ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/04/2023

Δ. Παπαδημούλης: Προκειμένου να αναστήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφημίζει την σύμπλευσή της με την ακροδεξιά

Δ. Παπαδημούλης: Προκειμένου να αναστήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφημίζει την σύμπλευσή της με την ακροδεξιά



​​Άρθρο στην εφημερίδα Εποχή: Μετά από 4 χρόνια, η εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ΕΕ έχει καταρρεύσει με πάταγο: Οι υποκλοπές και το ελληνικό Watergate, η κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού, το ιστορικό ρεκόρ απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις και η θεαματική υποχώρηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έχουν καταστρέψει το ακριβοπληρωμένο και επιμελώς φιλοτεχνημένο προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη, ως ενός δήθεν σύγχρονου, φιλελεύθερου, κεντροδεξιού πολιτικού

​Κλειδί για την επιβεβλημένη πολιτική αλλαγή και την συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας η νίκη και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

​Διεκδικούμε το δημοκρατικό ευρωπαϊκό μοντέλο μιας κυβέρνησης συνεργασίας και αναλογικά εκλογικά συστήματα, όπως έχουν 21 στις 27 χώρες της ΕΕ – Μάστιγα για την Ελλάδα οι ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις και το σύστημα ‘’πάρτα όλα’’ για το πρώτο κόμμα. Αυτό είναι που οδήγησε, με κύρια ευθύνη της ΝΔ, την Ελλάδα στην χρεοκοπία και τα μνημόνια

​«Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναστήσει το πολυθρύλητο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το εξόφθαλμο εμπόριο δήθεν πατριωτισμού και κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαφημίζει την σύμπλευσή της με την ακροδεξιά σε Πολωνία, Ουγγαρία και Ιταλία - Σταθερή θέση και της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου είναι ότι η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί με κοινοτικά κονδύλια την κατασκευή φρακτών

Άρθρο με τίτλο: «Προκειμένου να αναστήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφημίζει την σύμπλευσή της με την ακροδεξιά», υπογράφει στην εφημερίδα «Εποχή» ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Μετά από τέσσερα χρόνια, η εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ΕΕ έχει καταρρεύσει με πάταγο. Οι υποκλοπές, το ελληνικό Watergate και η θεαματική υποχώρηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έχουν καταστρέψει το ακριβοπληρωμένο και επιμελώς φιλοτεχνημένο προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη, ως ενός δήθεν σύγχρονου, φιλελεύθερου, κεντροδεξιού πολιτικού. Το ίδιο και η κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του τύπου και του πλουραλισμού, το ιστορικό ρεκόρ των απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις που μας απομακρύνουν από τα πρότυπα μιας σύγχρονης ευνοούμενης ευρωπαϊκής χώρας» τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας πως «αποτέλεσμα της ανεπίστρεπτης φθοράς της κυβέρνησης και του ολοκληρωτικού ‘’στραπατσαρίσματος’’ της εικόνας του υποτιθέμενου εκσυγχρονιστή και ευρωπαϊστή πρωθυπουργού, είναι ότι οι πρακτικές και οι μεθοδεύσεις Μητσοτάκη δεν είναι πλέον πιστευτές και υπερασπίσιμες, ούτε μέσα στους κόλπους του ΕΛΚ».

Στο ζήτημα της διάβρωσης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ασκεί σκληρή κριτική στην μικροπολιτική σκοπιμότητα που έχει επιλέξει η Κομισιόν και η Πρόεδρός της, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Κι αυτό γιατί η στάση αυτή, όπως υποστηρίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, «υπονομεύει το κύρος της Κομισιόν και εκθέτει ανεπανόρθωτα την Πρόεδρό της, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει «πιει το αμίλητο νερό» και δεν έχει προχωρήσει ούτε σε μία ενέργεια, ούτε σε μία δήλωση για τις υποκλοπές και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα».

