ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/08/2021

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία



Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης

.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι βαριές οι ώρες αυτές για τη χώρα, είναι δύσκολες ώρες για χιλιάδες συμπολίτες μας, είναι ώρες θλίψης, ανησυχίας, προβληματισμού, ώρες ανασφάλειας για όλους και ώρες ευθύνης για όλους εμάς εδώ στο Κοινοβούλιο, στην Κυβέρνηση, αλλά και στην Αντιπολίτευση.
Με τις φωτιές ακόμα να μην έχουν σβήσει, με το θρήνο του καμένου δάσους στα αυτιά μας, με την κοινωνία να συγκλονίζεται από τις φωνές απόγνωσης, οργής, αγανάκτησης εκείνων που είδαν τα σπίτια, το βιός και το μέλλον τους να καίγεται καταλαβαίνω, πρώτος απ’ όλους, ότι δεν είναι ώρα για ανούσιες αντιπαραθέσεις. Είναι όμως κρίμα και ήταν προκλητικό επί πενήντα πέντε λεπτά σ’ αυτό εδώ το Βήμα ο κ. Μητσοτάκης, με τη στάση του, με την τοποθέτησή του, με το ύφος του, να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα.
Είναι κρίμα, προκαλεί θλίψη για μια τέτοια τραγωδία που μας έχει συνταράξει όλους να επιλέγει για άλλη μια φορά την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του. Σε κάποιο απόσπασμα της ομιλίας του, που σχεδόν εξ ολοκλήρου προσπαθούσε να μας πείσει ότι όλα έγιναν εξαιρετικά φέτος και ήταν μια μικρή παρανυχίδα το τι κάηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα, μας είπε: «Έγινε κάποιο λάθος; Ελάτε να μας υποδείξετε πού έγινε το λάθος».
Και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Μητσοτάκης, που έχει τη βασική ευθύνη, πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής.


Διότι, εάν ο Πρωθυπουργός της χώρας μετά από δεκαπέντε ημέρες έρχεται στο Βήμα της Βουλής και αναρωτιέται εάν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη, για ποιόν, για τί;
Πριν μπω όμως στην ουσία για τα τί, τα πώς, τα γιατί και τις προτάσεις μας για το αύριο, επιτρέψτε μου να εκφράσω το βαθύτατο σεβασμό μου στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, σε εκείνους που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με τις φλόγες: πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στις φλόγες, απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς και κυρίως στους εκατοντάδες νέες και νέους, που με τα ίδια τους τα χέρια, με τρακτέρ και λάστιχα του ποτίσματος, άοπλοι, αλλά αποφασισμένοι πάλεψαν και έσωσαν τον τόπο τους. Έμειναν εκεί και έσωσαν τον τόπο τους από την ολοκληρωτική καταστροφή.
Μιλώ για τους δεκαοκτάρηδες και τους εικοσάρηδες στην Εύβοια, στην Αττική και στην Πελοπόννησο, που για μήνες η κυβερνητική προπαγάνδα αυτούς τους νέους, μαζί με όλους τους άλλους της χώρας, τους βάφτιζαν ανεύθυνους, στιγματίζοντάς τους μάλιστα ως υπαίτιους για τη διάδοση της πανδημίας.
Η δύναμη, η γενναιότητα, η ανιδιοτέλειά τους είναι, για όλους εμάς, πηγή αισιοδοξίας και δύναμης, αλλά και φορτίο ευθύνης. Γιατί είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης. Και αυτό το δύσκολο έργο, που φαντάζει τιτάνιο, είναι αδύνατον να υπάρξει χωρίς τη δική τους συμμετοχή και δύναμη, χωρίς τη συμμετοχή και τη δύναμη όλων.
Πάντοτε στα δύσκολα έτσι συμβαίνει. Η δύναμη του λαού κινεί τη χώρα και την Ιστορία προς τα μπρος και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτό να γίνει και τώρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τι έγινε το ζήσαμε και το είδαμε όλοι και όλες, το ζούμε και το βλέπουμε ακόμα. Το αδιανόητο έγινε πραγματικότητα. Πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη. Δέντρα, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες έγιναν κάρβουνο. Μια τραγωδία ανείπωτη, πρωτοφανής στις διαστάσεις της, που ενδεχομένως να μην έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τις συνέπειές της. Είναι μια βαθιά πληγή για το περιβάλλον και τη χώρα. Και το ερώτημα στα χείλη όλων, που δεν απάντησε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, είναι γιατί, πώς, τι, ποιος φταίει; Αυτό οφείλουμε συλλογικά να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και θάρρος, χωρίς να προσχωρήσουμε στο κυνήγι μαγισσών που τόσο εύκολα χρησιμοποιήσατε παλαιότερα από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης, όχι για να αξιοποιήσουμε κομματικά μια εθνική τραγωδία, αλλά για να δούμε τις αιτίες, τις ευθύνες και τους υπεύθυνους, τις αιτίες και τους αίτιους. Γιατί, χωρίς αυτό, το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη μεγάλη τραγωδία.
Οι πυρκαγιές δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Η κλιματική κρίση είναι πράγματι ένας παράγοντας που οξύνει το πρόβλημα. Δεν μπορεί όμως να είναι και ο μηχανισμός δραπέτευσης από τις ευθύνες. Μια σοβαρή, μια σύγχρονη πολιτεία δεν κυνηγάει τις φωτιές, τις προλαμβάνει. Δεν περιμένει μοιρολατρικά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τις αντιμετωπίζει. Δεν αναμένει την επόμενη μεγάλη καταστροφή για να θυμίσει την προηγούμενη, αλλά διδάσκεται και ενεργεί για την αποτροπή της.
Κι αυτό ακριβώς επιχειρήσαμε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, όταν προσωπικά εσείς, κύριε Μητσοτάκη, τότε δεν διστάσατε να μετατρέψετε την οδύνη, τον θρήνο, το δράμα, τον ανθρώπινο πόνο σε εργαλείο της μικροκομματικής, μικροπολιτικής σας σκοπιμότητας. Τότε εμείς με ευθύνη απέναντι στη χώρα, απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, με ευθύνη για τους πολίτες αναλάβαμε -πρώτος εγώ- την πολιτική ευθύνη και επιχειρήσαμε να δούμε τα λάθη μας -δεν ήρθαμε να πούμε ότι δεν κάναμε κανένα λάθος- αλλά και τις χρόνιες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και επιχειρήσαμε να προτείνουμε λύσεις για την επόμενη μέρα.
Συστήσαμε τότε την Επιτροπή Goldammer. Αναφερθήκατε στο πόρισμά του. Άλλωστε το γνωρίζετε πολύ καλά, διότι αποτελούσε προϋπόθεση το να αναλάβει η δική σας συναίνεση, διότι ο άνθρωπος δεν ήθελε να παράξει ένα έργο το οποίο θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων, αν αλλάξει η κυβέρνηση. Το πόρισμα Goldammer παρουσιάστηκε επισήμως στη Βουλή των Ελλήνων τον Απρίλη του ’19 σε κοινή συνεδρίαση, αν δεν κάνω λάθος, της Επιτροπής Θεσμών και Περιβάλλοντος. Έτυχε διακομματικής αποδοχής και με βάση αυτό το πόρισμα ξεκινήσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις, τις οποίες εσείς βρήκατε εν εξελίξει όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας και τις οποίες αναμέναμε να συνεχίσετε και να ολοκληρώσετε και όχι να τις θάψετε βαθιά στα συρτάρια σας, γιατί υποτίθεται ότι είχαν τη συναίνεσή σας και γιατί υποτίθεται ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια.
Τον Αύγουστο του ’19 παραλάβατε ολοκληρωμένα ισχυρά θεσμικά εργαλεία στους τομείς της δασικής προστασίας, στους οποίους υστερούσε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Σχεδιάστηκε και θεσμοθετήθηκε δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια 140 εκατομμυρίων ευρώ και περιείχε έργα αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων, διαχείρισης και καθαρισμού δασών, πιλοτικά έργα για τις μικτές περιοχές δάσους-κατοικίας με βάση το πόρισμα Goldammer.
