ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/01/2021

Aλ. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση υλοποιεί εν μέσω πανδημίας το αντικοινωνικό της σχέδιο – Μόνη ρεαλιστική απάντηση η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ»

Aλ. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση υλοποιεί εν μέσω πανδημίας το αντικοινωνικό της σχέδιο – Μόνη ρεαλιστική απάντηση η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ»



Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ της Κυριακής»

- Ανησυχείτε μήπως η διαχείριση της οικονομικής κατάστασης από την κυβέρνηση οδηγήσει τη χώρα σε Μνημόνιο;

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ακόμη και των πιο συντηρητικών, που επιλέγουν να ενισχύσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους με γενναία πακέτα στήριξης, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει και πάλι την λογική της εσωτερικής υποτίμησης και της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης, εφαρμόζοντας αποσπασματικά, ελλιπή και αναποτελεσματικά μέτρα. Αγνοώντας τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, συνεχίζει την υλοποίηση του αντικοινωνικού σχεδίου το οποίο εφαρμόζει από τον Ιούλιο του ‘19. Οδηγώντας τελικά την ελληνική οικονομία στη χειρότερη ύφεση της Ευρώπης. Καταστρέφει την πραγματική οικονομία, υπονομεύει τις δυνατότητες ανάκαμψης και οδηγεί νομοτελειακά στην λήψη νέων μέτρων λιτότητας, σε βάρος φυσικά της κοινωνικής πλειοψηφίας. Όπως ακριβώς έκαναν 10 χρόνια πριν, όταν έφτασαν την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.
-Παρατηρείται έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά των εμπόρων και των μικρομεσαίων εν γένει στον τρόπο που τους αντιμετωπίζει η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει κάποιες προτάσεις υπέρ αυτών και ποιες είναι;
Από τον Απρίλη έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις για την στήριξη της οικονομίας συνολικά, καθώς μόνο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μπορεί να περιορίσει την ύφεση, να αποτρέψει τα λουκέτα και να προστατέψει ουσιαστικά την εργασία. Πέρα από αυτό, σε συνεχή επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους επιχειρήσεων και εργαζομένων, διαμορφώσαμε στοχευμένες προτάσεις που ακουμπούν στις ανάγκες και τα αιτήματά τους.
Στον αντίποδα της αναστολής μέρους των υποχρεώσεων και του νέου δανεισμού, που είναι ουσιαστικά η μοναδική απάντηση της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που αντιμετωπίζουν τον αφανισμό και την ανεργία, εμείς μιλάμε για μη επιστρεπτέες αποζημιώσεις, μείωση των φορολογικών βαρών, επιδότηση της επαγγελματικής στέγης. Αλλά και πραγματική στήριξη της εργασίας, με κάλυψη μεγάλου μέρους του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους. Ταυτόχρονα καταθέσαμε προτάσεις για εξειδικευμένα, κλαδικά προγράμματα ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού και της εστίασης.
-Έχετε μιλήσει για ανάγκη διαγραφής χρεών τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε νοικοκυριά. Αντέχουν κάτι τέτοιο τα δημοσιονομικά του δημοσίου και είναι σύμφωνη η Κομισιόν;
Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση, που θα περιλαμβάνει και γενναία μέτρα απομείωσής του, είναι μονόδρομος για όποιον δεν θεωρεί τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα βαρίδι για την οικονομία, αλλά αντιλαμβάνεται τη σημασία της στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην απασχόληση. Πρόκειται για μία συζήτηση που διεξάγεται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε πρωτοφανείς δημοσιονομικές δυνατότητες για να ασκήσουμε επεκτατική οικονομική πολιτική, τις οποίες η κυβέρνηση επιλέγει να αφήνει αναξιοποίητες. Χωρίς ένα νέο σχήμα ρύθμισης οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρές και οι μεσαίες, αδυνατούν να λειτουργήσουν ενώ και τα δημόσια ταμεία στερούνται τελικά σημαντικά έσοδα. Με αποτέλεσμα η οικονομία να εισέρχεται σε καθοδικό σπιράλ ύφεσης και τα δημιοσιονομικά της χώρας να εκτροχιάζονται.
Υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο επιτροπείας, να υλοποιήσει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος, με τη ρύθμιση των 120 δόσεων που περιλάμβανε και πρόβλεψη διαγραφής μέρους του αρχικού κεφαλαίου.
-Αναμένονται 32 δις. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο. Σκοπεύει να καταρτίσει ολοκληρωμένη πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίησή τους και σε ποια κατεύθυνση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει πολύ συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση αυτών των πόρων, που μαζί με τα 40 δισ. του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027, μας δίνουν την δυνατότητα να στηρίξουμε σήμερα τις δημόσιες υποδομές, την οικονομία και την κοινωνία. Και μεσοπρόθεσμα να υπηρετήσουν τον μετασχηματισμό της οικονομίας σε ένα παραγωγικό μοντέλο που δεν θα αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά θα στοχεύει στην άμβλυνση των ανισοτήτων, την βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη για το σύνολο της κοινωνίας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δια της έκθεσης Πισσαρίδη δρομολογεί ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και στην υγεία, ευελιξία στην αγορά εργασίας και αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα σημαντικά αυτά κονδύλια, καταδικάζει τη χώρα σε αποτυχημένες, νεοφιλελεύθερες συνταγές του παρελθόντος που οδηγούν σε στασιμότητα και άνιση κατανομή του πλούτου.

-Παρά την αποδεδειγμένα αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης σε μια σειρά από ζητήματα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε φαίνεται να ανακάμπτει σημαντικά. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας;
Ο φόβος, η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία της κοινωνίας για το μέλλον, αποτυπώνεται πλέον και δημοσκοπικά. Παρά την απροκάλυπτη μονοφωνία στην πλειονότητα των ΜΜΕ, που καλλιεργούν τον εξοργιστικό εξωραϊσμό της πραγματικότητας κατά το κυβερνητικό αφήγημα, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας. Την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου, την εκμετάλλευση των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε για εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων με αδιαφανείς μεθόδους, την αυταρχική πολιτική σε θέματα κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Στόχος μας είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διαχυθεί στην κοινωνία. Να πείσουμε ότι η πολιτική μας αντιμετωπίζει τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Έτσι θα προσεγγίσουμε ξανά όσους μένουν στο περιθώριο του αντικοινωνικού σχεδίου που υλοποιεί η κυβέρνηση.
-Πολλοί αναλυτές προβλέπουν τη διενέργεια εθνικών εκλογών εντός του 2021. Είστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Η απόδραση από τις ευθύνες του για την αποτυχία στο υγειονομικό και οικονομικό σκέλος της πανδημίας, θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και το επικοινωνιακό του επιτελείο. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα επιβίωσης και τα εκλογικά crash test της κυβέρνησης την προσβάλλουν και την απαξιώνουν με τον πλέον κυνικό τρόπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση αλλά και προγραμματικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Εξάλλου έχουμε ήδη αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορούμε να αναλάβουμε κυβερνητικές ευθύνες. Φανταστείτε σε ποια κατάσταση θα βρισκόταν σήμερα η χώρα αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε επιτύχει την έξοδο από τα μνημόνια, δεν είχαμε ρυθμίσει μεσοπρόθεσμα το χρέος και δεν είχαμε δημιουργήσει το μαξιλάρι των 37δισ.
-Επεξεργάζεστε μια συνολική οικονομική πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση; Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες του σχεδίου;
Πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η θωράκιση των κοινωνικών υποδομών, η διάσωση των ελληνικών επιχειρήσεων, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Να εξασφαλίσουμε δηλαδή, ότι θα βγούμε από αυτήν την κρίση όρθιοι. Το ρεαλιστικό, προοδευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιεί κάθε εγχώρια και ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πηγή σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Με τη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής με κανόνες και οφέλη για όλους. Που θα οδηγείται από γενναίες δημόσιες επενδύσεις και ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών ως αναγκαία συνθήκη και για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Δίνοντας έμφαση σε νευραλγικούς τομείς, όπως η βιομηχανία, η μεταποίηση, η κυκλική οικονομία, και στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση του συνόλου της οικονομίας και ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ενισχύοντας την εργασία ως βασικό μοχλό ανάπτυξης και επενδύοντας στους επιστήμονες και το τεχνικό δυναμικό της χώρας μας. Με στόχο τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, τον αδιαπραγμάτευτο δημόσιο χαρακτήρα των κοινών αγαθών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

-Βλέπουμε ότι υπάρχει κινητικότητα στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβάστε μήπως το παραπάνω οδηγήσει σε εσωστρέφεια;
Κινητικότητα δεν σημαίνει απαραιτήτως εσωστρέφεια. Μπορεί και πρέπει να είναι η αντανάκλαση της κοινωνικής ανάγκης για μια πειστική απάντηση στα αδιέξοδα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από έναν ζωντανό και παραγωγικό διάλογο, αρκεί αυτός να εστιάζει στο κύριο: την αριστερή και προοδευτική απάντηση στην πρόκληση της επόμενης μέρας. Η απάντηση αυτή δεν μπορεί να έρχεται από το χτες, με έτοιμες συνταγές και κυρίως με μια αντίληψη ότι η πολιτική εξαντλείται σε μια θεώρηση "από τα πάνω". Θα πρέπει να ενσωματώνει την πολύτιμη εμπειρία του 2015-1019 και να επικοινωνεί με τη σύγχρονη διεθνή συζήτηση για το πώς αλλάζει ο κόσμος μέσα από την πρωτοφανή πανδημία. Ο καταλύτης για την σύζευξη αυτή είναι η διασύνδεση με τις αναζητήσεις και τις αγωνίες των πολλών και ειδικά των πιο δυναμικών στρωμάτων της κοινωνίας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλείται να αποδείξει ότι μπορεί απλά να "τα λέει καλύτερα". Η πρόκληση είναι να δείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να "τα κάνουμε καλύτερα", ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ότι οι αναγκαίες ριζοσπαστικές τομές μπορούν να συνδυαστούν με διαχειριστική επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

-Δημοσιεύματα του Τύπου σας εμφανίζουν αποστασιοποιημένο από την ένταξή σας σε κάποια τάση. Πως το σχολιάζετε;
Αποπνέει μια πολύ στατική αντίληψη για την πολιτική μία τέτοια ανάγνωση. Οι τάσεις δεν είναι μονόδρομος για να έχει κανείς ενεργό ρόλο, ούτε η συμμετοχή σε αυτές ισοδυναμεί κατ’ ανάγκη με εσωστρέφεια. Είμαστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική στιγμή: ζούμε μια πρωτοφανή και πολλαπλή κρίση που γκρεμίζει βεβαιότητες και δίνει ώθηση σε νέες προσεγγίσεις γύρω από το περιεχόμενο του δημόσιου συμφέροντος, της κρατικής παρέμβασης, της θωράκισης των κοινωνιών μας. Στη συζήτηση αυτή -μια συζήτηση όχι αφηρημένη, αλλά βαθιά πολιτική και συγκεκριμένη- όλες και όλοι είμαστε απαραίτητοι. Ας μην ξεχνάμε το μείζον: η μάχη για την κοινωνική ανασύνταξη έχει ξεκινήσει και θα κρατήσει καιρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για τη θετική της έκβαση. Και όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να υπηρετούν αυτόν τον στόχο.

Πως σχολιάζετε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων;
Η κυβέρνηση αναιρεί κάθε λίγο τις ίδιες τις εξαγγελίες της και κρύβεται πίσω από την επιστημονική επιτροπή για να καλύψει τις παλινωδίες της. Οι εμπορικές επιχειρήσεις υφίστανται εδώ και μήνες το μαρτύριο της σταγόνας με συνεχές ανοιγοκλείσιμο που διαλύει την αγορά.

Το μείζον όμως είναι η καταστροφική επιμονή της κυβέρνησης να αρνείται να ενισχύσει την πραγματική οικονομία. Κάτι που έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις ένα βήμα πριν το λουκέτο και τους εργαζόμενους μπροστά στην οδυνηρή προοπτική της ανεργίας. Έστω και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει επιτέλους τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των παραγωγικών φορέων για ουσιαστική στήριξη του εμπορικού κόσμου.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