ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/01/2021

Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα σε δεύτερη χρεοκοπία - Το προοδευτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα δώσει απαντήσεις στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας

Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα σε δεύτερη χρεοκοπία - Το προοδευτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα δώσει απαντήσεις στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας



Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στον ιστότοπο thesocialist.gr

Ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πως "οδηγεί τη χώρα σε μια δεύτερη χρεοκοπία" καταλόγισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο thesocialist.gr, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Η κρίση μετατρέπεται ξανά σε ευκαιρία για υλοποίηση επιθετικών πολιτικών. Νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας, κατάργηση του 8ωρου, κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας με το νέο πτωχευτικό κώδικα".
"Tο βασικό λάθος της κυβέρνησης είναι ότι υποτίμησε την πανδημία. Αυτό οδήγησε να μην προετοιμαστεί ποτέ η χώρα για το δεύτερο κύμα", τόνισε, επισημαίνοντας: "Είναι κυβερνητική επιλογή η μη ενίσχυση του ΕΣΥ, η μη επίταξη ιδιωτικών κλινικών και η απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας για να αναφέρω μόνο μερικές από τις επιλογές που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία".
Όσο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε πως "το μεγαλύτερο λάθος της αντιπολίτευσης ήταν ότι φοβήθηκε να δοκιμάσει νέες μορφές δράσεις και κινητοποίησης του κόσμου". "Όμως αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει", είπε, κάνοντας λόγο για επικείμενα "πολιτικά αποτελέσματα" μέσα στο έτος. "Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα προσπαθήσει μέσα από τη δράση και το πρόγραμμα του να δώσει απαντήσεις που να εκφράζουν τα όνειρα και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας", προανήγγειλε. "Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτή η πρόταση προκύπτει ως κοινωνική ανάγκη. Δεν αφορά μόνο πολιτικές δυνάμεις αλλά και συνολικότερα ένα διάσπαρτο δυναμικό μέσα στην αυτοδιοίκηση, τα εργατικά σωματεία και την κοινωνία των πολιτών. Κάθε δύναμη που θέλει να αυτόπροσδιορίζεται προοδευτική θα αναμετρηθεί με αυτή την ανάγκη", προσέθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές του οικονομικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις Πισσαρίδη, σημείωσε πως "το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται στο επίκεντρο δύο διαφορετικών στρατηγικών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας", και σταχυολόγησε πως "στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της ΝΔ βρίσκονται": "Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις σε υποδομές/ενέργεια ακόμα και στην κοινωνική ασφάλιση, συρρίκνωση των ΜΜΕ επιχειρήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, μείωση της φορολογίας για τις ευκατάστατες εισοδηματικά τάξεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μεταφορά φορολογικών βαρών σε κατανάλωση και σε μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών".
Αντιπαρέβαλλε, δε, πως το "προοδευτικό μοντέλο που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ", βασίζεται στα εξής: "Ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών, και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό), τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, συντάξεις, πρόνοια). Η φορολογία θα γίνει δικαιότερη με μείωση της φοροδιαφυγής, και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες".
Τέλος, όσον αφορά στο εμβόλιο, ο Ν. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για "σημαντική νίκη της επιστήμης", επικρίνοντας την κυβέρνηση ωστόσο ότι "από την πρώτη στιγμή μετέτρεψε το εμβόλιο σε άλλοθι για να μην προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, και προσπάθησε μάλιστα μέσα στην χυδαιότητα της να εμφανίσει κάθε φωνή κριτικής προς τις επιλογές της ως εν δυνάμει αρνητές του εμβολίου".
"Αυτό που ζήσαμε τις πρώτες μέρες είναι η μετατροπή του εμβολίου από δικαίωμα σε προνόμιο. Κυβερνητικά στελέχη έκαναν κυριολεκτικά πλιάτσικο σε εμβόλια που προορίζονταν για υγειονομικούς. Η συνέχεια με τις ακυρώσεις εμβολιασμού υγειονομικών φωτίζει την ανικανότητα της κυβέρνηση να ανταποκριθεί έστω και στα στοιχειώδη. Εδώ όμως υπάρχουν δύο συνολικότερα ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι ακόμα και στο καλύτερο σενάριο συλλογική ανοσία θα πετύχουμε μετά το καλοκαίρι. Άρα μέχρι τότε υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα βήματα που οφείλουμε να κάνουμε, βήματα τα οποία η κυβέρνηση αρνείται να κάνει.Το δεύτερο είναι οι ευθύνες συνολικά της Ε.Ε. και της πολιτικής στο ζήτημα του εμβολίου. Χρειάζεται άμεσα να αγοραστούν τα δικαιώματα για το εμβόλιο, δηλαδή οι πατέντες, για να μπορούμε να προχωρήσουμε στην μαζική παραγωγή των απαραίτητων δόσεων", τόνισε.

