ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/11/2020

Δ. Αυγέρη: Ποιος έδωσε το δικαιώμα σε Ιδιωτικό Νοσοκομείο να διαλέγει, μέσα στο Ιπποκράτειο, "καθαρά περιστατικά" για διακομιδή;

Δ. Αυγέρη: Ποιος έδωσε το δικαιώμα σε Ιδιωτικό Νοσοκομείο να διαλέγει, μέσα στο Ιπποκράτειο,



Αίτημα κατάθεσης εγγράφων της Δώρας Αυγέρη, Αν. Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Β’ Θεσσαλονίκης, προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια

Με το αίτημά της, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά από τον Υπουργό Υγείας να κατατεθούν, αφενός το πλήρες σχέδιο επίταξης ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την χώρα, αφετέρου τα έγγραφα που ν` αποδεικνύουν την εργασιακή σχέση και την ιδιότητα γιατρού από ιδιωτικό νοσοκομείο, ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε χώρο-γραφείο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, κάνοντας «διαλογή» ασθενών (μη πασχόντων από COVID), που διακομίζονται από το Ιπποκράτειο στο εν λόγω ιδιωτικό νοσοκομείο. Μάλιστα, πρόκειται για ιδιωτικό νοσοκομείο που δεν έχει επιταχθεί!

Ως προς το πρώτο ζήτημα, έπρεπε η υγειονομική κρίση να φθάσει στο απροχώρητο και τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη να καταρρεύσουν, το ίδιο και το προσωπικό τους, για να στείλει το Υπουργείο Υγείας δήθεν τελεσίγραφο προς τους κλινικάρχες.
Με την επείγουσα επιστολή του προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, το Υπουργείο Υγείας παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς την χρονοτριβή σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών, την πλήρη αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και την απουσία οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για τα νοσοκομεία.

Η μη αναγκαστική ένταξη όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών της Θεσσαλονίκης στην μάχη κατά της πανδημίας, αλλά η επίταξη μόνον συγκριμένου αριθμού κλινών ορισμένων (δύο) μόνον ιδιωτικών κλινικών, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση  εξακολουθεί να καταφεύγει σε εμβαλωματικές και πρόχειρες λύσεις, οι οποίες δεν έχουν ως πρώτη μέριμνα το πώς θα προστατευθεί η δημόσια υγεία, αλλά το πως δεν θα πειραχθεί το κέρδος κάποιων ιδιωτών.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα όρια τους. Στις υπερκορεσμένες ΜΕΘ δεν υπάρχει πια δυνατότητα νοσηλείας περισσότερων ασθενών. Το προσωπικό, εκτός από εξοντωμένο από την κούραση και την πίεση, αριθμεί εκατοντάδες κρούσματα.
Οι μαρτυρίες των γιατρών του Ιπποκρατείου, που κάνουν λόγο για «επιλογή» ασθενών, δείχνουν τις τραγικές διαστάσεις του προβλήματος.

Ως προς το δεύτερο ζήτημα, που θέτει η κ. Αυγέρη με το αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον κ. Κικίλια, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την εγκατάσταση γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείου σε χώρο-γραφείο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Ο εν λόγω γιατρός κάνει τη διαλογή των «καθαρών» περιστατικών (δηλαδή μη COVID ασθενών) που θα μεταφερθούν στο ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επιταχθεί.

Είναι πρωτοφανές, γιατρός από ιδιωτικό νοσοκομείο να κάνει διαλογή ασθενών σε δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς να διαθέτει  επίσημα κατατεθειμένα έγγραφα που να αιτιολογούν και να νομιμοποιούν την παρουσία του στο δημόσιο νοσοκομείο, να δηλώνουν την εργασιακή σχέση ή την ιδιότητα με την οποία βρίσκεται σε αυτό, έχοντας πρόσβαση στη διαχείριση των αρχείων και των ευαίσθητων δεδομένων των ασθενών.
Κι αυτό συμβαίνει, την ώρα που στους άλλους ορόφους, οι γιατροί του Ιπποκρατείου δίνουν μάχη με τον χρόνο για να σώσουν τις ζωές κάθε ασθενούς με COVID που βρίσκεται στο νοσοκομείο ή έρχεται στις ήδη γεμάτες εφημερίες.

