ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/07/2023

Σ. Φάμελλος: Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική πρόταση

Σ. Φάμελλος: Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική πρόταση



Συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου και Α. Παυλόπουλου

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε κοντά μας ένα άνθρωπο που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Είναι ο κ. Φάμελλος εδώ κοντά μας. Καλή σας ημέρα.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καλημέρα σας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά τα πήγατε;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα είπατε χωρίς εμένα;

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέγαμε και για εσάς νωρίτερα. Ότι έχετε κρατήσει σταθερό το τιμόνι σε μια πολύ κρίσιμη εποχή.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που περνάει αυτό το μεγάλο κόμμα έτσι κι αλλιώς.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τώρα μπήκε το νερό στο αυλάκι, κ. Φάμελλε;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα. Το πρώτο έγινε με τη συγκρότη​ση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το δεύτερο έγινε με τον οδικό χάρτη στη Κεντρική Επιτροπή, αλλά δεν πρέπει να κατεβάσουμε τα μολύβια. Ίσα ίσα. νομίζω ότι αυτό που είπαμε και στο κλείσιμο χθες της Κεντρικής Επιτροπής, που ήταν πολύ πλούσια σε συζήτηση και συνθετική, είναι ότι θα πρέπει μέχρι το Συνέδριο να δουλέψουμε πάρα πολύ για να έχουμε να πούμε κάτι παραπάνω, διότι δεν έχει νόημα μόνο να βγάλουμε μια πολιτική ηγεσία.

Χρειαζόμαστε δυο μεγάλες αλλαγές. Ένα νέο κόμμα και μια νέα πολιτική πρόταση. Αν αυτά δεν τα δουλέψουμε, χρησιμοποιώντας τις υποψηφιότητες και δεν δουλέψουμε όλοι μαζί, γιατί και εδώ θέλω λιγάκι να πω, δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν μονόλογοι παράλληλοι. Δηλαδή έχουμε ήδη τέσσερις υποψηφιότητες. Θα καταθέσουν κάποιες προτάσεις. Είναι προφανές. Ήδη με το άνοιγμα των υποψηφιοτήτων υπήρξαν προτάσεις, αλλά ζητήσαμε να έρθει αυτό και στην Πολιτική Γραμματεία, να συζητηθεί μέσα στο κόμμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα προλάβετε, κ. Φάμελλε; Δεν είναι λίγος ο χρόνος;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εντάξει, το καλοκαίρι είναι δύσκολο. Και πρέπει να ομολογήσω ότι ήμασταν και ανέτοιμοι. Γιατί κανείς δεν περίμενε και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ούτε το αποτέλεσμα το περίμενε κάποιος, ούτε προφανώς το ήθελε. Δεν περίμενε κάποιος να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Ήμασταν ανέτοιμοι, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε. Υπήρχε ένα δίλημμα και αυτό το είδατε και στην ψηφοφορία και υπήρχε και μετά. Δηλαδή το δίλημμα είναι πραγματικό. Να επενδύσουμε περισσότερο στην παραγωγή της πολιτικής και μετά να επιλέξουμε την ηγεσία; Ή να επιλέξουμε την ηγεσία σε μια διαδικασία εν κινήσει; Θα είναι ελλειμματικό σε έναν βαθμό. Το καλοκαίρι μας δημιουργεί προβλήματα. Αλλά δεν μπορείς να αφήσεις το κόμμα χωρίς πολιτική ηγεσία.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τέλεια λύση δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει. Είπαμε λοιπόν να κάνουμε μια χρυσή τομή, να μπορέσουμε όσο γίνεται παράλληλα να τα δημιουργήσουμε και την πολιτική πρόταση, αλλά και το νέο κόμμα. Επιτρέψτε μου εδώ να σας πω ότι φάνηκε πως είχαμε μεγάλο σοβαρό πρόβλημα ως κόμμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι. Αυτό είναι γεγονός.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είχαμε έναν πολύ σημαντικό πολιτικό ηγέτη, ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο το οποίο -σας το λέω και προσωπικά- ελπίζω να μη χαθεί -και για την Ελλάδα και την Αριστερά και για την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο. Αλλά σε κάθε περίπτωση επέλεξε και ο ίδιος να κάνει μια τομή και να πει έχει μαζευτεί και έχει στοχευτεί και πάνω στο πρόσωπό μου ένα μεγάλο βάρος. Αφήνω χώρο για να δημιουργηθεί το καινούργιο.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το φορτίο όλων αυτών των...

