ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/11/2020

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε vertigo, σε πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε vertigo, σε πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα



Παρεμβάσεις του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας

 

Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια αναφορά στη σημερινή ημέρα. Όπως ξέρετε, περισσότερες από δυόμισι χιλιάδες γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενειακή βία και τα περιστατικά αυτά έκαναν μια κατακόρυφη αύξηση, δυστυχώς, σε όλο τον κόσμο την περίοδο της καραντίνας. Είχαμε 230% αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας έχει καταγραφεί μέσα στην πανδημία.

Είναι, λοιπόν, μια μέρα όπου πρέπει όλοι να ενώσουμε τη φωνή μας, αναδεικνύοντας την ανάγκη να μη μείνει καμία γυναίκα μόνη της. Πριν από μία εβδομάδα είχαμε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο περιστατικό στη χώρα μας, μια ανθρωποκτονία, μια γυναικοκτονία στην περιοχή της Μάνης.
Νομίζω, λοιπόν, ότι το κρίσιμο που πρέπει να ειπωθεί σήμερα από όλους είναι ότι πρέπει να γίνει δύναμη η φωνή των γυναικών που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς ενδοοικογενειακής βίας και δεν τολμούν να αρθρώσουν τη φωνή τους και να ζητήσουν βοήθεια.
Θέλω, όμως, να αναφερθώ -γιατί αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης πιο πριν- στο γεγονός ότι τα δίκτυα δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών σε όλη τη χώρα, όσο και ο τηλεφωνικός αριθμός, η γραμμή SOS ήταν και τα δύο αυτά -και τα δίκτυα που στήθηκαν και η γραμμή SOS- ένα έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Χαίρομαι που αναγνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης την αξία τους. Επίσης, να θυμίσω και την υπογραφή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που και αυτό έγινε επί των ημερών μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι στα επίκαιρα ζητήματα της σημερινής συνεδρίασης. Θα ασχοληθώ -δεν υπάρχει αμφιβολία- και με τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που φέρνει σε ψήφιση.
Όμως, δεν μπορώ να αρνηθώ την πρόκληση να αναφερθώ στη γενικότερη κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα, ξεκινώντας την ομιλία μου, διότι η κατάσταση που βιώνουμε είναι πράγματι δραματική. Είναι δραματική, έχουμε κάθε μέρα εκατόμβη νεκρών στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για μια δραματική κατάσταση.
Θα έλεγα το εξής, γιατί έχω επιλέξει όλες αυτές τις μέρες να μην είμαι στο γραφείο μου. Με μέτρα προστασίας, επισκέπτομαι δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, όπου βλέπω την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν γιατροί και νοσηλευτές. Όμως, η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου, ιδιαίτερα στις νοσοκομειακές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, σε όλη τη Μακεδονία αλλά και στη Θεσσαλία.
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και η αίσθηση που μας δίνετε, κύριε Μητσοτάκη, τόσο στα ζητήματα που αναφερθήκατε, που αφορούν την οικονομία –είπα θα ασχοληθώ και με αυτά- όσο όμως και θα έλεγα κυρίως – διότι τούτη την ώρα το μυαλό όλων μας και έτσι πρέπει είναι- στην ανθρώπινη ζωή, η αίσθηση –επαναλαμβάνω- που δίνετε ως κυβέρνηση είναι ότι βρίσκεστε σε vertigo.Είναι ότι βρίσκεστε σε πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, επαφής με το περιβάλλον.
Και επειδή πολλές φορές το έχετε πει από αυτό εδώ το βήμα, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν σας ζητάμε ούτε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής –άλλοι αναφέρθηκαν σε αυτό, όχι εμείς- ούτε Άη Γιώργης να σκοτώσετε τον κορωνοϊό, όπως ο Άη Γιώργης τον δράκο. Δεν σας ζητάμε να κάνετε κάτι υπεράνθρωπο. Είναι μια παγκόσμια δυσκολία αυτή η οποία βιώνουμε. Δεν σας ζήτησε κανείς να σκοτώσετε τον ιό.


Το ελάχιστο που σας ζητάμε είναι να μην σκοτώνετε την κοινή λογική. Αυτό σας ζητάμε. Είναι να μην νομίζετε και εσείς και οι υπουργοί σας, που βγαίνουν λαλίστατοι τούτες τις μέρες στα τηλεοπτικά παράθυρα, ότι απευθύνεστε σε κρετίνους. Να έχετε στοιχειώδη ενσυναίσθηση της πραγματικότητας που βιώνει σήμερα η χώρα. Αυτό σας ζητάμε!
Να μην βγαίνουν οι υπουργοί σας στα τηλεοπτικά παράθυρα, ενώ χάνουμε κάθε μέρα πάνω από εκατό συμπολίτες μας –πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν σωθεί-, και να λένε ότι πανηγυρίζουν! Να μην μας λένε ότι είναι θλιμμένοι, ότι είναι στεναχωρημένοι, ότι είναι καταβεβλημένοι, αλλά ότι αναλαμβάνουν έστω ένα μέρος της ευθύνης γι’ αυτήν την πραγματικότητα που μας βρήκε, της πολιτικής ευθύνης!
