ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/12/2020

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η ΝΔ απέτυχε και στην πανδημία και στην οικονομία. Η χώρα και η κοινωνία δοκιμάζονται πλέον από ένα σφοδρό δεύτερο κύμακαι κανένας πια δεν μπορεί να εμφανίζει τον Μητσοτάκη σαν Μωυσή»

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η ΝΔ απέτυχε και στην πανδημία και στην οικονομία. Η χώρα και η κοινωνία δοκιμάζονται πλέον από ένα σφοδρό δεύτερο κύμακαι κανένας πια δεν μπορεί να εμφανίζει τον Μητσοτάκη σαν Μωυσή»



• «Στις θετικές μας προτάσεις για στήριξη του ΕΣΥ, της κοινωνίας και της οικονομίας, για 6μηνο εθνικό σχέδιο πρόληψης μιας σφοδρής επιδείνωσης της πανδημίας, για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, εισπράξαμε αλαζονική άρνηση»

• «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιταχύνει ώστε να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για εκλογές, μέσα στο 2021»

• Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εποχή»


Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η εφημερίδα «Εποχή», στο κυριακάτικο φύλλο της.
Απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων αναφορικά με την πανδημία και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρεται στην «αλαζονική άρνηση» του Κυρ. Μητσοτάκη, σε όλες τιςθετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «για στήριξη του ΕΣΥ, της κοινωνίας και της οικονομίας».
«Προτείναμε εξάμηνο εθνικό σχέδιο για την πρόληψη μιας σφοδρής επιδείνωσης της πανδημίας, ακόμη και Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής» λέει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζοντας ότι «η περίοδος χάριτος τέλειωσε»και ότι πλέον «κανένας πια δεν μπορεί να εμφανίζει τον Μητσοτάκη σαν Μωυσή».
Σύμφωνα μετον Δημήτρη Παπαδημούλη, το γεγονός ότι «η χώρα και η κοινωνία δοκιμάζονται από ένα σφοδρό δεύτερο κύμα» με ευθύνη της κυβέρνησης,αναπόφευκτα «οδηγεί και στην έναρξη μιας σοβαρής κυβερνητικής φθοράς», η οποία «αποτυπώνεται και στην κοινωνία και στις δημοσκοπήσεις».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύοντας τη δυναμική και ταυτόχρονα αποτελεσματική και πειστική αντιπολίτευση, θα πρέπει να επιταχύνει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και εκλογές, μέσα στο 2021» καταλήγει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει, πέφτει έξω στους σχεδιασμούς της. Δεν μπορεί, πλέον, να παρουσιάσει μια επιτυχή μικρής διάρκειας διαχείριση που περιλάμβανε ίσως και εκλογές. Η διάρκεια είναι μακρά και αφήνει σοβαρές ευθύνες και πληγές. Οδηγείται η ΝΔ σε ανασχεδιασμό;
Η κυβέρνηση έσπευσε, όντως, να πιστωθεί την αρχική επιτυχία της χώρας στη διαχείριση του πρώτου κύματος. Αλλά οι σχεδιασμοί της και οι επιλογές που έκανε έπεσαν έξω. Η χώρα και η κοινωνία δοκιμάζονται πλέον από ένα σφοδρό δεύτερο κύμα που οδηγεί και στην έναρξη μιας σοβαρής κυβερνητικής φθοράς.Αποτυπώνεται και στην κοινωνία και στις δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ είδε από την πρώτη στιγμή την κρίση αυτή ως ευκαιρία.Εκμεταλλεύεται στο έπακρο μια περίοδο όπου κυριαρχούν η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και ο φόβος, για να προωθήσει ταχύτερα τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της.
Όμως η ΝΔ απέτυχε στις εκτιμήσεις της και για την πανδημία και για την οικονομία. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τεκμηριωμένες προτάσεις ζητούσε πιο γενναία και εμπροσθοβαρή μέτρα για την οικονομία, η ΝΔ έλεγε πως η ύφεση θα είναι το πολύ 4%. Ο κ. Στουρνάρας, μάλιστα, ισχυριζόταν ότι δεν θα έχουμε ύφεση! Τώρα, η Ελλάδα καταγράφει μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην Ευρώπη: Το Σχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπει 10,5% και η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας μεγαλώνει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις αναγκαστικά τροποποιούν και την ατζέντα των σχεδιασμών της ΝΔ.