Προγραμματίστηκε και εγκρίθηκε στελέχωση των δασικών υπηρεσιών για την υλοποίηση της πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών με πεντακόσια στελέχη, διακόσιες θέσεις μόνιμων δασολόγων και δασοπόνων εγκεκριμένων από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τριακόσιες θέσεις με τριετείς συμβάσεις με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ξεκίνησε το έργο των δασικών χαρτών ηπειρωτικά. Κυρώθηκαν στο 45% του συνόλου της επικράτειας, όταν παραλάβαμε το 3% μόνο, και ανατέθηκαν οι μελέτες –τις βρήκατε έτοιμες- για το υπόλοιπο της ελληνικής επικράτειας στο 100%. Ολοκληρώθηκαν τέλη του ’19 οι μελέτες.
Το ’18 και το ’19 και υλοποιήθηκε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πέντε χιλιάδων εξήντα έξι εργαζόμενων για την αντιπυρική προστασία των δασών που συνέβαλε σημαντικά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών όπως αποδείχτηκε στην αντιπυρική περίοδο του ’19. Θεσμοθετήθηκε με ακρίβεια η συνεργασία κατά την καταστολή-κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών των πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών. Εφαρμόστηκε σε πολλές περιπτώσεις επίσης με επιτυχία, σύμφωνα με το πόρισμα Goldammer, και εκπονήθηκε πρόταση για προετοιμασία μιας μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και την αντικατάσταση της περίφημης πολιτικής προστασίας από μια σύγχρονη δομή, την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση και με μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης διακομματικής αποδοχής και συναίνεσης, όπως προέβλεπε η πρότασή μας.
Αυτά κάναμε εμείς μέσα σε έναν χρόνο, αναγνωρίζοντας τα λάθη, τις παθογένειες, τις διαχρονικές αδυναμίες. Το ερώτημα είναι τι κάνατε εσείς, κύριε Μητσοτάκη, όλες αυτές τις παρεμβάσεις που τις βρήκατε εν εξελίξει όταν αναλάβατε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Να μας τις καταθέσετε στα Πρακτικά να ενημερωθούμε.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Βεβαίως. Θα σας τις καταθέσω όλες, κύριε Μητσοτάκη, βεβαίως.
Και να αφήσετε αυτό το αλαζονικό ύφος, κύριε Μητσοτάκη.
Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, έρχεστε εδώ ως απολογούμενος για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χώρας τα τελευταία χρόνια. Φτάνει πια αυτό το αλαζονικό ύφος.
Επειδή όμως μας ακούει ο ελληνικός λαός, είναι κρίσιμες οι ώρες. Τι κάνατε εσείς αυτές τις εν εξελίξει παρεμβάσεις; Πρώτον, παγώσατε και αναστείλατε τις προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες. Σταματήσατε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας των πέντε χιλιάδων εξήντα έξι εργαζόμενων το φθινόπωρο του ’19. Δεν υλοποιήσατε ποτέ την πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών της υπουργικής απόφασης του ’19 με αποτέλεσμα να έχουμε σώρευση καύσιμης ύλης στα δάση, τα οποία έχουν μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη, ενώ υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε καθαρισμούς δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών. Ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες για χάρη του μικροκομματικού οφέλους, για χάρη προφανώς πολιτικών σκοπιμοτήτων και φέρατε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη που προωθεί ακόμα και εξαιρέσεις εκτάσεων από τη δασική νομοθεσία.
Δεν εφαρμόσατε ποτέ στην πράξη την κοινή υπουργική απόφαση συνεργασίας των υπηρεσιών στην πυρόσβεση, με αποτέλεσμα να γίνουμε μάρτυρες μιας τραγικής αδυναμίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ακόμη και σε συνθήκες άπνοιας, ναι. Όλοι γνωρίζουμε ότι δημιουργείται μικροκλίμα, αλλά και ένα παιδί της πρώτης δημοτικού καταλαβαίνει ότι είναι άλλο να έχεις ένα μποφόρ και δύο και άλλο να έχεις οκτώ.
Και τέλος, απαξιώσατε, δεν φέρατε καν προς συζήτηση την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για τον νέο φορέα Πολιτικής Προστασίας, κατατεθειμένη πρόταση νόμου, παρά μονάχα διατηρήσατε την παρωχημένη και, όπως αποδείχτηκε, αναποτελεσματική δομή της Πολιτικής Προστασίας και απλά αναβαθμίσατε τον Υφυπουργό. Με την ευκαιρία, να του εκφράσω και διά ζώσης τα περαστικά και τις ευχές για την καλή του υγεία. Αναβαθμίσατε ένα πολιτικό σας στέλεχος πρώην δήμαρχο, όχι κάποιο στέλεχος κοινής αποδοχής με ιδιαίτερες γνώσεις για την Πολιτική Προστασία, στη θέση του Υφυπουργού. Κάνατε θέση Υφυπουργού. Μάλιστα, αυτό κάνατε.
Ταυτόχρονα όμως διατηρήσατε και αναβαθμίσατε μια σειρά από στελέχη, τα ίδια στελέχη που είχαν ευθύνες για τη διαχείριση παλαιότερων πυρκαγιών που εσείς από αυτό το Βήμα της Βουλής ως κατήγορος μάς καλούσατε επιτακτικά να τους αποπέμψουμε. Και όταν τους αποπέμψαμε, εσείς ήρθατε με την πολιτική αλλαγή να τους αναβαθμίσετε με πρώτον και εξέχοντα τον Αρχηγό της Αστυνομίας τότε, που εσείς τον αναβαθμίσατε σε πολιτικό προϊστάμενο, γενικό γραμματέα του όλου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και άλλα στελέχη της Πυροσβεστικής, που αργότερα με το προχώρημα των ερευνών η Δικαιοσύνη ανέδειξε συγκεκριμένες ευθύνες. Εσείς τους διατηρήσετε στις αναβαθμισμένες θέσεις τους.
Θα αναρωτηθεί κάποιος, θα αναρωτηθεί κάποιος πολίτης: Ειλικρινά, γιατί τα κάνατε όλα αυτά; Πόσο δύσκολο ήταν να συνεχίσετε πέντε θετικά πράγματα που βρήκατε από την προηγούμενη κυβέρνηση; Η απάντηση είναι απλή: Γιατί όλη σας η πολιτική είναι κοντόφθαλμη, ιδεοληπτική και μονίμως εξαρτώμενη από μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα που ορίζουν τις αποφάσεις και τις πράξεις σας.
Η άλλη όψη της ανικανότητας σας είναι η ιδιοτέλεια. Στείλατε στα σκουπίδια το πόρισμα Γκολντάμερ, που με θράσος σήμερα το κουνήσατε από αυτό εδώ το Βήμα και που το ανακαλύψατε δύο χρόνια μετά, γιατί πολύ απλά δεν σας βόλευε. Δεν προσλάβατε πυροσβέστες, γιατί τους θεωρείτε βαρίδι στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν προχωρήσατε τους δασικούς χάρτες, γιατί θέλετε να διατηρείτε ένα μόνιμο καθεστώς εξάρτησης και ομηρίας των πολιτών από την κεντρική διοίκηση και τα «γαλάζια» παιδιά της αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορείτε να συντηρείτε την πελατεία σας, όπως κάνατε για δεκαετίες. Ύστερα, έρχεστε και ανακαλύπτετε ξαφνικά την κλιματική κρίση, που βεβαίως δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργήθηκε τα δύο χρόνια που εσείς κυβερνάτε.
Όλα αυτά, όμως, οι εγκληματικές επιλογές, τα λάθη, οι παραλείψεις σας προηγούνται της κλιματικής κρίσης, που για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται σκληρές και θαρραλέες αποφάσεις, μα, πάνω απ’ όλα, χρειάζεται ειλικρίνεια. Χρειάζεται συλλογική κινητοποίηση, για να γίνει εθνικός και κοινωνικός στόχος η ανάσχεση της, με την κατάλληλη γνώση, την εμπιστοσύνη στην επιστήμη για τους ειδικούς, την επένδυση εκεί που απαιτείται.
Αν σε κάθε φυσική καταστροφή, κύριε Μητσοτάκη, για να δικαιολογήσετε εσείς την ανεπάρκειά σας επικαλείστε την κλιματική κρίση χωρίς πριν να έχετε κάνει τίποτα γι’ αυτή, απλά ευτελίζετε τη σημασία που πρέπει να δώσει ο κάθε πολίτης και το κράτος στην αντιμετώπιση της.
Σας φταίει η κλιματική κρίση που κρύψατε στα συρτάρια σας τις προτάσεις του Γκολντάμερ; Σας φταίει η κλιματική κρίση που θέλατε να στήσετε ένα δήθεν επιτελικό κράτος, διατηρώντας όμως αυτή τη σκανδαλώδη συναρμοδιότητα δεκάδων Υπουργείων και φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως το ίδιο το πόρισμα αναφέρει; Υπάρχουν σαράντα πέντε συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς και δεκαεπτά φορείς και έξι Υπουργεία για την καταστολή. Η κλιματική κρίση φταίει γι’ αυτό; Σας φταίει η κλιματική κρίση που αγνοήσατε -δεν φέρατε καν σε συζήτηση- την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και ανθεκτικότητας;
Προφανώς και δεν σας φταίει η κλιματική κρίση για όλα αυτά. Οι πολιτικές σας επιλογές είναι. Και η ευθύνη αυτών των επιλογών σας βαραίνει προσωπικά, κύριε Μητσοτάκη. Δεν είναι ευθύνη ούτε του ενός Υπουργού σας, που κάθεται δίπλα σας, ο οποίος μας έλεγε την ώρα της μεγάλης καταστροφής ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά και ότι κρατούσε μέρα νύχτα τη μάνικα. Όχι, δεν είναι δική του ευθύνη. Είναι δική σας. Και δεν είναι ευθύνη ούτε του άλλου Υπουργού, που μετρούσε τριπλάσια αεροπλάνα απ’ όσα επιχειρούσαν ούτε του Αρχηγού της Πυροσβεστικής που τον ρωτούσαν στα μέσα ενημέρωσης την ώρα της μεγάλης αγωνίας στην Εύβοια, που καίγονταν σπίτια, για το τι γίνεται στην Εύβοια και απαντούσε: «Δεν ξέρω. Βρίσκομαι επί τρεις μέρες και επιχειρώ στο υπέροχο δάσος της Πάρνηθας». Βεβαίως, όμως, ταυτόχρονα ευχαριστούσε τους πολιτικούς του ηγέτες. Ούτε αυτού είναι η ευθύνη. Δική σας αποκλειστικά είναι η ευθύνη. Και όσο παρουσιάζεστε απολύτως αδύναμος, στοιχειωδώς να την κατανείμετε αυτήν την ευθύνη και τους υφισταμένους σας, όσο δεν είστε ικανός την ώρα της κρίσης να δείξετε ότι καταλαβαίνετε τι πήγε καλά και αναζητείτε –μαθαίνω- διέξοδο σε ανασχηματισμούς και σε πρόσωπα από το δημοκρατικό χώρο για να αποτελέσουν τις σωσίβιες λέμβους σας, τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός την ευθύνη ούτε να την αναγνωρίσετε, αλλά ούτε και να την διαχειριστείτε.
Ειλικρινά, αφού δεν το κάνατε στην πρωτομιλία, περιμένω να το κάνετε στη δευτερολογία σας, κύριε Μητσοτάκη. Δώστε μία απάντηση.
Γιατί ζητήσατε «συγγνώμη»; Έχετε καταλάβει γιατί ζητήσατε «συγγνώμη»; Ποιο ήταν το λάθος σας; Αφού μας είπατε σήμερα ότι δεν κάνατε κανένα λάθος. Γιατί ζητήσατε «συγγνώμη»; Έχετε καταλάβει τα λάθη σας;
Θέλω και μια ξεκάθαρη απάντηση για τις συνταρακτικές καταγγελίες του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Ξέρετε, εγώ βρέθηκα την ώρα της μάχης στην Εύβοια, στη λίμνη. Εσείς έχετε δεκαπέντε μέρες και ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος δεν τόλμησε να πατήσει στην Εύβοια! Όχι εσείς, αλλά ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος, για να χτυπήσει την πλάτη και να δώσει ένα μήνυμα παρηγοριάς.
Συνάντησα αυτόν τον άνθρωπο. Δεν έχει σημασία που είμαστε από αντίθετους πολιτικούς χώρους. Ήταν εκεί μαζί με τον Δήμαρχο Λίμνης Μαντουδίου και τους Βουλευτές του Νομού και ήταν στην πρώτη γραμμή, με μια ειλικρινή αγωνία. Είναι ένας νέος άνθρωπος. Εκείνη τη στιγμή, βέβαια, αυτό που προείχε ήταν να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται. Η εικόνα που μεταδόθηκε ήταν μια εικόνα οργής, όχι μόνο των πολιτών, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον τρόπο με τον οποίο συντονίζονταν οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκείνη την ώρα την κρίσιμη.
Βεβαίως, μου έκανε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι από το γραφείο σας τηλεφωνούσαν στον Δήμαρχο, για να μην βγαίνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να είναι επικριτικός απέναντι στην Κυβέρνηση. Εκείνη την ώρα άλλες θα έπρεπε να είναι οι οδηγίες, όχι απειλές.
Βεβαίως, είδα τη χθεσινή συνέντευξη του Περιφερειάρχη, στην οποία δήλωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Αυτή είναι μία πολύ βαριά καταγγελία αν ισχύει. Και επιτρέψτε μου, ν’ απευθύνω…
Είδα, λοιπόν, τον Περιφερειάρχη να κάνει αυτή τη δήλωση.
Θα ήθελα, λοιπόν από τα αρμόδια και επίσημα χείλη του κ. Μητσοτάκη να δοθεί μια εξήγηση γι’ αυτό.
Επιτρέψτε μου, την προσωπική απεύθυνση. Απευθύνομαι προσωπικά σ’ εσάς, αλλά προσπαθώντας να μετρήσω τα λόγια μου. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε, κύριε Μητσοτάκη, ότι εσείς και μόνο εσείς έχετε ακέραια και απόλυτη την πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές, όχι μόνο για τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις που διστάζετε ν’ αναγνωρίσετε καν, αφού δεκαπέντε μέρες μετά όλοι στη θέση τους είναι δίπλα σας σαν να μη συνέβη τίποτα, ούτε μόνο για τις εγκληματικές πολιτικές επιλογές σας να πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων έτοιμα σχέδια για την πρόληψη και την αναδιοργάνωση της δασικής και της πολιτικής προστασίας, αλλά κυρίως γιατί επί δείξατε όλο αυτό το διάστημα μια απίστευτη ελαφρότητα που σας χαρακτηρίζει, βέβαια, όλο αυτό το διάστημα. Δείξατε μια απίστευτη έλλειψη κατανόησης του τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και τι μπορεί να συμβεί. Δείξατε μια πρωτοφανή απουσία ενσυναίσθησης για την πραγματικότητα, τους κινδύνους και το δράμα των ανθρώπων της κοινωνίας.
Εσείς δεν είστε αυτουργός του πανάκριβου επιτελικού κράτους που το διαφημίζατε ως την επιτομή της σύγχρονης διοίκησης; Πού ήταν αυτό το κράτος τις ώρες της φωτιάς, όταν η απελπισία και η οργή έφτασαν μέχρι το τελευταίο σπίτι; Πού ήταν; Εσείς δεν συγκεντρώσατε όλες τις εξουσίες στο γραφείο σας εν ονόματι της αποτελεσματικότητας και κάνατε και με ανοίκειο τρόπο σήμερα συγκρίσεις σε πρόσωπα; Πού ήταν, λοιπόν, αυτή ή αποτελεσματικότητα των φοβερών τεχνοκρατών που έχετε δίπλα σας; Εσείς δεν δηλώνατε στις 11 Μαΐου ότι έχουμε περισσότερο προσωπικό φέτος, καλύτερα μέσα, καλύτερη οργάνωση και καλύτερη συνολική οργάνωση του Σώματος, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας; Πού ήταν όλα αυτά, όταν οι πολίτες εκλιπαρούσαν για βοήθεια, όταν γίνονταν στάχτη 1,3 εκατομμύρια στρέμματα; Πού ήταν και πού ήσασταν, όταν γινόταν στάχτη πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα στην Εύβοια και σαράντα χιλιάδες άνθρωποι λάμβαναν εντολή εκκένωσης;
Εσείς, επίσης, δεν δηλώνατε στις 24 Μαΐου ότι έχει εκπονηθεί ένα ειδικό, μάλλον ένα ακόμη πιο εξειδικευμένο σχέδιο για την προστασία των περιαστικών δασών της Αττικής, τα οποία τόσο μεγάλη σημασία έχουν για το περιβαλλοντικό μικροκλίμα ολόκληρου του Λεκανοπεδίου; Πού ήταν αυτό το εξειδικευμένο σχέδιο, όταν καίγονταν ανεξέλεγκτα για δέκα μέρες οι Αδάμες, η Βαρυμπόμπη, το Τατόι, οι Θρακομακεδόνες, οι Αφίδνες, το Κρυονέρι πριν έρθει το κακό και στην υπόλοιπη Αττική, στα Βίλια και την Κερατέα;
Λυπάμαι που θα το πω, αλλά πίσω από όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη, είστε εσείς ή πιο σωστά εσείς είστε όλα αυτά. Εσείς.
Η πρωτόγνωρη αυτή καταστροφή έσκισε το καταπέτασμα του ναού που είχε στηθεί γύρω σας. Και ξέρετε κάτι; Αυτό που είδαν όλοι προκαλεί ανασφάλεια ακόμα και φόβο, γιατί προκαλεί φόβο ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν στερείται μόνο της ικανότητας να διοικεί, αλλά στερείται και της στοιχειώδους ικανότητας να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει, ένας Πρωθυπουργός που την ώρα μιας τραγωδίας αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο και την αγωνία των άλλων, ακόμα και εκείνων που τον εμπιστεύτηκαν και ανεβαίνει σε αυτό εδώ το Βήμα χαμογελώντας.
Δεν σταματήσατε να έχετε το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας όση ώρα μιλάγατε, κύριε Μητσοτάκη, και το ίδιο κάνατε και στη Συνέντευξη Τύπου που δώσατε.
Είναι χαμόγελο επιτυχίας; Είναι χαμόγελο ειρωνείας προς όλους εμάς τους αδαείς; Τι ακριβώς είναι; Αυτό το χαμόγελο, το γέλιο, όμως, σε απ’ ευθείας μετάδοση, το οποίο είδαν οι πληγέντες την ώρα της συνέντευξής σας ξέρετε πολλαπλασίασε τον πόνο, πολλαπλασίασε την απόγνωση, την οργή.
Δεν ξέρω αν είστε αδιάφορος επειδή δεν καταλαβαίνετε ή δεν καταλαβαίνετε επειδή είστε αδιάφορους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προσπάθεια να διαχειριστείτε με όρους επικοινωνίας και προσωπικής εικόνας μια εθνική τραγωδία δεν στοιχειοθετεί μόνο ακραία ανικανότητα, είναι ασέβεια προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας που βλέπει την πατρίδα του να καίγεται και δεν γεννά αισθήματα θυμού, αλλά κάτι χειρότερο, αίσθημα ντροπής.
Ζήσατε τον μύθο σας για κάποιο διάστημα. Πλήρωσε η χώρα βαρύτατο κόστος για τον μύθο αυτό. Όμως, δυστυχώς, ούτε και τώρα με τις συμφορές παρούσες δεν δείχνετε ότι μπορείτε να απεγκλωβιστείτε από τον μύθο και να προσγειωθείτε στη σκληρή πραγματικότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το έχω πει ξανά ότι για εμάς το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών δεν λύνεται με καρατομήσεις, ανασχηματισμούς και μετακινήσεις των πολιτικών ζόμπι που έχει δίπλα του ο κ. Μητσοτάκης και, μάλιστα, κατόπιν εορτής μετακινήσεις, γιατί η ευθύνη –επαναλαμβάνω- είναι μία, έχει μοναδικό ιδιοκτήτη τον ίδιο και αυτό αναγνωρίζουν οι πολίτες.
Το κρίσιμο, όμως, για εμάς σήμερα είναι αυτοί οι πολίτες να δουν ξανά προοπτική και ελπίδα. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε πρόταση επτά σημείων αντί για κραυγές για παραιτήσεις, πρόταση επτά σημείων:
Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες προτείναμε όλες οι αναγκαίες εκτάσεις. Να απαγορευθεί κάθε αλλαγή χρήσης μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός.
Υπενθυμίζω τις προτάσεις. Θα πείτε τι έγινε και τι δεν έγινε. Μην έχετε αγωνία.
Δεύτερον, ζητήσαμε να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα Κόμματα και επιστημονικούς φορείς εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
Τρίτον, να αξιοποιηθεί έστω και τώρα αυτό το πόρισμα του Goldammer για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Τέταρτον, να υλοποιηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που καταθέσαμε το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που να τη στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής που δεν θα αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει μια Κυβέρνηση και να καταρτιστεί Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, προκειμένου να αποτελέσει τον εθνικό οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα.
Πέμπτον, ζητήσαμε να εκπονηθούν τοπικά αναπτυξιακά σχέδια για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές.
Έκτον –και είναι κρίσιμο αυτό, κύριε Μητσοτάκη- να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και τα τοπικά σχέδια ανασυγκρότησης για τη βόρεια Εύβοια και τις άλλες περιοχές που έχουν πληγεί παίρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, που κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την προστασία των δασών της, διότι και αυτή είχε πληγεί με πυρκαγιές το 2017.
Και, τέλος, ζητήσαμε να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο για αποζημιώσεις και αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.
Σας ζητήσαμε ευθύνη, σας ζητήσαμε συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις πολιτικές δυνάμεις και σας ζητήσαμε σχέδιο για την άμεση και μεσοπρόθεσμη επούλωση των πληγών. Αντί αυτών, εσείς συνεχίσατε την πεπατημένη της προπαγάνδας και της ωραιοποίησης.
Βαφτίσατε την πάγια ενίσχυση που πάντοτε δινόταν ως τη μεγαλύτερη αποζημίωση που δόθηκε ποτέ. Τι κάνατε; Πάντοτε δινόταν αποζημίωση 1.000 ευρώ το μέτρο για επιφάνειες ως εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα και εσείς είπατε για πρώτη φορά ότι θα δοθούν 150.000 ευρώ σε κάθε πληττόμενο. Κάντε τον πολλαπλασιασμό. Πάντοτε αυτό δινόταν.
Και κρύψατε στο τρικ μιας προκαταβολής αυτής της ενίσχυσης ότι δεν δίνετε επιπλέον τα 6 και 8 χιλιάρικα για οικίες και επιχειρήσεις αντίστοιχα και ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της αποζημίωσης θα είναι δάνειο, άτοκο δάνειο, αλλά δάνειο. Θα βρεθούν και χρεωμένοι αυτοί οι άνθρωποι.
Και είπατε ότι θα παρακάμψετε κάθε γραφειοκρατία, όπως κάνατε και σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Μόνο που θέλω να σας θυμίσω ότι οι σεισμόπληκτοι στη Θεσσαλία, τους οποίους επισκέφτηκα, για έξι ολόκληρους μήνες είχαν πάρει μονάχα 600 ευρώ και μόλις πριν από δέκα μέρες εγκρίθηκαν οι δαπάνες που αφορούν την αποζημίωσή τους. Ελπίζω να μην είναι τόσο ταχύτατο το επιτελικό σας κράτος, όπως αποδείχθηκε στη Θεσσαλία και στις περιπτώσεις των πυρκαγιών.
Ταχύτατα, όμως, οφείλω να ομολογήσω κινηθήκατε για να ορίσετε από μόνος σας, χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν, φαντάζομαι ούτε και με τους Βουλευτές σας, γιατί δεν είδα και τόσο θερμή ανταπόκριση στην επιλογή, τον επικεφαλής της Επιτροπής για την Εύβοια, χωρίς καμία συνεννόηση με τα Κόμματα σε διακομματικό κοινοβουλευτικό επίπεδο, κυρίως, όμως, χωρίς καμία συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και αυτό αποτελεί μια βασική ένδειξη ότι συνεχίζετε να βαδίζετε στον ίδιο δρόμο της δημιουργίας εντυπώσεων, της πολιτικής σκοπιμότητας και της επικοινωνίας.
Τώρα, όμως, δεν είναι η ώρα των εντυπώσεων, των πολιτικών μεταγραφών που θα δημιουργήσουν κλίμα ενθουσιασμού στις κερκίδες. Τώρα είναι η ώρα της ουσίας και της πράξης και όχι η ώρα των μεγάλων λόγων. Οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, οι άνθρωποι που ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια, ζούσαν, είχαν εισόδημα από τη γη τους που σήμερα είναι κάρβουνο, αντιμετωπίζουν τώρα, σήμερα -όχι αύριο, σήμερα- οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης. Αγωνιούν πώς θα ζήσουν τα παιδιά τους από Σεπτέμβρη, τώρα, τι εισόδημα θα έχουν τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες, μέχρι με το καλό να εκπονηθούν σχέδια ανασυγκρότησης για την περιοχή τους.
Γι’ αυτό και σήμερα ερχόμαστε εδώ με μια πρόταση –πρόταση ουσίας, όχι επικοινωνίας- και σας ζητούμε, σας καταθέτουμε την πρόταση να θεσμοθετήσετε άμεσα και για όσο χρόνο χρειαστεί για τους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, ρητινοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς στη Βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μάνη ή σε όποια άλλη περιοχή έχει πληγεί, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που είχαμε προτείνει, αλλά αρνηθήκατε, και για τους πρώτους μήνες πανδημίας, …
…το εισόδημα έκτακτης ανάγκης: για κάθε νοικοκυριό 400 ευρώ το πρώτο μέλος, συν 200 ευρώ το δεύτερο μέλος, συν 100 ευρώ το κάθε τέκνο σε μηνιαία βάση μέχρι να σταθούν στα πόδια τους, μέχρι να βρουν εφαρμογή αυτά τα σχέδια. Καλοδεχούμενα όταν έρθουν, μέχρι τότε όμως τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι;
Και σας ζητάμε να το υιοθετήσετε ως μια στοιχειώδη ένδειξη κατανόησης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν στις πληγείσες περιοχές. Αποτελεί εθνική ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές της καταστροφής στα μέρη της καταστροφής και ό,τι ισχύσει να ισχύσει για κάθε περιοχή που επλήγη.
Ας μην ξεχνάμε ότι το καταστροφικό αυτό καλοκαίρι ξεκίνησε με μια τεράστια καταστροφή στα Γεράνεια. Όλοι όσοι επλήγησαν πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση, οπουδήποτε, κανένας δεν πρέπει να ξεχαστεί.
Πέραν όμως της στήριξης των πληγέντων, οφείλουμε να δούμε και πώς θα επουλώσουμε και τα συλλογικά μας τραύματα ως κοινωνία. Γιατί κάθε πολίτης σήμερα μοιράζεται ένα κοινό αίσθημα: την ανασφάλεια.
Και είναι ειρωνεία, τραγική ειρωνεία, κύριε Μητσοτάκη, που κάνατε την ασφάλεια προεκλογική σας σημαία. Την ταυτίσατε όμως με την αστυνομική καταστολή, τις επελάσεις εναντίον των νέων, την Αστυνομία στα πανεπιστήμια, την Αστυνομία παντού. Προσλάβατε αστυνομικούς, εξοπλίσατε αστυνομικούς. Επενδύσατε σε περιπολικά και χειροπέδες.
Όμως, αφήσατε τα δάση χωρίς προστασία, την Πυροσβεστική χωρίς μέσα και προσωπικό, την πυρόσβεση χωρίς σχέδιο, τους πολίτες απροστάτευτους. Και όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, οι άνθρωποι στα μέτωπα της φωτιάς αντί για πυροσβεστικά έβλεπαν περιπολικά και μηχανάκια της ΔΙΑΣ.
Η τραγική ειρωνεία λοιπόν είναι ότι ενώ κάνατε το ζήτημα της ασφάλειας προεκλογική σας σημαία, σημαία ευκαιρίας, η πολιτική παρακαταθήκη των δύο χρόνων σας στην εξουσία είναι η ανασφάλεια και ο φόβος που διαπνέει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Στα τέλη Μαΐου, κύριε Μητσοτάκη, δηλώνατε στη «Bild» ότι φέτος τα πράγματα θα θυμίζουν ένα πολύ φυσιολογικό καλοκαίρι. Και σήμερα, μια βδομάδα πριν τελειώσει το καλοκαίρι, μετράμε ρεκόρ καμένων εκτάσεων, ρεκόρ σε κρούσματα και νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού από την πανδημία, που φουντώνει ξανά, με το μισό πληθυσμό δυστυχώς ανεμβολίαστο, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίζουν ξανά.
Και στην οικονομία μετράμε αυξήσεις τρομακτικές στις τιμές των προϊόντων. Ένα νέο κύμα ακρίβειας έρχεται να κάνει αβίωτη τη ζωή χιλιάδων νοικοκυριών, με ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών παντού στον κατασκευαστικό κλάδο, στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε είχε το ακριβότερο ρεύμα στη χονδρική, το οποίο περνάει τώρα στον καταναλωτή. Δύο στους τρεις καταναλωτές δυσκολεύονται ήδη να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για τους αγρότες μας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη; Ότι δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς: στην πανδημία, στις πυρκαγιές, στην κοινωνική συνοχή, στην ασφάλεια, στην ασφαλή καθημερινότητα του πολίτη, στην προστασία της χώρας και των ανθρώπων της, με βαρύ κόστος για την κοινωνία.
Ήσασταν απολύτως ανίκανοι να σβήσετε μια φωτιά, αλλά εξαιρετικά ικανοί όλο αυτό το διάστημα με τις πολιτικές σας επιλογές να διευρύνετε τις κοινωνικές ανισότητες. Με επιλογή σας αφήσατε τριάντα χιλιάδες νέους εκτός ΑΕΙ φέτος. Με επιλογή σας, επίσης, αφήσατε ογδόντα τρεις χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Με επιλογή σας καταργήσατε το οκτάωρο και θεσπίσατε για πρώτη φορά απλήρωτες υπερωρίες. Ακόμη και στο ζήτημα της μαζικής άθλησης, με επιλογή σας, κόβετε φέτος τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού που αφορούν εκατόν είκοσι χιλιάδες συμπολίτες μας και χίλιοι τριακόσιοι γυμναστές μένουν άνεργοι. Όλες σας οι επιλογές είναι επιλογές απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων λίγων και εκλεκτών.
Και στο ερώτημα «τι μπορεί να περιμένει κανείς από εσάς και την Κυβέρνησή σας;» απαντούν τα έργα σας και τα αποτελέσματά σας. Τίποτα καλό. Κανένας Πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εκπροσωπείτε την αποτυχία, την ειδωλολατρία της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους, την περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγείλατε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγείλατε ιδιωτικοποίηση των δασών. Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού.
Θαρρώ όμως, κύριε Μητσοτάκη, πως έρχεται η στιγμή που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο «112». Αυτή τη φορά δεν θα είναι από εσάς προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς.
Όμως, για εμάς, όπως και για όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση, υπάρχει τούτες τις ώρες μια πολύ σοβαρή πρόκληση, επείγουσα πρόκληση. Η απόγνωση και η οργή να μετατραπούν σε δύναμη αλλαγής, σε δύναμη και σε ενέργεια, για να αλλάξει πορεία η χώρα μας. Και σε ό,τι μας αφορά, θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε αυτό σύντομα να γίνει πράξη.

Δευτερολογία στη Βουλή για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης

 

.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στη δευτερομιλία του μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, το πραγματικό πρόσωπο του κυνικού τυμβωρύχου.
Με τυμβωρυχία αναδείχτηκε στη θέση του πρωθυπουργού, με τυμβωρυχίες και με ψέματα αυτό συνεχίζει και τώρα.
Είναι ένδειξη ότι ρίχνει «λευκή πετσέτα» στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται όχι από μένα, αλλά από τους πολίτες που ζητούν απάντηση.
Αντί άλλης δικής μου κριτικής, θα του διαβάσω ένα ενδιαφέρον μήνυμα,
ένα «tweet» όπως λέμε, ένα «τουιτάρισμα» ενός που θα σας πω ποιος είναι. Την ώρα της καταστροφής, λοιπόν, είδα αυτό το ενδιαφέρον στο διαδίκτυο: «Η διαρκής χρήση μιας προηγούμενης τραγωδίας, όπως το Μάτι, με σκοπό τη δικαίωση των ενεργειών της εξουσίας στο παρόν, είναι πολιτικά ανήθικη, αντιπαιδαγωγική και αντιπολιτική. Κάθε κυβέρνηση οφείλει σε μία καταστροφή να κάνει το καλύτερο προσηλωμένη στην εφικτή λύση».
Αυτά είπε ο κ. Λευτέρης Κουσούλης. Ποιος είναι αυτός; Προφανώς και δεν είναι υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς και δεν είναι υποστηρικτής της κυβέρνησης και των ημερών μας. Αλλά είναι ένας από τους βασικούς επικοινωνιολόγους ο άνθρωπος, βασικούς υποστηρικτές στο διαδίκτυο του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.