Όμως, να λένε ότι πανηγυρίζουν, διότι υπάρχουν άλλες χώρες όπου πεθαίνουν περισσότεροι; Και μάλιστα να μας λένε, νομίζοντας ενδεχομένως ότι απευθύνονται σε πολίτες χαμηλής νοημοσύνης, ο πιο κοντινός σας υπουργός χθες, ο κ. Γεραπετρίτης, να βγαίνει και να λέει ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς;
Τι είναι αυτά τα πράγματα; Στοιχειώδης ταπεινότητα χρειάζεται αυτήν την ώρα και ενσυναίσθησης και όχι πλήρης απώλεια συναισθηματικής νοημοσύνης, διότι αυτό επιδεικνύετε. Δεν τα λέω εγώ αυτά. Τα λένε σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευθυντές εφημερίδων που δεν στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι συμπεριφορά είναι αυτή; Θα δώσετε μια εξήγηση;
Εσείς, κύριε Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργός αυτές τις δηλώσεις των υπουργών σας τις καλύπτετε, τις συμμερίζεστε;

Όμως, το χειρότερο απ’ όλα όσα κάνατε είναι το εξής: εδώ μιλήσαμε και την προηγούμενη φορά για τις πολιτικές ευθύνες, για τις αδυναμίες, για τα λάθη, τις διαφορετικές ιδεολογικές θέσεις που έχουμε σε σχέση με τη λειτουργία του δημόσιου χώρου συνολικά, άρα και του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι γνωστά όλα αυτά. Δεν θέλω σήμερα να αναφερθώ επί μακρόν επί αυτών των ζητημάτων. Όμως, τουλάχιστον αυτό που θα σας ζητούσα είναι να ασχοληθείτε έστω και λίγο με την ουσία και όχι με την επικοινωνία και να μην μας κοροϊδεύετε! Πόσο άλλο πια θα μας κοροϊδεύετε;
Ανακοινώσατε χθες, για να καλύψετε την γκάφα του κ. Γεραπετρίτη, σε πρωινό τηλεοπτικό σταθμό ξαφνικά –και άλλαξε η ατζέντα για λίγη ώρα σε μέσα μαζικής επικοινωνίας- ότι κάνετε μια μεγάλη ελεημοσύνη, ότι κάνετε μια μεγάλη –εγώ δεν το υποτιμώ- παρέμβαση, μια κορυφαία παρέμβαση, σε ό,τι αφορά τους επικουρικούς γιατρούς μέσα στις ΜΕΘ.
Μα, ποιους κοροϊδεύετε; Το είχατε ήδη ανακοινώσει αυτό! Δεν το είχατε ήδη ανακοινώσει; Δεν είχατε βγει και είχατε φέρει εδώ τροπολογία στη Βουλή, πριν από ένα μήνα, για τριακόσιους επικουρικούς εντατικολόγους που θα μονιμοποιηθούν; Διακόσιοι ήταν στην αρχή και είχαν προκηρυχθεί διακόσιες θέσεις από το καλοκαίρι και σπεύσατε να καλύψατε και άλλους εκατό επιλαχόντες και το φέρατε εδώ τελευταία στιγμή και σας κατηγορήσαμε σύσσωμη η αντιπολίτευση ότι το κάνατε τόσο λίγο και τόσο αργά και μάλιστα σας κατηγορήσαμε ότι είναι και απόδειξη της αδυναμίας σας να έρθετε εγκαίρως και να ενισχύσετε το εθνικό σύστημα υγείας!
Και αυτό το οποίο ήδη είχατε κάνει, βγήκατε χθες και με τυμπανοκρουσίες και το επαναλαμβάνετε με άλλα λόγια, καθώς και σήμερα εδώ στη Βουλή, με άλλα λόγια τώρα. Λέτε ότι θα καλύψετε τις θέσεις των επικουρικών ιατρών που είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Το ίδιο πράγμα λέτε. Και θα σας εξηγήσω γιατί λέτε το ίδιο πράγμα. Γιατί οι τριακόσιες θέσεις που καλύψατε, καταλαμβάνουν σχεδόν το 90% των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Άρα, αυτή η χθεσινή τυμπανοκρουσία για ποιους είναι, ποιους αφορά, πόσους στον αριθμό; Δέκα, δεκαπέντε επιπλέον; Όμως, όλα για την επικοινωνία! Τίποτα για την ουσία! Όλα για την επικοινωνία.
Κι εγώ θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη: ωραία, λοιπόν, με τους εντατικολόγους επικουρικούς. Με τους άλλους επικουρικούς γιατρούς τι θα γίνει; Με αυτούς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με ασθενείς Covid;
Κι εγώ θα σας πω και κάτι, διότι μπορεί να μην την έχετε αυτή την εμπειρία. Έχετε να επισκεφτείτε ένα δημόσιο νοσοκομείο από τον Μάρτη, τότε που τα περιστατικά δεν ήταν πολλά. Τούτη την ώρα ο μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έρχονται σε επαφή με περιστατικά δεν είναι μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Διότι εκεί μπαίνουν οι άνθρωποι σαν αστροναύτες και καλά κάνουν, τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.