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να παραδεχτούμε ότι υπήρχε έλλειμμα εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ; Υπήρχε. Δημιουργήθηκε από μια πολύ καλά στημένη προπαγάνδα; Δημιουργήθηκε. Υπάρχει ευθύνη και των κομμάτων των υπολοίπων; Όχι μόνο της ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε θα κάνω μια πολιτική τομή.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι άλλοι σάς φταίνε, κ. Φάμελλε;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι, όχι. Εμείς. Σε κάθε περίπτωση ξέρετε αυτό το διήμερο...

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι δικές σας πολιτικές, οι δικές σας αποφάσεις, αυτό φταίει. Οι υπόλοιποι κάνουν τη δουλειά τους. Ο ένας θέλει να φάει τον άλλον στα κόμματα. Έτσι γίνεται.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όλοι συμμετέχουν στην πολιτική.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Τσίπρα πυροβολούν πάντως.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τον Τσίπρα πυροβολούσαν.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και πυροβολούν.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ακούσατε κάτι καινούργιο; Γιατί δεν έχω ενημέρωση.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συνεδρίαση και για το έλλειμμα αξιοπιστίας και για τις εκλογές. Ενώ αναφέρονται στην παρακαταθήκη.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εννοείτε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι. Αυτό λέω. Ενώ αναφέρονται στην παρακαταθήκη του Τσίπρα, τον πυροβολούν ταυτόχρονα.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να το συζητήσουμε και αυτό και είναι και λίγο περίεργη αυτή η συζήτηση. Ο Χρήστος Σπίρτζης που κατέθεσε την παραίτησή του εμφάνισε αυτό που αισθανόμαστε όλοι. Δηλαδή να παραιτηθούμε και εμείς και όλοι όσοι συμμετείχαν στο ανώτατο όργανο διότι προφανώς το έλλειμμα δεν ήταν μόνο του Αλέξη Τσίπρα. Και απάντησαν οι δυο γραμματείς λέγοντας ότι εμείς από το πρώτο βράδυ δώσαμε τις παραιτήσεις, αλλά κάποιος πρέπει να οδηγήσει αυτή την πορεία μέχρι το Συνέδριο. Το κάνω ξεκάθαρο. Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξουν σε όλα τα επίπεδα. Είναι προφανές ότι θα πρέπει όλοι να περάσουμε από αυτή την αυτοκάθαρση, το restart.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα αλλάξουν;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή θα παραιτηθείτε όλοι στο Συνέδριο;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι. Μα, θα κάνουμε εκλογές σε όλα τα επίπεδα. Θα βγει η Κεντρική Επιτροπή. Θα βγούνε όργανα στις Νομαρχιακές. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν το συζητώ. Δεν μπορεί όμως αυτή η πορεία να πάει μόνη της. Πρέπει να γίνει μια συζήτηση. Άρα συντονίζουμε μια συζήτηση...

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Φάμελλε, εσείς γιατί έχετε βγάλει τον εαυτό σας από αυτή την προσπάθεια; Γιατί δηλαδή ενώ όλοι λένε ότι στις πιο κρίσιμες στιγμές ο Φάμελλος κράτησε το τιμόνι σταθερό, εγγυήθηκε την ενότητα με ήπιους τόνους, στάθηκε στη Βουλή, μπήκε στα βαθιά εν πάση περιπτώσει μετά την παραίτηση Τσίπρα. Γιατί έχετε βγάλει τον εαυτό σας από το κάδρο;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καταρχάς, δεν έχω βγάλει τον εαυτό μου. Ξέρετε και βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή έχω αναλάβει τον ρόλο του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο ρωτώ. Ξέρετε τι ρωτώ. Για τη διαδοχή μιλάω εγώ.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι και αυτός ο ρόλος σήμερα, δεν θα αποφύγω την απάντηση, αλλά και αυτός ο ρόλος σήμερα έχει μια σημαντική συμβολή και παρακαταθήκη.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αυτά δηλαδή που λέμε τώρα εδώ καταγράφονται στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχω και εγώ και με προτάσεις και στην Πολιτική Γραμματεία και στον δημόσιο λόγο και στις προγραμματικές δηλώσεις. Εμείς καταθέσαμε και εγώ προσωπικά μια πρόταση για την επόμενη μέρα και στο πεδίο της πολιτικής. Άρα δεν είναι κάτι το οποίο είναι μικρό και είναι πολύ σημαντικό. Εκ τούτου λοιπόν προκύπτει και η βαθιά μου πεποίθηση ότι δεν πρέπει να το θίξω, τη δουλειά που κάνω αυτή την περίοδο με μια συζήτηση για προσωπικές επιδιώξεις ή εν πάση περιπτώσει με την προσωπική μου υποψηφιότητα.