Προσυπογράφω μέχρι τελευταίας γραμμής αυτό που έγραψε. Είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας. Έχετε να δώσετε απαντήσεις για το σήμερα; Εμείς κριθήκαμε και αναλάβαμε τις πολιτικές ευθύνες… Στις εκλογές κριθήκαμε, κύριοι συνάδελφοι και αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη.
Όταν σας συνάντησα κατ’ ιδίαν κάποια στιγμή, κύριε Μητσοτάκη, θα θυμάστε ότι ήταν εκείνες οι ημέρες που ο κ. Χρυσοχοΐδης που κάθεται δίπλα σας -αλλά έχει η ζωή γυρίσματα ορισμένες φορές, δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα κάθεται δίπλα σας, σήμερα όμως κάθεται δύο καρέκλες δίπλα σας- είχε τολμήσει να βγει στα μέσα ενημέρωσης και να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε εκατό ανθρώπους στο Μάτι. Αυτή ήταν η πολιτική σας ηθική, η πολιτική σας στάση, η πολιτική σας παιδεία, το πολιτικό σας ήθος.
Σας είχα πει, λοιπόν, τότε –αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα, κύριε Χρυσοχοΐδη- ότι σας εύχομαι όσο θα είστε ο πρωθυπουργός να μη σας τύχει μία τέτοια ανθρώπινη τραγωδία.
Βεβαίως, τη δεύτερη μέρα με κατηγορήσατε ως κυνικό και καταστροφικό και όλα σας τα στελέχη κατέκριναν τότε εμένα προσωπικά και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούσατε όλες τις παραιτήσεις και αυτό ήταν προεκλογική σημαία σας.
Λίγους, όμως, μήνες αφότου εκλεγήκατε, πήγατε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και είπατε ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Δεν τα λέγατε αυτά προεκλογικά. Τα είπατε μετά.
Και βεβαίως -το είπα και στην πρωτομιλία μου και το επαναλαμβάνω- την επόμενη δραματική ημέρα ζήτησα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τότε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας κατάσβεσης των πυρκαγιών -δεν ήταν μόνο μία- ως όφειλε να δρομολογήσει τη διαδικασία παραίτησής του. Ο ίδιος άνοιξε τη συζήτηση μαζί μου και του είπα «έτσι πρέπει να γίνει, Νίκο». Έχετε, αλήθεια, κάνει εσείς μια τέτοια κουβέντα με τον κ. Χρυσοχοΐδη που είναι δίπλα σας ή κρατούσε τη μάνικα και θα τον ανταμείψετε γι’ αυτό;
Έχουν περάσει δεκαπέντε ημέρες. Δεκαπέντε ημέρες μετά το Μάτι, δεν ήταν στη θέση του προφανώς ο υπουργός, που είχε την πολιτική ευθιξία να παραιτηθεί. Δεν ήταν στη θέση του ο αρχηγός της Αστυνομίας, δεν ήταν στη θέση του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής. Ο αρχηγός της Αστυνομίας, που τότε είχε μία από τις βασικές ευθύνες αποπέμφθηκε διότι θα θυμάστε ότι ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας που χάθηκαν, που έφυγαν αδικοχαμένοι, ήταν διότι εφήρμοσαν ένα σχέδιο -ο Θεός να το κάνει σχέδιο!- εκτροπής της κυκλοφορίας μέσα στον οικισμό εκείνον που ήταν γεμάτος αδιέξοδους δρόμους.
Γι’ αυτόν τον άνθρωπο, λοιπόν, που έχει τη βασική ευθύνη και είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα πείτε μια κουβέντα; Το ερώτημά μου είναι: Τι του χρωστάτε, κύριε Μητσοτάκη; Γιατί τον κάνατε γενικό γραμματέα, ενώ αποπέμφθηκε; Γιατί τον κρατάτε; Δεν είχατε άλλα στελέχη από την παράταξή σας;
Ο άνθρωπος που σήμερα υποτίθεται ότι συντονίζει το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, ο κ. Κολοκούρης, ο οποίος υμνεί τους πολιτικούς του ηγέτες και ο οποίος την ώρα της καταστροφής στην Εύβοια δήλωνε ότι αγνοεί τι ακριβώς πετάει από εναέρια μέσα πάνω από το νησί διότι ήταν στην Πάρνηθα -αυτή είναι η επιτελική ευθύνη!- ήταν εκείνες τις ημέρες τις κρίσιμες υπαρχηγός. Μετά την αποπομπή του αρχηγού έγινε αρχηγός. Και τον κρατήσατε. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας βγήκε η ίδια η Δικαιοσύνη και του επιρρίπτει ευθύνες, διότι άργησε έξι ώρες να πάει στον τόπο της καταστροφής. Γιατί τον κρατάτε; Γιατί τον κρατάτε; Τι του χρωστάτε, κύριε Μητσοτάκη, που έχετε το θράσος ξανά τρία χρόνια μετά να έρθετε εδώ με την ίδια λαϊκίστικη ορμή της τυμβωρυχίας να ξύσετε πληγές;
Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και αναλάβαμε όλη τη μεγάλη οδύνη αυτής της καταστροφής, αυτής της μεγάλης και ανείπωτης καταστροφής. Θα έρθω όμως στο σήμερα.
Τελικά, κύριε Μητσοτάκη, θα μας πείτε γιατί ζητήσατε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Ποιο ήταν το λάθος αφού και στην πρωτομιλία σας -πόσω δε μάλλον στη δευτερομιλία σας- με ιδιαίτερα επιθετικό τόνο προς εμένα δεν παραδεχθήκατε τίποτα. Μου είπατε μάλιστα ότι δεν σας άκουσα. Ξαναμιλήσατε γι’ αυτήν την περιβόητη συγγνώμη. Αυτήν τη συγγνώμη την πηγαινοφέρνετε και τη διατυμπανίζετε ως κομφετί, χωρίς όμως να εξηγείτε για ποιον λόγο. Συγγνώμη, ενώ όλα τα κάνατε τέλεια; Συγγνώμη, ενώ δεν έγινε κανένα λάθος; Ποιο ήταν το λάθος; Πού κάνατε λάθος; Ποιος το έκανε το λάθος; Υποκριτική, λοιπόν, η συγγνώμη, υποκριτική και η δήλωσή σας ότι κατανοείτε τον θυμό και την αγανάκτηση.
Είπατε στην πρωτομιλία σας και το είπατε μάλιστα με έναν ιδιαίτερα περιπαικτικό τόνο αναφερόμενος στους αγωνιούντες ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές την ώρα της κρίσης που ζητούσαν εναγωνίως προφανώς μέσα πυρόσβεσης: Οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Αυτό είπατε αλαζονικά. Και ποιος το είπε αυτό; Ο άνθρωπος που σήκωσε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάει να δει παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο και να μην χαλάσει τις διακοπές του στην Αντίπαρο! Κατηγόρησε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές ότι θέλει ο καθένας να έχει ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό του.


Υποκριτική, λοιπόν, και η δήλωση της κατανόησης του θυμού. Υποκριτική και η δήλωσή σας ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους και όπου πρέπει.
Και σας ερωτώ -έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε στην τριτομιλία σας- πού πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Σε ποιους; Προφανώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχω απόλυτο δίκιο λέγοντας ότι οι ευθύνες έχουν έναν και μοναδικό αποκλειστικό ιδιοκτήτη. Είστε εσείς, κύριε Μητσοτάκη. Το γνωρίζετε αυτό και προφανώς δεν θα αποδώσετε αυτήν την ευθύνη στον εαυτό σας. Σας την έχει αποδώσει, όμως, ήδη η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και αυτοί που σας ψήφισαν και σας στήριξαν. Διότι είχαν δεχθεί το βασικό σας επιχείρημα, ότι θέλετε δήθεν να δημιουργήσετε ένα επιτελικό κράτος. Αλλά στην πραγματικότητα πετάξατε μια σημαία ευκαιρίας, δημιουργήσατε μια πομφόλυγα για να διατηρήσετε τις ίδιες παθογένειες και να τις κάνετε ακόμα χειρότερες.