Ο μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης είναι στα ΤΕΠ, στα Τμήματα Εκτάκτων Περιστατικών. Εκεί όπου έρχεται το περιστατικό και κανείς δεν ξέρει αν είναι φορέας ή όχι, αν νοσεί με τον ιό ή όχι. Και τον περιλαμβάνουν οι άνθρωποι, τον νοσηλεύουν, του κάνουν το τεστ, έρχονται σε επαφή μαζί του. Ο μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι στις κλινικές Covid, εκεί που αυτήν τη στιγμή που μιλάμε για εξήντα, εβδομήντα, ογδόντα ανθρώπους μολυσμένους με τον ιό είναι τέσσερις γιατροί, εκ των οποίων συνήθως οι μισοί είναι επικουρικοί. Αυτοί δεν δικαιούνται μονιμοποίησης;
Άρα, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους προβαίνετε σε τέτοιου είδους πράξεις, γιατί νομίζετε ότι τα πάντα είναι επικοινωνία, αλλά τα κάνετε χειρότερα! Διότι δημιουργείτε δύο ταχύτητες. Δημιουργείτε ανισότητες περισσότερες από το να λύνετε προβλήματα.
Το ίδιο κάνατε και σε σχέση με αυτό το οποίο εξαγγείλατε, να έρχονται ιδιώτες γιατροί μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και σήμερα είναι πρωτοσέλιδο στην Καθημερινή ότι από τους διακόσιους τόσους μόνο δεκαπέντε –δεν θυμάμαι τον αριθμό- έχουν ενταχθεί στο σύστημα.
Όμως κι αυτό που κάνατε, δηλαδή να εντάξετε τους ιδιώτες με καθαρό μισθό 2.000 ευρώ αφορολόγητο, όταν αυτήν τη στιγμή ο επικουρικός, που μπορεί να είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ δίπλα σε ασθενείς Covid, παίρνει 1.300 ευρώ, δημιουργεί γιατρούς δύο ταχυτήτων και μισθούς δύο ταχυτήτων.
Άρα, λοιπόν, οι παρεμβάσεις που κάνετε μόνο για το θεαθήναι, μόνο για την επικοινωνία, μόνο για να γράψουν τα sites «τι καλός που είστε», τα πρωτοσέλιδα των μέσων δικτύωσης που έχουν αδρά επιχορηγηθεί με διαφημιστική πίτα από τη λίστα του κ. Πέτσα για να σας αποθεώνουν. Αντί να λύνουν προβλήματα, δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα, επιδεινώνουν το πρόβλημα!
Εγώ θα σας ρωτήσω το εξής. Διότι απευθυνθήκατε εδώ ξανά με ένα υποτιμητικό ύφος απέναντι στην αντιπολίτευση, που όλα τα κόμματα καταθέτουν προτάσεις, δεν επιδείξαμε την ανευθυνότητα που είχατε επιδείξει εσείς. Με εκατό νεκρούς την ημέρα είμαστε, κύριε Μητσοτάκη. Κι εσείς για τριάντα νεκρούς όλο τον χρόνο από την απλή γρίπη είχατε έρθει σε αυτήν την αίθουσα και μας κουνάγατε το δάχτυλο. Και μας λέτε ότι δεν έχουμε προτάσεις.
Σας ερωτώ, λοιπόν, μιας και είσαστε τόσο γενναιόδωρος και τα κάνετε όλα καλά: με τα βαρέα και ανθυγιεινά τι θα γίνει; Θα ενταχθούν οι νοσηλευτές του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά; Είναι δίκαιο το αίτημα ή δεν είναι; Οι νοσηλευτές στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Όσον αφορά τις μόνιμες προσλήψεις, θα υπάρξουν μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ή ως αυτοκράτορας θα απονέμετε κατά καιρούς χάρη σε διακόσιους, τριακόσιους, όπως εσείς επιλέγετε, για να γράφουν κάποια πρωτοσέλιδα;
Αυξήσεις στο μισθολόγιο θα υπάρξουν ουσιαστικές; Θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών και των νοσηλευτών; Ξέρετε, υπάρχουν νοσηλευτές συμβασιούχοι, όχι μόνιμοι, οι οποίοι περνάνε όλο το βράδυ στα τμήματα επειγόντων περιστατικών -όλο το βράδυ, είναι η βραδινή τους βάρδια- και περιθάλπουν ανθρώπους που είναι και μολυσμένοι και βρίσκονται και στην αγωνία του θανάτου -γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα- για 10 ευρώ. Παίρνουν 10 ευρώ για τη βραδινή βάρδια.
Θα μου πείτε, όλα αυτά τώρα υπάρχουν; Όχι, δεν υπάρχουν τώρα -θα είμαι ειλικρινής- υπάρχουν χρόνια και θα σας απαντήσω και σε αυτό. Όμως, τώρα είναι μια ευκαιρία αυτές τις μεγάλες αδυναμίες του εθνικού συστήματος υγείας να τις αντιμετωπίσουμε.
Γιατί είναι μια μεγάλη ευκαιρία; Γιατί τώρα δεν υπάρχει –ευτυχώς!- η τρόικα πάνω από το κεφάλι σας, δεν σας λέει κανείς κάτι. Γιατί και μετά που έφυγε η τρόικα από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και τον Φλεβάρη του τρέχοντος έτους που ξεκίνησε η πανδημία και εσείς ήσασταν υποχρεωμένος για το 3,5% πλεόνασμα. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό, δεν υπάρχει αυτή η υποχρέωση.
Αντιθέτως, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει «δαπανήστε όσα χρειάζονται για να στηρίξετε τα συστήματα υγείας». Υπάρχουν 37 δισεκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Εμείς φροντίσαμε για μια κρίσιμη στιγμή. Υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, θα έρθουν χρήματα, δισεκατομμύρια, τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει η δυνατότητα φθηνού δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χάρη στο γεγονός ότι εντάχθηκε και η Ελλάδα, αφού βρήκαμε λύση ρύθμισης για το χρέος, στο έκτακτο πρόγραμμα, το QE. Υπάρχει και ένα μεγάλο πακέτο 12 δισεκατομμυρίων ευρώ ως δυνατότητα από τον ESM με 0,1 επιτόκιο, αλλά δεν χρειάζεται να το πάρετε. Έχετε τη δυνατότητα να δαπανήσετε.
