ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

06/12/2020

Κ. Ζαχαριάδης: «Η ΝΔ πετάει τη μπάλα στην εξέδρα του εμβολίου»

Κ. Ζαχαριάδης: «Η ΝΔ πετάει τη μπάλα στην εξέδρα του εμβολίου»



Συνέντευξη του βουλευτή του Β3 Τομέα της Β ΄Αθηνών και τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, στο Newbomb.gr και τον Αντώνη Γκιόκα

 

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πως δεν συμβαίνει τίποτα» δηλώνει για την υπόθεση των «διπλών βιβλίων του ΕΟΔΥΥ» στο Newbomb.gr, ο βουλευτής του Β3 Τομέα της Β΄Αθηνών και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, προσθέτοντας πως συμβαίνει «κάτι ύποπτο» καταγραφή κρουσμάτων. Ο κ.Ζαχαριάδης καταθέτει την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται νέες «κοινωνικές συμμαχίες», συμπληρώνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να βρει κοινό βηματισμό με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και με το ΚΙΝΑΛ.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τόσο σημαντική υπόθεση τα λεγόμενα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥΥ, σε σημείο που να μελετάει ακόμα και την πιθανότητα να το θέσει σε διεθνείς οργανισμούς;
Οι αποκαλύψεις για σύμβαση του ΕΟΔΥ με ιδιωτική εταιρεία για τη δημιουργία παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων πέρα από αυτό της ΗΔΙΚΑ δείχνουν ότι κάτι ύποπτο και ανησυχητικό συμβαίνει. Η δικαιολογία ότι πρόκειται για fake news του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. Οι εφημερίδες που έκαναν τις αποκαλύψεις δεν τις λες «φιλοΣΥΡΙΖΑ».
Γιατί με τέτοιες μεθοδεύσεις, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Δημόσια Υγεία, καταβαραθρώνεται η αξιοπιστία των φορέων διαχείρισης της πανδημίας στα μάτια του πολίτη. Γιατί η σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολιτών στην οποία έδωσε ιδιαίτερη βάση η Πολιτεία στο πρώτο κύμα της πανδημίας εύκολά γκρεμίζεται αλλά πολύ δύσκολα αποκαθίσταται. Γιατί όταν ο πολίτης δεν έχει απέναντι του μια σοβαρή και φερέγγυα πολιτεία γίνεται ευάλωτος σε θεωρίες συνομωσίας, δογματική και φοβική προσέγγιση του επιστημονικού λόγου.
Tη στιγμή που η χώρα μας μετρά καθημερινά αρνητικά ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες και διασωληνωμένους, στοιχεία όπου δεν μπορούν να υπάρξουν διπλά βιβλία και μέλη της Επιτροπής καταγγέλλουν αδιαφάνεια και ελλιπή ή καθυστερημένη ενημέρωση, η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα.
Η τόσο έντονη αντιπολιτευτική ρητορική, σε αυτές τις συνθήκες, είναι σωστή προσέγγιση; Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι προσπαθείτε να «κερδοσκοπήσετε» πολιτικά μέσα στην πανδημία…
Η Κυβέρνηση έχει μάθει ότι κρύβοντας τα προβλήματα αυτά επικοινωνιακά παύουν να υπάρχουν. Στην πανδημία όμως δεν μπορεί να τα κρύψει και έτσι καταφεύγει σε πολιτικαντισμούς και ψευτοδικαιολογίες. Η αντιπολίτευση που ασκούμε βασίζεται σε στοιχεία και δεδομένα, σε πολιτικές πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης. Δεν κάνουμε πολιτική εντυπώσεων προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους Έλληνες πολίτες όπως έχουμε ευθύνη και καθήκον.
Ο καθένας κάνει αντιπολίτευση όπως θέλει να κυβερνήσει την επόμενη μέρα. Είμαστε μια υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση γιατί θέλουμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι ως επόμενη κυβέρνηση. Η ΝΔ ήταν ανεύθυνη ως αντιπολίτευση, λειτουργεί ευθυνόφοβα ως κυβέρνηση, φοβάται το πολιτικό κόστος, αλλάζει κάθε μέρα στρατηγική, κρύβει στοιχεία πετάει την μπάλα στην εξέδρα του εμβολίου.
