04/12/2020

Ερώτηση 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Οικονομική ενίσχυση φαρμακοποιών που κλείνουν λόγω κρούσματος νέου κορονοϊού

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Κιλκίς Ειρήνης Αγαθοπούλου και θέμα της την οικονομική ενίσχυση των φαρμακοποιών που κλείνουν λόγω κρούσματος νέου κορονοϊού.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

- Τα ιδιωτικά φαρμακεία, από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης

- πολλά φαρμακεία αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος μεταξύ των εργαζομένων. Η Κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει, μέχρι στιγμής, κάποιο μέτρο αποζημίωσης των φαρμακοποιών και των υπάλληλων φαρμακείου για όσο διάστημα αναγκαστικά δεν εργάζονται για λόγους δημόσιας υγείας.

- Επιπλέον, παρότι είναι θετική η συμπερίληψη των φαρμακείων στην οικονομική ενίσχυση του 4ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, δημιουργούνται σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με τα κριτήρια που περιορίζουν σημαντικά τους ωφελούμενους.

- Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται τα φαρμακεία «που παρουσιάζουν μείωση τζίρου από 20% και πάνω» και τα φαρμακεία όπου «τα ακαθάριστα έσοδα από τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας είναι μεγαλύτερα από τον ΚΑΔ κύριας δραστηριότητα, χωρίς να απαιτείται μείωση του τζίρου».

- Γι αυτό το ζήτημα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών (ΦΣΑ) με ανακοίνωση του (18.11.2020) εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια

- Τέλος, με επιστολή του προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας (18.11.2020), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει ότι το ΔΣ έχει αποφασίσει ομόφωνα «την επιχορήγηση φαρμακείων που κλείνουν λόγω του κορονοϊού, με το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) Ευρώ ανά άδεια ιδρύσεως φαρμακείου».

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων σε ιδιωτικά φαρμακεία και αν ναι πόσα φαρμακεία έχουν εξαναγκαστεί σε υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας;

2. Προτίθενται να λάβουν μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν φαρμακοποιοί και υπάλληλοι φαρμακείων για όσο διάστημα αναγκαστικά δεν εργάζονται για λόγους δημόσιας υγείας;

Αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
-Υγείας
-Οικονομικών

Θέμα: Οικονομική ενίσχυση φαρμακοποιών που κλείνουν λόγω κρούσματος νέου κορονοϊού

Τα ιδιωτικά φαρμακεία, από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης καλύπτοντας σημαντικά κενά που δημιουργήθηκαν από τη μη αξιοποίηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, των δημοσίων δομών ΠΦΥ και από την υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) της επαρχίας προκειμένου οι γιατροί να μετακινηθούν στα νοσοκομεία. Οι πολίτες απευθύνθηκαν στο φαρμακοποιό της γειτονιάς για να καλύψουν πάγιες ανάγκες υγείας αλλά και προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη υγειονομική απειλή. Σε αυτό συνέβαλε και η ευρεία γεωγραφική κατανομή των φαρμακείων, σε κάθε χωριό και νησί, σε κάθε άκρη της χώρας.

Εξαιτίας της επαφής με πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα - οι ίδιοι ή/και οι οικείοι τους - αλλά και λόγω της μεγάλης, πλέον, διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, πολλά φαρμακεία αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος μεταξύ των εργαζομένων. Η Κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει, μέχρι στιγμής, κάποιο μέτρο αποζημίωσης των φαρμακοποιών και των υπάλληλων φαρμακείου για όσο διάστημα αναγκαστικά δεν εργάζονται για λόγους δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, παρότι είναι θετική η συμπερίληψη των φαρμακείων στην οικονομική ενίσχυση του 4ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, δημιουργούνται σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με τα κριτήρια που περιορίζουν σημαντικά τους ωφελούμενους. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται τα φαρμακεία «που παρουσιάζουν μείωση τζίρου από 20% και πάνω» και τα φαρμακεία όπου «τα ακαθάριστα έσοδα από τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας είναι μεγαλύτερα από τον ΚΑΔ κύριας δραστηριότητα, χωρίς να απαιτείται μείωση του τζίρου». Γι αυτό το ζήτημα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών (ΦΣΑ) με ανακοίνωση του (18.11.2020) εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια καθώς οι προϋποθέσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου «αφορούν ελάχιστα και πολύ μεγάλα φαρμακεία υψηλού τζίρου σε προϊόντα καλλυντικών, ορθοπεδικών, παραφαρμάκων κ.λπ. και όχι φαρμάκων». Γι αυτό το λόγο ζητά επανεξέταση των κριτηρίων.

Επειδή τα ιδιωτικά φαρμακεία έχουν σηκώσει, σχεδόν αποκλειστικά, το βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των πολιτών τους τελευταίους οχτώ μήνες

Επειδή με την ταχεία εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε φαρμακοποιούς και υπαλλήλους φαρμακείου

Επειδή η λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης φαρμακείων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους για λόγους δημόσιας υγείας είναι ευθύνη της πολιτείας και όχι του οικείου συλλόγου

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη