δεν έχει νόημα.. Ειλικρινά…

-    Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει αντίστοιχα σχόλια…

Δεν έχει νόημα γιατί δεν έχει καταλάβει.. ή μάλλον έχει καταλάβει. Επειδή ακριβώς έχει καταλάβει ότι η κοινωνία πια δεν μπορεί να τον αντέξει και δεν μπορεί να αντέξει αυτόν τον κυνισμό της εξουσίας. Ο κόσμος έχει υποστεί τεράστιες θυσίες. Και να σας πω και κάτι. Εγώ λέω συγχαρητήρια σ΄ αυτή την κοινωνία που συγκρατείται.. Η πλειοψηφία που έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει με αξιοπρέπεια. Υπάρχουν μεγάλες μερίδες του πληθυσμού μας που δεν έχουν τη δυνατότητα επιβίωσης. Όταν ένας άνεργος 50 χρόνων έχει τρία παιδιά να θρέψει και δεν μπορεί να το κάνει και ψάχνει να πάει ταξιτζής στην Αυστραλία ή όταν τα νέα παιδιά φεύγουν από τη χώρα τους για να ζήσουν με αξιοπρέπεια ή όταν εργαζόμενοι  που δουλεύουν στον ΟΕΚ και οι δύο βλέπουν ότι αν κλείσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας θα πρέπει για να επιβιώσουν να φύγουν από τη χώρα… κι όταν βλέπουν τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος είχε το θράσος να δηλώσει σ΄ αυτόν τον κόσμο ότι τα φάγανε μαζί, προφανώς και δεν του φέρονται με τον πιο ευγενικό τρόπο…

-    Γιατί χρεώνουν τις αποδοκιμασίες στον ΣΥΡΙΖΑ;.. Για ποιο λόγο;…

Εάν ήταν ΣΥΡΙΖΑ όλος αυτός ο κόσμος ο οποίος αγανακτεί, εγώ αυτή τη στιγμή θα είχα ποσοστά της τάξης του 80%.Αυτή είναι η αλήθεια.

Θα σας πω όμως γιατί το κάνουν αυτό. Το κάνουν αυτό γιατί θέλουν να δημιουργήσουν τον εσωτερικό εχθρό και θέλουν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ασκήσει μια ουσιαστική αντιπολίτευση με προτάσεις, με επιχειρήματα, αλλά ουσιαστική, σκληρή αντιπολίτευση με πολιτικό τρόπο, θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη της ανομίας, εκτός πολιτικού φάσματος για να δημιουργήσουν στον κόσμο που μας βλέπει με μεγάλη συμπάθεια την εντύπωση ότι δεν πρέπει να μας προτιμήσει. Ακριβώς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που φοβίζει το πολιτικό κατεστημένο Γιατί εμείς έχουμε δηλώσεις εξ αρχής –δεν το έχει κάνει κανένας άλλος- η κυρία Παπαρήγα δεν το έχει κάνει για δικούς της λόγους, γιατί δεν θέλει να λερώσει τα χέρια της με την εξουσία, όπως λέει- έχουμε δηλώσει εξ αρχής ότι εμείς θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε το μνημόνιο.

Εγώ έστειλα επιστολής τους 15 ηγέτες της ευρωζώνης και στο Eurogroup και τους είπα ότι όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί είναι εκτός νομιμότητας πρώτον, γιατί αντιτίθενται στο Σύνταγμα, δεύτερον, γιατί αντιτίθενται στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και κεκτημένο σε μια σειρά άρθρων της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ε.Ε., και, τρίτον, γιατί πάρθηκαν υπό καθεστώς εκβιασμού. Εκβιάστηκαν οι Έλληνες βουλευτές. Κι αν έρθει η ώρα ο ελληνικός λαός να του δοθεί η δυνατότητα να μιλήσει ελεύθερα, τότε μπορούν να προκύψουν άλλοι συσχετισμοί και μια κυβέρνηση η οποία πιθανώς –να το ξέρετε- δεν θα τα εφαρμόσει.

-    Γιατί σας χρεώνουν όλες αυτές τις αποδοκιμασίες; Μήπως επειδή εσείς αρχικά δεν είχατε πάρει σαφή θέση και κατηγορηματική ότι εγώ, ως Αλέξης Τσίπρας, δεν δέχομαι τέτοια πράγματα;….

Όχι. Βρείτε μου ένα βίντεο που να λέει ότι εγώ, ως Αλέξης Τσίπρας,  και ο ΣΥΡΙΖΑ ενθαρρύνουμε πρακτικές βίας. Δεν είναι στη δικιά μας κουλτούρα αυτό, δεν είναι στην κουλτούρα της αριστεράς.. Τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60 αυτές τις πρακτικές της βίας τις είχαν οι ομάδες της «Καρφίτσας», δεν τις είχε η αριστερά. Ήμασταν θύματα της βίας πάντοτε.

