13/07/2022

Γ. Μπαλάφας: Ακραία τοξικότητα είναι οι χαρακτηρισμοί του πρωθυπουργού της χώρας

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά - Κανάλι 1, 90.4 (στο δημοσιογράφο Ν. Μπαρδούνια)

Για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη περί τοξικότητας στο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ

Ακραία τοξικότητα είναι οι χαρακτηρισμοί του πρωθυπουργού της χώρας. Αλλά όποιος δεν μπορεί να μιλήσει ουσιαστικά, χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς και επίθετα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που χαρακτήρισε “συμμορία” τον Ιανουάριο του 2022 τους Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη, καθώς και δημοσιογράφους και εκδότες για την Novartis. Όλους αυτούς που απάλλαξε στη συνέχεια το ανώτατο δικαστήριο. Πρόσφατα, μάλιστα, επιτέθηκε στο δημοσιογράφο του Euroactive και συνεργάτη του Mega κ. Μιχαλόπουλο λέγοντάς του ότι αυτά που γράφει είναι “σαχλαμάρες”. Όλα αυτά δείχνουν την αμηχανία και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι σημαντικό να διατηρούμε ένα επίπεδο στον πολιτικό λόγο.  Κι αν κάποια στιγμή ειπωθεί κάτι άτοπο, δεν θα πρέπει να γίνει “ανατολικό ζήτημα”. Διαφορετικά θα έπρεπε να μην ασχολούμαστε με τα πολιτικά ζητήματα, αλλά να ασχολούμαστε όλη μέρα με τις λεκτικές αστοχίες πχ. του Α. Γεωργιάδη ή τις παλινωδίες και τους χαρακτηρισμούς των στελεχών της κυβέρνησης. Δεν είναι αυτά όμως τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Τον ελληνικό λαό τον απασχολεί η ακρίβεια, η ανεργία, η δύσκολη καθημερινότητα.

Για τον εμπρησμό στα γραφεία του Real FM

Ο εμπρησμός στα γραφεία του Real FM του Ν. Χατζηνικολάου είναι μία αποτρόπαια ενέργεια και απόλυτα καταδικαστέα. Πρέπει οι διωκτικές αρχές -και με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας- να κινηθούν άμεσα, να εξιχνιαστεί η υπόθεση και να βρεθούν οι ένοχοι. Δεν πρέπει και αυτή η υπόθεση να μείνει στα “αδιευκρίνιστα”, όπως η περίπτωση του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ.

Ένα γενικότερο σχόλιο, όμως, που θα ήθελα να κάνω σε σχέση με το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί σήμερα στους πολίτες, είναι ότι όλο αυτό οφείλεται στις πολιτικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Στο γεγονός, για παράδειγμα, ότι ο κ. Μητσοτάκης αντί να ενισχύσει την αστυνόμευση στις γειτονιές, για να χτυπηθεί η εγκληματικότητα, στέλνει αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Κάθε μέρα στο αστυνομικό ρεπορτάζ διαβάζουμε και μία νέα δολοφονία. Εκεί πρέπει να στραφεί η αστυνομία και όχι να αστυνομεύουν τους φοιτητές και τους διδάσκοντες.

Για το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως

Η επιδίωξη της κ. Κεραμέως και του κ. Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή είναι να μετατρέψει τα ελληνικά Πανεπιστήμια σε Ανώνυμες Εταιρείες. Είναι ένα νομοσχέδιο-ορισμός της υποβάθμισης του πανεπιστημίου. Αυτό που προωθούν είναι η άρση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και ο έλεγχός τους από οικονομικά συμφέροντα. Αυτό, λοιπόν, είναι υποβάθμιση, όπως και οι διάφοροι φραγμοί που μπαίνουν για τα πιο λαϊκά στρώματα, σε σχέση με την πρόσβαση στα ΑΕΙ.

Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό. Δεν είναι αρνητικό κάτω από τον έλεγχο του κράτους να γίνει αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, ενδεχομένως από δωρεές. Αλλά αυτό δεν είναι δέσμευση απέναντι σε οικονομικά συμφέροντα και έλεγχος από μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως προσπαθεί να υλοποιήσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για πρόωρες εκλογές

Οι πρόωρες εκλογές είναι άλλο ένα πεδίο στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τους κανόνες του “fair play”. Στην αρχή έλεγε ότι θα πάει στην τετραετία. Μετά άφησε να αιωρείται για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, με ονοματολογία και περιοδείες των βουλευτών του. Τώρα, που βλέπει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις δημοσκοπήσεις και την έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου αλλάζει πάλι.

Το σίγουρο είναι ότι εμείς ετοιμαζόμαστε και όποτε γίνουν οι εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ  θα είναι πρώτο κόμμα.