Είναι αδιανόητο να κλείνουμε τα μάτια στις ανεύθυνες πολιτικές της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση που ασκούμε δεν αρκείται μόνο στην τεκμηριωμένη κριτική, αλλά προχωρά σε συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις που έχουμε καταθέσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο και τις οποίες η κυβέρνηση συστηματικά αγνοεί, όπως και την άλλη αντιπολίτευση, όπως και τους επιστημονικούς φορείς που δεν είναι της αρεσκείας της.
Απέναντι σε μια τέτοιας έκτασης κρίση, απέναντι σε μια πανδημία, η πολιτική της κυβέρνησης βαθιά προβληματική, προκλητική και όποτε πρέπει να αντιμετωπίσει και την κοινωνία, αυταρχική. Δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος σε τίποτα, δεν υπάρχει πλάνο. Για αυτό έχουμε φτάσει στην τραγική κατάσταση που έχουμε σήμερα, χωρίς να στηρίζονται επαρκώς όσοι πλήττονται από την κρίση, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δηλαδή.
Πιάνομαι, λίγο, από αυτό που αναφέρατε, για την στήριξη όσων πλήττονται από την κρίση. Μπορούν τα δημόσια ταμεία να στηρίξουν τις προτάσεις σας;
Αν δεν μπορούν τώρα, πότε θα μπορέσουν, γιατί υπάρχει οργανωμένη πολιτεία; ποιους βοηθάει γιατί και πότε ας το πουν επιτέλους σε αυτούς που υποφέρουν.
Οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες και στοχευμένες. Είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Τις έχουμε παρουσιάσει, τις έχουμε αναλύσει βήμα-βήμα, όχι μία αλλά πολλές φορές. Η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται να συζητήσει μαζί με τον κόσμο τον κόσμο της αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Είναι το μόνο σχέδιο που έχει βοήθεια μόνο στους μεγάλους από την αρχή της πανδημίας και έως σήμερα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υπάρχει δυσαρέσκεια στους πολίτες για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να κερδίζετε εσείς από αυτή τη φθορά. Τι πρέπει να κάνατε για να αντιστρέψετε το κλίμα;
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το χθες και το σήμερα και είναι ακριβείς, ή σχεδόν ακριβείς. Ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ συμπυκνωμένος με μεγάλα γεγονότα και προκλήσεις.
H πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση την οδηγεί καθημερινά σε αδιέξοδα, με τους πολίτες να δείχνουν έντονη δυσαρέσκεια, να νιώθουν ανασφάλεια και φόβο. Αυτή είναι μια τάση που θα επιδεινώνεται για την κυβέρνηση, γιατί και πλάνο δεν έχει και δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει την κοινωνία, την νεολαία, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες που το έχουν ανάγκη. Από την άλλη πλευρά και εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε νέες μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες, να προτείνουμε στους πολίτες ένα καθαρό προοδευτικό, συνεπές, πολιτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που φοβούνται για το μέλλον τους, να αναδείξουμε τα κενά και τις ανισορροπίες μιας αλλοπρόσαλλης κυβερνητικής πολιτικής που μεγαλώνει τα αδιέξοδα και τον φόβο.
Και οι δημοσκοπήσεις έρχονται μετά, θα αλλάξουν όσο αλλάζουμε κι εμείς και η κοινωνία.
Πρόσφατα, με αφορμή την απαγόρευση των συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είδαμε μετά από αρκετά χρόνια μια κοινή πρωτοβουλία από την ευρύτερη Αριστερά. Μπορείτε να βρείτε κάποια κοινά σημεία επαφής και στο μέλλον;
Πρόκειται για θετική πρωτοβουλία, αναγκαία υπό το βάρος των σημερινών κρίσιμων συνθηκών, την οποία θέλουμε να δούμε να προχωράει και σε άλλα επίπεδα, σε άλλα θέματα και πολιτικές.
Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία επαφής, όπως έγινε με το κοινό ανακοινωθέν για την κυβερνητική αυθαιρεσία την παραμονή της επετείου για το Πολυτεχνείο. Yπάρxουν περιθώρια κοινού βηματισμού και σε επίπεδο συμβολισμού και σε επίπεδο ουσίας, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «γκρεμίσει» τα πάντα, να μας οδηγήσει πίσω στην εποχή των μνημονίων, της απορρύθμισης της εργασίας, της εξαχρείωσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της καταπάτησης των δημοκρατικών ελευθεριών.