Ακολουθεί η συνέντευξη αναλυτικά
Αφήνοντας πίσω το 2020, τι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε στα θετικά; Ποιά τα λάθη της κυβέρνησης, ποιά της αντιπολίτευσης; Το 2021 είναι ένα κρίσιμο έτος. Αναμένονται εξελίξεις σε όλα σχεδόν τα “μέτωπα”, τι ρόλο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;
Πολλά και κρίσιμα ερωτήματα! Θα έλεγα με μια πρώτη ανάγνωση ότι το βασικό λάθος της κυβέρνησης είναι ότι υποτίμησε την πανδημία. Αυτό οδήγησε να μην προετοιμαστεί ποτέ η χώρα για το δεύτερο κύμα. Βέβαια αυτό το λάθος βασίστηκε σε μια σειρά από καθαρές πολιτικές επιλογές. Γιατί είναι κυβερνητική επιλογή η μη ενίσχυση του ΕΣΥ, η μη επίταξη ιδιωτικών κλινικών και η απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας για να αναφέρω μόνο μερικές από τις επιλογές που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία. Το μεγαλύτερο λάθος της αντιπολίτευσης ήταν ότι φοβήθηκε να δοκιμάσει νέες μορφές δράσεις και κινητοποίησης του κόσμου. Ευτυχώς όμως αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει.
Η πανδημία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσουν πολιτικά αποτελέσματα. Όποιος φαντάζεται μια ήρεμη χρονιά θα εκπλαγεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα προσπαθήσει μέσα από τη δράση και το πρόγραμμα του να δώσει απαντήσεις που να εκφράζουν τα όνειρα και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για να κλείσω με τα θετικά, θα αναφερθώ στη καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και στο γεγονός ότι απαλλαγήκαμε από τον ακροδεξιό πλανητάρχη. Σίγουρα όμως στο θέμα της ακροδεξιάς και της προστασίας της δημοκρατίας έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας.            

Παρακαλουθήσαμε με ενδιαφέρον, πριν λίγες ημέρες, την συζήτηση στην βουλή για τον προϋπολογισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν καταιγιστικός στις δηλώσεις του για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και μίλησε για έναν “άλλο δρόμο” , αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ και του “αντί-Πισσαρίδη” σχεδίου, ποιες οι διαφορές του οικονομικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις Πισσαρίδη;
Το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται στο επίκεντρο δύο διαφορετικών στρατηγικών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη στρατηγική που προσανατολίζεται η κυβέρνηση προεγγράφεται στην Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη και τις βασικές κατευθύνσεις του  προγράμματος της ΝΔ. Για τη ΝΔ φαντάζει ως μία ακόμα ευκαιρία προώθησης της νεοφιλελεύθερης ατζέντας. Δηλαδή, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις σε υποδομές/ενέργεια ακόμα και στην κοινωνική ασφάλιση, συρρίκνωση των ΜΜΕ επιχειρήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, μείωση της φορολογίας για τις ευκατάστατες εισοδηματικά τάξεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μεταφορά φορολογικών βαρών σε κατανάλωση και σε μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Ένα μοντέλο δηλαδή που θα οξύνει τις ανισότητες.
Η δεύτερη στρατηγική που προκρίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ προωθεί την ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών, και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό), τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, συντάξεις, πρόνοια). Η φορολογία θα γίνει δικαιότερη με μείωση της φοροδιαφυγής, και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες. Το προοδευτικό μοντέλο έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας.

Η οικονομική κρίση που ακολουθεί θα είναι, όπως διαφαίνεται, χειρότερη από εκείνην προ 10 ετών που “βύθισε” την χώρα. Ακόμα μια φορά, μία κυβερνηση ΝΔ δημιουργεί ελλείμματα, ύφεση (διψήφια πάλι) και “πετά την μπάλα στην εξέδρα”. Πως θα αντέξει η κοινωνία και η οικονομία ένα νέο χτύπημα;
Η χρόνια κλείνει με μια ύφεση που θα κινηθεί στο 10% και με τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Θυμόμαστε τη κυβέρνηση με ευκολία να αναφερόταν στην ανάπτυξη για το 21 με το γνωστό σχήμα “V”, δηλαδή μια αλματώδη ανάπτυξη που θα κάλυπτε το χαμένο έδαφος. Αυτό το σενάριο βέβαια έχει χρεοκοπήσει μαζί με τις υπόλοιπες προβλέψεις της ΝΔ. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0.9% για το 21. Είναι φανερό ότι μπροστά μας έχουμε μια νέα κοινωνική χρεοκοπία.
Θα ήθελα εδώ να κάνω μια ειδική αναφορά στους νέους ανθρώπους. Σε μια γενιά που από το 2008 μέχρι σήμερα έχει ζήσει μέσα στην κρίση. Σε μια γενιά που όταν με την έξοδο από το μνημόνιο είχε αρχίσει να ελπίζει ότι θα μπορέσει να πάρει μια ανάσα βουλιάζει ξανά σε μια νέα χειρότερη κρίση.
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη λοιπόν: ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία μπορούν να αντέξουν για δεύτερη φορά μια χρεοκοπία. Δυστυχώς όμως το πρόγραμμα της ΝΔ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια εκεί. Η κρίση μετατρέπεται ξανά σε ευκαιρία για υλοποίηση επιθετικών πολιτικών. Νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας, κατάργηση του 8ωρου, κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας με το νέο πτωχευτικό κώδικα. Χρειάζεται λοιπόν ισχυρή πίεση για να φρενάρει αυτό το σχέδιο, όπως σε έναν βαθμό το πετύχαμε με τον πτωχευτικό. Ταυτόχρονα απαιτείται και η συνολική εναλλακτική που θα στηρίζεται στην ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος, στην ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή κομματιού του και στην αναγέννηση του κοινωνικού κράτους με προτεραιότητα σε υγεία και παιδεία.             

Η κυβέρνηση “Βιάζεται”. “Βιάζεται” να ανοίξει άρον-άρον την αγορά και τώρα “βιάζεται” να την κλείσει .. για να την ξανα-ανοίξει από 11 Γενάρη κι έπειτα.., πως αξιολογείτε την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Με μια φράση: εγκληματικές επιλογές. Επιλογές που οδήγησαν στο σημείο να έχει χαθεί πια ο έλεγχος.
Το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ασθενών κατά 25% και η κυβέρνηση μεταφέρει γιατρούς από Αττική στην Μακεδονία. Όλα αυτά γιατί δεν θέλει να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές. Αρνείται τα δωρεάν μαζικά τεστ για τους πολίτες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πραγματική εικόνα της εξάπλωσης του ιού. Διέλυσε την επιθεώρηση εργασίας και έτσι οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε εστίες υπέρ-μετάδοσης χωρίς τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Επέλεξε να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικά τη πρωτοβάθμια φροντίδα γιατί το σχέδιο της είναι η ιδιωτικοποίηση την επόμενη μέρα.
Αν προσθέσουμε την διαχείριση των σχολείων, του τουρισμού και των ΜΜΜ είναι καθαρό πως φτάσαμε μέσα σε δύο μήνες και μια εβδομάδα να έχουμε χάσει περισσότερους από 2.500 συνανθρώπους μας. Προστασία όμως της ανθρώπινης ζωής δεν έχει μόνο το υγειονομικό σκέλος αλλά και το οικονομικό. Η κυβέρνηση αντί για ενίσχυση έδωσε δάνεια στους μικρομεσαίους και αντί για στήριξη της εργασίας επιδοτεί την ανεργία. Φτάσαμε έτσι στο σημείο ο φόβος του θανάτου να συνυπάρχει με τον φόβο της επιβίωσης.           

