ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/02/2021

Δ. Παπαδημούλης: Ρεσιτάλ αλαζονείας και αυτο-εξευτελισμός το «ανέμελο κορονοπάρτι» του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ικαρία, την ημέρα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ.

Δ. Παπαδημούλης: Ρεσιτάλ αλαζονείας και αυτο-εξευτελισμός το «ανέμελο κορονοπάρτι» του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ικαρία, την ημέρα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ.



Δίπλα στην υγειονομική κρίση αναπτύσσεται μία μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Και η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να πάρει μέτρα στήριξης δημόσιας υγείας, οικονομίας και κοινωνίας, παίρνει μέτρα καταστολής και μονομερούς, ασφυκτικού ελέγχου της πληροφόρησης που κάνουν τον Όρμπαν να ζηλεύει!

Με διαρκή εξωστρέφεια, σύνθεση απόψεων, συσπείρωση του κόμματος, τον Τσίπρα επικεφαλής και ένα συγκεκριμένο, προοδευτικό και εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ρεύμα ελπίδας που θα μας οδηγήσει στο ‘2η φορά Αριστερά’


Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘Στο Κόκκινο 105.5’ και την εκπομπή ’Έρθεν η ώρα μας’ (Θαν. Λαζαρίδης) παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής θέματα:


«Ανέμελο κορονοπάρτι» του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ικαρία


«Αποτελεί ρεσιτάλ αλαζονείας και αυτο-εξευτελισμού. Το τραγικό είναι ότι το έκανε έτσι επιδεικτικά: Την ημέρα που είχε επιβάλλει την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 μμ. Σημειώνω επίσης πως ο «οργανωτής» της εκδήλωσης είναι γιατρός και καθηγητής πανεπιστημίου εκτός από βουλευτής. Ο τρόπος κάλυψης του περιστατικού από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, με την πλήρη αποσιώπηση εικόνων και βίντεο, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Με αφορμή το περιστατικό, Γερμανοί δημοσιογράφοι ασκούν σφοδρή κριτική και δεν παραλείπουν να συνδέσουν τη στάση που επέδειξε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Ικαρία με το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα δεν επιτελούν τον ρόλο τους, τονίζοντας πως η εξάρτηση των ελληνικών ΜΜΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελίσσεται σε κίνδυνο για την δημοκρατία. Σχολιάζουν επίσης με νόημα ότι εάν ήταν πρωθυπουργός στην Γερμανία, τα ΜΜΕ θα τον είχαν κατασπαράξει, ειδικά αυτά που ανήκουν στην συντηρητική παράταξη.

Αντίθετα, σε ένα από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα, όπου ένας ρεπόρτερ έκανε ζωντανό τηλεοπτικό ρεπορτάζ στην παραλιακή – εκεί όπου οι ρεπόρτερ ‘μαλώνουν’ τον κόσμο, γιατί κάνει βόλτα στην παραλία – μία πολίτης είπε σε ζωντανή μετάδοση: Να πάτε στην Ικαρία. Υπέστη επίθεση πολιτικού χαρακτήρα από τον παρουσιαστή του τύπου ‘να μας δώσετε το τηλέφωνό σας’ και ‘να μας πείτε και στις εκλογές τι να ψηφίσουμε’, εν είδη χούλιγκαν υποστηρικτή του πρωθυπουργού. Χωρίς υπερβολές, τέτοιου είδους ‘χουλιγκανικά φαινόμενα’ δυστυχώς θυμίζουν Όρμπαν πια. Λίγες μέρες πριν, ρεπορτάζ της Deutsche Welle είχε τίτλο: «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί». Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στα κράτη μέλη της ΕΕ: Η Ελλάδα είναι 24η στους 27 δίπλα από την Ουγγαρία και την Πολωνία».


