27/11/2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ούτε ένα Ευρώ στο Δήμο και τους πληγέντες στους Αγ. Θεοδώρους από τις καταστροφές του «Γηρυόνη» το 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Εσωτερικών

Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Ούτε ένα Ευρώ στο Δήμο και τους πληγέντες στους Αγ. Θεοδώρους από τις καταστροφές του «Γηρυόνη» το 2019»

Το καταστροφικό έργο της  κακοκαιρίας «Γηρυόνης» τον περασμένο Νοέμβριο άφησε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, υποδομές, καλλιέργειες και καταστήματα στους Αγ. Θεοδώρους. Τα ισχυρά φαινόμενα προκάλεσαν τεράστια προβλήματα, με την περιοχή να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τους κατοίκους να  προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Στην άμεση επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, διαπιστώθηκε το εύρος της καταστροφής και η ανάγκη άμεσων επεμβάσεων και αποζημιώσεων.
Ένα χρόνο μετά, και παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης δια στόματος του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, κανένα έργο αποκατάστασης δεν έχει χρηματοδοτηθεί προς τον οικείο Δήμο και καμία αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει, χρηματοδοτήσει και δρομολογήσει σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλο το Νομό. Πιο συγκεκριμένα, μετά τον κυκλώνα «Ζορμπά» το 2018, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων ενισχύθηκε με το ποσό των € 5.500.000 από το Υπουργείο Υποδομών, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη άμεσα στις αποζημιώσεις για νοικοκυριά και οικοσκευές σε όλες τις περιοχές του Νομού που επλήγησαν.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι όλα τα έργα αποκατάστασης, αντιπλημμυρικής θωράκισης, κατασκευής αγροτικού και επαρχιακού δικτύου που υλοποιούνται μέχρι και σήμερα στους Αγ. Θεοδώρους είναι από τις χρηματοδοτήσεις για τον «Ζορμπά» και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε χορηγήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής, ούτε ένα Ευρώ δεν έχει διοχετευτεί από την παρούσα κυβέρνηση για αντιπλημμυρικά έργα, ανακατασκευή υποδομών και δικτύων και αποζημιώσεις των πληγέντων σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, τη στιγμή που η Πολιτεία ιδίως μέσα σε συνθήκες πανδημίας, έπρεπε να ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες της κοινωνίας.
Επίσης, δεν έχει προχωρήσει κανένα σχέδιο παρεμβάσεων με συγκεκριμένες μελέτες σε συνεργασία με την Ολυμπία Οδό για την διευθέτηση ρεμάτων, κακοτεχνιών και άλλων προβλημάτων που δημιουργούν συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και υλικών από την Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών προς την πόλη και τους οικισμούς των Αγ. Θεοδώρων.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί:
Πότε θα προχωρήσει η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των υποδομών, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή ενόψει του φετινού χειμώνα, και λαμβάνοντας υπόψη τα ακραία φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής;
Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες κατοίκους, επαγγελματίες και παραγωγούς της περιοχής;
Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την εκπόνηση σχεδίου παρεμβάσεων και μελετών για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής από τη λειτουργία της Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών;

Οι  ερωτώντες βουλευτές
Ψυχογιός Γεώργιος