Η νέα πολιτική “επένδυση” της κυβέρνησης είναι η ελπίδα που φέρνει το εμβόλιο και ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που θα έρθουν στην Ελλάδα, με καθυστέρηση μεν αλλά με πολύ υψηλότερα ποσά από τις προηγούμενες περιόδους. Τώρα, κανένας πια δεν μπορεί να εμφανίζει τον Μητσοτάκη σαν Μωυσή. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις πολιτικές εξελίξεις. Γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύοντας τη δυναμική και ταυτόχρονα αποτελεσματική και πειστική αντιπολίτευση, θα πρέπει να επιταχύνει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και εκλογές, μέσα στο 2021.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός ασκεί πίεση με την κριτική του, αυστηρή όταν πρέπει, αφετέρου κάνει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για οικονομία και υγεία. Ποια η έως τώρα αποτίμηση της τακτικής του; Γίνεται με την απαραίτητη φροντίδα;
Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να υιοθετήσει αντιπολίτευση κραυγών και τυμβωρυχίας, όπως έκανε η ΝΔ στη Μάνδρα, το Μάτι, ακόμη και για την εποχική γρίπη.
Βομβαρδίζαμε, από την πρώτη στιγμή, με θετικές προτάσεις για στήριξη του ΕΣΥ, της κοινωνίας, της οικονομίας. Προτείναμε εξάμηνο εθνικό σχέδιο για την πρόληψη μιας σφοδρής επιδείνωσης της πανδημίας, ακόμη και Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Εισπράξαμε αλαζονική άρνηση. Θυμάμαι τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη να λέει, από τη Θεσσαλονίκη, στα μέσα του Σεπτέμβρη, ότι η Ελλάδα στο δεύτερο κύμα θα πάει καλύτερα και από το πρώτο. Η περίοδος χάριτος τέλειωσε αλλά οι εξελίξεις δεν θα ακολουθήσουν κάποιου είδους αυτόματο πιλότο. Για να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον κορμό της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης, θα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τη δυναμική αντιπολίτευση. Προβάλλοντας και προσθέτοντας δίπλα από κάθε ΌΧΙ του και το ΝΑΙ της εναλλακτικής του πρότασης. Πρέπει να επιταχύνουμε την ολοκλήρωση του σχεδίου προγράμματός μας έτσι ώστε να το θέσουμε σε διάλογο στην κοινωνία, στους κοινωνικούς φορείς και το κόμμα και να έχουμε έτοιμο το εναλλακτικό κυβερνητικό μας πρόγραμμα την άνοιξη. Θα είναι ένας πολύ ισχυρός πυλώνας, πολύτιμο εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο –που το υποτιμήσαμε και το πληρώσαμε ακριβά- παραμένει ισχυρό αλλά έχει πλέον αρχίσει να ρηγματώνεται υπό το βάρος της κυβερνητικής φθοράς. Ένας ΣΥΡΙΖΑ με δυναμική αντιπολίτευση, πειστικό κυβερνητικό πρόγραμμα και συνοχή βασισμένη στη σύνθεση απόψεων, θα αποδεικνύει κάθε μέρα και περισσότερο, ότι ήρθε για να μείνει, και θα διεκδικεί να είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης.

Η ύφεση δοκίμασε πολλαπλά την επάρκεια της ΕΕ αν και κινήθηκε πιο αποφασιστικά απ’ ότι στην κρίση του 2009. Τι συνεπάγεται αυτό;
Η πρώτη φάση της πανδημίας έπιασε την ΕΕ στον ύπνο. Τα συστήματα υγείας λόγω μακράς συρρίκνωσης και αποδυνάμωσής τους, όπως και του κοινωνικού κράτους, δοκιμάστηκαν και σε προηγμένες χώρες. Αλλά αν συγκρίνουμε την αντίδραση της ΕΕ σ’ αυτό, με την κρίση χρέους δέκα χρόνια πριν, επειδή η πανδημία και η ύφεση που προκάλεσε χτύπησαν με σφοδρότητα όχι μόνο τον Νότο αλλά το σύνολο της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, υπήρχαν καλύτερα αντανακλαστικά. Είναι θετικό βήμα που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε η έκδοση κοινού χρέους απ΄ την Κομισιόν, ύψους 750 δισ. Ευρώ και για πρώτη φορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Η σφοδρότητα όμως του δεύτερου κύματος και η μεγάλη ύφεση, αποδεικνύουν ότι αυτά τα θετικά βήματα δεν επαρκούν.

Πολύ περισσότερο που συσσωρεύεται τεράστιο χρέος.
Σίγουρα. Στην ατζέντα η κρίση βάζει δυο ακόμη προβλήματα: Το ένα, είναι η νέα κρίση χρέους. Στην Ευρωζώνη, το δημόσιο χρέος είναι ήδη πάνω από το 100% και στην Ελλάδα 207% του ΑΕΠ, όταν το ανώτατο όριο σύμφωνα με το σε αναστολή Σύμφωνο Σταθερότητας, είναι 60%. Άρα εδώ χρειάζεται αναθεώρηση, ριζική αλλαγή, για ένα Σύμφωνο πραγματικής σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε ένα νέο γύρο σκληρής λιτότητας, και ιδιαίτερα στην υπερχρεωμένη Ελλάδα. Συγχρόνως, πρέπει να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκή ρύθμιση για την ελάφρυνση του χρέους. Είναι ένας διάλογος που ήδη έχει ξεκινήσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Το θέτουμε, η Αριστερά και ένα πολύ μεγάλο μέρος των Πράσινων και των Σοσιαλιστών. Τίθεται και από διάφορους Επιτρόπους πλέον, όπως ο κ. Τζεντιλόνι, ή στελέχη κυβερνητικά όπως ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης. Αλλιώς θα έχουμε περαιτέρω όξυνση των εσωτερικών ανισοτήτων, που απειλούν την κοινωνική και οικονομική συνοχή. Επομένως, ιδέες που η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει όπως perpetualbonds, ομόλογα δηλαδή που να λήγουν στο διηνεκές, διαγραφή - ή μετακύλιση για το μέλλον, του χρέους που δημιούργησε η πανδημία, πρέπει να μπουν στο τραπέζι. Θα ήταν δε, εξαιρετική ιδέα ο ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει την Άνοιξη, μαζί με την παρουσίαση του δικού του προγράμματος, ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο, ένα φόρουμ ευρύτατων αριστερών, δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, που θα συζητήσουν για τις αναγκαίες αλλαγές δημοκρατικής και κοινωνικής εμβάθυνσης, που χρειάζεται η ΕΕ.

Η GUE και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς πώς δραστηριοποιούνται σ’ αυτά τα ζητήματα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΕΑ και από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην Ευρωομάδα της Αριστεράς. Φιλοδοξούμε να παίζουμε και ένα ρόλο εμβρυουλκού για τη δημιουργία μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις πρασίνων, σοσιαλδημοκρατικές και σοσιαλιστικές, που παίρνουν αποστάσεις από τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Η πανδημία αποκαλύπτει τα όρια και τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού. Επομένως η πρόκληση για την Αριστερά είναι να ενισχύουμε ολοένα και περισσότερο το σχέδιο για τη δημιουργία ευρύτερων πολιτικών μετώπων, γύρω από μια δέσμη προοδευτικών στόχων.
Στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε δημιουργήσει, και έχω από την αρχή παίξει ενεργό ρόλο σε αυτό, το ProgressiveCaucus (Προοδευτική Συμμαχία), έναν χώρο διαλόγου και κοινής δράσης Ευρωβουλευτών από τρεις πολιτικές ομάδες – Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές – που μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και οργανώνουμε κοινές πρωτοβουλίες. Με τις ίδιες φιλοδοξίες κινείται και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών δυνάμεων που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες διαδικτυακά, με κέντρο την Αθήνα και με ενεργή την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η ατζέντα μας, είναι η προοδευτική, δημοκρατική, εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Χρειάζεται όμως να κάνουμε σ’ αυτό τον τομέα περισσότερα πράγματα και να πυκνώσουμε τις πρωτοβουλίες μας.

