ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/12/2020

Γ. Μπουρνούς: Η τριπλή αποτυχία Μητσοτάκη, πανδημία - οικονομία - εξωτερική πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Η τριπλή αποτυχία Μητσοτάκη, πανδημία - οικονομία - εξωτερική πολιτική



Ομιλία του Βουλευτή Ν.Λέσβου, Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2021

Κύρια σημεία:
- Τριπλή, τραγική αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ: Στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική.
- Έχουμε 3000 θανάτους σε διάστημα ενός μήνα, έχουμε μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη σε θανάτους ανά πληθυσμό στο δεύτερο κύμα. Η κυβέρνηση στήριξε τα ιδιωτικά συμφέροντα, αντί για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
- Έχουμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020.
- Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τους εργαζόμενους. Εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής καταστροφής, μηχανεύεται τρόπους για να κλείσει τις επιχειρήσεις των μικρομεσαίων προς όφελος των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων ομίλων.
- Η κυβέρνηση απέτυχε οικτρά στην εξωτερική πολιτική, έγινε περίγελος του Ερντογάν, πηγαίνει από ήττα σε ήττα. Βαρύνεται ήδη με το γκριζάρισμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχει κοντύνει την ελληνική εξωτερική πολιτική απελπιστικά κι παριστάνει ότι «γίνονται βήματα προς τα εμπρός».
Καμία κουβέντα στη Σύνοδο Κορυφής για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, καμία κουβέντα για την παρουσία του Oruc Reis στα έξι μίλια από τη Ρόδο και τα τέσσερα μίλια από το Καστελόριζο. Καμία κουβέντα για κυρώσεις.
- Κανένα όραμα και σχέδιο ανάπτυξης για τα νησιά μας στον προϋπολογισμό. Δεν είναι αδυναμία, αλλά οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης των νησιών μας, για να δεχτούμε το ρόλο της αποθήκης ψυχών της Ευρώπης. Απέρριψαν σχεδόν τις μισές  επιλέξιμες αιτήσεις για το πρόγραμμα Leader που αφορούσαν στη Λέσβο, όταν ο μέσος όρος αποδοχής για την επικράτεια ήταν πολύ υψηλότερος.
- Για την κυβέρνηση, η Λέσβος και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου προσφέρονται μόνο για τις business του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: 6,2 εκατομμύρια ευρώ σε  συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις συμβάσεις των νέων ΚΥΤ, 500.000 για το αφρόδιχτο του κ. Στεφανή, εκατομμύρια για πλασματική σίτιση προσφύγων στη Μόρια και άλλα 20 εκατομμύρια για wifi στις δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
- Θυμίζω στον κ. Αθανασίου, ότι παραδώσαμε τη Λέσβο με 5678 πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια και συνολικά κάτω από 7000 στο νησί και με την κυβέρνησή του σήμερα, με μηδενικές ροές εξαιτίας κυρίως της διεθνούς πανδημίας, έχουμε στη Λέσβο 9502 αιτούντες άσυλο. Αφού έχουν πει ότι ως το Μάρτη θα τους κάνουν 1500, γιατί θέλουν να φτιάξουν camp για τουλάχιστον 5000; Νομίζουν ότι υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό το camp θα γίνει. Είναι γελασμένοι, ξεχνάνε πολύ εύκολα το Φλεβάρη.
- Μιλούν τώρα για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα καλύψει με 750 δις ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με κεφάλαια που θα έρθουν αργά, που σχεδόν τα μισά θα είναι δάνεια, ενώ σχεδιάζουν ήδη το μοίρασμά τους στους "ημετέρους" με βάση το Σχέδιο Πισσαρίδη.
- Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, ώστε η ανεμελιά, η ιδεοληψία και η ανικανότητα του κ. Μητσοτάκη να μη μας κοστίσει ακόμα περισσότερα: Στις ζωές των ανθρώπων μας, στην οικονομική επιβίωση του λαού μας, στα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία

Θυμάμαι ένα χρόνο πριν, στην ομιλία μου για τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής σας, σας χαρακτήριζα «μαθητευόμενους Μάκρι», παραπέμποντας στο νεοφιλελεύθερο και πάμπλουτο Πρόεδρο της Αργεντινής που μοιραζόταν τις ίδιες αντικοινωνικές εμμονές με σας και πρόλαβε, πριν πέσει εκείνες τις μέρες - γιατί έπεσε με πάταγο - να ξαναστείλει την Αργεντινή στη χρεοκοπία και το ΔΝΤ. Είχατε τότε καταρτίσει ένα προϋπολογισμό-καθρέφτη του νεοφιλελεύθερου δογματισμού σας, που προμήνυε δυσμενείς εξελίξεις για την κοινωνία και την οικονομία και αντιστροφή των θετικών και ανοδικών τάσεων που είχατε παραλάβει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ πρώτης όψεως, θα έλεγε κανείς πως δεν πέσαμε έξω. Από την άλλη, πέσαμε πάρα πολύ έξω. Γιατί ακόμα κι εμείς δεν περιμέναμε τόσο γρήγορα τέτοιο ρεσιτάλ ανικανότητας, κοροϊδίας, απληστίας για το δημόσιο χρήμα και ιδεοληπτικής απέχθειας για τα δημόσια αγαθά. Δεν περιμέναμε ότι θα δείχνατε τέτοια προκλητική αδιαφορία για ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων, όπως στον πολιτισμό ή ότι θα τολμούσατε ακόμα και εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής καταστροφής που εσείς με την πολιτική σας επιτείνετε, να μηχανεύεστε τρόπους για να κλείσετε τις επιχειρήσεις των μικρομεσαίων, που τώρα τους αποκαλείτε ζόμπι και μπαταχτσήδες, προς όφελος των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων ομίλων και να εκκαθαρίσετε τις περιουσίες τους προς όφελος των ξένων funds.    