Η Αριστερά ήταν και είναι εδώ για τα δύσκολα, για να κρατήσει την κοινωνία όρθια και να δώσει προοπτική στους πολίτες, θα κληθούμε σύντομα όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να αναμετρηθούμε με το μέλλον της χώρας.
Με το ΚΙΝΑΛ; Μπορείτε;
Προφανώς και μπορούμε.
Μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνομιλούμε με όλες τις δυνάμεις που θέλουν να ηττηθεί η Δεξιά και οι δεξιές πολιτικές. Μπορούμε και θα συνεργαστούμε με όσους συνδιαμορφώσουμε ή συνπέσουμε σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά την κρίση της πανδημίας. Γιατί πάνω από όλα στόχος μας είναι να στηριχθεί η κοινωνική πλειοψηφία, να δώσουμε διέξοδο στην κοινωνία και να ξεφύγουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την καταστροφική διακυβέρνηση αυτής της Νέας Δημοκρατίας και αυτού του Πρωθυπουργού. Τις πρωτοβουλίες ξέρετε δεν τις παίρνουν μόνο οι πολιτικοί, τις παίρνουν πολλές φορές και οι πολίτες με την στάση τους.
Πρόσφατα το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε καμπάνια ενημέρωσης για τους Έλληνες της διασποράς ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το καταγγείλατε ενώ προβλέπεται στη νομοθεσία που και εσείς ψηφίσατε. Γιατί;
Η μέχρι τώρα εμπειρία της χρηματοδότησης των ΜΜΕ για την καμπάνια «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο πρώτο κύμα από την περίφημη «λίστα Πέτσα» ήταν σκανδαλώδης με αδιαφανείς διαδικασίες, με απευθείας αναθέσεις, χωρίς κριτήρια. Ξεκαθαρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα καταγγείλει ξανά μια αντίστοιχη ή παραπλήσια διαδικασία. Η ψήφος των Ελληνίδων και των Ελλήνων που διαβιούν εκτός Ελλάδας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, γι αυτό, καλούμε την κυβέρνηση
• Να συγκροτήσει διακομματική επιτροπή.
• Να μην προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις αλλά να προχωρήσει σε διαγωνιστικές διαδικασίες.
• Να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας.
• Να ανακοινωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης των media.
• Να μην χρηματοδοτήσει ανύπαρκτα media
Καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, όχι να ανακαλύψουν την πυρίτιδα αλλά να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες στον κόσμο που έχουν αντίστοιχη διασπορά και αντίστοιχη διαδικασία συμμετοχής στις εκλογές.
Νομίζω ότι η καταγγελία έχει γίνει δεύτερη φύση σας. Καταγγέλλετε απαξίωση των ΟΤΑ από το χωροταξικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κι εδώ όλα είναι λάθος;
Διαφωνώ μαζί σας, Υπήρξαμε συναινετικοί και ήπιοι σε πολλές περιπτώσεις ορθής νομοθέτησης. Πανδημία, ψήφος αποδήμων, αμυντική πολιτική, σας δίνω παραδείγματα. Όμως για άλλη μία φορά, είναι σκανδαλώδες και προκλητικό αυτό που ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή. Η κυβέρνηση, λυπάμαι που το λέω, λειτουργεί στο όνομα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, αλλά και μιας πολιτικής που σε αντίθεση με το τι έλεγε προεκλογικά αφαιρεί πόρους – πλούτο και δυνατότητες από τη μεσαία τάξη και κάνει μια βίαιη αναδιανομή προς τους ισχυρούς.
Τι άλλη απόδειξη θέλετε όταν καμία από το σύνολο των προτάσεων που εισηγήθηκε η ΚΕΔΕ και παρουσιάστηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του εν λόγω σχεδίου, δεν έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα η ΚΕΔΕ -στην οποία πλειοψηφία έχουν οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στη ΝΔ- να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του. Δεν είναι κάπως αντιφατικό;
Ξεχάστε τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τις καταγγελίες των Δημάρχων δεν πιστεύει η Κυβέρνηση;



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