ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/11/2020

Ερώτηση και ΑΚΕ 45 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Αποδείξεις στήριξης του δημόσιου τομέα Υγείας»

Ερώτηση και ΑΚΕ 45 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Αποδείξεις στήριξης του δημόσιου τομέα Υγείας»



Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της βουλευτού Πιερίας, Μπέττυ Σκούφα, με θέμα: «Αποδείξεις στήριξης του δημόσιου τομέα Υγείας».

 

Λόγω συνταξιοδοτήσεων κατά το έτος 2018, πανελλαδικώς, αποχώρησαν 1.500 εργαζόμενοι από το δημόσιο τομέα της υγείας, εκ των οποίων 300 ήταν γιατροί και 1.200 εργαζόμενοι ως νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Επιπροσθέτως, εντός του έτους 2019 πανελλαδικώς αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 2.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 500 ήταν ιατροί και 1.500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ενώπιον του ανωτέρω στελεχιακού αποδεκατισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, ευτυχώς η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του ειδικού προγράμματος που δημιούργησε εκ του μηδενός η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την απασχόληση 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της υγείας, βάσει του άρθρου 64 του ν. 4430/2016 (Α` 205) για επιπλέον 12 μήνες.

 

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι προγραμματικές διακηρύξεις της κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 για δήθεν άμεσες προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών ακόμη εκκρεμούν, ενώ πρόσφατα, αλλά πλέον σε συνθήκες πανδημίας, εξήγγειλε ξανά τις προσλήψεις 1.500 νοσηλευτών, δηλαδή 500 λιγότερων -και αυτοί για περιορισμένο χρόνο- καθώς και 500 ιατρών χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν οι 1.500 εξαγγελθείσες προσλήψεις προστίθενται στις αρχικώς 2.000 εξαγγελθείσες.

 

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας, σε απάντηση καταγγελιών εναντίον του, περί την 23 Μαρτίου 2020, δήλωσε -μεταξύ άλλων- ότι μέχρι την 23.03.2020 είχαν ήδη αναλάβει υπηρεσία 176 ιατροί, 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, αλλά είχαν ήδη τότε εγκριθεί άλλες 2.145 προσλήψεις.

Μάλιστα, 10 ημέρες νωρίτερα είχε εξαγγείλει την ενίσχυση του προϋπολογισμού του δημοσίου συστήματος υγείας α)με €15 εκατ. για την προμήθεια επιπλέον υγειονομικού υλικού, β) με € 70 εκατ. για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ, καθώς γ) πρόσθετες χρηματοδοτήσεις που θα ξεπερνούσαν τα € 200 εκατ.

 

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση -δια της έγκρισης από τους Ευρωβουλευτές την 17.04.2020- κινητοποίησε επιπλέον €3,08 δισ. για τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς που έχουν ανάγκη.

 

Επειδή ουδεμία συστηματική ενημέρωση του Ελληνικού λαού υπήρξε μέχρι σήμερα για τη σχέση λόγων και πράξεων του Υπουργείου στο πλαίσιο των κατεπειγόντων μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού (COVID-19) και ειδικότερα σχετικά προς α) τις πραγματοποιηθείσες προσλήψεις και β) τα διατεθέντα κεφάλαια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον Υπουργό:

 

 

1. Γιατί αποφεύγει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;

2. Πότε, με ποιο τρόπο και κατά τι αριθμό θα αυξήσει τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια και στην ΠΕ Πιερίας;

3. Πόσες προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών έχει πραγματοποιήσει και πόσες ακόμη έχει δρομολογήσει στην επικράτεια και στην ΠΕ Πιερίας;

4. Πότε θα προκηρυχθούν οι τελευταίες στην επικράτεια και στην ΠΕ Πιερίας;

5. Τι κονδύλια έχει ως σήμερα πραγματικά διαθέσει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΕ) στην επικράτεια και στην ΠΕ Πιερίας;

6. Τι κονδύλια έχει ως σήμερα πραγματικά διαθέσει στα Νοσοκομεία της χώρας και στο Νοσοκομείο Κατερίνης;

7. Ποιο είναι το ακριβές ποσό από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα του φετινού Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (εκ των ανωτέρω € 3,08 δισ.) για τη στήριξη του ελληνικού συστήματος υγείας που διεκδίκησε το Υπουργείο β) τίνος ποσού επιτύχατε την δέσμευση για την χώρα μας και γ) τι ποσό έχουμε τυχόν ήδη εισπράξει;

 

Και ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή τα έγγραφα και στοιχεία από τα οποία προκύπτουν και αποδεικνύονται:

 

 

1. Ο ακριβής αριθμός των ιατρών και νοσηλευτών (συνολικά) που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους λόγω συνταξιοδότησης από την 07.07.2019 ως την 23.03.2020.

