ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/08/2023

Σ. Φάμελλος: Χάνονται ευκαιρίες και ο νομός Ηλείας μένει στάσιμος

Σ. Φάμελλος: Χάνονται ευκαιρίες και ο νομός Ηλείας μένει στάσιμος



Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εφημερίδα «Πρωινή Ηλείας» και το δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή

«Αν και πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για κενό ηγεσίας και έλλειψη ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα των εκλογών, η πραγματικότητα τούς έχει ήδη διαψεύσει. Με ομοφωνία και ενότητα εκλέξαμε το Προεδρείο και κλήθηκα προσωπικά να υπηρετήσω τη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος με τον συντοπίτη Διονύση Καλαματιανό στη θέση του Γραμματέα. Η παρουσία μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πιστεύω ότι ήταν επαρκής και ασκούμε ως οφείλουμε το ρόλο μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση», δηλώνει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρωινή Ηλείας» και στο δημοσιογράφο, Δημήτρη Τερζή.

Σημειώνει πως στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας η Ηλεία αντιμετωπίζει τα ίδια ακριβώς ελλείμματα με όλη την υπόλοιπη χώρα: μεγάλη καθυστέρηση και στα έργα δασοπροστασίας, τα οποία όφειλαν να έχουν προχωρήσει με βάση την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών του 2018-2019, στον τομέα της πολιτικής προστασίας, αποκαλύπτεται, μετά από τρεις (3) εβδομάδες μεγάλων πυρκαγιών ότι ο νόμος της κυβέρνησης για την πολιτική προστασία (Ν. 4662/2020) δεν εφαρμόζεται, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ακόμη οργανόγραμμα και το Πυροσβεστικό Σώμα έχει 3600 κενές θέσεις, για τις οποίες δεν έχουν ξεκινήσει οι προσλήψεις.

Σχετικά με την αποκατάσταση, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πληγεί επανειλημμένα από πυρκαγιές τονίζει ότι ξεκινά από το φυσικό περιβάλλον: «κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων, αντιδιαβρωτικά/αντιπλημμυρικά έργα, αποκατάσταση οικοσυστημάτων και φυσικού κεφαλαίου. Στην Ηλεία απαιτείται και η εμπλοκή των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που δυστυχώς έχουν καταργηθεί από τη ΝΔ. Από την άλλη απαιτείται και χωροταξικός σχεδιασμός. Είναι αδιανόητο ότι στο νομό Ηλείας έχουν επιλεγεί εργαλεία για τη σημειακή τροποποίηση χρήσεων γης, ενώ δεν προχωρά ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε επίπεδο Δήμων, για να έχουμε οργανωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη υποδομών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Δεν βλέπω να υπάρχει βούληση για ένα αποτελεσματικό υλοποιήσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης, αλλά μόνο πολιτική εκμετάλλευση των προβλημάτων και των αναγκών για να συντηρούνται πολιτικές καριέρες. Δυστυχώς, έτσι χάνονται ευκαιρίες και ο Νομός Ηλείας παραμένει στάσιμος».

Ο Σ.Φάμελλος σχολιάζει τέλος ότι, δυστυχώς, η πολιτική που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης τα τελευταία κρίσιμα χρόνια αποδείχθηκε καταστροφική για το νομό Ηλείας, σε ό,τι αφορά τις υποδομές υγείας αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου είδαμε πανεπιστημιακές σχολές να κλείνουν. «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει με επιμονή την ενίσχυση του δημόσιου ΕΣΥ, την αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας με έμφαση στις πρωτοβάθμιες δομές. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι να αναβαθμίσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες του ΕΣΥ ιδιαίτερα στην περιφέρεια εξυπηρετώντας και τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες, κάτι που συμβάλλει και στο τουριστικό προϊόν της Ηλείας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης όπως δημοσιεύεται:

Η Ηλεία και η Αρχαία Ολυμπία κι ενώ όλη η Ελλάδα καίγεται εδώ και μέρες, για μια ακόμα φορά βρέθηκε στο στόχαστρο εμπρηστών. Πού πάσχει η αντιπυρική θωράκιση του νομού και τελικά τι είναι αυτό που πρέπει τελικά να μας φοβίζει στην αντιπυρική πολιτική της κυβέρνησης;

Στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας, η Ηλεία αντιμετωπίζει τα ίδια ακριβώς ελλείμματα με όλη την υπόλοιπη χώρα. Αφενός, σε ό,τι αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στα έργα δασοπροστασίας, τα οποία όφειλαν να έχουν προχωρήσει με βάση την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών του 2018-2019, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Αφετέρου, σε ό,τι αφορά τον τομέα της πολιτικής προστασίας, αποκαλύπτεται, μετά από τρεις (3) εβδομάδες μεγάλων πυρκαγιών ότι ο νόμος της κυβέρνησης για την πολιτική προστασία (Ν. 4662/2020) δεν εφαρμόζεται, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ακόμη οργανόγραμμα, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει 3600 κενές θέσεις, για τις οποίες δεν έχουν ξεκινήσει οι προσλήψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επισημάνει τα ελλείμματα, αλλά η κυβέρνηση παραμένει στην επικοινωνιακή διαχείριση. Υποχρέωση όμως της κυβέρνησης είναι η προετοιμασία και δημιουργία μιας ανθεκτικής και ασφαλούς κοινωνίας και οικονομίας, και είναι αυτό που έχει ανάγκη σήμερα και η Ηλεία.


