ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/12/2020

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας - Πορεύεται με γνώμονα τις «ισορροπίες» και το πολιτικό κόστος

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας - Πορεύεται με γνώμονα τις «ισορροπίες» και το πολιτικό κόστος



Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην εφημερίδα «Real News» (Φοίβος Κλαυδιανός)

«Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο στην διαχείριση της πανδημίας, με μόνο γνώμονα τις "ισορροπίες" και το πολιτικό κόστος» δηλώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», φέρνοντας ως παράδειγμα την «ολική υποχώρηση στο θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών» και «τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των επιστημονικών εισηγήσεων». «Επιμένουμε να δημοσιευθούν τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων» προσθέτει, χαρακτηρίζοντας «ζήτημα δημοκρατίας να γνωρίζουν οι πολίτες με τι τρόπο λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις».

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης υπογραμμίζει την ανάγκη για «καθαρή λύση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει και μέτρα απομείωσής του» καθώς «τα ημίμετρα θα οδηγήσουν σε μη βιώσιμη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και την αγορά». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κωφεύει στις εκκλήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για στήριξη» αλλά και «στις δικές μας προτάσεις». «Επιμένουν σε μια πολιτική περιορισμένης στήριξης» τονίζει ο ίδιος, που έφερε την ελληνική οικονομία «στη χειρότερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη στο 3ο τρίμηνο του 2020» και νομοτελειακά θα οδηγήσει «σε περισσότερα μέτρα λιτότητας, μνημονιακού τύπου, επιτήρηση και κοινωνική ανασφάλεια».

Ως προς την αξιοποίηση των «32 δισ. που αναμένεται να λάβει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», ο Αλ. Χαρίτσης στηλιτεύει το σχέδιο της κυβέρνησης για «επιστροφή, δια της έκθεσης Πισσαρίδη, σε παρωχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση μια δεκαετία πριν: ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και στην υγεία, ευελιξία της αγοράς εργασίας, αφανισμός της μικρομεσαίες επιχειρηματικότητας ως επιζήμιας για την οικονομία». Και αντιπαραβάλλει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «μετάβαση σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζει την εργασία ως βασικό παραγωγικό συντελεστή, θα αναβαθμίζει κρίσιμους τομείς της εγχώριας παραγωγής, και θα μετασχηματίζει την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα στην κατεύθυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόταση για έξοδο από την κρίση και έχει αποδείξει ότι είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει αυτοπεποίθηση στην κοινωνία» καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης.


*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.


- Στηρίζετε το "εορταστικό χαλάρωμα" του λοκντάουν με βάση τη μείωση των κρουσμάτων; Γιατί ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση και όχι στην ιεραρχία για το θέμα των εκκλησιών;

Ενώ καθημερινά θρηνούμε δεκάδες νεκρούς συμπολίτες μας, η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται χωρίς σχέδιο με μόνο γνώμονα τις "ισορροπίες" και το πολιτικό κόστος. Η ολική υποχώρηση στο θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους. Όταν παραβιάζονται οι κανόνες από την ίδια την κυβέρνηση, τότε λογικό είναι να κυριαρχεί δυσπιστία.

Πλέον ένα πράγμα είναι σαφές: η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Αντί να το αναγνωρίσει αυτό, κατηγορεί την κοινωνία ή επικαλείται εισηγήσεις των ειδικών. Δεν πείθει. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των επιστημονικών εισηγήσεων είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της κυβερνητικής αναξιοπιστίας.

Για αυτό και επιμένουμε να δημοσιευθούν τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αίτημα που επιμένει να απορρίπτει η κυβέρνηση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας να γνωρίζουν οι πολίτες με τι τρόπο λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις που έχουν τεράστια επίδραση στις ζωές όλων μας.

 

- Πως κρίνετε την έως τώρα λειτουργία του click away για την αγορά; Πιστεύετε, όντως, ότι ήταν μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων;

Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και τα επιμελητήρια σε όλη χώρα ανέδειξαν την πλήρη αναποτελεσματικότητα του μέτρου, αναφέροντας ότι το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στο 10% των επιχειρήσεων. Σας θυμίζω ότι στη συζήτηση στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης παραδέχτηκε ότι το click away θα ωφελήσει κατά κύριο λόγο τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και ότι ένας από τους βασικούς στόχους υλοποίησης του μέτρου ήταν η αποφόρτιση των ταχυμεταφορών. Είναι πλέον πρόδηλο ότι η κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για στήριξη, όπως δεν μπήκε πότε στην διαδικασία να συζητήσει και τις δικές μας σχετικές προτάσεις. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

 

- Μας μένουν μερικοί ακόμη μήνες λοκντάουν και το στοίχημα της επανεκκίνησης. Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Θα καταθέσετε την τροπολογία για επίδομα σε αστυνομικούς και άλλους εργαζόμενους;

Από την αρχή της πανδημίας καλέσαμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει προγράμματα ουσιαστικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Μη επιστρεπτέα αποζημίωση προς τις επιχειρήσεις, έκτακτο εισόδημα αλληλεγγύης, επιδότηση της επαγγελματικής στέγης, κάλυψη μισθολογικού κόστους για τους εργαζόμενους και ειδικά προγράμματα ενίσχυσης για κρίσιμους κλάδους της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Πρόσφατα καταθέσαμε δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες για την καταβολή από το Κράτος του δώρου των Χριστουγέννων και για να δοθεί έκτακτο εισόδημα αλληλεγγύης σε όλες τις οικογένειες που είδαν το εισόδημά τους να πλήττεται μέσα στην κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτουμε και τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το προσωπικό στον τομέα της Υγείας, τους ΟΤΑ, τα σώματα ασφαλείας, τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές.


