03/05/2023

Ανακοίνωση του Τομέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αγωγή σε βάρος δημοσιογράφου

Η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου να κάνει δεκτή την αγωγή υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς αλλά και μεγάλη ανησυχία.

Πρόκειται για μια αγωγή φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου (γνωστή και ως SLAPP) με στόχο τον εκφοβισμό και τον περιορισμό της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η συγκεκριμένη αγωγή (όπως και οι υπόλοιπες αυτού του είδους) θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης καθώς απαγορεύει την παράθεση πληροφοριών στους πολίτες για ένα ζήτημα δημοσίου συμφέροντος.

Η επίκληση των διατάξεων περί της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα -και μάλιστα δημοσίων προσώπων- δεν μπορεί να προβάλλεται ως πρόφαση προκειμένου να επιβάλλεται «σιωπητήριο» στην ενημέρωση του κοινού και της άσκησης δημόσιας κριτικής και ελέγχου, ζωτικά στοιχεία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επικίνδυνων εξελίξεων κατά τα 4 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, οι οποίες μαρτυρούν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει πάρει η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης. Πρόκειται για την πολιτική και ποινική στοχοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, στον αντίποδα της κυβερνητικής χρηματικής επιβράβευσης της εξύμνησης του κ. Μητσοτάκη με δημόσιο χρήμα σε «λίστες Πέτσα», γεγονότα που μεταξύ άλλων συνέβαλαν καθοριστικά στο να καταστεί η Ελλάδα διεθνώς δακτυλοδεικτούμενη στην 107η θέση του δείκτη ελευθερίας του Τύπου.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τασσόμαστε εναντίον πρακτικών που επιχειρούν να περιορίσουν τον δημοσιογραφικό λόγο, στερούν από τους πολίτες ουσιαστική ενημέρωση και στοχοποιούν δημοσιογράφους που ασκούν έλεγχο ερευνώντας την αλήθεια. Γι αυτούς του λόγους έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία θα προστατεύει δημοσιογράφους και ΜΜΕ από τέτοιες εκφοβιστικές και εκδικητικές πρακτικές.