Και ενώ έχετε τη δυνατότητα να δαπανήσετε, εσείς έρχεστε φέτος και αυτό το οποίο κάνετε είναι να παίζετε με τα νούμερα και να κάνετε επικοινωνιακά παιχνιδάκια. Διότι στην πραγματικότητα αυτό που κάνετε είναι να καταθέτετε έναν προϋπολογισμό, στον οποίο είναι κατά 600 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερες οι δαπάνες υγείας φέτος. Το 2021, οι δαπάνες υγείας είναι κατά 600 εκατομμύρια ευρώ λιγότερες. Ορίστε, εδώ είναι και το καταθέτω στα Πρακτικά.
Είναι από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, αυτόν που θα συζητήσουμε και συζητάμε ήδη στις επιτροπές.
Σε μια χρονιά που αν ένα πράγμα έπρεπε να δούμε, ήταν να αυξήσουμε τις δαπάνες για την υγεία, τώρα που υπάρχει η δυνατότητα, για να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα.
Λένε τα δημοσιογραφικά «παπαγαλάκια» και τα τιτιβίζουν και πολλοί εδώ σε αυτήν την αίθουσα: «τι κάνατε εσείς;».
Εμείς, σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής κρίσης, όταν έπρεπε με άδεια ταμεία να ξανασηκώσουμε όρθια τη χώρα και να δημιουργήσουμε δυνατότητες αξιοπιστίας στην Ευρώπη, να βγούμε από τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος, κάναμε δεκαεννιάμισι χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων στο σύστημα υγείας. Αυξήσαμε τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας κατά εκατόν είκοσι, χωρίς να υπάρχει η πανδημία.

Εσείς, από τις 7 Ιουλίου του 2019 μέχρι να ξεκινήσει η πανδημία, για επτά, οκτώ μήνες περίπου, ούτε μία κλίνη δεν οικοδομήσατε σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ούτε μία! Και τώρα και σε αυτό παίζετε με τους αριθμούς, διότι προσθέτετε διαρκώς και τις κλίνες που αφορούν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα.
Το ζήτημα -και σας το έχω πει πάρα πολλές φορές- είναι ότι όσες κλίνες και αν υπάρξουν, αν δεν στελεχωθούν από προσωπικό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, διότι η κλίνη της μονάδας εντατικής θεραπείας θέλει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις νοσηλευτές και έναν γιατρό ανά κλίνη. Δεν τα ξέρουμε αυτά;
Όσον αφορά το μισθολόγιο, είναι κρίσιμο το μισθολόγιο των γιατρών, διότι ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ακόμα και αν κάνουμε προσλήψεις αύριο το πρωί, μπορεί να μην υπάρχει προσφορά σε συγκεκριμένες ειδικότητες.
Και δεν υπάρχει προσφορά, κύριε Μητσοτάκη -και το ξέρετε γιατί και εσείς δεν είσαστε κλεισμένος σε γυάλα, ταξιδεύετε, έχετε πάει στη Μεγάλη Βρετανία πολλές φορές- διότι γνωρίζετε ότι είναι χιλιάδες οι Έλληνες γιατροί εκεί. Στη Γερμανία το ίδιο, στη Σουηδία το ίδιο. Αν πας σε δημόσιο νοσοκομείο στη Σουηδία, μιλάνε ελληνικά οι γιατροί εκεί, γιατί οι νέοι γιατροί που φεύγουν από τη χώρα, οι νέοι επιστήμονες δεν έχουν κίνητρο για να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα υγείας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Πώς θα την αντιμετωπίσουμε αυτή; Δεν είναι μια ευκαιρία τώρα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες στο εθνικό σύστημα υγείας;
Όμως, εσάς τι σας αρέσει; Σας αρέσει να κάνετε διαρκώς μακάβριες συγκρίσεις. Την ώρα που έχουμε εκατό νεκρούς την ημέρα -κάθε μέρα- τις τελευταίες μέρες κάνετε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον αριθμό των νεκρών και μάλιστα όχι ανά μονάδα πληθυσμού, στον συνολικό αριθμό των νεκρών.
Για κάνετε και μια σύγκριση στις δαπάνες που δίνουν προ κορωνοϊού αυτές οι χώρες σε ετήσια βάση για το εθνικό σύστημα υγείας και όχι σε απόλυτο νούμερο, σε ποσοστό επί του ΑΕΠ. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7% του ΑΕΠ. Σε κάθε χώρα δίνουν 7% σε δαπάνες για την υγεία. Εμείς είμαστε στο 4,9%. Δεν είναι μια ευκαιρία τώρα να αυξήσουμε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία; Δεν μπορούμε σε έναν χρόνο να το κάνουμε, σε δύο, σε τρία;
Όμως, εσείς έρχεστε και στον προϋπολογισμό που θα πρέπει να αυξηθούν μειώνετε κατά 600 εκατομμύρια ευρώ.
Πάμε και σε μια άλλη λαθροχειρία. Βγήκα προχτές και είπα: πήρα τον πίνακα του ΟΟΣΑ -και αυτό το αμφισβητήσατε, ακόμα και αυτό- που δείχνει ότι η χώρα μας είναι προτελευταία σε δαπάνες για την υγεία μετά την περίοδο της πανδημίας, μετά την έναρξη της πανδημίας.
Και βγήκατε, κύριε Μητσοτάκη, και εσείς και ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος, να το διαψεύσετε κάνοντας απανωτές λαθροχειρίες. Και αυτό είναι το πιο εξοργιστικό. Σας είπα και στην αρχή της ομιλίας μου ότι δεν σας ζητάει κανένας να γίνεται Μωυσής, να μην κοροϊδεύετε, να μην λέτε ψέματα. «Να διαψεύσετε», λέτε, «μέχρι τον Απρίλη ήταν αυτές οι δαπάνες και έχουμε δώσει πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ». Πού είναι τα 700 εκατομμύρια ευρώ; Δεν ντρέπεστε να εντάσσετε στις δαπάνες για την υγεία τις δαπάνες που αφορούν την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων σε αναστολή; Τις εντάσσετε σε δήθεν δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, τη χασούρα των διαλυτικών πολιτικών σας την εντάσσετε στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Και δεύτερη λαθροχειρία: Ισχυρίζεστε ότι δώσατε 200 εκατομμύρια ευρώ αμοιβές έκτακτου και επικουρικού προσωπικού. Η αλήθεια είναι ότι οι επιπλέον δαπάνες για έκτακτο και επικουρικό προσωπικό είναι μόλις 81 εκατομμύρια ευρώ.
Θα τα καταθέσω στα Πρακτικά.
Και τρίτη λαθροχειρία: ξέρετε, δεν θα καταθέσω δικά μας. Είναι του προϋπολογισμού. Διότι, εντάξει, μπορεί να κοροϊδεύετε λίγους για πολύ καιρό, πολλούς για λίγο καιρό, πολλούς για πάντα δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε. Εσείς καταθέσατε αυτόν τον προϋπολογισμό. Και εσείς εδώ έχετε καταθέσει και την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.
Και σας δείχνω τη σύγκριση των πινάκων 326 του προϋπολογισμού του 2020 και 324 του 2021, για του λόγου το αληθές.
Και τέλος, ισχυρίζεστε ότι δώσατε 293 εκατομμύρια ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού και μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη από τον κρατικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας λόγω κορωνοϊού ήταν μόλις 144 εκατομμύρια ευρώ.
Το καταθέτω στα Πρακτικά.
Άρα, προτελευταία και καταϊδρωμένη η χώρα μας, για να μην πω ότι μπορεί να έχασε και την προτελευταία θέση μέχρι τέλος του χρόνου και να είναι τελευταία σε δαπάνες.
Αν αυτό, κύριοι της κυβέρνησης, δεν είναι ιδεοληψία, αν αυτό δεν έχει να κάνει με την ιδεολογική σας εμμονή, με την αντίθεση σας, την ιδεολογική εν γένει αντίθεσή σας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με το γεγονός ότι στο πρόγραμμά σας πριν τον κορωνοϊό είχατε τη Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και την αλλαγή του νομικού πλαισίου -σε νομικά πρόσωπά ιδιωτικού δικαίου θέλετε να μετατρέψετε μία σειρά από δημόσια νοσοκομεία-, τότε με τι έχει να κάνει; Έχει να κάνει με την αναλγησία σας; Εμείς λέμε πως όχι και τόσο. Έχει να κάνει με την ιδεοληψία σας και όχι μόνο με την αναλγησία σας.
Σας κατέθεσα στα Πρακτικά, κυρίες και κύριοι, και το σχέδιο του προϋπολογισμού στο οποίο αναφέρονται τα μείον 600 εκατομμύρια για το 2021, σε σχέση με τις δαπάνες για την υγεία.
Θα προσπαθήσω να μιλήσω για ακόμα δέκα λεπτά, κύριε Πρόεδρε, έστω επτά λεπτά.
Έρχομαι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, και σε ορισμένα κρίσιμα, πολύ κρίσιμα, κατά την άποψή μου, ζητήματα που αφορούν την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη σήμερα. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα μας μίλησε για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Το ονόμασε στην ομιλία του όχι ως κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, αλλά ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όπως και να το πει κανείς, η αλήθεια είναι μία: και είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2015 άφησε σε εμάς που παραλάβαμε μόλις τριάντα χιλιάδες δικαιούχους σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο αφορούσε δεκατρείς μονάχα δήμους. Ενώ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σε εσάς το 2019 ένα θεσμοθετημένο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ένα καθολικό πρόγραμμα που αφορά επτακόσιους χιλιάδες δικαιούχους σε όλη τη χώρα.
Το δεύτερο και κρίσιμο ζήτημα είναι το εξής: στην τριτολογία σας στη Βουλή στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπου κάνατε δηλώσεις για τα κρίσιμα θέματα της πανδημίας, ήρθατε να υποστηρίξετε ουσιαστικά με ένα συναινετικό ύφος -σε πλήρη αντίθεση με τις δύο προηγούμενες ομιλίες σας- την πρότασή μου για να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Είπατε επί λέξει τα εξής: «Για την πρόταση του κ. Τσίπρα για την οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα». Μάλιστα. Κι έρχεστε σήμερα και πανηγυρίζετε γι’ αυτό, για την οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών.