Βλέπει κανείς με ανησυχία να πυκνώνουν τα περιστατικά στην Ευρώπη που συρρικνώνουν ή και υπονομεύουν τη δημοκρατία. Το πρόσφατο με τον νόμο Μακρόν είναι αδιανόητο. Ποιος ο ρόλος της Αριστεράς εδώ;
Η υποχώρηση και συρρίκνωση της Δημοκρατίας, ο αυταρχισμός, οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου, καταγράφονται όλο και πιο έντονα στην καρδιά της Ευρώπης. Εκτός από τον Όρμπαν και την Πολωνική κυβέρνηση, έχουμε και τον Μακρόν, να προωθεί μια προκλητική απαγόρευση να φωτογραφίζονται εν δράσει οι αστυνομικοί, μια διάταξη που θυμίζει Λεπέν και δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατική παράδοση αυτής της χώρας. Και γι’ αυτό προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις οδηγώντας τον Μακρόν σε έναν ελιγμό υποχώρησης. Αυτά τα γεγονότα, που δυστυχώς, πυκνώνουν, αλληλοτροφοδοτούνται και με τη μεγάλη αύξηση της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες. Θέτουν την Αριστερά μπροστά στην ιστορική υποχρέωση να πρωταγωνιστήσει στην εμβάθυνση και υπεράσπιση της δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση καθώς οι συντηρητικές δυνάμεις και η ακροδεξιά αξιοποιούν την πανδημία, τον φόβο και την ανασφάλεια, αλλά και τις αλλαγές που προκαλούνται στην κοινωνική και οικονομική οργάνωση για να κάνουν μεγάλα βήματα προς τα πίσω, στα θέματα της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

Ποια η εξέλιξη με τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Λαγό;
Καθυστερεί υπερβολικά η διαδικασία της άρσης της ασυλίας του νεοναζί εγκληματία Λαγού. Έχω αναγκαστεί να στείλω τρεις επιστολές στον πρόεδρο Σασόλι, ζητώντας του να επιταχυνθεί η διαδικασία διότι η καθυστέρηση εκθέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η θέση του Λαγού είναι στη φυλακή όπως αποφάσισε η Ελληνική Δικαιοσύνη και όχι στο Ευρωκοινοβούλιο. Λόγω της πανδημίας η Επιτροπή (εξετάζει και εισηγείται για τις άρσεις ασυλίας στην Ολομέλεια) δεν λειτουργεί διότι συνεδριάζει με φυσική παρουσία, εμπιστευτικά. Τώρα βρέθηκε επιτέλους η φόρμουλα για να συνεδριάζει και εξ αποστάσεως με τήρηση των κανόνων εμπιστευτικότητας. Είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί η άρση με συντριπτικότατη πλειοψηφία. Εμείς πιέζουμε να εξεταστεί και να αρθεί κατά προτεραιότητα.