Αποτύχατε στη διαχείριση της πανδημίας. Έχουμε 3000 θανάτους σε διάστημα ενός μήνα, έχουμε μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε θανάτους ανά πληθυσμό στο δεύτερο κύμα και ανεβαίνουμε ταχύτατα τη λίστα χωρών με τους συνολικούς θανάτους. Όχι μόνο επειδή αδιαφορήσατε να κάνετε την παραμικρή ενίσχυση του συστήματος υγείας, αλλά δεν μπορέσατε ούτε καν μια σοβαρή παρακολούθηση της πανδημίας να κάνετε για να προλάβουμε τα χειρότερα. Οι ιδεοληψίες σας, σας οδήγησαν να επιλέξετε τη στήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων, αντί για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αποτύχατε στη διαχείριση της οικονομίας. Η χώρα μας έχει τα χειρότερα υφεσιακά αποτελέσματα στην Ε.Ε. Έχουμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του ‘20. Καμία έκπληξη φυσικά. Εμείς κατά τον τελευταίο  προϋπολογισμό που καταθέσαμε, όταν ήμασταν κυβέρνηση, είχαμε προβλέψει και μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών.

Αποτύχατε οικτρά στην εξωτερική πολιτική. Γίνατε περίγελως του Ερντογάν, δεν είχατε τη στοιχειώδη επάρκεια να συνεχίσετε από εκεί που το άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου 2019 και από ανεύθυνους και εγκληματικούς χειρισμούς πηγαίνετε από αιφνιδιασμό σε αιφνιδιασμό και από ήττα σε ήττα. Βαρύνεστε ήδη με το γκριζάρισμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν το είχε επιτρέψει αυτό. Έχετε κοντύνει την ελληνική εξωτερική πολιτική απελπιστικά κι εσείς παριστάνετε ότι «γίνονται βήματα προς τα εμπρός». Και άκουσα με προσοχή την τοποθέτηση του κ. Δένδια. Διγλωσσία και πάλι σε σχέση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και καμία κουβέντα, πέρα από μια έκθεση ιδεών περί εξωτερικής πολιτικής, για την ουσία της ήττας σας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μόνο για παράνομη δραστηριότητα, για παράνομες γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Καμία κουβέντα για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, καμία κουβέντα για τα έξι μίλια από τη Ρόδο και τα τέσσερα μίλια από το Καστελόριζο. Καμία σκέψη, παρά μόνο μια γενική κουβέντα περί «αξιοποίησης εργαλείων» και «θα το δούμε το Μάρτη» και άρα κλείσιμο του ματιού στην Τουρκία, ότι μέχρι το Μάρτη μπορεί ανενόχλητη να συνεχίσει τις έρευνες ακόμη και δυτικά του 28ου μεσημβρινού, που είναι ορισμένη ελληνική ΑΟΖ από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Αυτό είναι το φαλιμέντο σας.

Τα μέλη αυτής της κυβέρνησης πάσχουν από έλλειψη ενσυναίσθησης του δράματος που βιώνουν οι πολίτες και οδηγούν τη χώρα σε διαρκή κρίση κοινωνικής συνοχής με ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας, αύξηση των λουκέτων σε επιχειρήσεις και ραγδαία αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ψηφίζετε έναν εικονικό, ψεύτικο αλλά και προκλητικό προϋπολογισμό αφού εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης μειώνετε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία και προβλέπετε αυξημένα έσοδα από τη φορολογία των πολιτών, παρότι ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Και σε αυτόν τον προϋπολογισμό είναι εμφανής η αδυναμία της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα όραμα κι ένα σχέδιο ανάπτυξης για τη νησιωτική Ελλάδα. Ίσως, βέβαια, να μην πρόκειται για αδυναμία αλλά για ένα οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης των νησιών μας, ώστε να δέχονται αδιαμαρτύρητα τον όποιο ρόλο τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση προς εξυπηρέτηση της πολιτικής της. Στη Λέσβο έχουμε καταλάβει το ρόλο που μας επιφυλάσσετε, να γίνουμε αποθήκη ψυχών και κυματοθραύστης για τις εισροές προσφύγων. Και για όσους αρνούνται τον ρόλο του κομπάρσου στην υποβάθμιση του νησιού μας, εκεί μας επιφυλάσσετε την άγρια καταστολή του κ. Χρυσοχοΐδη.