Περιμέναμε κι εμείς ότι θα υπήρχε μια ουσιαστική οικονομική στήριξη. Εμείς προτείναμε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που αφορά οριζόντια ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού σήμερα έχει τεράστια απώλεια εισοδήματος. Και έρχεστε εσείς και κάνετε τη μεγάλη φιλανθρωπία, να διπλασιάσετε για τον μήνα Δεκέμβριο το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», όπως το λέτε εσείς, που αφορά διακόσια πενήντα χιλιάδες νοικοκυριά.
Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι το μεγάλο ανδραγάθημα που κάνετε εσείς. Είναι 55 εκατομμύρια ευρώ. Ορίστε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ξέρετε τι λέτε, όταν ζητάτε και τα χειροκροτήματα των βουλευτών σας.
Προσέξτε τώρα: το 2016, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, με τον ίδιο τον Σόιμπλε πάνω από το κεφάλι μας, δώσαμε 629 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε οριζόντια 1.600.000 και όχι μόνο 250.000 νοικοκυριά. Το 2017 δώσαμε 750 εκατομμύρια ευρώ σε 3.500.000 δικαιούχους. Το 2018 δώσαμε 780 εκατομμύρια ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και με μνημόνια πάνω από το κεφάλι μας.
Και τώρα που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς -πώς το λένε στην Ευρώπη;- ρήτρας διαφυγής και δεν υπάρχει τρόικα, δεν υπάρχουν μνημόνια, δεν υπάρχει περιορισμός για 3,5%, το μεγάλο ανδραγάθημα που κάνετε, το μεγάλο φιλοδώρημά σας είναι να δώσετε 55 εκατομμύρια ευρώ στους πιο αναξιοπαθούντες; Αυτό είναι το μέρισμα που δίνετε; Νομίζω ότι ντράπηκε και η ντροπή, όπως καλά είπε η Τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, μετά τις ανακοινώσεις σας. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα! Γι’ αυτό πανηγυρίζετε;
Ή μήπως πανηγυρίζετε για το ότι έχετε σώσει τις επιχειρήσεις; Πριν από λίγο, μας είπατε ότι έχετε σώσει τις επιχειρήσεις. Μάλιστα! Μιλάτε διαρκώς για 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη είχαν εκταμιευθεί 6,7 -για το μετά δεν έχω εικόνα ή μάλλον να μας τα πείτε εσείς, εσείς πρέπει να μας πείτε- από τα οποία, τα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δάνεια. Και λέτε ότι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί ουσιαστικά απέναντι στην κρίση. Δεν ξέρω ποιες επιχειρήσεις έχετε στο μυαλό σας. Αν έχετε στο μυαλό σας την «AEGEAN», ενδεχομένως να έχει στηριχθεί. Και καλώς τη στηρίξατε. Εμείς δεν λέμε ότι κακώς τη στηρίξετε, αλλά να πάρει δικαιώματα και το δημόσιο, όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αν τώρα μιλάτε για επιχειρήσεις οι οποίες παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες χωρίς να τα χρειάζονται -γιατί από τα 50 δισεκατομμύρια επιπλέον ρευστότητας των τραπεζών, το τρέχον έτος έχουν δώσει μόνο 10 και από αυτά, τα μισά τα έχουν δώσει σε πέντε επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται τόσο πολύ ρευστότητα όσο οι υπόλοιπες- ενδεχομένως να έχετε δίκιο.
Όμως, αν οι άνθρωποι που δουλεύουν στη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σήμερα σας άκουσαν να μιλάτε εδώ, αν άκουσαν σήμερα την ομιλία σας, θα βράζουν από θυμό ή θα θεωρούν ότι είστε εκτός τόπου και χρόνου.
Και βεβαίως ο προϋπολογισμός, ο οποίος έχετε παρουσιάσει και θα τεθεί σε συζήτηση στη Βουλή και προβλέπει για το τρέχον έτος ύφεση 10,5% και πολύ μικρή ανάκαμψη 4,8% το 2021 -μακάρι, λέω εγώ-, προβλέπει και 3,6 δισεκατομμύρια περισσότερους φόρους σ’ αυτούς που σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο για το 2021. Και έρχεστε να τους πείτε ότι παίρνουν ζεστό χρήμα μέσα από τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν θα αποφύγω να απαντήσω σ’ αυτό. Οποιαδήποτε μείωση και ελάφρυνση τούτη την ώρα, κύριε Μητσοτάκη, είναι θετική. Οποιαδήποτε!
Η κριτική μας, όμως, εδώ έγκειται στο εξής: αν την ελάφρυνση του μη εργασιακού κόστους, του ασφαλιστικού κόστους, την επωμίζονταν ο κρατικός προϋπολογισμός, έστω και για μια περίοδο που αφορά την περίοδο της κρίσης, θα ήταν ένα πολύ θετικό μέτρο. Όταν, όμως, τη χασούρα την επωμιστεί ο ΟΑΕΔ, στην πραγματικότητα αυτό που κάνετε είναι να στερείτε από τους ίδιους τους εργαζόμενους παροχές και δυνατότητες που ο ΟΑΕΔ πρέπει να δίδει, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης. Θα στερούνται παροχές οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι. Εκεί έγκειται το στοιχείο της κριτικής μας.