Τι είπα λοιπόν και χθες γιατί έγινε και χθες στην Κεντρική Επιτροπή εκ του βήματος πρόταση να είμαι υποψήφιος. Στον βαθμό που εξελίσσεται το κοινοβουλευτικό έργο, εγώ οφείλω να μην ξαναβάλω την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συζήτηση που διαχωρίζει, ή εν πάση περιπτώσει θα μας θέσει μπροστά σε ένα ερώτημα να βγάλουμε και καινούργιο Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Έχουμε δυο εβδομάδες πυκνό κοινοβουλευτικό έργο. Δεν θα ήθελα καν να το σκεφτώ για τις επόμενες δυο εβδομάδες. Το λέω και προσωπικά και το ζητώ και από όλους τους συνεργάτες.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν κλείσει όμως αυτός ο κύκλος;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση εγώ ξέρω ότι και χθες ακούσαμε μια καινούργια υποψηφιότητα. Μπορεί να υπάρχει και μια απόσυρση, μια σύνθεση. Νομίζω ότι είναι...

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα το κρατάτε ανοιχτό εσείς αυτό το ενδεχόμενο;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι δεν το κρατάω ανοιχτό. Δεν το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή τη στιγμή δεν το σκέφτεστε.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε και το κλείνετε όμως. Δεν λέτε δηλαδή εγώ δεν θα είμαι σε καμία περίπτωση υποψήφιος.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μα, δεν μπορώ να το πω για κανένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι είναι η δημοκρατία.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον εαυτό σας τι λέτε.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Γιατί μέχρι τις 3 Σεπτέμβρη που έχουμε το Συνέδριο, είναι πάρα πολλά πράγματα ανοιχτά.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και μέσα στο Συνέδριο μπορεί κάποιος να βάλει υποψηφιότητα.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Βεβαίως. Και το λέμε αυτό για όλους τους φίλους και τις φίλες. Να μου επιτρέψετε όμως να πω ότι έβαλα δυο όρους. Το ένα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πολύ σημαντικό. Και με δεσμεύει και έχω αναλάβει αυτή την ευθύνη και θα προσπαθήσω με τον καλύτερο τρόπο να την επιτελέσω.

Το δεύτερο όμως είναι ότι μπορώ και από τη θέση που είμαι να συνεισφέρω στο να μην πάνε χαμένες αυτές οι 45 μέρες. Δηλαδή, ζήτησα χθες στο κλείσιμο της συνεδρίασης και θα το ζητήσω και από την Πολιτική Γραμματεία και από τους υποψήφιους την Τρίτη, να προσθέσουμε υπεραξία σε αυτό που χρειάζεται η χώρα και σε αυτό που χρειάζεται η κοινωνία. Δηλαδή να μιλήσουμε τώρα για την καινούργια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και για την αλλαγή στο κόμμα μας. Δεν μπορεί να είμαστε ένα κόμμα απομονωμένο από την κοινωνία. Παράδειγμα: μας λείπει η επιστήμη, η παραγωγή, η νεολαία. Είναι στρώματα τα οποία ήταν μέσα στην Αριστερά. Και πρέπει όλα αυτά να επανέλθουν.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εδώ θα βγει μια ηγεσία...

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θέλουμε την δημιουργικότητα να εκφράζεται και μέσα ….