Μας δείξατε εξάλλου τις προθέσεις σας με την απόρριψη σχεδόν των μισών επιλέξιμων αιτήσεων για το πρόγραμμα Leader που αφορούσαν στη Λέσβο, όταν ο μέσος όρος αποδοχής για την επικράτεια ήταν πολύ υψηλότερος. Αποψιλώνετε ένα από τα ελάχιστα εργαλεία έστω και κάποιων μικρών επενδύσεων στην περιοχή μας, γιατί, φαίνεται, ότι η Λέσβος, τελικά, και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου προσφέρονται μόνο για τις business του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Προσφέρονται για να μοιράσει η κυβέρνηση σε «ημετέρους» 6,2 εκατομμύρια ευρώ σε  συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις συμβάσεις των νέων ΚΥΤ, μισό εκατομμύριο για το αφρόδιχτο του κ. Στεφανή, αρκετά εκατομμύρια για πλασματική σίτιση προσφύγων στη Μόρια, ενώ άλλα 20 περίπου εκατομμύρια πρόκειται να δοθούν με εσπευσμένη, όπως συνηθίζετε, διαγωνιστική διαδικασία για να βάλετε, λέει, wifi στις δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα νησιά για εσάς προσφέρονται, λοιπόν, για «δουλίτσες» χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος για τους νησιώτες. Δεν επιδιώκετε την ανάπτυξή τους, αλλά αντίθετα εργάζεστε για τη μετατροπή των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε νησιά-φυλακές, ακολουθώντας πιστά το αφήγημα της «ασπίδας της Ευρώπης», χωρίς καμία συναίνεση από τους κατοίκους των νησιών. Και άκουσα τον συντοπίτη μου, κ. Αθανασίου, να τα ρίχνει και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, και να του υπενθυμίσω ότι παραδώσαμε τη Λέσβο με 5678 πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια και συνολικά κάτω από 7000 στο νησί και με την κυβέρνησή του σήμερα, με μηδενικές ροές, εξαιτίας κυρίως της διεθνούς πανδημίας και άρα του κλεισίματος των συνόρων, έχουμε στη Λέσβο 9502 αιτούντες άσυλο, τους οποίους έχετε πει ότι ως το Μάρτη θα κάνετε 1500 – ο κ. Χρυσοχοϊδης νομίζω - αλλά τώρα θέλετε να φτιάξετε camp για τουλάχιστον 5000 και νομίζετε ότι υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό το camp θα γίνει. Είστε γελασμένοι, ξεχνάτε πολύ εύκολα το Φλεβάρη.

Το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης χρεοκόπησε τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, επιμένετε στο ίδιο μοντέλο. Μιλάτε τώρα για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα καλύψει με 750 δις ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, όταν οι ΗΠΑ, με μικρότερο πληθυσμό, πρόβλεψαν πάνω από δύο τρις μέσα στο 2020. Με κεφάλαια που θα έρθουν αργά, που σχεδόν τα μισά θα είναι δάνεια, ενώ σχεδιάζετε το μοίρασμά τους στους ημετέρους με βάση το Σχέδιο Πισσαρίδη.

Τι θα δουν οι μικρομεσαίοι από όλα αυτά; Χιλιάδες λουκέτα. Έρχεται θύελλα ύφεσης, και ανεργίας, πτωχεύσεων και σεις υπολογίζετε – για να διασωθείτε -  στα εμβόλια, ενώ μέχρι τώρα δεν ξέρατε ούτε καν να διατιμήσετε, να συνταγογραφήσετε τα τεστ, να οργανώσετε ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής και ιχνηλάτησης, για να έχετε εικόνα.

Μόνη ελπίδα για τον λαό μας είναι η αλλαγή του δικού σας μοντέλου. Η δίκαιη ανάπτυξη με ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, επένδυση στην εργασία, στις νέες θέσεις εργασίας, στο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, στις τεχνολογίες και στην καινοτομία. Μόνη ελπίδα για τον λαό μας, να στείλουμε τους Πισσαρίδηδες εκεί που τους αξίζει.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταγράφει ήδη πρωτοφανή, καθολική αποτυχία και βαρύνεται με εγκληματικά λάθη και παραλείψεις. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, ώστε η ανεμελιά, η ιδεοληψία και η ανικανότητα του κ. Μητσοτάκη να μη μας κοστίσει ακόμα περισσότερα: Στις ζωές των ανθρώπων μας, στην οικονομική επιβίωση του λαού μας, στα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.


 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