“Μόλις τελειώσουμε με όλα αυτά, οι πολίτες θα αναμετρηθούν με την κυβέρνηση”, δήλωσε από το Βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Σημαίνει πρόωρες εκλογές; Θεωρείτε πως θα προκύψουν συνεργασίες κομμάτων;
Βασικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να οργανωθεί η κοινωνική άμυνα απέναντι στην πανδημία για να νικήσει η ζωή. Η αναμέτρηση με την κυβερνητική πολιτική είναι καθημερινή. Μέσα από αυτή την αναμέτρηση καταφέραμε να παγώσει ο πτωχευτικός νόμος που καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και να ψηφιστεί η πρόταση μας για δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Έχουμε ξεκάθαρα πει ότι δεν ζητάμε εκλογές εν μέσω πανδημίας. Θα ήταν πραγματικά ανεύθυνο. Η εκλογολογία έρχεται διαρκώς με ευθύνη της κυβέρνησης.
Αυτό δείχνει και την εγκληματική της ανευθυνότητα αλλά και το γεγονός ότι έχουν χάσει πια τον έλεγχο.
Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτή η πρόταση προκύπτει ως κοινωνική ανάγκη. Δεν αφορά μόνο πολιτικές δυνάμεις αλλά και συνολικότερα ένα διάσπαρτο δυναμικό μέσα στην αυτοδιοίκηση, τα εργατικά σωματεία και την κοινωνία των πολιτών. Κάθε δύναμη που θέλει να αυτόπροσδιορίζεται προοδευτική θα αναμετρηθεί με αυτή την ανάγκη.       

Τα ΜΜΕ βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο από την αντιπολίτευση, ποιες οι ευθύνες του ΕΣΡ; Τι πρέπει να γίνει για να ανακτήσουν τα ελληνικά ΜΜΕ την αξιοπιστία τους;
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από ένα πρόσφατο περιστατικό. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ επέλεξαν να μην αναφερθούν, δηλαδή να λογοκρίνουν, το άρθρο παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας στην ΕΦΣΥΝ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Δυστυχώς στην Ελλάδα παράλληλα με την υγειονομική και οικονομική κρίση αντιμετωπίζουμε πια και μια κρίση δημοκρατίας. Στοιχείο αυτής της κατάστασης είναι ο σχεδόν απόλυτος έλεγχος της πληροφορίας από τη κυβέρνηση. Οτιδήποτε σπάει τη κυβερνητική μονοφωνία αντιμετωπίζεται εχθρικά. Το συμπλήρωμα των παραπάνω είναι η θεσμική αδράνεια από την μεριά του αρμόδιου ελεγκτικού μηχανισμού, δηλαδή του ΕΣΡ.
Το ΕΣΡ αδυνατεί να ανταποκριθεί στο αυτονόητο αίτημα της κοινωνίας για δίκαιη ενημέρωση και πληροφόρηση, για μη χειραγώγηση, για διαφάνεια στη δημόσια ζωή και στην ενίσχυση του Τύπου. Βιώνουμε μια ουσιαστική παραίτηση του ΕΣΡ από τον συνταγματικό του ρόλο. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η ανασυγκρότηση και ενίσχυση του ΕΣΡ. Παράλληλα με τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου συνολικά για τα ζητήματα του τύπου.    

Πως κρίνετε την έναρξη της καμπάνιας για τον εμβολιασμό μετά την καθυστέρηση μηνών για την δημοσίευση της γνωστής σε όλους μας πλέον, “λίστας Πέτσα”; Ποια η γνώμη σας για το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό μα και για τα “παρατράγουδα” των πρώτων ημερών με κυβερνητικά στελέχη να προηγούνται έναντι των υγειονομικών που εδώ και 1 χρόνο δίνουν την μάχη στην 1η γραμμή με προσωπικό κόστος και χωρίς ουσιώδη στήριξη;
Η ύπαρξη του εμβολίου αποτελεί μια σημαντική νίκη της επιστήμης. Η κυβέρνηση όμως από την πρώτη στιγμή μετέτρεψε το εμβόλιο σε άλλοθι για να μην προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Προσπάθησε μάλιστα μέσα στην χυδαιότητα της να εμφανίσει κάθε φωνή κριτικής προς τις επιλογές της ως εν δυνάμει αρνητές του εμβολίου. Είναι σίγουρο πάντως ότι τους αρνητές των εμβολίων η ΝΔ τους γνωρίζει καλά. Συναντήθηκε μαζί τους και με τους υπόλοιπους ακροδεξιούς στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.  
Αυτό που ζήσαμε τις πρώτες μέρες είναι η μετατροπή του εμβολίου από δικαίωμα σε προνόμιο. Κυβερνητικά στελέχη έκαναν κυριολεκτικά πλιάτσικο σε εμβόλια που προορίζονταν για υγειονομικούς. Η συνέχεια με τις ακυρώσεις εμβολιασμού υγειονομικών φωτίζει την ανικανότητα της κυβέρνηση να ανταποκριθεί έστω και στα στοιχειώδη. Εδώ όμως υπάρχουν δύο συνολικότερα ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι ακόμα και στο καλύτερο σενάριο συλλογική ανοσία θα πετύχουμε μετά το καλοκαίρι. Άρα μέχρι τότε υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα βήματα που οφείλουμε να κάνουμε, βήματα τα οποία η κυβέρνηση αρνείται να κάνει.
Το δεύτερο είναι οι ευθύνες συνολικά της Ε.Ε. και της πολιτικής στο ζήτημα του εμβολίου. Χρειάζεται άμεσα να αγοραστούν τα δικαιώματα για το εμβόλιο, δηλαδή οι πατέντες, για να μπορούμε να προχωρήσουμε στην μαζική παραγωγή των απαραίτητων δόσεων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χάνονται ανθρώπινες ζωές και να καταστρέφονται οικονομικά εκατομμύρια εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι για τα υπερκέρδη κάποιων φαρμακευτικών. Άφησα για το τέλος το ζήτημα της καμπάνια για τον εμβολιασμό γιατί για άλλη μια φορά θα χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα με όρους αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων. Η προσπάθεια κάποιων λίγων να κερδοσκοπούν και μέσα στην πανδημία αποτελεί ίσως από τα πιο ακραία χαρακτηριστικά των αυταρχικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων.        