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ενιαίο κόμμα θα γίνετε, κ. Φάμελλε;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να τελειώσω λίγο μια κουβέντα; Με διακόπτετε την ώρα που λέω μια κουβέντα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το λέω γιατί καταλαβαίνω ότι θα έχετε ένα κόμμα σαν αυτό που έχασε πάλι. Δεν θα αλλάξει κάτι. Απλώς θα αλλάξει ο επικεφαλής και από κάτω θα βυσσοδομούν οι τάσεις. Τα ίδια πράγματα θα αντιμετωπίζετε.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μόλις τώρα σας μίλησα για ένα νέο κόμμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό το νέο κόμμα;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σας περιέγραψα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όταν έχεις την Ομπρέλα, έχεις τον έναν, έχεις τον άλλον, έχεις αυτές τις δέκα τάσεις που έχεις και τώρα, θα έχεις απλώς έναν άλλο αρχηγό, νέο. Τι θα αλλάξει;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να το συζητήσουμε τώρα παρ’ ότι ο χώρος μιας πρωινής συζήτησης σε μια τηλεόραση γρήγορη δεν είναι επαρκής.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί μπορεί να μην θέλουν όλοι αυτό που λέτε εσείς.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, αλλά είναι ένα ερώτημα αυτό.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Έχουμε δυο άκρα. Από τη μια μεριά έχουμε το άκρο ενός κόμματος εξουσίας, που επειδή διεκδικούν όλοι την καρέκλα δεν μιλάει κανένας, ανάλογα με το ποιος είναι ο αρχηγός. Και βλέπουμε τον αρχηγό μαζί να αλλάζει και πολιτική χωρίς επεξεργασίες, αλλά με αυστηρό επαγγελματισμό αγοράζουν γνώση από την αγορά, από τα media, από επικοινωνιολόγους. Το βλέπουμε στη ΝΔ.

Και το δεύτερο είναι ένα κόμμα, όπως είναι το δικό μας, που έχασε για ένα μεγάλο διάστημα τον επαγγελματισμό και δεν χρησιμοποιήσαμε επαγγελματικά εργαλεία στην επικοινωνία και στον πολιτικό σχεδιασμό. Εγώ μίλησα για επιστροφή της επιστήμης σε αυτά τα πεδία, όχι των επαγγελματιών με την ξερή έννοια, προφανώς κάποιοι δουλεύουν και το σέβομαι στον τομέα αυτό.

Και το τρίτο είναι ότι η εσωκομματική δημοκρατία και η έκφρασή της σε εμάς με τις τάσεις, δημιούργησε τόσες πολλές φωνές που, αν θέλετε, περιόρισε το δικαίωμα της κοινωνίας να ζει καλύτερα. Δηλαδή αντί να μιλήσουμε καθαρά στην κοινωνία, ασχολούμασταν πολλές φορές με την προσωπική μας άποψη.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μου επιτρέπετε μια ένσταση;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θεωρώ λοιπόν ότι οι τάσεις έτσι όπως λειτούργησαν, δεν βοήθησαν τελικά στο αποτέλεσμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό σας λέω. Αυτό είναι το ερώτημα το δικό μου. Αυτό ρωτάω.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αυτό λοιπόν μας υποχρεώνει να ξαναβρούμε ένα μέσο όρο με σοβαρότητα. Δηλαδή δεν θα περιορίσουμε τη δημοκρατία, ή τα ρεύματα ιδεών. Αν είναι δυνατόν!

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται ποιο ρόλο θέλουν να επιτελέσουν.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ακριβώς.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν θέλουν να βάλουν σε ομηρία τη νέα ηγεσία, διότι εδώ κ. Φάμελλε με συγχωρείτε πολύ, πώς θα πάτε μπροστά; Να βάλω ένα πρακτικό θέμα.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Παυλόπουλε, επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν πρέπει να βάλουμε σε ομηρία όχι μόνο την ηγεσία, ούτε το κόμμα, ούτε την κοινωνία.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, λοιπόν; Κινδυνεύετε πάλι να είστε- σας ζητώ συγνώμη, αλλά είναι ωραίος ο διάλογος που κάνουμε και δίνετε ουσιαστικές απαντήσεις. Να βάλω ένα πρακτικό θέμα. Πώς θα πάτε μπροστά αν τσακώνεστε και στην επόμενη φάση του ΣΥΡΙΖΑ, στο καινούργιο ξεκίνημα να το πω έτσι, για το εάν θέλετε το φράχτη ή όχι, τα F35 ή όχι, το άρθρο 16 ή όχι. Ή πώς το θέλετε;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καταρχάς, μια λύση πάρα πολύ απλή είναι η λύση της δημοκρατίας. Ό,τι συμφωνούμε, αυτό θα υπερασπιζόμαστε όλοι προς τα έξω. Θα το συζητάμε μέσα στο κόμμα μας, αλλά π.χ. για ένα χρονικό διάστημα δεν μπορεί να ξαναεισάγουμε ένα θέμα το οποίο λύθηκε χθες. Αυτό πρέπει να το εξασφαλίσει και η νέα ηγεσία και μάλιστα πρέπει να το εξασφαλίσει και με ένα δημοκρατικό τρόπο. Δηλαδή δεν θα το εξασφαλίσει ένα πρόσωπο μόνο. Θα συμφωνήσουμε ότι θα γίνεται έτσι. Και δεν θα έχουμε την παραγωγή πολιτικής και την εξέλιξη των προσώπων μέσα στις τάσεις. Πρέπει να σας πω ότι ήδη αυτό χθες φάνηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Δηλαδή οι αποφάσεις πάρθηκαν με μια διάρρηξη των παλαιών τάσεων. Αυτό δίνει ένα ενδιαφέρον και είναι μια μορφή δημοκρατίας που τη χρειαζόμαστε.

Αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε λίγο πιο ουσιαστικά. Ακόμα και στην αξιολόγηση του αποτελέσματος και στο νέο κόμμα, όλοι λίγο πολύ -και οι υποψήφιοι- έχουν τέτοιες προτάσεις. Θα πρέπει να φανεί, γι’ αυτό ζητήσαμε και το λέω και εγώ προσωπικά, τις επόμενες 45 μέρες, τους επόμενους δύο μήνες να φανούν όλα αυτά τα αποτελέσματα μέσα στη ζωή μας και δεν γίνονται μόνο για να προσελκύσει κάποιος την υποστήριξη του εκλογικού σώματος που τώρα...

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και πότε θα κριθείτε, κ. Φάμελλε; Η νέα σας ηγεσία; Θα πάει κατευθείαν στη Θεσσαλονίκη πρώτα απ’ όλα με το που εκλέγεται την επόμενη μέρα Θεσσαλονίκη.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τώρα υπάρχει ένα θεματάκι, ότι έτσι όπως έχει εξελιχθεί η συζήτηση και επειδή το καταλαβαίνετε ότι ο Αύγουστος είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνουμε συνέδριο και πάλι οριακά προλαβαίνουμε. Και ο Σεπτέμβρης μας περιορίζει λίγο τη μαζικότητα των διαδικασιών, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Χρειάζεται να καταθέσουμε πρόταση.

Υπάρχει μια πιθανότητα εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, γιατί αυτό θα κριθεί από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, από το 50% + 1, να κάνουμε μια μικρή τροποποίηση στο πρόγραμμα της έκθεσης. Θα το δούμε όμως ανάλογα με το αποτέλεσμα. Δεν έχει νόημα να το προκαταβάλω από τώρα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Που μπορεί δηλαδή να κάνουμε τη συνέντευξη με έναν διαφορετικό τρόπο, τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς με έναν διαφορετικό τρόπο, γιατί θα είναι η πρώτη μέρα, αλλά ίσως θα έχει και ένα ενδιαφέρον έτσι. Δίνει μια μεγαλύτερη...

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα είναι κάτι διαφορετικό.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ξέρετε, παρότι ως Θεσσαλονικιός θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών η οποία γίνεται στην έκθεση, μπορούμε να βρούμε κάτι και η έκθεση να αποκτήσει και την πρώτη παρουσία της νέας μας ηγεσίας, το οποίο καλό θα κάνει να είναι συλλογική και δημοκρατική. Μας λείψανε τέτοια εργαλεία από το ’19 και μετά, δεν αναβαθμίσαμε τη λειτουργία του κόμματος και χρειάζεται αυτό να το κάνουμε προς όφελος της κοινωνίας. Και να σας πω την αλήθεια, όλα αυτά χρειάζεται να τα κάνουμε γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά και στο επίπεδο της πολιτικής, δεν είναι μόνο ότι το θέλουμε σαν μια αυταρέσκεια να έχουμε έναν δυνατό ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η πολιτική τρέχει. Δεν σας περιμένει.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ακριβώς, ακριβώς. Και βλέπουμε και πάρα πολλές παραφωνίες και ανοιχτά ζητήματα τα οποία δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να τα συζητήσουμε σήμερα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι. Τελειώνουμε τώρα, οπότε δεν προλαβαίνουμε. Θα τα πούμε όμως αυτά.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Βεβαίως.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστούμε θερμά.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Πάντως πρέπει να πω ότι υπάρχουν πολλές αρρυθμίες στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στα ευρωτουρκικά υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά που πρέπει να τα συζητήσουμε σοβαρά και ελπίζω να μας δοθεί αυτή η ευκαιρία, γιατί πρέπει να βοηθήσουμε και την πατρίδα μας.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, κ. Φάμελλε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή συνέχεια.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να είστε καλά.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