Το κάνουν αυτό για τον λόγο που σας εξήγησα, για να δημιουργήσουν αυτή την αίσθηση. Από τη μια μεριά. Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να σταματήσει να διαδηλώνει. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει ότι η διαδήλωση και η αποδοκιμασία έχον όριο. Και το όριο είναι να μην μετατρέπουμε, μέσα από τη δική μας πράξη, τους θύτες σε θύματα. Γιατί αυτό πάει να γίνει εδώ. Οι θύτες να μετατραπούν σε θύματα.

-    Το απόρρητο mail μήνυμα που έχει σταλεί στα κινητά δικών σας οπαδών καλεί να διαδηλώσουν σε μια συγκέντρωση του κ. Λοβέρδου οι δικοί σας άνθρωποι. Στάλθηκε από κάποια κυρία Λίτσα ένα μήνυμα.. ελάτε όλοι να συγκεντρωθούμε στο τάδε σημείο… Ποια είναι η αλήθεια…

Δεν ξέρω ποια είναι η αλήθεια και ποια είναι η κυρία Λίτσα…

-    Σας απασχόλησε καθόλου αυτό;…

Βεβαίως… Να σας πω τι με έχει απασχολήσει. Εδώ και δυο βδομάδες έχει γίνει σαφές και μας έχουν προϊδεάσει και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ότι θα δεχθούμε και η αριστερά και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ προβοκάτσιες. Προβοκάτσιες εν όψει και της 25ης Μαρτίου, που είναι μια μέρα που την φοβούνται ιδιαίτερα γιατί η προηγούμενη παρέλαση και η αυθόρμητη αντανακλαστική αντίδραση χιλιάδων συμπολιτών μας.. Όχι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εμείς παραδοσιακά στις παρελάσεις δεν πηγαίνουμε.. Ο κόσμος μας δεν έχει αυτή την κουλτούρα. Ίσως κακώς, αλλά δεν την έχει.

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έριξε τον κ. Παπανδρέου και δημιούργησε μια εικόνα η οποία ήταν ενοχλητική για την εξουσία, γιατί ο λαός βγήκε στους δρόμους, αυθόρμητα, κανείς δεν τον υποκίνησε να το κάνει.

Τώρα φοβούνται ότι η παρέλαση αυτή μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε ένα λαό που είναι αγανακτισμένος να αντιδράσει.

Εμείς επειδή το γνωρίζουμε και ξέρουμε πάρα πολύ καλά, έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το δημοκρατικό τόξο οργανώνουν δράσεις. Έχουμε πληροφορίες ότι θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της παρέλασης και συμμετοχή ανθρώπων που ενδεχομένως να έχουν άλλους στόχους. Εμείς καλούμε το λαό, το λαό που αυθορμήτως θα θελήσει να διαδηλώσει –και αυτό λέμε είναι δικαίωμά του- να είναι προσεκτικός. Γιατί η προβοκάτσια και η δυνατότητα να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση σε όπλο υπέρ του συστήματος και υπέρ των ισχυρών είναι μια μέθοδος που έχει ξαναδοκιμαστεί..

Απαντώ λοιπόν και στα περί κυρίας Λϊτσας και σε όλα αυτά τα οποία υποβιβάζουν και εκφυλίζουν και την πολιτική ζωή.. Βρήκαν , λέει, ένα μήνυμα μιας κυρίας Λίτσας και το χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ… είναι αστεία όλα αυτά. Απαντώ ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Ότι είμαστε νηφάλιοι όμως, ακριβώς επειδή είμαστε προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο οποιαδήποτε επίθεση συκοφαντίας απέναντι στην Αριστερά και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως. Για ένα λόγο: Εμείς δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε τις ελληνίδες και τους έλληνες, δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε τον ελληνικό λαό με διαχωριστικές γραμμές τις οποίες ανασύρουμε από την μετεμφυλιακή περίοδο. Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε. Θέλουμε να ενώσουμε το λαό σε μια κοινή συστράτευση για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που μας οδηγεί στην κοινωνική κόλαση..

-    Αυτό είναι το πολιτικό σας σχέδιο για τα οποία όλα τα κόμματα έχουν την προοπτική τους… Θέλω να ρωτήσω το εξής.. Με ποιον μπορείτε να συνεργαστείτε μετεκλογικά; Ποιο είναι αυτό το κόμμα στο οποίο θα πει ο Αλέξης Τσίπρας ναι, κάθομαι και κουβεντιάζω και προχωράω…

Όταν είχα, πριν ένα, ενάμισι χρόνο, αναγγείλει αυτή την πρόταση για την ευρεία συσπείρωση των δυνάμεων του ευρύτερου φάσματος της αριστεράς, απ΄ αυτούς που διαφωνούν από το ΠΑΣΟΚ μ΄ αυτή την πολιτική έως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά… και μιλούσα μάλιστα από τότε για την ανάγκη να απευθυνθούμε ακόμα και στον απλό κόσμο της Ν.Δ. που διαφωνεί μ΄ αυτή την πολιτική, κάποιοι με έλεγαν τρελό, γιατί τότε οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ και στη Δημοκρατική Αριστερά ποσοστά που αθροιστικά δεν υπερέβαιναν το 10%. Σήμερα βλέπουμε ότι αθροιστικά οι δυνάμεις της αριστεράς είναι στο 40%. Και βλέπουμε ότι, αν μπορούσε να υιοθετηθεί η δική μου πρόταση, με υπερβάσεις βεβαίως, όλοι να κάνουμε υπερβάσεις για να αντιληφθούμε ότι το κύριο αυτή τη στιγμή είναι να σώσουμε την κοινωνία και όχι να αυξήσουμε τους βουλευτές μας, η αριστερά θα ήταν πρώτη πολιτική δύναμη και θα έπαιρνε και τις 50 έδρες μπόνους και θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα μίνιμουμ πρόγραμμα για να φύγουμε απ΄ αυτή τη λαίλαπα.

Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό από τις ηγεσίες των κομμάτων, αλλά η πρότασή μας είναι πάνω στο τραπέζι για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Θεωρούμε λοιπόν ότι το κρίσιμο δίλημμα σ΄ αυτές τις εκλογές θα είναι, εάν τα δύο κόμματα του μνημονίου, τα συνεταιράκια του μνημονίου όπως συνηθίζω να λέω, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που έχουν από τώρα αποφασίσει τι θα εφαρμόσουν.. Δεν ξέρω αν θα είναι πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς ή ξανά ο κ. Παπαδήμος, ο κ. Βενιζέλος θα είναι σίγουρα στη θέση του υπάρχου, όπως είπα και στη Βουλή, δηλαδή θα στηρίζει από δεύτερη θέση.. πάντως έχουν ήδη στόχο να έχουν 151 βουλευτές για να εφαρμόσουν το μνημόνιο.

Άρα το κρίσιμο είναι να μην έχουν 151 βουλευτές και να υπάρχει στη Βουλή μια πλειοψηφία πάνω από   151 βουλευτές σε δυνάμεις, με κύρια λέμε και σημαντική πρωταγωνιστική παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, γιατί έχουμε πρόγραμμα εμείς, δεν μιλάμε γενικά και αόριστα ενάντια στο μνημόνιο. Θυμηθείτε ότι δυο χρόνια τώρα ό,τι έχουμε προβλέψει για το τι θα συμβεί στη χώρα, έχει γίνει πραγματικότητα. Όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου μας έλεγε, δεν θα έρθουν νέα μέτρα, όταν μας έλεγε μην μιλάτε για ευρωομόλογο γιατί δίνουμε κακό σήμα στις αγορές, μην μιλάτε για απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, μην μιλάτε για αναστολή πληρωμών γιατί θα μας οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός.. Και αυτοί μας οδήγησαν σε πιστωτικό γεγονός με τον κόσμο στη χρεοκοπία την κοινωνική και την εξαθλίωση.

Άρα λοιπόν εμείς λέμε ότι το κρίσιμο είναι, το δίλημμα που έχει ο κόσμος αυτή τη στιγμή στην κάλπη όταν θα προσέλθει, συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με υπερπρωθυπουργό τον κ. Ράιχενμπαχ ή ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, ισχυρή αριστερά και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα ανατρέψει το μνημόνιο και αυτή την πολιτική της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι, μπορούμε;  Εγώ λέω ναι, μπορούμε. Ο ελληνικός λαός μπορεί να δώσει ένα στίγμα το οποίο θα είναι καταλυτικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Φοβάμαι ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι σαν τις άλλες. Θα είναι σκληρή εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που φοβούνται αυτοί που μας κυβερνάνε είναι ότι δεν μπορούν πια να φοβίσουν. Άρα το κρίσιμο είναι να φύγουμε από τις τρομοκρατικού χαρακτήρα κορώνες και τις απειλές και να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση, νηφάλια συζήτηση.

-    Ο Δημαράς μαζί σας;….

-   

Υπάρχουν διεργασίες. Εμείς έχουμε ανοιχτή την πρόταση για την ευρύτερη δυνατή συστράτευση αντιμνημονιακών προοδευτικών δυνάμεων..

-    Κουρουμπλής και Μητρόπουλος και η παρέα;…

Θέλετε να βγάλετε ειδήσεις… Είμαστε σε κοινό δρόμο…



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