ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/12/2020

Μηνύματα τμημάτων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Μηνύματα τμημάτων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία



Ανακοίνωση του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Αναπηρίας ανακηρύχθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως μία μέρα κινητοποίησης των αναπήρων, των φορέων τους και των κινημάτων όσο και ολόκληρης της κοινωνίας για ζητήματα αποκλεισμού και διακρίσεων. Η Μέρα αυτή περιλαμβάνει επιπλέον και την ανάδειξη και διεκδίκηση  των αιτημάτων  τους αλλά και τη συμπερίληψη τους σε  κάθε πτυχή της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής.
Οι ανάπηροι βιώνουμε στο πετσί μας τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση και τη στέρηση της συμμετοχής στα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, στην εργασία και την εκπαίδευση, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους δικαίου. Αντιμετωπίζουμε ανυπέρβλητα εμπόδια ακόμα και στο να ασκήσουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι λόγω της έλλειψης μέριμνας για προσβασιμότητα στην εκλογική διαδικασία. Για τα άτομα με αναπηρία, η προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, τις μεταφορές, την πληροφορία και την ενημέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την αυτονομία τους και συμμετοχή τους.
Στη χώρα μας οι ανάπηροι/ες όσο και οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες αποτελούν την μεγαλύτερη κοινωνική, αλλά και την πιο φτωχοποιημένη και αποκλεισμένη, ομάδα και υπολογίζονται σε πάνω από 1.000.000. Στην Ευρώπη ένας στους έξι πολίτες αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας. Εμείς οι ανάπηροι/ες επιδιώκουμε την ανταπόκριση  στις ανάγκες μας και την ουσιαστική συμμετοχή μας σε όλες τις μορφές κοινωνικής δραστηριότητας.
Σε αυτήν την περίοδο υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, τα άτομα με αναπηρία βρέθηκαν σε καθεστώς εξαίρεσης. Είναι άλλη μία φορά αποκλεισμένα την ώρα που αποτελούν και μέρος της ομάδας υψηλού κινδύνου. Οι πολιτικές που εκπονήθηκαν στο σύνολο τους, τους απέκλεισαν από την ενημέρωση, την κοινωνική φροντίδα, την παιδεία και την υγεία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται την ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία είναι αναγκαία για προνοσοκομειακή περίθαλψη και παρακολούθηση των χρόνιων ασθενών. Καμία πρόβλεψη για ανάπηρα άτομα που εισάγονται στα νοσοκομεία σε σχέση με τα τεστ covid η τη νοσηλεία τους σε αυτά που έχουν ανάγκη προσωπικού βοηθού. Ουσιαστικά, όλα τα μέτρα που πάρθηκαν καθορίστηκαν με βάση την “κανονικότητα” και την ατομική ευθύνη.
Μεγάλο μέρος των αναπήρων έμεινε χωρίς το ελάχιστο εισόδημα λόγω αναστολής της λειτουργίας των ΚΕΠΑ και περίπου 37.000 πολίτες είναι σε αναμονή αξιολόγησης. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που οι πολίτες της χώρας βιώνουν τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση χωρίς να τους παρέχεται κάποια άλλη οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων αναπήρων/ασθενών όσο και των μελών των οικογενειών τους, δεν συμπεριλήφθηκαν στο σύνολο τους στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και συνέχισαν να εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους.
Ανάπηροι μαθητές έμειναν εκτός τηλεκπαίδευσης λόγω  του ότι το υπουργείο Παιδείας δεν προέβλεψε να υπάρξει προσβάσιμη μορφή διδασκαλίας και με προσβάσιμο υλικό. Οι πληροφορίες προς το κοινό για την COVID19  περίοδο δεν ήταν σε μορφή easy read για ανθρώπους με νοητική η άλλη βλάβη.
Η σημερινή Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Αναπηρίας μας βρίσκει σε μια περίοδο βαθιάς υγειονομικής, ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης. Καλούμε σε μία ευρεία δημοκρατική συσπείρωση όσο και κινητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας για ζητήματα αποκλεισμού, διακρίσεων και ανάδειξης όλων των παραπάνω ζητημάτων που αφορούν στην πανδημία. Η άρση των εμποδίων στις μη προσβάσιμες και αφιλόξενες πόλεις, στα ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού και της εργασίας, η διασφάλιση των επιδομάτων και συντάξεων, η ενίσχυση του ΕΣΥ και η δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην ανεξάρτητη διαβίωση καθώς και η από-ιδρυματοποίηση των αναπήρων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη ένταξη των αναπήρων στην κοινωνία μας.

Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Μέρα διεκδίκησης της υλοποίησης των αιτημάτων του Αναπηρικού κινήματος

Τη σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία το Τμήμα  Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιλέγει να προτάξει την υποστήριξη των δικαιωμάτων όσων εξ αυτών διαβιούν έγκλειστοι και απομονωμένοι στα ιδρύματα της χώρας. Ένας εγκλεισμός που στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του κορωναϊού εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τη ζωή τους όπως ανέδειξαν με τραγικό τρόπο ο τεράστιος αριθμός κρουσμάτων αλλά και θανάτων σε πολλά ιδρύματα και γηροκομεία της χώρας.
Για τους συμπολίτες μας αυτούς, καλούμε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να υλοποιήσει άμεσα Προγράμματα Αποϊδρυματοποίησης για όλους, παιδιά και ενήλικες. Και επιτέλους να αφήσει τις ιδεοληψίες και να υλοποιήσει και να επεκτείνει τα προγράμματα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδιάσει και χρηματοδοτήσει και που αδικαιολόγητα πάγωσαν οι δήθεν έτοιμοι να κυβερνήσουν».
Ενάμισυ χρόνο τώρα παρακολουθούμε τηλεδιασκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και όχι έργο ουσιαστικό, που να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων. Και ταυτόχρονα μια ασυγχώρητη ολιγωρία στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των ανθρώπων αυτών και των εργαζόμενων που με υπεράνθρωπες προσπάθειες τους φροντίζουν. Ακόμη και σήμερα είναι επιτακτικά ζητούμενο τόσο η διενέργεια τακτικών και επαναλαμβανόμενων τεστ όσο και η προμήθεια επαρκούς και κατάλληλου υγειονομικού υλικού για τους φιλοξενούμενους και ηρωικά αλλά και εξαντλητικά εργαζόμενους για τη φροντίδα τους
Σήμερα, στις συνθήκες μιας οικουμενικής πανδημίας, που όλοι βιώνουμε τον αποκλεισμό από τα αγαθά της υγείας, της ελευθερίας, των σχέσεων, ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΜΕ τον κάθε συμπολίτη μας να αναλογιστεί τη ζωή ανάπηρων παιδιών και ενηλίκων, οι οποίοι αποχωρισμένοι από οικογένεια και οικείους,  ζουν κάθε μέρα, για χρόνια, για μια ζωή τον ασφυκτικό αυτό αποκλεισμό, ως μία κανονικότητα, έως εάν αυτό να είναι το φυσικό της ζωής. Είναι όμως εντελώς αφύσικο, είναι άδικο και απάνθρωπο, είναι καθημερινός μαρασμός, είναι σκληρό και άνισο, είναι κοινωνικός και ψυχικός θάνατος. Μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει ριζικά.
Ζητάμε από τον/ την κάθε πολίτη, από τους εργαζόμενους στο χώρο των ιδρυμάτων, ζητάμε από τους νέους ειδικότερα να πάρουν θέση σε αυτή την αδικία και απανθρωπιά και να διεκδικήσουν  μαζί μας  την παραμονή  όλων των ανάπηρων συμπολιτών μας στην κοινωνία της οποίας είναι ισότιμα μέλη, να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους «μια ζωή σαν όλων».
Δεν λησμονούμε όμως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ανάπηρων συμπολιτών μας που διαβιούν εκτός των ιδρυμάτων και που χωρίς αμφιβολία, βιώνουν σήμερα με μεγαλύτερη ένταση από όλους μας, τις επιπτώσεις της πανδημίας. Και πρωτίστως πλήττονται οι ανάπηροι που δεν έχουν εξασφαλίσει μέσω της εργασίας τους, μισθό ή σύνταξη. Αυτοί βλέπουν στις παρούσες συνθήκες, όχι μόνο την κοινωνική τους απομόνωση να μεγιστοποιείται, αλλά, την ίδια τους την επιβίωση να απειλείται με τις τεράστιες καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην απονομή των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υλοποιήσει την τακτική απονομή τους σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας με το ηλεκτρονικό σύστημα απονομής τους, η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν διασφάλισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας την απρόσκοπτη απονομή των επιδομάτων αναπηρίας σε παλιούς και νέους δικαιούχους, που για τους περισσότερους αποτελούν το μόνο εισόδημα. Αυτό δημιούργησε για τους ανάπηρους δικαιούχους των προνοιακών παροχών ένα ζοφερό περιβάλλον και μια καθημερινή απίστευτη ταλαιπωρία.
Τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε την πανελλαδική επέκταση του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου που αυτοματοποιεί όλη τη διαδικασία, και δεν απαιτεί τη φυσική του παρουσία παρά μόνον στην υγειονομική επιτροπή (ΚΕΠΑ). Όμως και αυτές σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω του κορωναϊού.
Η Κυβέρνηση επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αναλγησία της, απέρριψε πριν λίγες μέρες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μη αποδεχόμενη την ψήφιση τροπολογίας με την οποία ζητούσαμε σειρά διευκολυντικών ρυθμίσεων. Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία την καλούμε να αποδεχθεί:

·             Να επεκταθούν, για όσο διαρκεί η πανδημία τα χορηγούμενα επιδόματα που χρειάζονται ανανέωση

·             Να δοθεί το επίδομα σε όσους ανάπηρους υποβάλλουν πλήρη φάκελο για πρώτη φορά στον ΟΠΕΚΑ, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τα ΚΕΠΑ, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία

·             Να πληρωθούν από το κράτος ιδιώτες γιατροί για να χορηγήσουν στους ανάπηρους τις βεβαιώσεις που δεν μπορούν να πάρουν αυτή τη στιγμή από τα δημόσια νοσοκομεία.

·             Ειδικά για τα φετινά Χριστούγεννα, να χορηγηθούν τουλάχιστον διπλά όλα τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα

·             Να πολλαπλασιαστούν οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ και να εξοπλιστούν ψηφιακά ώστε όταν ξανανοίξουννα μην απαιτείται η φυσική παρουσία των αναπήρων, παρά μόνον κατά την κρίση τους από τις υγειονομικές επιτροπές.

·             Να αποκατασταθούν οι σοβαρές δυσλειτουργίες στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΑ προχωρώντας παράλληλα στην επέκταση σε όλη τη χώρα του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου για την απόδοση του αναπηρικού επιδόματος με ηλεκτρονικό τρόπο

Μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα να πάρει τέλος η ταλαιπωρία  των αναπήρων εν μέσω πανδημίας χωρίς τραγικές συνέπειες για τη ζωή και την ύπαρξή τους στην κοινωνία.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποδεχθεί καινα υλοποιήσει τα πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.Μόνο με ουσιαστικές πράξεις μπορεί να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας και όχι με φιέστες και αόριστες υποσχέσεις που γρήγορα λησμονούνται.

Κοινή δήλωση βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Μάρκου και Αθανασίας Αναγνωστοπούλου, για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Πέρασαν ήδη 28 χρόνια από την ημέρα που η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία. Το διάστημα που μεσολάβησε από το 1992 μέχρι σήμερα είναι αλήθεια ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει προς μια κατεύθυνση θετική για τα ΑμεΑ, είναι όμως σαφές ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο, υπενθυμίζοντάς μας πως ακόμη συνεχίζουν να υφίστανται φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού.
Σε γενικές γραμμές οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι εδώ για να μας ευαισθητοποιούν και να μας θυμίζουν που και που τα απολύτως αυτονόητα: Ότι είμαστε άνθρωποι, ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους τους ανθρώπους ως ίσους προς εμάς, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις, γκρεμίζοντας τα όποια στερεότυπα μας συνοδεύουν αναφορικά με την αντιμετώπιση των ατόμων με κινητική ή άλλη αναπηρία.
Τα ΑμεΑ δεν ζητάνε ειδική μεταχείριση, αφού είναι ένα ζωντανό κύτταρο της ανθρώπινης φύσης και της ποικιλομορφίας της. Αυτό που απαιτούν και δικαιούνται απόλυτα είναι ισότιμη μεταχείριση. Άλλωστε είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν ασφαλή δείκτη του επιπέδου πολιτισμού μιας κοινωνίας, ο σεβασμός που δείχνει στην τήρηση των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των μελών της. Η κατανόηση της θέσης του «άλλου», η καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και ο σεβασμός της διαφορετικότητάς του, επιβάλλουν την ισότιμη αντιμετώπιση και την φροντίδα των ΑμεΑ και άλλων κοινωνικών κατηγοριών, που πλήττονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Μήνυμα Γ. Σαρακιώτη, βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτή Τομεάρχη για την Έρευνα & Τεχνολογία, για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η του Δεκέμβρη, δεν είναι απλά μία ημέρα που οφείλει κάνεις να απευθύνει ένα μήνυμα, απλά και μόνο για να υπενθυμίσει τη φραστική προσήλωσή του στην αξία της ισότητας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των ΑμεΑ. Η αταλάντευτη προσήλωση, άλλωστε οφείλει να διαπνέει την καθημερινή δράση και τις ασκούμενες πολιτικές. Το προηγούμενο διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ., τα σημερινά φραστικά μηνύματα, απέκτησαν απτό περιεχόμενο, όταν και:
εισήχθη η κουλτούρα εξωστρέφειας στη λειτουργία των μονάδων κοινωνικής φροντίδας, σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.
καταρτίστηκε η πρώτη Εθνική Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης.
σχεδιάστηκαν δράσεις αποϊδρυματοποίησης Ατόμων με Αναπηρία για την περίοδο 2018 – 2020, με πρωτοφανή χρηματοδότηση σε κατά τόπους δημόσιες δομές.
υπήρξε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση, μέσα από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία της λειτουργίας 160 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για 2.230 άτομα με αναπηρία, με προϋπολογισμό 51 εκατ. ευρώ.
δημόσιοι οργανισμοί της περιοχής μας, μετά από επίμονες διεκδικήσεις, αύξησαν εντυπωσιακά τα έσοδα τους με συνέπεια τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
αξιοποιήθηκαν προγράμματα απασχόλησης, με αποτέλεσμα τη στελέχωση κρίσιμης σημασίας δομών με ανθρώπινο - επιστημονικό δυναμικό, ειδικοτήτων ανθρωποκεντρικής προέλευσης.
υπήρξε σχεδιασμός και προετοιμασία για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων εργασίας, μόνιμου χαρακτήρα.
υποβλήθηκαν προτάσεις για την ολιστική καταστατική αναδιοργάνωση των οργανισμών, μέσω των οποίων εξασφαλίζονταν ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας τους, η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ο προσανατολισμός αυτών στην κοινότητα.
Τα παραπάνω, συνιστούν μια πολύ σύντομη παράθεση ορισμένων όσων αποτέλεσαν το πραγματικό περιεχόμενο των μηνυμάτων που απορρέουν από τη σημερινή συμβολική ημέρα. Ενέργειες που διαπνέονταν από οραματικό, στρατηγικό σχεδιασμό. Οραματικός στρατηγικός σχεδιασμός, που σήμερα δυστυχώς αναζητείται...