Με αφορμή ως είδαμε στις Η.Π.Α και τις θλιβερές εικόνες στο Καπιτώλιο, τι έχετε να πείτε σε όσους παραλληλίζουν τα γεγονότα στην Ελλάδα του 2011 με τους “αγανακτισμένους”, στοχοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ουάσιγκτον με την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο;
Ας ξεκινήσουμε από τα σοβαρά ζητήματα. Οι εξελίξεις με την επίθεση στο Καπιτώλιο δείχνουν το κίνδυνο που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία από την ακροδεξιά. Ακροδεξιοί, εθνικιστές και νεοναζί σε συνεργασία και με την ανοχή των σωμάτων ασφαλείας μας έδειξαν μια εικόνα από το μέλλον. Αυτό το μέλλον όμως είναι ήδη και εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Με δυνάμεις όπως η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, με τον μετασχηματισμό παραδοσιακών κομμάτων της συντηρητικής οικογένειας προς τον αυταρχισμό όπως στην Αυστρία. Για να έρθουμε και στα δικά μας δυστυχώς στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει πια ολόκληρη σχολή από “μικρούς Τραμπ” σε βαλκανική εκδοχή.
Καλό θα ήταν άνθρωποι που υποστηρίζουν τον πρώην γραμματέας της νεολαίας του Παπαδόπουλου και συναγωνιστή του Μιχαλολιάκου, κ. Βορίδη να είναι πιο προσεκτικοί στις συγκρίσεις. Η ΝΔ προεκλογικά πόνταρε στο χαρτί του ακροδεξιού λαϊκισμού και της συνωμοσιολογίας. Τότε που ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε στη Βουλή ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις. Φράσεις που προφανώς θα ντρεπόταν να πει σε κάποια σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θυμόμαστε την προσπάθεια εισβολής των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στην Βουλή, με 22 αστυνομικούς τραυματίες. Τα συγκεκριμένα επεισόδια ποτέ δεν τα καταδίκασε η ΝΔ.
Είναι λοιπόν φυσιολογικά η ΝΔ και το σύστημα που την στηρίζει να προσπαθούν να συγκρίνουν κάθε λαϊκή κινητοποίηση με τη δράση ακροδεξιών. Δείχνουν με αυτό τον τρόπο το φόβο τους απέναντι στις εξελίξεις που έρχονται. Οι αγώνες της κοινωνίας για δικαιοσύνη και δικαιώματα δεν μπορούν να συγκριθούν με τη δράση ακροδεξιών τραμπούκων και των εχθρών της δημοκρατίας. Είναι σίγουρο ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες και θα τις χρωστάμε στους κοινωνικούς αγώνες.       
Τέλος, οι ομοιότητες μεταξύ στελεχών της ΝΔ και του Τραμπ εντοπίζονται και σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και συμπεριφοράς. Ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που δεν παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα όταν έχασε τις εκλογές, όπως ακριβώς κάνει σήμερα ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ ήταν αυτός που δεν επέδειξε πολιτικό πολιτισμό απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο, όπως ακριβώς βλέπουμε να γίνεται τώρα στις ΗΠΑ. Αυτές οι συμπεριφορές βλέπουμε ότι αναπτύσσονται στον χώρο της Δεξιάς και δεν έχουν σχέση με τους προοδευτικούς πολίτες.           

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