- Ζητάτε πολλά μέτρα στήριξης. Δεν σας φοβίζει μια νέα χρεοκοπία του κράτους; Πως απαντάτε σε όσους λένε ότι το κούρεμα χρεών θυμίζει τις "αυταπάτες" του 2015;

Η διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους απαιτεί μια καθαρή λύση, που θα περιλαμβάνει και μέτρα απομείωσής του. Δεν μπορούμε να μπούμε πάλι σε μια λογική ημίμετρων, που τελικά θα οδηγήσουν την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και την αγορά μη βιώσιμη. Είναι οξύμωρο να συνειδητοποιεί η Ευρώπη ότι οι περιοριστικές πολιτικές επιδεινώνουν την κρίση, η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δίνει σήμα στα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους και η κυβέρνηση της ΝΔ να εμμένει σε μέτρα ασπιρίνες που οξύνουν την ύφεση. Η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Και επιμένει σε μια πολιτική περιορισμένης στήριξης με πρόδηλα αποτελέσματα: η ελληνική οικονομία γνώρισε τη χειρότερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη στο 3ο τρίμηνο του 2020. Έτσι, νομοτελειακά οδηγούμαστε σε περισσότερα μέτρα λιτότητας, μνημονιακού τύπου, επιτήρηση και κοινωνική ανασφάλεια.

 

- Με βάση την εικόνα που έχετε από τους φορείς της αγοράς και τις εκτιμήσεις σας για την πορεία της οικονομίας, πιστεύετε ότι τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης αρκούν για τη χώρα μας; Ποιοι οι βασικοί άξονες της δική σας πρότασης αξιοποίησης;

Τα 32 δισ. που αναμένεται να λάβει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τα 40 δισ. του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027 αποτελούν ιστορική ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Η δική μας πρόταση θέλει την αξιοποίησή τους για την μετάβαση σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζει την εργασία ως βασικό παραγωγικό συντελεστή, θα αναβαθμίζει κρίσιμους τομείς της εγχώριας παραγωγής, όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση και θα μετασχηματίζει την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα στην κατεύθυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Με προτεραιότητα τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινών αγαθών και την άμβλυνση των ανισοτήτων.

Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια για τους σημαντικούς αυτούς πόρους. Την επιστροφή, δια της έκθεσης Πισσαρίδη, σε παρωχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση μια δεκαετία πριν. Ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και στην υγεία, ευελιξία της αγοράς εργασίας, αφανισμός της μικρομεσαίες επιχειρηματικότητας ως επιζήμιας για την οικονομία. Αδιαφορώντας αν εντείνει τις ανισότητες και υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

 

- Τελικά τι είδους αντιπολίτευση κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά; Γιατί ζητά πιο σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας ενώ ψηφίζει παρών στην αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών;

Εξαρχής καλέσαμε την κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο. Να αξιοποιήσει την απόφαση για δυνατότητα κυρώσεων κατά της Τουρκίας που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019 και να θέσει την Ευρώπη προ τον ευθυνών της στο ζήτημα της διαρκώς κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας. Δυστυχώς κι εκεί η κυβέρνηση πορεύτηκε χωρίς σχέδιο, με μεγαλοστομίες και εξωραϊσμό της πραγματικότητας, για να οδηγηθεί τελικά η χώρα σε μία ακόμη διπλωματική ήττα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Στις παρούσες συνθήκες αναγνωρίζουμε την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Δεν μπορούμε όμως να δώσουμε λευκή επιταγή σε μια κυβέρνηση που πορεύεται χωρίς σχέδιο, με βάση μικροπολιτικά κριτήρια και δεν αφήνει κανένα περιθώριο εμπιστοσύνης ως προς την διαχείριση των δημόσιων κονδυλίων.

 

- Αν είναι τόσο άσχημη η διαχείριση της χώρας από τη ΝΔ γιατί δεν ζητάτε εκλογές αμέσως μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν;

Αυτή τη στιγμή, στη δίνη της πανδημίας, το κύριο είναι να αντιμετωπίσουμε τη διπλή κρίση που μας περιβάλλει: την υγειονομική και την οικονομική. Τώρα, είναι η ώρα της μάχης για τη θωράκιση της κοινωνίας και την ανασύνταξη της χώρας. Τα μικροπολιτικά παιχνίδια με τις κάλπες είναι το τελευταίο που χρειάζεται μια κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά. Ας περιμένουμε την επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόταση για έξοδο από την κρίση και έχει αποδείξει ότι είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει αυτοπεποίθηση στην κοινωνία. Όποτε χρειαστεί, θα είμαστε έτοιμοι για μια προοδευτική και ριζοσπαστική νέα αρχή για τη χώρα μας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