22/12/2020

Αλ. Μεϊκόπουλος: Η σκιώδης συνεργασία με την Palantir άλλο ένα παράδειγμα των εν κρυπτώ χειρισμών Μητσοτάκη

Δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη συνεργασία της κυβέρνησης με την Palantir Technologies

Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε για τα πεπραγμένα τις κυβέρνησης από ανακοινώσεις τρίτων. Έτσι κι αλλιώς, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι δε νιώθει την ανάγκη ούτε και έχει την πρόθεση να λογοδοτεί στον ελληνικό λαό.

Στις 7 Δεκεμβρίου η αμερικανική εταιρεία εξόρυξης δεδομένων Palantir Technologies ανακοίνωσε με δελτίο τύπου την «επέκταση» της συνεργασίας της με την ελληνική κυβέρνηση. Μιας συνεργασίας που φέρεται να ξεκίνησε στην αρχή της πανδημίας, δεν ανακοινώθηκε ποτέ, δε δημοσιοποιήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και υπογράφηκε με ευθύνη και χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη.

Η Palantir Technologies σχετίζεται με τη διαχείριση μεγάλων δεδομένων, δεδομένων δηλαδή ύψιστης σημασίας, και χαρακτηρίζεται ως αμφιλεγόμενη εταιρεία που συχνά χρησιμοποιεί σκιώδεις και ανήθικες πρακτικές. Έχει συνδεθεί με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica που απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για τη σύνθεση του ψυχολογικού προφίλ των πολιτών, οι οποίοι στη συνέχεια λάμβαναν προσωποποιημένα μηνύματα για τον επηρεασμό και τη χειραγώγησή τους, με την εκλογή του Τραμπ, το δημοψήφισμα του Brexit.

Σε άλλο παράδειγμα, η εταιρεία είχε υπογράψει σύμβαση με τη βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας για τη χρήση των λογισμικών της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία ομοίως δε δημοσιοποιήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση. Μετά από πολλαπλά αιτήματα κατάθεσης εγγράφων αποκαλύφθηκε ότι το αντίτιμο της σύμβασης δεν ξεπερνούσε τη 1 λίρα (!!) και ότι ευαίσθητα δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών συλλέγονταν από την ιδιωτική εταιρεία.

Ο κ. Μητσοτάκης μας έχει συνηθίσει να κυβερνάει, να διαπραγματεύεται, να μοιράζει δημόσιο χρήμα και να κάνει συμφωνίες «εν κρυπτώ». Στο ξεκίνημα της πανδημίας που δοκιμάζει εδώ και μήνες τα όρια αντοχής ολόκληρης της χώρας, δε θωράκισε το ΕΣΥ, δεν ενίσχυσε την οικονομία, αλλά άνοιξε την πόρτα στην Palantir με όρους απόλυτης μυστικότητας και αδιαφάνειας.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητήσαμε από τον αρμόδιο Υπουργό απαντήσεις και οποιοδήποτε έγγραφο αφορά τη συνεργασία, καθώς και το αν έχει ζητηθεί η σχετική γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εφόσον πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Αντίστοιχη Ερώτηση κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει χρησιμοποιήσει την πανδημία ως πρόσχημα επιβολής πολιτικών σκοπιμοτήτων που ουδεμία σχέση έχουν με τη διαχείριση ή την ανάσχεσή της. Η συνεργασία των πολιτών στην ιδιαίτερη αυτή συγκυρία δεν αποτελεί ούτε και πρέπει να λογίζεται ως ανοχή στις σκιώδεις σχέσεις και συνεργασίες της που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους.