31/01/2021

Δ. Παπαδημούλης: Με συσπείρωση, σύνθεση απόψεων, εξωστρέφεια, με τον Τσίπρα επικεφαλής και ένα συγκεκριμένο, προοδευτικό και εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα, μπορούμε και την πρωτιά στις εκλογές και τη «δεύτερη φορά αριστερά» στην κυβέρνηση

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία»: Παρά το φιλοκυβερνητικό μιντιακό “τείχος προστασίας” που έχτισε η ΝΔ με μπόλικο δημόσιο χρήμα και συναλλαγές με τους ολιγάρχες του χρήματος και των ΜΜΕ, μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές

Το κλίμα στην κοινωνία έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει εναγωνίως εκλογές μέσα στο 2021, πριν γίνουν ακόμη περισσότερο ορατές στον κόσμο οι αρνητικές συνέπειες των επιλογών του.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Είστε αισιόδοξος για την επανέναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία ή πρόκειται για ακόμη μια ατελέσφορη προσπάθεια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει την πάγια εθνική γραμμή για διάλογο με την Τουρκία, για την αναζήτηση μιας έντιμης συμφωνίας ή συνυποσχετικού για τη Χάγη. Ο Τσίπρας δεν κάνει πατριδοκαπηλική αντιπολίτευση, όπως έκανε ο Μητσοτάκης στο Μακεδονικό.

Προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών.
Πρώτον, γιατί ο Ερντογάν προσέρχεται με μια διευρυμένη ατζέντα διεκδικήσεων, που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί.
Δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κατάφερε στην ΕΕ να υπάρχει στο τραπέζι μια δέσμη ισχυρών κυρώσεων ως μοχλός πίεσης προς τον Ερντογάν.
Και τρίτον, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει υπό την ομηρία του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος διαφωνεί με τις διερευνητικές και αρνείται εξαρχής τη Χάγη.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας φαίνεται πως ήδη καλπάζει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Πώς σχολιάζετε την στάση των θεσμικών εκπροσώπων της ΕΕ σε σχέση με την προμήθεια του εμβολίου; Έγιναν οι προσπάθειες που έπρεπε;

Η Κομισιόν απέτυχε παταγωδώς στην έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων, αν και έδωσε δισεκατομμύρια ευρώ γι’ αυτά. Χρειάζονται δραστικότερα μέτρα για την επιτάχυνση και της παραγωγής εμβολίων και του προγράμματος εμβολιασμών. Αλλιώς, είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος της Κομισιόν για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι.

Από τον Απρίλιο του 2020 υποστηρίζω και προωθώ στο Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση που διατύπωσε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος και κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: Τα εμβόλια που ανακαλύφθηκαν και παράγονται με άφθονο δημόσιο, ευρωπαϊκό χρήμα, να αντιμετωπιστούν ως δημόσιο αγαθό και όχι ως ένα απλό εμπόρευμα.
Η ΕΕ, έπρεπε εξαρχής να διαπραγματευτεί όχι μόνο την αγορά των εμβολίων αλλά και τη χρήση της πατέντας, για την επιτάχυνση της παραγωγής. Οφείλει να το κάνει έστω και τώρα. Η δημόσια Υγεία και το δημόσιο συμφέρον προέχουν έναντι των κερδοσκοπικών συμφερόντων μιας χούφτας πολυεθνικών του φαρμάκου.

Η Κομισιόν, η κα Φον Ντερ Λάιεν και η κα Κυριακίδου έχουν τεράστια ευθύνη. Τρέχουν πίσω από τα γεγονότα, για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις και αθετήσεις δεσμεύσεων από την Astra Zeneca και την Pfizer. Το υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος που προκαλεί ήδη το τρίτο κύμα της πανδημίας, είναι τεράστιο. Και δεν συγχωρεί ούτε ολιγωρίες ούτε εμμονές σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες.

Εντός των τειχών τώρα, πώς είδατε την επανέναρξη της λειτουργίας της οικονομίας και της εκπαίδευσης; Το κόμμα σας θέτει ορισμένες ενστάσεις, θα μπορούσε όμως να αντέξει η οικονομία και άλλη παράταση στο lockdown;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί μια αντιπολίτευση τυμβωρυχίας και κραυγών. Αρνούμαστε να μιμηθούμε την άθλια αντιπολίτευση της ΝΔ για την τραγωδία στο Μάτι, τη Μάνδρα, ακόμη και για την εποχική γρίπη. Αλλά όπως η κυβέρνηση έσπευσε να πιστωθεί την αρχική επιτυχία, έτσι και τώρα, χρεώνεται την αποτυχία στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος, τη μεγάλη ύφεση και την επικίνδυνη όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Προτείναμε εξάμηνο εθνικό σχέδιο και Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Εισπράξαμε ένα ηχηρό ΟΧΙ. Έφτασε μάλιστα ο Πρωθυπουργός, να ισχυριστεί ότι «η Ελλάδα τα πηγαίνει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, καλύτερα κι από το πρώτο»! Ζητήσαμε πιο γενναία και εμπροσθοβαρή μέτρα για την οικονομία, αλλά η ΝΔ έλεγε πως η ύφεση θα είναι το πολύ 4%. Τώρα δυστυχώς, η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη και οι επόμενοι μήνες θα φέρουν, με κυβερνητική ευθύνη, πολλά λουκέτα και αύξηση της ανεργίας.

Σε σχέση με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτυπώνονται ποικίλες απόψεις για το γεγονός ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά αλλά και το όλο κλίμα δεν ευνοούν το κόμμα σας. Πώς εξηγείτε αυτή την στασιμότητα;

Το κλίμα στην κοινωνία έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει. Η κυβερνητική φθορά μεγαλώνει. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναζητά εναγωνίως ένα παράθυρο για εκλογές μέσα στο 2021, πριν γίνουν ακόμη περισσότερο ορατές στον κόσμο οι αρνητικές συνέπειες των επιλογών του υπέρ των «κολλητών», των λίγων και των ισχυρών, σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Κλειδί και προτεραιότητα για τη δική μας ανάκαμψη, θεωρώ τη συλλογική επεξεργασία και δημοσιοποίηση το ταχύτερο, του δικού μας προοδευτικού κυβερνητικού προγράμματος.
Παρά το φιλοκυβερνητικό μιντιακό «τείχος προστασίας» που έχει χτίσει η ΝΔ με μπόλικο δημόσιο χρήμα και συναλλαγές με τους ολιγάρχες του χρήματος και των ΜΜΕ, πιστεύω πως μπορούμε να είμαστε το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Το πρόγραμμά μας, θα είναι η βάση για την αναζήτηση συγκλίσεων για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης.
Με συσπείρωση, σύνθεση απόψεων, εξωστρέφεια, με τον Τσίπρα επικεφαλής και ένα συγκεκριμένο, προοδευτικό και εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα, μπορούμε και την πρωτιά στις εκλογές και τη «δεύτερη φορά αριστερά» στην κυβέρνηση.

Είστε ένα εκ των κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπογράψατε το γνωστό πλέον κείμενο «Ομπρέλα». Δέχεστε κριτική για το κείμενο αυτό, μάλιστα σύντροφοί σας κάνουν λόγο για υπονόμευση του κόμματος και άλλα αντίστοιχα. Τί απαντάτε;

Σε όσους καλοθελητές, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσαν να μιλήσουν για δήθεν υπονόμευση, έδωσε ήδη απάντηση ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας: «Τα δήθεν εσωκομματικά μέτωπα, είναι κατασκευάσματα αυτών που πιστεύουν στα κόμματα – νεκροταφεία ιδεών. Θα ήταν αφύσικο, ένα κόμμα του δικού μας χώρου, να μην συζητά τρόπους για να κάνει την πολιτική του πιο αποτελεσματική και χρήσιμη για την κοινωνία». Συμφωνώ απολύτως με τον Αλέξη.

Η “Ομπρέλα” δεν είναι τάση. Είναι μια ανοικτή πολιτική πρωτοβουλία που θέλει το “όλοι μαζί για τη νίκη”. Προσωπικά, εδώ και καιρό δεν ανήκω σε καμία τάση. Τον Τσίπρα τον στηρίζουμε 100%, όπως και τη διεύρυνση του κόμματος. Ο ίδιος ο Αλέξης ξέρει καλά τι σημαίνει εσωκομματική αντιπολίτευση. Γιατί το ζήσαμε οδυνηρά και ευτυχώς το ξεπεράσαμε συλλογικά και με επιτυχία και το 2010 και το 2015. Όσοι λοιπόν, επιχειρούν να αντιπαραθέσουν τον Τσίπρα στην αριστερή δημοκρατική συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσφέρουν κακές υπηρεσίες και στην Αριστερά και στον Τσίπρα. Και γι’ αυτό θα αποτύχουν.

Αυτό που διεκδικούμε όλοι μαζί είναι σαφές: Με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα, δυναμική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στη ΝΔ, συσπείρωση στηριγμένη στη συλλογικότητα και τη σύνθεση απόψεων και συγκεκριμένο, προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές και «δεύτερη φορά αριστερά» στην κυβέρνηση. Όσες και όσοι καταθέσαμε την άκρως εποικοδομητική συμβολή της “Ομπρέλας” στα συλλογικά μας όργανα, κάνουμε αντιπολίτευση στη ΝΔ, όχι στον Τσίπρα.