Πανδημία και ύφεση στην Ελλάδα

«Δίπλα στην υγειονομική κρίση αναπτύσσεται μία μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Και η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να πάρει μέτρα για να στηρίξει την δημόσια υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, παίρνει μέτρα καταστολής και μονομερούς, ασφυκτικού ελέγχου της πληροφόρησης που κάνουν τον Όρμπαν να ζηλεύει! Επειδή έχουν αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας σε υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, δίνουν λεφτά στα ΜΜΕ και ενισχύουν την καταστολή.

Αν δει κανείς την δυναμική των πραγμάτων, συσσωρεύεται ένα κοινωνικό δυναμικό απογοήτευσης, οργής και θυμού που μπορεί να ξεσπάσει. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αυτό αποτελεί πρόκληση για να το μετασχηματίσει σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα ξανακερδίσει τις εκλογές ούτε με την θεωρία του ώριμου φρούτου ούτε με την θεωρία της δικομματικής εναλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να εμπνεύσει ξανά, εάν είναι ένα κόμμα που διατηρεί το ριζοσπαστικό του όραμα και έχει ένα καλά τεκμηριωμένο, ρεαλιστικό, τολμηρό, προοδευτικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα».


Αποτυχία της ΝΔ στη διαχείριση της πανδημίας και αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

«Επειδή ‘τα έχει κάνει μούσκεμα’ και παρά το τείχος προστασίας που του δημιουργούν τα καλοταϊσμένα με δημόσιο χρήμα ΜΜΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναζητεί ένα παράθυρο για να κάνει εκλογές μέσα στο 2021. Το φιάσκο με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο δυσκολεύουν αυτούς τους σχεδιασμούς. Ωστόσο θεωρώ πως παραμένουν στο μυαλό του.

Για την Αριστερά η εμπειρία δείχνει ότι δίπλα στην καταγγελία και τον αυστηρό αντιπολιτευτικό λόγο που δεν πρέπει να αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, πρέπει να υπάρχει πάντα η εναλλακτική πρόταση που να ανοίγει θετικούς, προοδευτικούς δρόμους. Νομίζω ότι είναι καλό που ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα το σχέδιο των προγραμματικών του θέσεων γύρω από το οποίο θα οργανώσουμε έναν μεγάλο διάλογο μέσα στο κόμμα και ευρύτερα στην κοινωνία. Πρέπει να ξαναχτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο που απομακρύνθηκε από εμάς. Δεν είναι μόνο αναγκαίος και επείγων ο στόχος της πρωτιάς στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, αλλά και εφικτός. Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο λιγότερη ζημιά θα αφήσουν στην οικονομία, την κοινωνία, την δημόσια υγεία και την δημοκρατία».


Ευρωπαϊκό φιάσκο με εμβόλια και εμβολιασμό

«Στο θέμα των εμβολίων υπάρχει διπλή αποτυχία: Ευρωπαϊκή και εθνική. Στο εσωτερικό η κυβέρνηση της ΝΔ ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών με μια τρομερή βιασύνη για λόγους επικοινωνιακούς. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν σωστή και θετική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαπραγματευτούμε ενιαία. Ωστόσο συνοδεύτηκε από τραγικά λανθασμένες επιλογές. Διότι, δόθηκε άφθονο δημόσιο χρήμα των ευρωπαίων φορολογουμένων στις φαρμακευτικές. Και με δημόσια χρηματοδότηση κατοχυρώθηκαν ιδιωτικά δικαιώματα. Το αποτέλεσμα είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στην ΕΕ να φτάνει μέχρι στιγμής το 3% του πληθυσμού, με το αντίστοιχο ποσοστό σε Ην. Βασίλειο και τις ΗΠΑ να είναι τριπλάσιο έως και πενταπλάσιο».


