12/10/2021

Γ. Μπαλάφας: Είναι προφανές ότι πρέπει να μπουν κανόνες για την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ και η υπόθεση Κουρτς στην Αυστρία ανέδειξε επιτακτικά αυτό το ζήτημα

Συνέντευξη του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στην τηλεόραση της Βουλής (στους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου)

Για το αίτημα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει στη διαχείριση των δύο βασικών προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία, την πανδημία και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Προκειμένου να καλύψει τα κακώς κείμενα, η κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί μέσα που νομίζουμε ότι αποσκοπούν στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Φαίνεται ότι με κρατική χρηματοδότηση (Λίστα Πέτσα 1 και 2) ορισμένων πρόθυμων ΜΜΕ αλλά και περίεργων δημοσκοπήσεων που έχουν δει τη δημοσιότητα γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί μια εικόνα του κυβερνητικού έργου εντελώς διαφορετική από την πραγματικότητα. Για τους λόγους αυτούς κατατέθηκε και το σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι προφανές ότι πρέπει να μπούνε κανόνες για την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ και η υπόθεση Κουρτς στην Αυστρία ανέδειξε επιτακτικά αυτό το ζήτημα. Να θυμίσουμε εδώ ότι τον περασμένο Μάιο ο κ. Κουρτς τιμήθηκε με το βραβείο για την ελευθερία του Τύπου ενώ τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο φίλος του κ. Μητσοτάκης. Στην Ελλάδα έχουμε 30 εκατομμύρια που διοχετεύθηκαν σε ορισμένα ΜΜΕ μέσα από τις λίστες Πέτσα. Δεν πρέπει να διερευνηθεί το ζήτημα;

Για τις δηλώσεις του κυβ. εκπροσώπου κ. Οικονόμου για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλαγής της ατζέντας

Μάλλον οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου συνιστούν προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Έχουμε τόσο μικρή επίδραση στα ΜΜΕ, που ακόμα και αν θέλαμε να αλλάξουμε την ατζέντα, που δεν θέλουμε, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Για εμάς τα ζητήματα αφενός της πανδημίας και της ακριβείας και αφετέρου της λειτουργίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου αποτελούν κορυφαία ζητήματα. Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής ατζέντας. Προφανώς δεν υποτιμούμε τα εθνικά θέματα, στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει και πολλά για να υπερηφανεύεται.

Για το αν η συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο αίτημα για την εξεταστική αποτελεί μια πρόβα για τη συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μετώπου

Ο σκοπός της εξεταστικής επιτροπής δεν είναι αυτός, αλλά να διερευνηθούν τα ερωτήματα που περιλαμβάνονται στο αίτημά μας. Είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός της συναίνεσης των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εμείς δεν κρύβουμε την πρόθεσή μας, στη βάση της απλής αναλογικής με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, να υπάρξει μια συνεννόηση με όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Αυτή η συζήτηση θα καταστεί πιο επίκαιρη στον ορίζοντα των εκλογών όπου όλα τα κόμματα θα κριθούν και θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Για τις πρόσφατες διακρατικές συμφωνίες και την εξωτερική πολιτική:

Προφανώς υπάρχουν συμφωνίες που κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, άλλες που είναι συζητήσιμες και άλλες που είναι κακές. Το βασικό όμως που μας απασχολεί είναι ότι δεν υπάρχει σαφής εθνική κυβερνητική στρατηγική. Να θυμίσω ότι η ελληνογαλλική συμφωνία ξεκίνησε να συζητείται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και έως το 2018 είχαμε καταλήξει σε συμφωνία για συγκεκριμένα ζητήματα. Στον κ. Μητσοτάκη παραδώσαμε μια έτοιμη συμφωνία την οποία άλλαξε επί τα χείρω. Τα τρία βασικά προβλήματα, στα οποία δεν δίνεται και η απαραίτητη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ, είναι πρώτον, η εμπόλεμη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Γαλλίας σε πρώην αποικίες της στην υποσαχάρια Αφρική, το Σαχέλ. Δεύτερον, η παντελής έλλειψη πρόνοιας για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην όλη συμφωνία, η οποία απαξιώνεται διαρκώς από την κυβέρνηση. Τέλος, η ρητή διευκρίνιση από το γαλλικό υπ. Εξωτερικών ότι η συμμαχία δεν αφορά ούτε τα 12 ναυτικά μίλια ούτε την ελληνική ΑΟΖ. Καμία συμμαχία για προστασία πέραν των 6 ναυτικών μιλίων. Έχουμε δεσμευθεί ότι, όταν επιστρέψουμε στην διακυβέρνηση της χώρας, θα εκμεταλλευθούμε το άρθρο 31 της συμφωνίας για να καταργήσουμε την απαράδεκτη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ αλλά και να βελτιώσουμε και άλλες πλευρές της συμφωνίας.
Όσον αφορά την πολιτική έναντι της Τουρκίας, βασικό είναι να θέσουμε στα ευρωπαϊκά όργανα το ζήτημα των κυρώσεων, κάτι που αποφεύγει πεισματικά να κάνει η κυβέρνηση. Χρειάζεται να θυμίσω τις αστείες αιτιάσεις της κυβέρνησης στο περιστατικό με τις έρευνες του Oruc Reis;
Καταλήγοντας, πρέπει να επισημάνω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε υπέρ των συμφωνιών με τους συμμάχους μας, αρκεί αυτές να διέπονται από συγκεκριμένες προδιαγραφές και να έχουν και συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αυτό αφορά και την επικείμενη συμφωνία με τις Η.Π.Α.