Αναφερθήκατε στις διευκρινιστικές δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, του κ. Σπανού. Είναι αυτονόητο ότι θα έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις μετά από αυτήν τη «βόμβα» που έριξε κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Προφανώς ο άνθρωπος θα δέχτηκε και τις δικές σας πιέσεις, αλλά σίγουρα θα κατανόησε και αυτό που είπε η κ. Γεννηματά στην ομιλία της ότι μια τέτοια δήλωση προφανώς και θα κινήσει την αυτονόητη, κατά την άποψή μου, έρευνα των δικαστικών αρχών. Ωστόσο, κύριε Μητσοτάκη, οι καταγγελίες του κ. Σπανού για μη εντολή κατάσβεσης ήταν ασταμάτητες καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς στην Εύβοια: Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καίει δάσος. Θέλουμε επιτέλους σοβαρό αριθμό εναέριων μέσων, ζητάμε από την πρώτη μέρα. Η φωτιά δεν σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε κι άλλο, μπορεί να φτάσει παντού. Τα καταθέτω στα Πρακτικά.
«Γαλάζιοι» βουλευτές, εκλεγμένοι δήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Οργή από τον «γαλάζιο» δήμαρχο Ιστιαίας για το επιτελικό κράτος: Ανεπάρκεια, αναξιοσύνη, έλλειψη συντονισμού. Θα τα καταθέσω στα Πρακτικά.
Για τα Βίλια που μας είπατε ότι το πού έγινε το λάθος δεν αφορούσε άλλες πυρκαγιές. Αυτό μας είπατε; Πείτε μας λοιπόν ότι στις άλλες έγιναν λάθη και ποια ήταν αυτά. Ποια ήταν αυτά;
Πού ήταν τα λάθη; Στη Βαρυμπόμπη έγινε λάθος; Ποιο ήταν; Στη Βόρεια Εύβοια έγινε λάθος; Ποιο ήταν; Αν η δήλωσή σας αφορούσε αποκλειστικά τα Βίλια. Και στα Βίλια όμως, ο πρόεδρος της κοινότητας -κι αυτός προφανώς άνθρωπος που δεν εξελέγη υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ- είπε: Οι επιτελείς απέτυχαν. Κανένας συντονισμός. Δεν ξέρουν κανέναν δρόμο. Δηλώνουν αναρμόδιοι. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βιλίων. Δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Εσείς λοιπόν ήρθατε σήμερα εδώ να πείτε: Πού είναι το λάθος; Υποδείξτε το μας.
Και φυσικά αυτό που εξοργίζει ακόμα περισσότερο είναι η προσπάθεια που έγινε και γίνεται ακόμα και τώρα, ώστε με απειλές απέναντι στους ανθρώπους που έδιναν τη μάχη της φωτιάς όπως οι πυροσβέστες στη Βόρεια Εύβοια να μην μιλήσουν για τις τρομακτικές ελλείψεις που υπήρχαν στα μέσα επίγειας πυρόσβεσης, όπως οι απειλές για ΕΔΕ και διώξεις των πυροσβεστών που έχουν καταγραφεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καταθέτω στα Πρακτικά τα σχετικά δημοσιεύματα.
Και βεβαίως θέλω να σας ρωτήσω και σήμερα αν επικροτείτε, κύριε Μητσοτάκη, αυτήν την ΕΔΕ που διέταξε ο υπαρχηγός Κλεφτοσπύρος. Εκτός αν μας λέτε ότι δεν υπάρχει καμία ΕΔΕ. Να το γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία ΕΔΕ.
Μας είπατε ότι φταίει η κλιματική αλλαγή και ότι δεν ήταν δυνατόν να κάνουμε κάτι καλύτερο. Πράγματι, φέτος είχαμε ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι στη Μεσόγειο. Αλλά μιας και σας αρέσουν οι συγκρίσεις θα σας δώσω τρεις πίνακες να τους μελετήσετε καλά. Διότι δεν είχαμε άλλο κλίμα εδώ, άλλο κλίμα στην Τουρκία κι άλλο κλίμα στην Ιταλία.
Ο πρώτος πίνακας δείχνει ότι στη χώρα μας είχαμε 66 χαρτογραφημένες δασικές πυρκαγιές. Είμαστε ένατοι στην Ευρώπη σε αριθμό πυρκαγιών. Αύξηση από πέρυσι 44% περίπου. Ο δεύτερος πίνακας δείχνει τη συνολική καμένη έκταση σε στρέμματα και δείχνει ότι η Ελλάδα είχε αύξηση 500% σχεδόν σε καμένη έκταση από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020, της δωδεκαετίας. Αύξηση 500%. Μόνο 44% αύξηση σε πυρκαγιές, 500% αύξηση σε καμένες εκτάσεις. Ο τρίτος πίνακας καταγράφει την καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά και δείχνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη με 19 χιλιάδες στρέμματα καμένα ανά πυρκαγιά σχεδόν διπλάσια από τη δεύτερη Τουρκία και υπερδιπλάσια από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Μεσογείου που είχαν και αυτοί τις ίδιες κλιματικές συνθήκες.
Τι σημαίνουν αυτοί οι πίνακες, κύριε Μητσοτάκη; Αυτοί οι πίνακες, κύριε Μητσοτάκη, σημαίνουν ότι οι φωτιές έσβηναν όταν έφθαναν στη θάλασσα. Και το ερώτημα είναι γιατί αυτό συνέβη μονάχα εδώ; Γιατί η χώρα μας τελικά με το δικό σας επιτελικό κράτος είχε χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι η γειτονική Τουρκία; Γιατί; Διότι η μόνη σας προτεραιότητα, κύριε Μητσοτάκη, ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση. Και γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα διαφημίσατε ένα υπερσύγχρονο επιτελικό κράτος ενώ ήταν ξεχαρβαλωμένο. Και διότι δεν δώσατε δεκάρα για τις αναγκαίες ενέργειες και παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν στην πρόληψη.
Είναι λάθος να δίνουμε προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή; Βεβαίως και όχι. Το υιοθετούμε; Το υιοθετούμε. Ασπαζόμαστε ότι είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή; Ναι, είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή, αλλά όχι η μόνη προτεραιότητα. Δεν μπορεί να είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα «γαία πυρί μιχθήτω».
Μου ζητήσατε κιόλας με το ίδιο γνωστό αλαζονικό και επιθετικό ύφος λες και είμαστε εμείς απολογούμενοι να σας πούμε τι κάναμε εμείς κι όχι τι κάνατε εσείς. Θα σας πω ότι το μόνο που εξελίξατε από όλα όσα σας είχαμε αφήσει ήταν το “112”. Το έργο της αναβάθμισης του “112” συγχρηματοδοτήθηκε. Ρωτήστε τον κ. Κικίλια ποιοι δεν πρόλαβαν. Ποιος απένταξε ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη το έργο αυτό από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014; Για τη δρομολόγηση του έργου, λοιπόν, αυτού έχω τις δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη, υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή τον Μάιο του 2019 που το ανακοινώνει, λέγοντας ότι ξεκινά η φάση της πιλοτικής λειτουργίας και ότι η τελική παράδοση του έργου σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία αναμένεται στο τέλος του φθινοπώρου του 2019. Σωστά, λοιπόν. Γιατί πρέπει να έχει συνέχεια το κράτος. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Το βρήκατε και το εξελίξατε. Όλα τα άλλα γιατί όχι; Αυτό είναι το ερώτημα.
Είπατε ψευδώς ότι εσείς φροντίσατε για τα περισσότερα εναέρια μέσα από ποτέ. Κύριε Μητσοτάκη, τα μέσα που επιχειρούσαν -εκτός αν κάνατε κάποιον άλλο διαγωνισμό που εμείς δεν είδαμε, δεν πήραμε χαμπάρι- ήταν τα μέσα τα οποία είχαν προβλεφθεί από τον διαγωνισμό τον οποίον οργάνωσε και υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο του 2019. Ορίστε ο διαγωνισμός.
Δεν υπήρξε κανένας άλλος διαγωνισμός για εναέρια μέσα. Όλα τα μέσα τα οποία κοκορευόταν ο κ. Σκέρτσος και τα οποία ανήκουν στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι αυτά που αφορούν στα παλαιότερα και στον διαγωνισμό του 2019 συν τα ενοικιαζόμενα ρωσικά Beriev και φυσικά η υποστήριξη που είχαμε, κατόπιν εορτής όμως δυστυχώς, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες. Η λαθροχειρία, λοιπόν, που έκανε ο κ. Σκέρτσος, την οποία συνεχίσατε σήμερα κι εσείς, να συγκρίνετε όχι αυτό που παραλάβατε το 2019, μετά τον διαγωνισμό, αλλά το 2018 με το 2021, είναι άλλη μια απόδειξη ότι προσπαθείτε να φύγετε, να διαφύγετε, να ξεφύγετε από τις βαρύτατες ευθύνες σας ακόμα και με ψέματα.
