16/11/2020

Γ. Μπαλάφας: Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα αρνείται την συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και με ενέργειές της διχάζει την κοινωνία - ηχητικό

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ – Φωνή της Ελλάδας (στo δημοσιογράφο Θ. Σιαφάκα)

Για την πορεία στου Πολυτεχνείου

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα μεγάλα προβλήματα, υιοθετώντας μια αντιδημοκρατική πρακτική. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπως αυτή υποψήφιου δημοτικού συμβούλου της ΝΔ, που αναφέρεται με χυδαίους χαρακτηρισμούς στην αγωνιστική νεολαία του Πολυτεχνείου και αναζητεί τα τρένα του Άουσβιτς. Η ανάδειξη αντιδημοκρατικών απόψεων εντός του κυβερνητικού κόμματος είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Θα έπρεπε όπως είχαμε πει εδώ και καιρό να υπάρξει μία συνεννόηση με πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τους φοιτητικούς συλλόγους, που διοργανώνουν κάθε χρόνο την πορεία και τα κόμματα, ώστε να συνδυαστεί εφέτος η απότιση φόρου τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973 με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Για την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων

Η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών, έγκριτοι νομικοί, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.α. συμφωνούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι αντισυνταγματική εκτροπή. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν και μεμονωμένες αντίθετες απόψεις, αλλά η ουσία είναι ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αποφάσεις που να ξυπνούν μνήμες από άλλες εποχές.

Για πιθανές πολιτικές εξελίξεις λόγω της πανδημίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κρισιμότητα της κατάστασης και την ανθρώπινη ζωή, προτείνει ένα σχέδιο σωτηρίας εξάμηνης διάρκειας με συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, μέσα από την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και την τοποθέτηση Υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.

Στη λογική αυτή κινείται και το κοινό ανακοινωθέν, για πρώτη φόρα τα τελευταία χρόνια, των ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25. Επίσης, το κείμενο εκφράζει την απαίτηση για αλλαγή πολιτικής αφενός στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αφετέρου, των επιπτώσεων στην οικονομία και στην κοινωνία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα αρνείται αυτή την συνεννόηση και με ενέργειές της διχάζει την κοινωνία.

Για την παρουσία του Ερντογάν στα κατεχόμενα

Η επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι μια πρόκληση που μάλιστα δεν βρίσκει σύμφωνη μεγάλη μερίδα των τουρκοκυπρίων. Μιλώντας για το κυπριακό να τονίσουμε ότι το τελευταίο έγγραφο του State Department δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Η θέση για Διζωνική - Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι κοινό ζητούμενο τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Προφανώς η εκλογή του νέου τουρκοκύπριου Προέδρου, του κ. Τατάρ, δυσκολεύει αυτό το εγχείρημα.

Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμη η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Η διάθεση που διακρίνεται από κάποιους εντός της χώρας μας για υποχωρήσεις προκειμένου να τα βρούμε με την Τουρκία είναι επικίνδυνο λάθος. Υποχωρήσεις που έχουν σχέση με αποστρατιωτικοποίηση, με «γκρίζες» ζώνες, με επήρεια των νησιών μας κ.λπ είναι απαράδεκτες και εκτός πλαισίου συζήτησης. Γι’ αυτό είναι άμεση ανάγκη η άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματός μας της επέκτασης στα 12 ν.μ., γεγονός που θα παρεμποδίσει την προκλητική στάση της Τουρκίας.