2. Ο ακριβής αριθμός των ιατρών και νοσηλευτών (συνολικά) που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους λόγω συνταξιοδότησης από την 23.03.2020 ως σήμερα.

3. Ο αριθμός των δημοσίων α) λειτουργούντων και β) κλειστών ΜΕΘ ανά την επικράτεια την 23.03.2020.

4. Ο αριθμός των δημοσίων α) λειτουργούντων και β) κλειστών ΜΕΘ ανά την επικράτεια σήμερα.

5. Ο ακριβής αριθμός, αναλυτικά του ελλείματος α) ιατρών και β) νοσηλευτών που έχει ανάγκη το δημόσιο σύστημα υγείας για να λειτουργεί κανονικά και ικανοποιητικά, όχι σε καθεστώς πανδημίας.

6. Ο εκτιμώμενος αριθμός, α) ιατρών και β) νοσηλευτών που έχει ανάγκη το δημόσιο σύστημα υγείας για να λειτουργήσει ικανοποιητικά στο παρόν καθεστώς πανδημίας, πλέον του απαιτούμενου αριθμού του προηγούμενου ερωτήματος.

7. Ο ακριβής αριθμός, αναλυτικά α) ιατρών και β) νοσηλευτών που προσλήφθηκαν από την 07.07.2019 ως την 23.03.2020, διακριτά για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εξαιρουμένων των ωφελούμενων του άρθρου 64 του ν. 4430/2016.

8. Ο ακριβής αριθμός, αναλυτικά α) ιατρών και β) νοσηλευτών που προσλήφθηκαν από την 23.03.2020 ως σήμερα, διακριτά για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εξαιρουμένων των ωφελούμενων του άρθρου 64 του ν. 4430/2016.

9. Αντίγραφα όλων των Προκηρύξεων και των Αποφάσεων δυνάμει των οποίων έγιναν οι προσλήψεις των δύο προηγηθέντων ερωτημάτων.

10. Αντίγραφα των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες ενισχύθηκε με συγκεκριμένα κονδύλια το δημόσιο σύστημα υγείας α) για την προμήθεια επιπλέον υγειονομικού υλικού και β) για προσλήψεις επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ.

11. Έγγραφα και στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στο 7ο ερώτημα.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Αποδείξεις στήριξης του δημόσιου τομέα Υγείας»

Λόγω συνταξιοδοτήσεων κατά το έτος 2018, πανελλαδικώς, αποχώρησαν 1.500 εργαζόμενοι από το δημόσιο τομέα της υγείας, εκ των οποίων 300 ήταν γιατροί και 1.200 εργαζόμενοι ως νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Επιπροσθέτως, εντός του έτους 2019 πληροφορούμαστε ότι πανελλαδικώς αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 2.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 500 ήταν ιατροί και 1.500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ενώπιον του ανωτέρω στελεχιακού αποδεκατισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, ευτυχώς η Κυβέρνησή σας αποφάσισε την παράταση του ειδικού προγράμματος που δημιούργησε εκ του μηδενός η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την απασχόληση 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της υγείας, βάσει του άρθρου 64 του ν. 4430/2016 (Α` 205) για επιπλέον 12 μήνες.

Οι προγραμματικές της Κυβέρνησής σας διακηρύξεις από τον Ιούλιο του 2019 για δήθεν άμεσες προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών ακόμη εκκρεμούν, ενώ πρόσφατα, αλλά πλέον σε συνθήκες πανδημίας, εξαγγέλλατε ξανά τις προσλήψεις 1.500 νοσηλευτών, δηλαδή 500 νοσηλευτές λιγότερων -και αυτοί για περιορισμένο χρόνο- καθώς και 500 ιατρών και αυτό το διαφημίζετε ως ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν οι 1.500 εξαγγελθείσες προσλήψεις προστίθενται στις αρχικώς 2.000 εξαγγελθείσες.

Ειδικότερα, Εσείς ως Υπουργός, σε απάντηση καταγγελιών εναντίον σας, περί την 23 Μαρτίου 2020, δηλώσατε -μεταξύ άλλων- ότι μέχρι την 23.03.2020 είχαν ήδη αναλάβει υπηρεσία 176 ιατροί, 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, αλλά είχαν ήδη τότε εγκριθεί άλλες 2.145 προσλήψεις.
Μάλιστα, 10 ημέρες νωρίτερα είχατε εξαγγείλει την ενίσχυση του προϋπολογισμού του δημοσίου συστήματος υγείας α) με € 15 εκατ. για την προμήθεια επιπλέον υγειονομικού υλικού, β) με € 70 εκατ. για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ, καθώς γ) πρόσθετες χρηματοδοτήσεις που θα ξεπερνούσαν τα € 200 εκατ.
    
