28/08/2023

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων & Εξωτερικής Πολιτικής και το Γραφείο Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα 60 χρόνια από την ιστορική ομιλία («Έχω ένα όνειρο») του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τιμά την επέτειο των 60 χρόνων από την εκφώνηση της ιστορικής ομιλίας του πάστορα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (28/8/1963) από τα σκαλοπάτια του Μνημείου Λίνκολν στην Ουάσιγκτον, με τη λήξη μεγαλειώδους πορείας εκατοντάδων χιλιάδων μαύρων και λευκών, για τα πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικανών πολιτών των ΗΠΑ.

Επρόκειτο για την κορύφωση ενός κινήματος παναμερικανικής και διεθνούς εμβέλειας, το οποίο ξεδιπλώθηκε με μεθόδους μη βίας και πολιτικής ανυπακοής, με μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας, τελικά και κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Κίνημα νικηφόρο, του οποίου το κύριο αίτημα κατακτήθηκε νομικά με νόμο του Προέδρου Λίντον Τζόνσον το 1965, ενώ από το 1964 ο ηγέτης του είχε γίνει ο νεότερος κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης. Αν και δολοφονήθηκε το 1968, ο φλογερός ηγέτης του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων, νίκησε και μετά θάνατο, αφού η ημέρα γέννησής του καθιερώθηκε ως Εθνική Ημέρα των ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος έγινε παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης με δικαιοσύνη.

Ωστόσο, ο αγώνας για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι διαρκής. Αυτό αποδεικνύουν τα τελευταία χρόνια και το γεγονός ότι χρειάστηκε ένας νέος ξεσηκωμός στις ΗΠΑ με το κίνημα «Black Lives Matter» σε μια στιγμή που η ακροδεξιά και η alt. right απειλεί τη δημοκρατία και τα δικαιώματα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Εξήντα χρόνια μετά, οι ιδέες και οι αγώνες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ παραμένουν πηγή έμπνευσης για δράση, πολύ περισσότερο που ο σημερινός κόσμος βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών κρίσεων, με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επιστροφή του πυρηνικού εφιάλτη, τον ρατσισμό και τον νεοναζισμό σε άνοδο και το μίσος απέναντι στον «Άλλο» σε αναζωπύρωση, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα ντροπιαστικά γεγονότα στη χώρα μας.

Από το ιστορικό «Έχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μέχρι και σήμερα, ας κρατήσουμε ως ελπιδοφόρο δίδαγμα της Ιστορίας ότι κάποτε «τα όνειρα λαμβάνουν εκδίκηση».​