Οικονομική ανάκαμψη εν μέσω πανδημίας

«Υπό την πίεση της πανδημίας, της μεγάλης ύφεσης και της πίεσης των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, υπήρξε για πρώτη φορά ένα θετικό βήμα με την έκδοση κοινού χρέους και του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο μεταξύ η πανδημία εντείνεται και ενόσω περιμένουμε την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων, τα λεφτά που έχουν συμφωνηθεί αποδεικνύονται ανεπαρκή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που καλωσόρισε και πίεσε για την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ζητά τον διπλασιασμό των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης – δηλαδή από 750 δισ. σε 1,5 τρισ. ευρώ. Επιπλέον, αυτό που θέτουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι να τεθεί στο επίκεντρο μια ευρωπαϊκή ρύθμιση για την ελάφρυνση του χρέους ή και διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας, προκειμένου να αποφύγουμε το παγόβουνο μιας νέας κρίσης χρέους που έρχεται μπροστά μας.

Η πανδημία προκαλεί μια μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους σε όλη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να έχει το ρεκόρ με 208%. Χρειάζεται μια ριζική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και για όσο διαρκεί η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε με πρώτη την Ελλάδα με μια τεράστια κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο και έναν νέο, οδυνηρό γύρο σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας.

Τη δεδομένη στιγμή στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε είναι μια εμμονή σε ένα νεοφιλελεύθερο δόγμα που αντί να σχεδιάσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πολύπλευρη κρίση με τις λιγότερες αρνητικής συνέπειες για τους πολλούς, θεωρεί την κρίση ως ευκαιρία για να επιταχύνει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της και να προωθήσει τα συμφέροντα των λίγων και των πιο ισχυρών. Πάρτε ως παράδειγμα το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη. Το δόγμα είναι απλό: Τα κοινοτικά χρήματα που θα έρθουν και είναι πολλά θα πάνε στους λίγους και τους ισχυρούς, με τους μικρομεσαίους να αντιμετωπίζονται ως ζόμπι».


ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και εσωτερικές διεργασίες

«Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι απομίμηση του προγράμματος του 15’ ή της ρητορικής του 10’. Πρέπει να έχει και μία έμπρακτη, κριτική αξιολόγηση της κυβερνητικής μας θητείας. Για να σπάσουμε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο πρέπει κι εμείς να γίνουμε πιο πειστικοί, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία μας. Έχουμε ένα μεγάλο ατού που λέγεται Τσίπρας, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Με διαρκή εξωστρέφεια, σύνθεση απόψεων, συσπείρωση του κόμματος, τον Τσίπρα επικεφαλής και ένα συγκεκριμένο, προοδευτικό και εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα μπορούμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ρεύμα ελπίδας που θα μας οδηγήσει στο ‘2η φορά Αριστερά’.

Η απόλυτη συσπείρωση του κόμματος επιτυγχάνεται μόνο με συλλογικότητα. Tα μοντέλα του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού τύπου ΚΚΕ ή του αρχηγικού προτύπου τύπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν κολλάνε στο δικό μας DNA και δεν αποδίδουν. Το κόμμα μας πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερο με πολλαπλάσιο αριθμό μελών, διατηρώντας και ενισχύοντας την δημοκρατική του λειτουργία - κάτι που αποτελεί και το δικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα. Όταν ευαγγελιζόμαστε περισσότερη και άλλης ποιότητας δημοκρατία στην κοινωνία, εμείς πρέπει να δίνουμε το έμπρακτο παράδειγμα στην δική μας λειτουργία. Διότι, έτσι και το κόμμα μας θα είναι και πιο ελκυστικό.

Ο κόσμος έχει την ανάγκη μιας Αριστεράς με φρέσκιες ιδέες, που να μην ντρέπεται ούτε να κρύβεται να λέει ότι είναι Αριστερά. Στην Ελλάδα των δημοκρατικών και των προοδευτικών παραδόσεων, είναι σημαντικό να μπορείς να έχεις το αριστερό σου ‘θέλω’ καθαρό και την ίδια ώρα να περιγράφεις ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα και το προοδευτικό σου ‘μπορώ’. Χρειαζόμαστε αμφίπλευρη διεύρυνση αλλά ως κόμμα της Αριστεράς. Διεύρυνση στην κοινωνία και όχι με όρους πολιτικών μεταγραφών».

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