11/07/2023

Κ. Ζαχαριάδης: Να μην κουκουλωθούν οι ευθύνες της ήττας

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παραχώρησε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής” στο Βαγγέλη Γιακουμή

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

• Σταθερή επιδίωξή μας είναι να εκφράσουμε πλειοψηφικά τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο της χώρας, να κυβερνήσουμε την Ελλάδα ξανά, να είμαστε η πρώτη επιλογή των πολιτών από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο.
• Ο κόσμος που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε έχει ανάγκη από καθαρές γραμμές, συνεκτικές προτάσεις, σοβαρότητα, αξιοπιστία, θετικό προγραμματικό λόγος. Αυτός πρέπει να είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, χρειαζόμαστε μια μεγάλη, ιστορική τομή σε σχέση με το παρελθόν.
• Πρέπει να αποτιμήσουμε με σοβαρότητα τους λόγους της μεγάλης ήττας. Ο απολογισμός πρέπει να είναι αυστηρός χωρίς γενικότητες και χωρίς την παραμικρή διάχυση ευθυνών.
• Οι δίαυλοι επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ανοιχτοί, μεταξύ άλλων και γιατί ανήκουμε και στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική συμμαχία.
• Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει πως είναι απολύτως και χωρίς παρεκκλίσεις προσηλωμένη στη στρατηγική που είχε και προεκλογικά, όχι για να αντιμετωπίσει την κυρίαρχη πολιτικά ΝΔ αλλά για να αναμετρηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

1. Κύριε Ζαχαριάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε; επιστρέφει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, από εκεί που ξεκίνησε ;

Έκλεισε ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος. Οι εκλογικές μάχες του Μαΐου και του Ιουνίου καθώς και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος οδηγούν σε βίαιες ανακατατάξεις για το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και εσωτερικά και κοινωνικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την εκλογική του καθίζηση παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση και αυτή την εντολή πρέπει να υπηρετήσει. Όχι δεν θα επιστρέψουμε εκεί που ξεκινήσαμε, άλλωστε στη ζωή και στην πολιτική τα πράγματα πάνε πάντα μπροστά.
Σταθερή επιδίωξή μας είναι να εκφράσουμε πλειοψηφικά τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο της χώρας, να κυβερνήσουμε την Ελλάδα ξανά, να είμαστε η πρώτη επιλογή των πολιτών από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Είμαστε κόμμα εξουσίας, κόμμα κυβερνητικό και όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι λάθος να αναδιπλωθούμε και να πάμε προς τα πίσω, να κλειστούμε στα μικρότερα τείχη μιας εύκολης γωνίας του πολιτικού μας συστήματος.
Καθαρές γραμμές, συνεκτικές προτάσεις, σοβαρότητα, αξιοπιστία, θετικός προγραμματικός λόγος. Όχι θολερότητα, όχι αμφισημία, όχι συμπεριφορές που βάζουν το εγώ πάνω από το εμείς, όχι a la carte εφαρμογή των συλλογικών αποφάσεων. Αυτός πρέπει να είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και χρειαζόμαστε μια μεγάλη, ιστορική τομή σε σχέση με το παρελθόν.

2. Υπάρχει αρκετή συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος σας για το πως θα πρέπει να είναι οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού. Θα πρέπει να προηγηθούν τα πρόσωπα από την πολιτική οι η πολιτική , και στη συνέχεια τα πρόσωπα;

Έχουν και τα δύο μεγάλη σημασία και τα πρόσωπα και η πολιτική. Η διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα το απέδειξε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ένας ηγέτης χαρισματικός που μπόρεσε να αλλάξει τη διαδρομή του χώρου στον οποίο ηγήθηκε. Δεν θα μπορούσε να το κάνει αν ήταν μόνο χαρισματικός, δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνο αν είχε σωστή πολιτική κατεύθυνση. Κατάφερε να τα παντρέψει και κατάφερε να συγχρονίσει αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες με την κρισιμότητα των στιγμών που περνούσε η χώρα. Γι’ αυτό είναι μεγάλος ηγέτης και έγραψε ιστορία.