Έρχομαι στις δικές μας προτάσεις. Έχω προαναγγείλει -και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή τροπολογίες που αφορούν την ουσιαστική ενίσχυση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη. Οι τροπολογίες αυτές αφορούν, πρώτον, την καταβολή στο ακέραιο του δώρου των Χριστουγέννων, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης και την άμεση στήριξη ευάλωτων ομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το δώρο των Χριστουγέννων και με δεδομένη την αδυναμία των πληττόμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του δώρου -μην κοροϊδευόμαστε, συνομιλήστε με μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με τους ανθρώπους της εστίασης για να σας πουν αν έχουν τη δυνατότητα- αλλά και με δεδομένη την άμεση ανάγκη των εργαζόμενων για ενίσχυση του εισοδήματός τους και για να πάρουν ακέραιο το δώρο, πιστεύουμε ότι το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.
Επίσης, εισηγούμαστε την καταβολή εντός του Δεκέμβρη του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης, όπως είπα πιο πριν, για την ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που περιλαμβάνουν έστω και ένα μέλος τους που είναι άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, επισφαλώς εργαζόμενος με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικός, που είναι αγρότης, που ανήκει στα άτομα με ειδικές ανάγκες, που είναι εργαζόμενος στον πολιτισμό, που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος και έχει δει τα εισοδήματά του να πλήττονται ραγδαία τον καιρό της πανδημίας. Προτείνουμε 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος κάθε νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και 100 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος νοικοκυριού.
Εισηγούμαστε, επίσης, να προβείτε άμεσα στη δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και την απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο, ειδικότερα σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία. Μιλάμε για ένα μέτρο το οποίο έχει ακολουθηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και μιας και μιλάμε για πρόσβαση στο διαδίκτυο, ιδίως όταν αυτό αφορά σήμερα τη μοναδική δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση, είναι κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον κοινωνικό ιστό.
Τέλος, προτείνουμε να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των συμπολιτών μας με αναπηρία, με μία ειδική τροπολογία που καταθέτουμε: πρώτον, παράταση σε όλους όσοι ήδη παίρνουν αναπηρικό επίδομα για έξι ακόμα μήνες, χορήγηση του επιδόματος σε όσους κατέθεσαν για πρώτη φορά πλήρεις φακέλους στον ΟΠΕΚΑ, αποζημίωση της διάγνωσης σε ιδιώτες γιατρούς για δεκατέσσερις χιλιάδες συμπολίτες μας ΑμεΑ που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον ηλεκτρονικό τους φάκελο γιατί τα νοσοκομεία λόγω αυξημένου φόρτου δεν ανταποκρίνονται και, τέλος, χορήγηση ειδικά για τον Δεκέμβρη διπλού επιδόματος αναπηρίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι, η χώρα βρίσκεται σε μία πολύ μεγάλη κρίση. Πράγματι, αυτό που απαιτείται από όλους μας είναι η επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών.
Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με προτάσεις, αλλά και με δράσεις, τους πληττόμενους συμπολίτες μας. Όμως, αυτό το οποίο δεν είναι δεδομένο είναι ότι η Κυβέρνηση έχει τη στοιχειώδη επιθυμία –όχι ικανότητα- να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες αδύναμων συμπολιτών μας και μικρομεσαίων συμπολιτών μας, δηλαδή αυτής της μεσαίας τάξης, κύριε Μητσοτάκη, την οποία ξεγελάσατε –είναι η αλήθεια- για να γίνετε πρωθυπουργός.
Τώρα οφείλετε το ελάχιστο να της ανταποδώσετε. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και σας καλώ να τοποθετηθείτε επί αυτών και όχι για άλλη μία φορά από αυτό εδώ το Βήμα να λέτε συνθήματα και πυροτεχνήματα. Φτάνουν πια τα συνθήματα και τα πυροτεχνήματα. Τα βαριούνται ακόμα και αυτοί που τα εκπέμπουν. Δεν υπάρχει πια κοινό για να ακούσει τις διαρκείς επικοινωνιακές φανφάρες των επικοινωνιολόγων σας, να βαφτίζετε το ψάρι κρέας και να ανακοινώνετε ξανά και ξανά μέτρα τα οποία έχετε ανακοινώσει και τα οποία είναι ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν την οδυνηρή κρίση, την οποία διέρχεται η ελληνική κοινωνία.

Δευτερολογία του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα

.


Κύριε Μητσοτάκη, χρειάστηκε να μιλήσετε είκοσι λεπτά, για να πείτε ουσιαστικά δύο πράγματα, ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του το 2015-2019 και ο Πολάκης, ως συνήθως, και για να καλύψετε απολύτως τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη στις δηλώσεις του. Θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό σε δύο λεπτά. Δεν χρειάζονταν είκοσι λεπτά.
Κοιτάξτε, κύριε Μητσοτάκη, υπάρχει ένα γνωστό ανέκδοτο. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε. Όταν φεύγει ένας πρωθυπουργός και αναλαμβάνει ένας άλλος, του αφήνει τρεις επιστολές. Στην πρώτη δύσκολη στιγμή ανοίγει την πρώτη, «Ρίξτα στον προηγούμενο». Η δεύτερη επιστολή γράφει «Ρίξτα στον υπουργό» και η τρίτη επιστολή «Ετοίμασε τις δικές σου». Είναι γνωστό ανέκδοτο. Εσείς είστε ακόμα στο πρώτο στάδιο, πολύ σύντομα θα φτάσετε στο δεύτερο και δεν φαντάζεστε πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο. Είστε στο στάδιο: «Φταίνε οι προηγούμενοι για όλα». Οσονούπω έρχεται ο ανασχηματισμός και θα τα φορτώσετε σε κάποιους υπουργούς σας. Είναι βέβαιο. Το πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο στάδιο, θα το δείξει η ιστορία.