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση -δια της έγκρισης από τους  Ευρωβουλευτές την 17.04.2020- κινητοποίησε επιπλέον € 3,08 δισ. για τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς που έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα του φετινού (τρέχοντος έτους 2020) προϋπολογισμού ήταν:
€ 2,7 δισ. στο Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, και
€ 380 εκατ. στο αποθεματικό ιατρικού εξοπλισμού rescEU (ευρωπαϊκό απόθεμα μέσων πολιτικής προστασίας που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την ικανότητα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών των κρατών μελών).
Επειδή ουδεμία συστηματική ενημέρωση του Ελληνικού λαού υπήρξε μέχρι σήμερα για τη σχέση λόγων και πράξεων του Υπουργείου σας στο πλαίσιο των κατεπειγόντων μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού (COVID-19) και ειδικότερα σχετικά προς α) τις πραγματοποιθείσες προσλήψεις και β) τα διατεθέντα κεφάλαια.

Α. Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

Γιατί αποφεύγει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;
Πότε, με ποιο τρόπο και κατά τι αριθμό θα αυξήσει τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια και στην ΠΕ Πιερίας;
Πόσες προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών έχει πραγματοποιήσει και πόσες ακόμη έχει δρομολογήσει στην επικράτεια και στην ΠΕ Πιερίας;
Πότε θα προκηρυχθούν οι τελευταίες στην επικράτεια και στην ΠΕ Πιερίας;
Τι κονδύλια έχει ως σήμερα πραγματικά διαθέσει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΕ) στην επικράτεια και στην ΠΕ Πιερίας;
Τι κονδύλια έχει ως σήμερα πραγματικά διαθέσει στα Νοσοκομεία της χώρας και στο Νοσοκομείο Κατερίνης;
Ποιο είναι το ακριβές ποσό από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα του φετινού Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (εκ των ανωτέρω € 3,08 δισ.) για τη στήριξη του ελληνικού συστήματος υγείας που διεκδίκησε το Υπουργείο β) τίνος ποσού επιτύχατε την δέσμευση για την χώρα μας και γ) τι ποσό έχουμε τυχόν ήδη εισπράξει;
Β. Ζητούμε να κατατεθούν στη Βουλή:

Τα έγγραφα και στοιχεία από τα οποία προκύπτουν και αποδεικνύονται:

Ο ακριβής αριθμός των ιατρών και νοσηλευτών (συνολικά) που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους λόγω συνταξιοδότησης από την 07.07.2019 ως την 23.03.2020.
Ο ακριβής αριθμός των ιατρών και νοσηλευτών (συνολικά) που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους λόγω συνταξιοδότησης από την 23.03.2020 ως σήμερα.
Ο αριθμός των δημοσίων α) λειτουργούντων και β) κλειστών ΜΕΘ ανά την επικράτεια την 23.03.2020.
Ο αριθμός των δημοσίων α) λειτουργούντων και β) κλειστών ΜΕΘ ανά την επικράτεια σήμερα.
Ο ακριβής αριθμός, αναλυτικά του ελλείματος α) ιατρών και β) νοσηλευτών που έχει ανάγκη το δημόσιο σύστημα υγείας για να λειτουργεί κανονικά και ικανοποιητικά, όχι σε καθεστώς πανδημίας.
Ο εκτιμώμενος αριθμός, α) ιατρών και β) νοσηλευτών που έχει ανάγκη το δημόσιο σύστημα υγείας για να λειτουργήσει ικανοποιητικά στο παρόν καθεστώς πανδημίας, πλέον του απαιτούμενου αριθμού του προηγούμενου ερωτήματος.
Ο ακριβής αριθμός, αναλυτικά α) ιατρών και β) νοσηλευτών που προσλήφθηκαν από την 07.07.2019 ως την 23.03.2020, διακριτά για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εξαιρουμένων των ωφελούμενων του άρθρου 64 του ν. 4430/2016.
Ο ακριβής αριθμός, αναλυτικά α) ιατρών και β) νοσηλευτών που προσλήφθηκαν από την 23.03.2020 ως σήμερα, διακριτά για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εξαιρουμένων των ωφελούμενων του άρθρου 64 του ν. 4430/2016.
Αντίγραφα όλων των Προκηρύξεων και των Αποφάσεων δυνάμει των οποίων έγιναν οι προσλήψεις των δύο προηγηθέντων ερωτημάτων.
Αντίγραφα των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες ενισχύθηκε με συγκεκριμένα κονδύλια το δημόσιο σύστημα υγείας α) για την προμήθεια επιπλέον υγειονομικού υλικού και β) για προσλήψεις επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ.
Έγγραφα και στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στο 7ο ερώτημα.
Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη  Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