Ο νομός έχει υποστεί μια τεράστια οικολογική αλλά και οικονομική καταστροφή από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών και στο επίπεδο της αποκατάστασης έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα από την κυβέρνηση. Η δε πρόταση της διανέΟΣΙΣ έχει πολλές αδυναμίες ως προς την υλοποίησή της για το ενιαίο σχέδιο ανασυγκρότησης του νομού. Ποια είναι η δική σας θέση πάνω σε αυτό το θέμα;

Η αποκατάσταση στο νομό Ηλείας συνδέεται πρώτα από όλα με την ανάγκη μιας ισχυρής Πολιτείας, η οποία θα έχει σχέδιο και επάρκεια, ώστε να υποστηρίζει ισότιμα όλους τους πολίτες και τους επιχειρηματίες. Στον αντίποδα, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μία κοντόφθαλμη και αποσπασματική διαχείριση που στοχεύει στην αναπαραγωγή του συστήματος εξουσίας. Mε «βολέματα» ημετέρων και απευθείας αναθέσεις.

Η αποκατάσταση, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πληγεί επανειλημμένα από πυρκαγιές, ξεκινά από το φυσικό περιβάλλον: κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων, αντιδιαβρωτικά/αντιπλημμυρικά έργα, αποκατάσταση οικοσυστημάτων και φυσικού κεφαλαίου. Στην Ηλεία απαιτείται και η εμπλοκή των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που δυστυχώς έχουν καταργηθεί από τη ΝΔ.

Από την άλλη απαιτείται και χωροταξικός σχεδιασμός. Είναι αδιανόητο ότι στο νομό Ηλείας έχουν επιλεγεί εργαλεία για τη σημειακή τροποποίηση χρήσεων γης, ενώ δεν προχωρά ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε επίπεδο Δήμων, για να έχουμε οργανωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη υποδομών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Δεν βλέπω να υπάρχει βούληση για ένα αποτελεσματικό υλοποιήσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης, αλλά μόνο πολιτική εκμετάλλευση των προβλημάτων και των αναγκών για να συντηρούνται πολιτικές καριέρες. Δυστυχώς, έτσι χάνονται ευκαιρίες και ο Νομός Ηλείας παραμένει στάσιμος.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει αυτές τις ημέρες και ο αγροτικός κόσμος, αφού πολλά προϊόντα του νομού όπως η βιομηχανική τομάτα, η σταφίδα και τα κηπευτικά “έβρασαν” από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι ο ΕΛΓΑ με τον αναχρονιστικό κανονισμό του, πρόκειται αν και εφόσον τους αποζημιώσει , να το κάνει με τιμολόγια που φτάνουν στο μισό της τιμής διάθεσης των προϊόντων που έχουν υποστεί ζημιά. Δηλαδή θα είναι διπλά χαμένοι και θα αποζημιωθούν με ψίχουλα, Προτίθεστε να κάνετε κάτι γι αυτό ως αντιπολίτευση;

Η κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα, όπως ο πρόσφατος καύσωνας, δημιουργούν νέες απαιτήσεις και στο επίπεδο της αγροτικής παραγωγής, όσον αφορά στο σχεδιασμό, τις υποδομές, αλλά και τις αποζημιώσεις.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε παλιά εργαλεία για νέα προβλήματα, και αυτό αφορά και την αγροτική παραγωγή. Απαιτείται μεταρρύθμιση με δύο άμεσες προτεραιότητες: εφαρμογή των μελετών προσαρμογής στην κλιματική κρίση της Περιφέρειας που πρέπει να δίνει απαντήσεις με αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών και τις απαιτούμενες εγγειοβελτιωτικές υποδομές. Για τίποτα από αυτά δεν έχουν ενημερωθεί οι αγρότες.