Μερόπη Τζούφη: «Η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο, είναι ευκαιρία για δράση» - Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε και να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα, στις δυνατότητες, αλλά και στους περιορισμούς των ΑμεΑ. Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ανά τον κόσμο ζουν με αναπηρίες, ενώ στη χώρα μας ο αριθμός αγγίζει το ένα εκατομμύριο. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1982, ο ΟΗΕ υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τους ΑμεΑ. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, όπως και η υγειονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, σκιάζουν τη ζωή και συρρικνώνουν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στην κοινωνική ζωή, στην εργασία, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην άθληση, στην επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό αναπαράγονται πολλαπλές διακρίσεις και παράγονται νέες ανισότητες.
Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε μια αγωνιώδης προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ΑμεΑ, έχοντας ως πυξίδα πως η ζωή δεν έγκειται αποκλειστικά σε βιολογικές και ιατρικές αναφορές. Αντίθετα, προϋποθέτει πολιτικές επιλογές και δράσεις που προάγουν την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Σήμερα όμως βρισκόμαστε σε ένα νέο σταυροδρόμι. Η υγειονομική κρίση και η πολιτική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ θέτουν σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα και υπονομεύουν την προοπτική εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν με κάποιας μορφής αναπηρία. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας βαθιάς, δομικής κοινωνικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη, βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία  καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Η ημέρα έχει καθιερωθεί για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και τις κυβερνήσεις του κόσμου για θέματα που άπτονται των ατόμων με αναπηρία.
Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική. Στην Ελλάδα το 10% του γενικού πληθυσμού έχει κάποιου είδους αναπηρία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει την αναπηρία ως ένα παγκόσμιο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προτεραιότητα ανάπτυξης.
Στόχος της παγκόσμιας κοινότητας πρέπει να είναι η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της εκάστοτε χώρας. Αυτό επιτυγχάνεται με την διευκόλυνση  της  προσβασιμότητας των ατόμων στο περιβάλλον (φυσικό, δομημένο, ηλεκτρονικό, διοικητικό).
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lock downs πολλές παθογένειες των κοινωνιών έγιναν ακόμα πιο προφανείς. Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ήταν οι πρώτες που επλήγησαν από τα νέα δεδομένα που επέβαλε η παγκόσμια υγειονομική κρίση, όπως η αναγκαστική αποκοινωνικοποίηση και η υπολειτουργία των κοινωνικών δομών και των υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Αυτές τις στιγμές, οι κοινότητες καλούνται να βρουν τρόπους κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, να διασφαλίσουν ίσα δικαιώματα για όλους. Ο αγώνας μέχρι να εξαλείψουμε τις διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την όποια παραβίαση δικαιωμάτων είναι διαρκής.»

Καλλιόπη Βέττα: Η παγκόσμια ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία μας υπενθυμίζει τον διαρκή αγώνα για ίσα δικαιώματα

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί μια ευκαιρία για να αναμετρηθούμε όλοι μας, κοινωνία και Πολιτεία, με το διαρκές αίτημα της παροχής ίσων ευκαιριών, ευημερίας και αξιοπρέπειας για όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας.
Αποτελεί μια ευκαιρία να αναλογιστούμε αν, με τις πράξεις και τις παραλείψεις μας, ευνοούμε τη συμμετοχή των συνανθρώπων μας  στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Κυρίως, όμως, συνιστά μια υπενθύμιση για την ευθύνη της Πολιτείας να εξασφαλίζει ότι κανείς δεν θα μένει πίσω, κανείς δεν θα βρεθεί στο περιθώριο λόγω μιας διαφορετικότητας, σωματικής ή ψυχικής.
Η καθημερινή συνεργασία μου με Άτομα με Αναπηρίες, στο πλαίσιο των ευθυνών μου ως μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, μου δίδαξε ότι δεν διεκδικούν τίποτε άλλο, εκτός από ισονομία και δικαιοσύνη. Δεν ζητάνε ειδική μεταχείριση, αλλά ίση.
Αυτή η παρακαταθήκη για ισότητα, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας αλλά και κάθε ημέρας.
Είναι στο χέρι όλων μας να διεκδικούμε έμπρακτα αυτές τις αξίες. Μόνο έτσι θα ζούμε μια ζωή με υγεία, αξιοπρέπεια και ισονομία».


Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Αυλωνίτη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

"Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, είναι μια ημέρα που στοχεύει στην κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει την αναπηρία ως ένα παγκόσμιο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκτιμάται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν με αναπηρίες παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια και δεν απολαμβάνουν πρόσβαση στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλα άτομα, όπως είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, γενικότερα. Το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή είναι απαραίτητο για τη μείωση των ανισοτήτων, για το βάθεμα της δημοκρατίας των ενεργών πολιτών.
Παρόλα αυτά, λίγες χώρες διαθέτουν επαρκείς μηχανισμούς για να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η απομόνωση, η αποσύνδεση από την κοινότητα, και οι αδύναμες κοινωνικές υπηρεσίες επηρέασαν σημαντικά τις ζωές και την ψυχική ευημερία των ατόμων με αναπηρίες σε όλο τον κόσμο.  
Εν μέσω πανδημίας οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και στο σεβασμό της διαφορετικότητάς του συνανθρώπου μας. Κάτι που επιβάλλει την ισότιμη αντιμετώπιση και την φροντίδα των ΑμεΑ και άλλων κοινωνικών κατηγοριών, που πλήττονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό και να προτείνουμε πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες συστημικές ανισότητες που έχει αποκαλύψει η πανδημία".

 

Γ. Πούλου: Μαζί με τους συμπολίτες μας με αναπηρία για την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού

H Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, καθιερωμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, σήμερα 3 Δεκεμβρίου, είναι μία ακόμη αναφορά στις θεμελιώδεις αρχές της ισότητας και της δημοκρατίας.

Η συμπερίληψη και η ισοτιμία των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή είναι ένδειξη πολιτισμού κάθε χώρας.

Στην συγκυρία που διανύουμε, της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, οι ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων είναι και οι συμπολίτες μας με αναπηρία, ενώ επιβαρύνονται περισσότερο, δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική στήριξη.

Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση εξακολουθούν να είναι αόρατοι για αυτό άλλωστε αγνόησε προκλητικά την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 23 Νοεμβρίου, με την οποία ζήτησε άμεσα μέτρα για την ανακούφισή τους : διπλασιασμό του επιδόματος Δεκεμβρίου, εξάμηνη παράταση χορήγησης των επιδομάτων, καθώς και ένταξη όσων έχουν υποβάλλει φάκελο που δεν έχει όμως εξετασθεί λόγω της αναστολής λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Προσωπικά θέλω να τιμήσω αυτή την ημέρα αναπαράγοντας το τεκμηριωμένο και βιωματικό κείμενο της κ. Μαριάννας Σισμανίδου, μητέρας παιδιού με αναπηρία.

https://nevronas.gr/anapiria-ti-tha-ginei-o-dimitris-meta-ta-21/?fbclid=IwAR217WZXDpeaY9Sg339FLPDhEW-CTBajfH5OZGIpNOpeBhM-RxywDtBx5e0














 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