25/11/2020

Θ. Φωτίου: Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας είναι ψευδεπίγραφο, επικοινωνιακής κατανάλωσης, αναντίστοιχο της τραγωδίας που ζει η χώρα

Ομιλία Θ. Φωτίου στην συζήτηση του  σ/ν Υπ. Εργασίας και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων»

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Σ/Ν  του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» η  Θ. Φωτίου ξεκίνησε λέγοντας:

Τιμώντας τη μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, η οποία έχει ενταθεί λόγω πανδημίας, στέλνουμε μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: «Μη  σιωπάς, μίλα γι αυτό».

Για το νομοσχέδιο τόνισε τα εξής:

Το νομοσχέδιο αυτό είναι ψευδεπίγραφο, επικοινωνιακής κατανάλωσης, αναντίστοιχο της τραγωδίας που ζει η χώρα εξαιτίας ιδεολογικών εμμονών της κυβέρνησης κατά του δημόσιου συστήματος υγείας.

Δεν ενισχύει εργαζόμενους,  άνεργους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αγνοώντας τη ραγδαία φτωχοποίησή τους.

Η μείωση των εισφορών για τους εργαζόμενους σημαίνει ότι 2.8-14 €/μήνα δεν θα  πληρώσουν 72% των εργαζομένων με μισθό 200-1000 €/μήνα και 4-21 €/εργαζόμενο για τις επιχειρήσεις, που στο 97% απασχολούν έως 9 εργαζόμενους.

Η μείωση αυτή όμως καταστρέφει τον ΟΑΕΔ και ακυρώνει προγράμματά του για ανέργους και εργαζόμενους,. Υλοποιεί το σχεδίου Πισσαρίδη ώστε να δοθούν τεράστια ποσά στην ιδιωτική αγορά κατάρτισης με voucher  τύπoυ «Σκόιλ Ελικίκου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει για τους εργαζόμενους την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ στα 750 ευρώ αναδρομικά για το 2020 και 2021 και για επιχειρήσεις τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση

Καταθέσαμε δύο τροπολογίες για την ενίσχυση νοικοκυριών και εργαζομένων:

Η πρώτη για τη χορήγηση Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης μέσα στο Δεκέμβριο σε νοικοκυριά με άνεργους, επιδοτούμενους ή μη, επισφαλώς εργαζόμενους (με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικούς), αγρότες, ΑμεΑ, εργαζόμενους στον πολιτισμό, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έλαβαν ουσιαστική ενίσχυση από το κράτος. Τα ποσά είναι  400 € για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 € για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 100 € για κάθε ανήλικο.

Η δεύτερη για να δοθεί από το κράτος το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με βάση τις πλήρεις αποδοχές τους και όχι τις μειωμένες της πανδημίας.

Η πολυδιαφημισμένη άμεση ηλεκτρονική απονομή σύνταξης και εφάπαξ συνεχώς μετατίθεται όπως γι τους υγειονομικούς και αναπήρους που πήγε ήδη για Μάρτιο 2021. Σήμερα έχουν συσσωρευτεί 360.000 εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ. Ειδικότερα, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι 30% περισσότερες από αυτές που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις περιλαμβάνουν επέκταση και επανένταξη σε ρύθμιση, δόσεων υπερχρεωμένων πολιτών η οποία χάνεται αν δεν πληρώσουν δύο δόσεις.

Στο Σ/Ν περιλαμβάνονται διατάξεις που ενισχύουν το κομματικό επιτελικό κράτος της ΝΔ. Ακυρώνεται η  προχωρημένη διαδικασία επιλογής 51 διευθυντών στο Υπ. Εργασίας και το ΣΕΠΕ και η απαίτηση προϋπηρεσίας για να πάρει κανείς θέση Προϊσταμένου στο ΣΕΠΕ.

Οι επονομαζόμενες «μεταρρυθμιστικές τομές» στην πρόνοια είναι ανύπαρκτες. Πρόκειται  τροποποιήσεις νόμων του ΣΥΡΙΖΑ ή μετατροπή ΚΥΑ σε νόμο και αγνοούν τη φτωχοποίηση του λαού που αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

Καταθέσαμε τροπολογία για την παροχή δωρεάν ρεύματος, επανασύνδεση κομμένων ηλεκτρικών παροχών και  απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο, όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, το «Στέγαση και Εργασία» και το Στεγαστικό Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερήλικων είναι δράσεις που εφαρμόζονται επί σειρά ετών. Απάνθρωπη η αύξηση του ορίου ηλικίας για τους ανασφάλιστους υπερήλικες από τα 65 χρόνια στα 67.

Στους ανάπηρους ελάχιστα αναφέρεται το νομοσχέδιο, όταν σήμερα υπάρχουν 37.000 εκκρεμείς αιτήσεις αναπήρων της πρόνοιας και έχει μειωθεί ο π/υ κατά 97 εκ. για το 2020.

Καταθέτουμε τροπολογία για ενίσχυση των αναπήρων: Παράταση των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων που χρειάζονται ανανέωση για έξι ακόμη μήνες, άμεση χορήγηση του επιδόματος σε όσους κατέθεσαν για πρώτη φορά, πλήρη φάκελο στον ΟΠΕΚΑ, χωρίς να περάσουν από ΚΕΠΑ, αποζημίωση της διάγνωσης, σε ιδιώτες γιατρούς, για 14.000 ανάπηρους που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον ηλεκτρονικό φάκελό τους, σήμερα, γιατί τα νοσοκομεία, λόγω κορωνοϊού, δεν ανταποκρίνονται, και χορήγηση, το Δεκέμβρη, διπλού επιδόματος αναπηρίας για όλους τους δικαιούχους.

Οι νέες θετικές ρυθμίσεις αφορούν μικρό αριθμό ωφελούμενων και είναι λαθροχειρία να προσθέτει η κυβέρνηση σε αυτούς τους ωφελούμενους υλοποιούμενων δράσεων

Η ανάθεση, στις Περιφέρειες, αρμοδιοτήτων για τα ακίνητα του Υπ. Εργασίας, αντί να δημιουργήσει ισχυρή τεχνική υπηρεσία στο Υπουργείο, είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Επικοινωνιακού χαρακτήρα ρύθμιση η δωρεάν παραχώρηση  κενών και αδιάθετων κατοικιών του τ. ΟΕΚ σε ευάλωτους πολίτες. Πρόκειται για 120-150 κατεστραμμένες κατοικίες που προορίζονται για πελατειακά δώρα της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας.

Οι ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές τομές στην πρόνοια έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ με το ψηφιακό προνοιακό κράτος, για πρώτη φορά, τα  245 ψηφιακά Κέντρα Κοινότητας, τον ψηφιακό ΟΠΕΚΑ, τη χορήγηση ΚΕΑ σε 700.000 άτομα,  τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, το αναμορφωμένο επίδομα παιδιού, τα σχολικά γεύματα για 185.000 παιδιά καθημερινά, τους πρωτοποριακούς νόμους για την αναδοχή κι υιοθεσία και την Επιτροπεία Ασυνόδευτων ανήλικων, το διπλασιασμό των voucher για Β/Ν σταθμούς, τη χορήγηση, για πρώτη φορά, επίδομα ενοικίου σε 280.000 νοικοκυριά. Χρηματοδοτήσαμε την πρόνοια με 3,5 δις από τα 789 που παραλάβαμε. Αυτό τα λέει όλα.

Ολόκληρη η ομιλία