Όμως, εσείς στραβά αρμενίζετε, κύριε Μητσοτάκη. Θα μπορούσατε πάρα πολύ απλά σήμερα να κάνετε πράξη αυτό που είπατε στα είκοσι λεπτά που μιλούσατε, σεμνότητα και ταπεινότητα. Τι κόστιζε στον κ. Γεραπετρίτη και σε εσάς σήμερα, που πήρατε πάνω σας αυτήν την ανοησία που είπε, ατύχημα θα πω εγώ; Σε όλους συμβαίνει να βγουν και να πουν κάτι, να τους ξεφύγει κάτι. Εσείς το ρίξατε σε εμάς, ότι διαστρεβλώσαμε. Και βγήκατε ξανά και το φορτωθήκατε πάνω σας. Μπράβο σας! Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε εμείς υπουργό της κυβέρνησης σε μία από τις τραγωδίες που βιώσαμε και να έλεγε: «Πανηγυρίζουμε». Φανταστείτε τι θα γινόταν! Και βγαίνει ο Γεωργιάδης και λέει: «Πανηγυρίζουμε». Και εσείς βγαίνετε και λέτε: «Καλά κάνει».
Είπαμε, ακόμα είστε στο πρώτο στάδιο, στην πρώτη επιστολή. «Φταίνε για όλα οι προηγούμενοι.» Πολύ σύντομα θα αναγκαστείτε να τα φορτώσετε στους υπουργούς σας. Δεν υπάρχει αμφιβολία.
Θα ήθελα να πείτε κάτι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, γιατί δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Χθες υπήρξε μια επικοινωνία με τον κοινό νου, με την κοινή λογική και βγήκαν σχεδόν οι περισσότεροι δημοσιολόγοι να πουν ότι έκανε λάθος ο κ. Γεραπετρίτης με αυτό που είπε και ότι δεν είναι δυνατόν να λέει τέτοια πράγματα. Σε αυτούς που βγήκαν και είπαν ότι αυτές οι δηλώσεις φανερώνουν έλλειψη ίχνους συναισθηματικής νοημοσύνης, βγείτε και πείτε τους ότι εσείς είστε αυτός που δεν έχετε ίχνος συναισθηματικής νοημοσύνης, διότι τα ίδια πράγματα είπατε και από το βήμα της Βουλής πριν από μια βδομάδα. Εγώ δεν τόλμησα να σας κατηγορήσω. Το είπατε μόνος σας.
Κλείνω, κύριε Μητσοτάκη, λέγοντας το εξής: Καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις σήμερα. Στα είκοσι λεπτά που μιλήσατε, δεν είπατε κουβέντα. Σας κατέθεσα συγκεκριμένη πρόταση που αφορά την αύξηση και όχι τη μείωση των δαπανών στον ερχόμενο προϋπολογισμό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά 600.000.000 ευρώ. Σας απέδειξα τη λαθροχειρία να θέλετε να παρουσιάσετε δαπάνες για την υγεία μετά την πανδημία που δεν ήταν δαπάνες για την πανδημία και δεν ζητήσατε ούτε ένα συγγνώμη για αυτό. Σας ζήτησα να προχωρήσετε στην αύξηση των δαπανών και στην αύξηση των μισθών των γιατρών και των νοσηλευτών. Σας ζήτησα να προχωρήσετε σε μόνιμες προσλήψεις. Κουβέντα δεν είπατε γι’ αυτά.
Επίσης, καταθέσαμε και τέσσερις πολύ συγκεκριμένες τροπολογίες και δεν μας εξηγήσατε γιατί τις απορρίπτετε σήμερα. Η πρώτη αφορά το δώρο Χριστουγέννων, να καταβληθεί, δηλαδή, στους εργαζόμενους. Θα είναι μια ουσιαστική ανάσα και για τους επιχειρηματίες που δεν έχουν να πληρώσουν για τους εργαζόμενους. Η δεύτερη αφορά μια ουσιαστική ενίσχυση για τους πληττόμενους συμπολίτες μας με το έκτακτο εισόδημα αλληλεγγύης εν είδη μερίσματος. Δεν είναι μέρισμα τώρα, διότι δεν είναι πλεόνασμα από το υπερ-πλεόνασμα. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα, υπάρχει η ταμειακή διαθεσιμότητα να δοθεί μια ουσιαστική ενίσχυση. Η τρίτη τροπολογία αφορά το να παγώσουν οι διακοπές ρεύματος, φυσικού αερίου, της πρόσβασης στο διαδίκτυο, νερού για τους συμπολίτες μας που πλήττονται τούτη την ώρα. Και η τέταρτη αφορά τα άτομα με αναπηρία, που γνωρίζω ότι έχετε και μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα αυτό. Δεν απαντήσατε. Θα τα καταψηφίσετε.
Δεν βρήκατε ένα λεπτό από τα είκοσι λεπτά της ομιλίας σας, ώστε να μας πείτε για ποιο λόγο δεν υιοθετείτε ούτε μία από τις προτάσεις που καταθέτουμε.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, κύριε Μητσοτάκη. Προφανώς, ο κόσμος που μας παρακολουθεί, ο λαός που μας παρακολουθεί, θα μας κρίνει. Όλοι κρινόμαστε σε αυτή τη ζωή.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