Ο ιός χτύπησε και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όμως, μέρος των προ-διαδικασιών γίνονται όπως και διάφορες διεργασίες και ζυμώσεις, το κόμμα δρα. Η εκτίμησή σου ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το τελευταίο διάστημα, άρχισε να ξεπερνά μια αναμενόμενη, εν πολλοίς, αμηχανία και εσωστρέφεια που προκάλεσε η ήττα στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Τα κείμενα που ετοιμάσαμε και εγκρίναμε συλλογικά: Απολογισμός, Διακήρυξη, Προτάσεις μας για αντιμετώπιση της πανδημίας και της ύφεσης, έτυχαν ευρύτατης συμφωνίας. Αυτό αποδεικνύει την αξία της συλλογικότητας και της σύνθεσης των απόψεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πια, είναι αρκετά πιο σοφός και ώριμος. Όλοι μας, οφείλουμε να προασπίζουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε: Είμαστε ένα κόμμα με αδιαφιλονίκητο και ισχυρό Πρόεδρο, τον Αλέξη Τσίπρα, γι’ αυτό και τον στηρίζουμε όλες και όλοι, αλλά ταυτόχρονα δεν είμαστε κόμμα αρχηγικό. Αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, πρέπει να το προστατεύσουμε και να το κάνουμε ακόμη πιο παραγωγικό. Αποφεύγοντας τους πειρασμούς αποπροσανατολιστικών και διχαστικών διλημμάτων, που πολλές φορές δεν αποδίδουν την πραγματικότητα και προκαλούν εσωστρέφεια και εσωτερικές εντάσεις που μας βλάπτουν.
Δεν ξέρω, πχ, κανέναν που να μην θέλει τη διεύρυνση και τη μαζικοποίηση του κόμματός μας. Το τονίζω, επικαλούμενος μάλιστα, ότι προσωπικά υποστηρίζω τα ανοίγματα και τις συμμαχίες του κόμματός μας, από την περίοδο που αυτές οι απόψεις ήταν μειοψηφικές στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω επίσης, ότι η τεχνητή, πολωτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο 3% και στο 32%, δεν μας βοηθά. Προσωπικά προέρχομαι και είμαι υπερήφανος γι΄αυτό, από μια πολιτική παράδοση που ήταν και κάτω του 2%, το ΚΚΕ Εσωτερικού.
Αλλά πιστεύω ότι αυτή η κληρονομιά έχει συμβάλει πολύ, μαζί με άλλες παραδόσεις και προελεύσεις, σ’ αυτό το άνοιγμα, που πετύχαμε ως ΣΥΡΙΖΑ, τροφοδοτώντας τον και με στέρεα, αξιακά, πολιτικά, προγραμματικά στοιχεία. Όπως επίσης, νομίζω, ότι δεν μας βοηθά το να δημιουργούνται διαχωριστικές γραμμές με βάση κομματικά “ένσημα”, προελεύσεις και “επετηρίδες”.
Είμαστε ένα δημοκρατικό, ευρύ κόμμα της σύγχρονης κυβερνώσας αριστεράς, όπως αυτοπροσδιορίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διακήρυξή του, που φιλοδοξεί και έχει πετύχει να εκφράσει και δυνάμεις πέρα από τα όρια της Αριστεράς. Το έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, αγωνιστικά, εκλογικά και κοινωνικά. Δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις και διαφορετικά δικαιώματα ανάμεσα σ’ αυτούς που ήταν πάντοτε στην Αριστερά και σ’ αυτούς που ήλθαν από το ΠΑΣΟΚ ή τα κοινωνικά κινήματα ή τη νέα γενιά χωρίς προηγούμενη κομματική ένταξη. Πρέπει να επικρατήσει ο διάλογος, η δημιουργική σύνθεση και το «όλες και όλοι μαζί».
Επίσης θα πρέπει, αξιολογώντας θετικά και αρνητικά από την προηγούμενη περίοδο, να απορρίψουμε λογικές εσωκομματικών μηχανισμών και την ίδια ώρα να είμαστε ανοικτοί στις ιδέες, τη φρεσκάδα που φέρνουν όλες οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι, νέοι και παλιοί, συμβάλλοντας στον συλλογικό προβληματισμό. Να μην μας φοβίζει ο διάλογος, αλλά και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι έχουμε ένα σκληρό αντίπαλο απέναντί μας και μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Να δούμε με ωριμότητα δικές μας αδυναμίες και λάθη στην περίοδο της κυβερνητικής μας θητείας. Για να πείσουμε περισσότερες/ους, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να πατήσει πάνω σε όσα έκανε μέχρι τώρα, θετικά και πολλά, αλλά και να εξετάσουμε και τομείς όπου δεν πήγαμε καλά, και χρειάζονται αλλαγές και διορθώσεις.
Στις συνθήκες του 2021 δεν μπορούμε, απλώς, να επαναλαμβάνουμε τα πράγματα που λέγαμε το 2010 ή το 2015. Χρειάζεται διαρκής ανανέωση, γόνιμη αυτοκριτική, αξιολόγηση της κυβερνητικής μας θητείας και διαρκής εμπλουτισμός του πολιτικού και προγραμματικού μας λόγου, με βάση τα νέα δεδομένα.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