Με το αίτημα κατάθεσης εγγράφων η Αν. Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Β’ Θεσσαλονίκης ζητά από το Υπουργείο Υγείας όλα τα έγγραφα, από τα οποία να προκύπτει:

 
- Ποιο ήταν εξ αρχής το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην  επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στην  Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα, καθώς και ποιες ήταν: α) η αλληλογραφία ή κάθε είδους έγγραφη πρόσκληση και απάντηση, που είχε απευθύνει το Υπουργείο Υγείας προς τις ιδιωτικές κλινικές για την διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών COVID-19, β) πάσης φύσεως σχετικές αποφάσεις και εγκυκλίους.
- Αποφάσεις ένταξης-εγκατάστασης του γιατρού του ιδιωτικού  νοσοκομείου στις εγκαταστάσεις του Ιπποκρατείου.

- Με ποια εργασιακή σχέση και με ποια ιδιότητα ο γιατρός ιδιωτικού νοσοκομείου «εντάσσεται» στη λειτουργία ενός δημόσιου νοσοκομείου (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης), προκειμένου να κάνει «διαλογή» ασθενών (μη πασχόντων από COVID-19), ώστε να διακομισθούν στο εν λόγω ιδιωτικό νοσοκομείο, έχοντας  πρόσβαση σε αρχεία και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών δημόσιου νοσοκομείου στο προσωπικό του οποίου δεν ανήκει;

- Ποιος ο ακριβής αριθμός των ασθενών που διακομίστηκαν στο ιδιωτικό νοσοκομείο από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και από ποιες παθήσεις έπασχαν όσοι επελέγησαν για διακομιδή; Επίσης, ποιος ο ακριβής αριθμός ασθενών που διακομίστηκαν στο εν λόγω ιδιωτικό νοσοκομείο από τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και από ποιες παθήσεις έπασχαν οι εν λόγω ασθενείς.

- Πόσοι ασθενείς διακομίστηκαν στο εν λόγω ιδιωτικό νοσοκομείο στις 20-11-2020, από ποιες παθήσεις έπασχαν την ημέρα αυτή. Σε κάθε περίπτωση πόσοι ασθενείς διακομίστηκαν ως τις 11:30 της 20η Νοεμβρίου 2020 και πόσοι μετά την ημερομηνία αυτή;
 
 
Ακολουθεί το αίτημα κατάθεσης εγγράφων:
Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2020
ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον  κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Ποιο είναι το πλήρες σχέδιο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών;
Πως νομιμοποιείται η εγκατάσταση γιατρού  ιδιωτικού νοσοκομείου σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για τη διαλογή των «καθαρών περιστατικών» που διακομίζονται στο εν λόγω ιδιωτικό νοσοκομείο;

Από την πρώτη  φάση της πανδημίας  του COVID – 19,  ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλούσε συνεχώς και επιμόνως την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και κλινικές. Δυστυχώς, έπρεπε η υγειονομική κρίση να φθάσει στο απροχώρητο και τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη να καταρρεύσουν, το ίδιο και το προσωπικό τους, για να στείλει το Υπουργείο Υγείας δήθεν τελεσίγραφο προς τους κλινικάρχες.
Σε κατάσταση απόλυτου πανικού,  το  Υπουργείο Υγείας (Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας) απέστειλε εξαιρετικά επείγον έγγραφο (αρ.πρωτ. 74403/19.11.2020) προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών με θέμα: «Άμεση διάθεση κλινών για ασθενείς με COVID -19».
Ουσιαστικά, με την επιστολή αυτή, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραδέχεται την χρονοτριβή σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών, την πλήρη αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας, την απουσία οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για τα νοσοκομεία. Η μη αναγκαστική ένταξη όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών της Θεσσαλονίκης στην μάχη κατά της πανδημίας, αλλά η επίταξη μόνον συγκριμένου αριθμού κλινών ορισμένων μόνον ιδιωτικών κλινικών,  αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση  εξακολουθεί να καταφεύγει σε εμβαλωματικές και πρόχειρες λύσεις, οι οποίες δεν έχουν ως πρώτη μέριμνα το πώς θα προστατευθεί η δημόσια υγεία, αλλά το πως δεν θα πειραχθεί το κέρδος κάποιων ιδιωτών, Ωστόσο, η κατάσταση κάθε ώρα και στιγμή γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη.
Στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια τους. Στις υπερκορεσμένες ΜΕΘ δεν υπάρχει πια δυνατότητα νοσηλείας περισσότερων ασθενών. Το προσωπικό, εκτός από εξοντωμένο από την κούραση και την πίεση, αριθμεί εκατοντάδες κρούσματα . «Κάθε εφημερία ξεπερνά τον σχεδιασμό και τους αριθμούς κρεβατιών που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μετατρέποντας κλινικές, με το ίδιο προσωπικό, αποδεκατισμένο από την κούραση και τον κορωνοϊό! Η επιλογή ασθενών είναι πια μια πραγματικότητα. Δεν γίνεται αλλιώς, όταν σε ξεπερνούν οι συνθήκες», δηλώνουν οι γιατροί του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δείχνοντας τις τραγικές διαστάσεις του προβλήματος.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι την ώρα που σύσσωμο το προσωπικό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη δίνει τη δική του άνιση μάχη με τον κορωνοϊό και οι γιατροί καλούνται πλέον να κάνουν «επιλογή»  για το ποιος ασθενής θα  νοσηλευθεί σε ΜΕΘ,  την ίδια ώρα γιατρός ιδιωτικού νοσοκομείου έχει  εγκατασταθεί σε συγκεκριμένο χώρο-γραφείο του  Ιπποκράτειου. Χωρίς να διαθέτει  επίσημα κατατεθειμένα έγγραφα που να αιτιολογούν και να νομιμοποιούν την παρουσία του σε αυτό, να δηλώνουν την εργασιακή σχέση ή την ιδιότητα με την οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο, επιτρέποντας την πρόσβαση στη διαχείριση των αρχείων και των ευαίσθητων δεδομένων των ασθενών. Ο εν λόγω γιατρός κάνει τη διαλογή των «καθαρών» περιστατικών (δηλαδή μη Covid ασθενών) που θα μεταφερθούν στο ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν  έχει επιταχθεί.
Επειδή, η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι χρέος της Πολιτείας.
Επειδή, τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και το προσωπικό έχουν ξεπεράσει τα όρια της κατάρρευσης.
Επειδή,  η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει και δεν έχει καταθέσει ακόμη και σήμερα σχέδιο αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.
Επειδή, η κυβέρνηση επιδεικνύει επικίνδυνο ερασιτεχνικό αυτοσχεδιασμό, διαρκή ολιγωρία και αδράνεια, καθώς δεν θωρακίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό.
Αιτούμαστε την κατάθεση στο Σώμα προς τον σκοπό της πλήρους και αναλυτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων και των πολιτών όλων των εγγράφων και αποφάσεων, από τα οποία να προκύπτει:
- Ποιο ήταν εξ αρχής το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην  επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και στην υπόλοιπη χώρα, καθώς και ποιες ήταν: α) η αλληλογραφία ή κάθε είδους έγγραφη πρόσκληση και απάντηση, που είχε απευθύνει το Υπουργείο Υγείας προς τις ιδιωτικές κλινικές για την διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών COVID -19 β) πάσης φύσεως σχετικές αποφάσεις και εγκυκλίους.
- Αποφάσεις ένταξης-εγκατάστασης του γιατρού του ιδιωτικού  νοσοκομείου στις εγκαταστάσεις του Ιπποκρατείου. Με ποια εργασιακή σχέση και με ποια ιδιότητα ο γιατρός ιδιωτικού νοσοκομείου, «εντάσσεται» στη λειτουργία ενός δημόσιου νοσοκομείου (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης) προκειμένου να κάνει «διαλογή» ασθενών (μη πασχόντων από COVID -19), προκειμένου να διακομισθούν στο εν λόγω ιδιωτικό νοσοκομείο, έχοντας  πρόσβαση σε αρχεία και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών δημόσιου νοσοκομείου στο προσωπικό του οποίου δεν ανήκει;
- Ποιος ο ακριβής αριθμός των ασθενών που διακομίστηκαν στο ιδιωτικό νοσοκομείο από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και από ποιες παθήσεις έπασχαν όσοι επελέγησαν για διακομιδή; Επίσης, ποιος ο ακριβής αριθμός ασθενών που διακομίστηκαν στο εν λόγω ιδιωτικό νοσοκομείο από τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και από ποιες παθήσεις έπασχαν οι εν λόγω ασθενείς
- Πόσοι ασθενείς διακομίστηκαν στο εν λόγω Ιδιωτικό νοσοκομείο στις 20-11-2020, από ποιες παθήσεις έπασχαν την ημέρα αυτή. Σε κάθε περίπτωση πόσοι ασθενείς διακομίστηκαν ως τις 11:30 της 20η Νοεμβρίου 2020 και πόσοι μετά την ημερομηνία αυτή;
Η ΑΙΤΟΥΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Θεοδώρα (Δώρα ) Αυγέρη



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