3. Στην «κούρσα» της διαδοχής δεν θα πρέπει οι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και πλατφόρμες έτσι ώστε να γνωρίζουν όσοι ψηφίσουν ποιον θα επιλέξουν αντί να γίνει μία “fast track“ εκλογική διαδικασία και μάλιστα κατακαλόκαιρο;

Φυσικά θα πρέπει να κατατεθούν προτάσεις και να γίνουν εκτενείς συζητήσεις, γι’ αυτό νομίζω ότι ήτα εσφαλμένη η πρόταση να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας τον Ιούλιο και σωστά απορρίφθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Από την άλλη πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, δεν ασχολούνται όλοι με εμάς, ούτε ο χρόνος είναι απεριόριστος. Θυμίζω ότι τον Σεπτέμβρη υπάρχει το ορόσημο της ΔΕΘ, τον Οκτώβρη αυτοδιοικητικές εκλογές και τον Μάιο Ευρωεκλογές. Έχουμε μπροστά μας μεγάλα πολιτικά γεγονότα και μηδενικά περιθώρια για περεταίρω αποδιοργάνωση.
Ο κόσμος που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε έχει ανάγκη από καθαρές γραμμές, συνεκτικές προτάσεις, σοβαρότητα, αξιοπιστία, θετικό προγραμματικό λόγος. Όχι θολερότητα, όχι αμφισημία, όχι συμπεριφορές που βάζουν το εγώ πάνω από το εμείς, όχι a la carte εφαρμογή των συλλογικών αποφάσεων. Αυτός πρέπει να είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, χρειαζόμαστε μια μεγάλη, ιστορική τομή σε σχέση με το παρελθόν.

4. Για το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και του Ιουνίου ευθύνες έχει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής ή και το επιτελείο που σχεδίαζε την προεκλογική καμπάνια του κόμματος σας και αυτοί που συμμετείχαν στα κομματικά όργανα; Για αυτούς η ευθύνη μέχρι που φτάνει;

Πριν μιλήσουμε για τις ευθύνες του διπλανού μας πρέπει πρώτα απ’ όλα να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Πρέπει να αποτιμήσουμε με σοβαρότητα τους λόγους της μεγάλης ήττας και κατ’ επέκταση, ούτε να σκεπαστούν ούτε να κουκουλωθούν οι ευθύνες στο όνομα της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα. Ο απολογισμός πρέπει να είναι αυστηρός χωρίς γενικότητες και χωρίς την παραμικρή διάχυση ευθυνών. Ο Τσίπρας με γενναιότητα ανέλαβε τις ευθύνες που του αντιστοιχούν, δεν μπορεί κάποιοί να θεωρούν ότι τα έκαναν όλα καλά και να σφυρίζουν αδιάφορα ή κάποιοι να βρίσκουν λάθη και ευθύνες μόνο στους άλλους και όχι στον εαυτόν τους.

5. Η νέα αφετηρία που θα βρεθεί ο ΣυΡιζΑ μετά την εκλογή του νέου αρχηγού δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ;

Αυτό έχει δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να το επιδιώκει η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα το γνωρίζουμε όταν κατατεθούν οι πολιτικές προτάσεις των υποψηφίων προέδρων, κατά την άποψή μου οι δίαυλοι επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ανοιχτοί, μεταξύ άλλων και γιατί ανήκουμε και στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική συμμαχία. Η δεύτερη είναι να αλλάξει η στάση του ΠΑΣΟΚ και να το επιθυμεί. Δεν είμαι αισιόδοξος για το δεύτερο σκέλος δυστυχώς και αναφέρομαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί στις ευρωεκλογές εκ των πραγμάτων θα είμαστε ανταγωνιστές.
Διαβάζω ότι αποφάσισαν να κατέβουν με κομματικά ψηφοδέλτια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο. Με την απόφασή της η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει πως είναι απολύτως και χωρίς παρεκκλίσεις προσηλωμένη στη στρατηγική που είχε και προεκλογικά, όχι για να αντιμετωπίσει την κυρίαρχη πολιτικά ΝΔ αλλά για να αναμετρηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος, δυστυχώς, δεν είναι «να μην βαφτεί ο χάρτης ξανά μπλε» -συμβάλλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την ηγεμονία της η ΝΔ- αλλά πώς θα αναμετρηθεί το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αυτή χαροποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πολύ περισσότερο που με τον εκλογικό νόμο ένας δήμαρχος με ποσοστό άνω του 43% εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Αν αυτό δεν είναι η κατ’ εξακολούθηση χρυσή χορηγία στον κ. Μητσοτάκη, τότε τί είναι;