Πάμε τώρα σε αυτά τα οποία με κατηγορήσατε ότι τα αναφέρω χωρίς στοιχεία. Επειδή με διαψεύσατε, λοιπόν, σας καταθέτω στα Πρακτικά αυτά τα οποία εμείς προχωρήσαμε εφαρμόζοντας κατά γράμμα το πόρισμα Γκοντάμερ και τα οποία εσείς παγώσατε ή αναστείλατε ή κρύψατε στο συρτάρι. Υπουργική απόφαση του Σωκράτη Φάμελλου, αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος για πρόληψη των πυρκαγιών και προσλήψεις 500 δασολόγων, δασοπόνων με προγράμματα χρηματοδότησης και εγκεκριμένη χρηματοδότηση 140 εκατομμυρίων ευρώ. Τι κάνατε εσείς; Δεν προχωρήσατε στην πρόσληψη των πεντακοσίων και προφανώς θεωρούσατε ότι επαρκεί το ανθρώπινο δυναμικό για την πρόληψη.
Κοινή υπουργική απόφαση Φάμελλου - Γεροβασίλη για συνεργασία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Δασικής Υπηρεσίας, ακριβώς στην πιστή εφαρμογή του πορίσματος Γκολντάμερ.
Κοινή υπουργική απόφαση τον Μάιο του 2018 για το πρόγραμμα δασοπυρόσβεσης 5.066 δασοπυροσβεστών.
Παράταση του προγράμματος στις 21 Μαρτίου 2019. Τι κάνατε εσείς; Τα παγώσατε. Παγώσατε τα προγράμματα. Διώξατε τους 5.000 ανθρώπους. Ήταν υπεραρκετοί. Δεν χρειαζόντουσαν για να προστατεύουν τα δάση μας. Μονάχα αστυνομικούς σπεύσατε να προσλάβετε για να φυλάνε τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Όταν ομιλώ από αυτό το Βήμα, κύριε Μητσοτάκη, ομιλώ τεκμηριωμένα. Να τα Πρακτικά. Αν έχετε κάποια απάντηση να δώσετε να τη δώσετε στο γιατί δεν εφαρμόσατε τίποτα από όλα αυτά από τη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Επανέρχομαι, κλείνοντας κύριε Πρόεδρε. Κατέθεσα δύο προτάσεις, πιστεύω, εξαιρετικά χρήσιμες και κρίσιμες για την επόμενη μέρα. Να μην ξεχάσω βεβαίως και τους δασικούς χάρτες, κύριε Μητσοτάκη. Κι αυτό το αμφισβητήσατε. Φτάσαμε στο 44%. Ή δεν το αμφισβητείτε αυτό; Διότι έχω εδώ την έκθεση της παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου αποδέχεται και χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα έφτασε από 0,8% που ήταν οι δασικοί χάρτες –έκανα λάθος όταν μιλούσα για 3%- στο 44%. Ορίστε κι αυτό.
Κι εσείς βεβαίως για να υπηρετήσετε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, για να είστε αρεστός σε κάποιους λίγους πολίτες που ενδεχομένως να μην αισθάνονται άνετα με αυτή την τακτοποίηση η οποία οφείλει να γίνει εδώ και χρόνια στη χώρα, αναστείλατε τους δασικούς χάρτες.
Κλείνω λέγοντας το εξής. Καταθέσαμε με αίσθημα ευθύνης μία πρόταση νόμου για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας για μια Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας. Η πρόταση αυτή προβλέπει ένα μόνιμο και διαρκές επιστημονικό συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα και το πείραμα στον τομέα των φυσικών καταστροφών: τον Δημόκριτο, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το ΕΛΚΕΘΕ, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, τα Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων και ένα μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης, με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, εθελοντικά σώματα, δασική υπηρεσία, τεχνικές υπηρεσίες και διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.
Η λογική είναι να μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτήν την πολυδιαχείριση και τις συναρμοδιότητες δεκάδων φορέων και υπουργείων.
Δεν σας αρέσει η ιδέα μιας Ανεξάρτητης Αρχής; Ελάτε να φτιάξουμε τη δομή αλλιώς αν θέλετε. Μην το πετάτε, όμως, στα σκουπίδια, κύριε Μητσοτάκη. Βασική αιτία του ότι σήμερα βρεθήκαμε για άλλη μια φορά, δυστυχώς, ξεβράκωτοι απέναντι σε μια απίστευτη καταστροφή είναι ότι πετάξατε αυτή την πρόταση, το Πόρισμα Γκολντάμερ και όλες τις ενέργειες που είχαμε κάνει, εκτός από το “112”, στα σκουπίδια.
Ελάτε να ξεκινήσετε, εσείς, με ευθύνη ως κυβέρνηση τον διάλογο για να οχυρώσουμε τη χώρα και τους πολίτες, για να έχουμε μια πολιτική προστασία αντάξια και εφάμιλλη άλλων υπηρεσιών σε άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες. Όχι η κάθε κυβέρνηση που ανεβαίνει να βάζει το δικό της στέλεχος, όπως κάνατε εσείς. Δεν έχω τίποτα με τον υφυπουργό. Έχω με το μοντέλο λειτουργίας. Εσείς δεν ξέρω αν έχετε -θα του καταλογίσετε, ενδεχομένως, ευθύνες στον επόμενο ανασχηματισμό- αλλά για αυτόν τον λόγο είπα -και το επαναλαμβάνω- ότι για εμάς δεν έχει αξία να αλλάξετε έναν υπουργό αν αφήσετε ίδιες τις παθογένειες, ίδιες τις δομές που είναι προσανατολισμένες στο λάθος.
Και κλείνω λέγοντάς σας ότι το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, το οποίο σας ζήτησα να υιοθετήσετε ως πρόταση για τους πληγέντες, είναι, όπως το βλέπουμε εμείς, το ελάχιστο που μπορούμε να δούμε άμεσα, αν πραγματικά μας ενδιαφέρει, όχι μόνο το μεθαύριο, το τι θα γίνει μετά από έξι μήνες, αλλά τι θα γίνει αυτούς τους μήνες σε αυτές τις περιοχές όπου αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έχουν πια εισόδημα.
Δεν είναι παρόμοια η κατάσταση με άλλες φυσικές καταστροφές. Διότι δεν έχουν καταστραφεί μονάχα οι οικίες τους ή τα περιουσιακά τους στοιχεία σε πολλές από τις περιοχές -εγώ, τουλάχιστον, ξέρω με βεβαιότητα τη Βόρεια Εύβοια και την Ηλεία, αλλά μπορεί να είναι και σε άλλες περιοχές- διότι η πλειονότητα των ανθρώπων εκεί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παράξουν εισόδημα. Έχει καεί το μέσο παραγωγής τους, έχουν καεί οι ελαιώνες όπου έβγαζαν τις ελιές, έχουν καεί τα δέντρα που έβγαζαν τη ρητίνη. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, αυτήν την πρόταση. Και σας καλώ να τη δείτε όχι με ένα μένος αντιπολιτευτικής διάθεσης, αλλά να τη δείτε ως μία πρόταση ουσιαστικής συμβολής για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα.
Κύριε Μητσοτάκη, το επιτελικό κράτος ως έμπνευση μπορεί να ήταν ενδιαφέρουσα, ως εφαρμογή απέτυχε παταγωδώς. Ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο, το καλύτερο ανέκδοτο που κυκλοφορεί μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ως ένδειξη κατανόησης φροντίστε, τουλάχιστον, στον επόμενο ανασχηματισμό να μην ξαναφτιάξετε μια κυβέρνηση 58 υπουργών. Έχετε ένα επιτελικό σχήμα πενήντα οκτώ υπουργών. Ίσως το πιο πολυπληθές από τη Μεταπολίτευση και μετά. Διότι, αυτό είναι μια πραγματική ειρωνεία, να μιλάτε για δήθεν επιτελικό κράτος και να μην είστε εις θέσιν ως πρωθυπουργός να κάνετε έναν ανασχηματισμό διότι πιέζεστε από εσωτερικές αντιθέσεις και συγκρούσεις ώστε να μπορέσετε να έχετε ένα σχήμα κυβερνητικό που να αντιστοιχίζεται τουλάχιστον επιτελικά με αυτό το οποίο ονομάζετε επιτελικό κράτος.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, σας καλώ από εδώ και στο εξής να αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί και να μιλάτε λιγότερο, να πράττετε περισσότερο.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