Παράλληλα, αναφέρεται στον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου που «στέκεται στο ύψος των περιστάσεων» και στο οποίο «με τη σημαντική συμβολή της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή διακομματική πλειοψηφία -από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους-, η οποία επιμένει στην ανάγκη διαλεύκανσης του σκανδάλου των υποκλοπών. Το σχέδιο πορίσματος της αρμόδιας Επιτροπής PEGA αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή στα τέλη Απριλίου, όσο και από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο».

Αναφερόμενος στις εκλογές στις 21 Μαΐου, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει την «επιβεβλημένη πολιτική αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος», υπογραμμίζοντας πως «κλειδί για την συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με βάση κοινό πρόγραμμα, είναι η νίκη και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Για να συμπληρώσει πως «διεκδικούμε το δημοκρατικό ευρωπαϊκό μοντέλο μιας κυβέρνησης συνεργασίας και αναλογικά εκλογικά συστήματα, όπως έχουν 21 στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα πηγαίνουν καλύτερα από εμάς. Για την Ελλάδα, το σύστημα των μονοκομματικών κυβερνήσεων είναι μάστιγα. Το σύστημα ‘’πάρτα όλα’’ για το πρώτο κόμμα, οδηγεί στην έλλειψη ελέγχων, στον περιορισμό της διαφάνειας, και στα σκάνδαλα. Αυτό άλλωστε είναι που οδήγησε, με κύρια ευθύνη της ΝΔ, την Ελλάδα στην χρεοκοπία και τα μνημόνια».

Τέλος, για το ζήτημα του φράκτη στον Έβρο, ο Δημ. Παπαδημούλης στρέφει τα βέλη του προς τη ΝΔ, κάνοντας λόγο «για εξόφθαλμο εμπόριο δήθεν πατριωτισμού και κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω της χοντροκομμένης διαστρέβλωσης των θέσεών μας για τη φύλαξη των συνόρων». Για να προσθέσει πως «σε μια απέλπιδα προσπάθεια, να αναστήσει το πολυθρύλητο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστοποίησε και πρόσφατα ότι ταυτίζεται απόλυτα με τους υπερσυντηρητικούς της άκρας δεξιάς σε Πολωνία, Ουγγαρία και Ιταλία. Διαφήμισε επί της ουσίας την αυτοαπομόνωσή της μέσα στην ΕΕ».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Προκειμένου να αναστήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφημίζει την σύμπλευσή της με την ακροδεξιά

*του Δημήτρη Παπαδημούλη

Μετά από τέσσερα χρόνια, η εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ΕΕ έχει καταρρεύσει με πάταγο. Οι υποκλοπές, το ελληνικό Watergate και η θεαματική υποχώρηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έχουν καταστρέψει το ακριβοπληρωμένο και επιμελώς φιλοτεχνημένο προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη, ως ενός δήθεν σύγχρονου, φιλελεύθερου, κεντροδεξιού πολιτικού. Το ίδιο και η κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του τύπου και του πλουραλισμού, το ιστορικό ρεκόρ των απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις που μας απομακρύνουν από τα πρότυπα μιας σύγχρονης ευνοούμενης ευρωπαϊκής χώρας.

Αποτέλεσμα της ανεπίστρεπτης φθοράς της κυβέρνησης και του ολοκληρωτικού «στραπατσαρίσματος» της εικόνας του υποτιθέμενου εκσυγχρονιστή και ευρωπαϊστή πρωθυπουργού, είναι ότι οι πρακτικές και οι μεθοδεύσεις Μητσοτάκη δεν είναι πλέον πιστευτές και υπερασπίσιμες, ούτε μέσα στους κόλπους του ΕΛΚ. Καταγράφοντας αυτή την μεγάλη διάβρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση καταδίκης των πρακτικών Μητσοτάκη. Παράλληλα, καλεί την Κομισιόν να ενεργήσει, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, διασφαλίζοντας τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Όπως υπογράμμισα και στην πρόσφατη ομιλία μου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε για μια ακόμη φορά η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: “Η μικροπολιτική σκοπιμότητα υπονομεύει το κύρος της Κομισιόν και εκθέτει ανεπανόρθωτα την Πρόεδρό της, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει «πιει το αμίλητο νερό» και δεν έχει προχωρήσει ούτε σε μία ενέργεια, ούτε σε μία δήλωση για τις υποκλοπές και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα”.

Το Ευρωκοινοβούλιο αντίθετα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Με τη σημαντική συμβολή της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή διακομματική πλειοψηφία -από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους-, η οποία επιμένει στην ανάγκη διαλεύκανσης του σκανδάλου των υποκλοπών. Το σχέδιο πορίσματος της αρμόδιας Επιτροπής PEGA αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή στα τέλη Απριλίου, όσο και από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Στις 21 Μαΐου έχουμε στόχο την επιβεβλημένη πολιτική αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια άλλη κυβέρνηση και άλλον πρωθυπουργό. Κλειδί για την συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με βάση κοινό πρόγραμμα, είναι η νίκη και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στον δρόμο προς τις εκλογές, η εντεινόμενη τεχνητή πόλωση και τοξικότητα που επιλέγει συνειδητά η ΝΔ για να κρύψει την παταγώδη αποτυχία της, δεν συμφέρει ούτε τη χώρα ούτε τη δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως έχει τονίσει και ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκει μια σοβαρή πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση για τα μεγάλα επίδικα της κοινωνίας και της χώρας. Σε αγαστή σύμπνοια με την συντριπτική πλειοψηφία των συστημικών ΜΜΕ από την άλλη, είναι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης που προσπαθεί να «κρύψει κάτω από το χαλί» την παταγώδη αποτυχία της ΝΔ στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που καλπάζει, των εντεινόμενων ανισοτήτων, της αυξανόμενης διαφθοράς και του πελατειακού κράτους που διογκώθηκε. Καθώς και της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας και υγείας, των δημόσιων μεταφορών και υποδομών με αποκορύφωμα την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, μάλιστα, να αναστήσει το πολυθρύλητο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστοποίησε και πρόσφατα ότι ταυτίζεται απόλυτα με τους υπερσυντηρητικούς της άκρας δεξιάς σε Πολωνία, Ουγγαρία και Ιταλία. Αλλά με το εξόφθαλμο εμπόριο δήθεν πατριωτισμού και την κατασυκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω της χοντροκομμένης διαστρέβλωσης των θέσεών μας για τη φύλαξη των συνόρων, διαφήμισε επί της ουσίας την αυτοαπομόνωσή της μέσα στην ΕΕ. Η σταθερή θέση και της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί με κοινοτικά κονδύλια την κατασκευή φρακτών.

Δεν αρκεί κανείς να ισχυρίζεται ‘Μένουμε Ευρώπη’ ή ότι ‘είναι ευρωπαϊκό κόμμα’. Αλλά να αποδεικνύει με πράξεις ότι επιλέγει τον δρόμο της σύγχρονης δημοκρατικής Ευρώπης. Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, διεκδικούμε το δημοκρατικό ευρωπαϊκό μοντέλο μιας κυβέρνησης συνεργασίας και αναλογικά εκλογικά συστήματα, όπως έχουν 21 στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα πηγαίνουν καλύτερα από εμάς. Για την Ελλάδα, το σύστημα των μονοκομματικών κυβερνήσεων είναι μάστιγα. Το σύστημα ‘’πάρτα όλα’’ για το πρώτο κόμμα, οδηγεί στην έλλειψη ελέγχων, στον περιορισμό της διαφάνειας, και στα σκάνδαλα. Αυτό άλλωστε είναι που οδήγησε, με κύρια ευθύνη της ΝΔ, την Ελλάδα στην χρεοκοπία και τα μνημόνια.

 

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