Μεταρρύθμιση απαιτείται και στο επίπεδο των αποζημιώσεων με αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, χωρίς ιδιωτικοποίηση της αγροτικής ασφάλισης. Στόχος, να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων αγροτών, γιατί εκεί δημιουργούνται και τα πιο σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Αυτές τις προτεραιότητες θα αναδείξουμε κοινοβουλευτικά ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα της περιοχής είναι το θέμα της υγειονομικής κάλυψης του νομού, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες καταφεύγουν είτε στην Πάτρα, είτε στην Αθήνα. Τους τουριστικούς μήνες το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο. Ποια είναι η δική σας θέση πάνω σε αυτό;

Δυστυχώς, η πολιτική που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης τα τελευταία κρίσιμα χρόνια αποδείχθηκε καταστροφική για το νομό Ηλείας, σε ό,τι αφορά τις υποδομές υγείας αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου είδαμε πανεπιστημιακές σχολές να κλείνουν. Οι νοσοκομειακές μονάδες υποβαθμίζονται και λείπουν στελέχη σε βασικές κλινικές με αποτέλεσμα να μην έχουμε τις απαραίτητες υποδομές και για τους πολίτες, αλλά και για τους επισκέπτες του νομού. Αυτή η επιλογή υποβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας και άρα την ποιότητα ζωής και το τοπικό εισόδημα ενώ συμβάλλει και στη δημογραφική κρίση.

Οι δημόσιες υποδομές υγείας είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας και πρέπει να διασφαλίζεται απόλυτα η πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει με επιμονή την ενίσχυση του δημόσιου ΕΣΥ, την αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας με έμφαση στις πρωτοβάθμιες δομές. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι να αναβαθμίσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες του ΕΣΥ ιδιαίτερα στην περιφέρεια εξυπηρετώντας και τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες, κάτι που συμβάλλει και στο τουριστικό προϊόν της Ηλείας.


Πάμε στα πολιτικά τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να εκλέξει νέο ή νέα πρόεδρο. Θεωρείτε ότι υπάρχει η πολιτική ωριμότητα να ολοκληρωθεί χωρίς γκρίνιες και αντεγκλήσεις η διαδικασία; Το λέω αυτό επειδή με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν υπάρξει ήδη ουσιαστικές διαφωνίες που εν τέλει δείχνουν να υπονομεύουν την αξιοπιστία και την ενότητα του κόμματος.

Αν και πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για κενό ηγεσίας και έλλειψη ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα των εκλογών, η πραγματικότητα τούς έχει ήδη διαψεύσει. Με ομοφωνία και ενότητα εκλέξαμε το Προεδρείο και κλήθηκα προσωπικά να υπηρετήσω τη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος με τον συντοπίτη σας Διονύση Καλαματιανό στη θέση του Γραμματέα.

Η παρουσία μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πιστεύω ότι ήταν επαρκής και ασκούμε ως οφείλουμε το ρόλο μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Καταφέραμε στη συνέχεια, στα συλλογικά μας όργανα, στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή, να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη, ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου/ας Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όλες οι προτάσεις μας στοχεύουν στην έκφραση αυτοδιοικητικών σχημάτων που θα μπορέσουν να προσφέρουν λύσεις αλλά και σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τις τοπικές κοινωνίες, κάτι έχουμε καθυστερήσει πολύ να κάνουμε. Οι πολλές προτάσεις δεν είναι έλλειμμα, αρκεί να υλοποιούμε όλοι και όλες την απόφαση που θα πάρουμε στο τέλος δημοκρατικά. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ενιαία έκφραση και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα.

 

Πολλά ακούγονται για την επανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και πώς μπορεί να επιτευχθεί. Η δική σας άποψή ποια είναι; Χωράει ο προοδευτικός χώρος δύο κόμματα -αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ- και αν όχι με ποιους τρόπους μπορείτε να πείσετε ότι αποτελείτε την καλύτερη εναλλακτική πρόταση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την προοδευτική διακυβέρνηση, δηλαδή λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι πανηγυρισμοί έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την ημέρα της νίκης του κ. Μητσοτάκη και η ψήφιση μαζί με τη ΝΔ του νόμου για τους απόδημους δεν συμβάλλουν στη δημιουργία συμμαχιών στον προοδευτικό χώρο ούτε επιβεβαιώνουν αντιδεξιά ταυτότητα.

Εμείς όμως οφείλουμε να υπερβούμε αυτά τα αναχώματα. Έχουμε δεσμευτεί για μια μεγάλη κοινωνικής πρόταση και συμφωνία με προοδευτική κυβερνητική διέξοδο και με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία. Συνεισφέρουμε στο διάλογο του προοδευτικού χώρου καταθέτοντας σαφείς προγραμματικές προτάσεις και καλούμε σε κοινή δράση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο επίπεδο των πολιτών, των κοινωνικών φορέων και των πολιτικών κομμάτων. Ξέρουμε ότι η προοδευτική προοπτική της κοινωνίας και της χώρας απαιτεί ανατροπή του συστήματος εξουσίας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με ανταγωνισμό για τις καρέκλες και τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.​

 Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