30/09/2023

Συλλυπητήριο μήνυμα του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την απώλεια του Ζαχαρία Τριγάζη

Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως και το εκπαιδευτικό κίνημα και ο κόσμος της Αριστεράς, πενθεί σήμερα την απώλεια ενός από τους πιο άξιους και συνεπείς εκπροσώπους του, του Ζαχαρία Τριγάζη.

Ο Ζαχαρίας Τριγάζης υπήρξε ένας ανιδιοτελής αγωνιστής, ένας μαχητικός και συνεπής συνδικαλιστής στον ακαδημαϊκό χώρο και πάνω από όλα ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, που συνέδεσε τη ζωή  και τη δράση του με τα ιδανικά και τους στόχους της Αριστεράς.

Οξυδερκής και διορατικός, αξιοποίησε το εύρος των γνώσεων και την πλούσια εμπειρία που διέθετε για την αντιμετώπιση των πολλών και σύνθετων προβλημάτων του δημόσιου πανεπιστημίου.

Προσηνής και διαλλακτικός, αλλά και ανυποχώρητος σε θέματα αρχών, ήταν πάντοτε σημείο αναφοράς κάθε συλλογικής προσπάθειας που απέβλεπε στην αναβάθμιση της λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Συνεπής και μαχητικός, βρισκόταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων στον χώρο του.

Όραμά του ήταν μια δημόσια εκπαίδευση που θα εδράζεται σε στέρεες αξίες: της ισότητας, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένα δημόσιο πανεπιστήμιο του ορθού λόγου, της κριτικής σκέψης, της αμφισβήτησης, της έρευνας και της δημιουργικής συμβολής στην ανάπτυξη του τόπου.

Τις αξίες για τις οποίες αγωνιζόταν στον χώρο της παιδείας τις συνέδεε αναπόσπαστα με το κοινωνικό μας όραμα για μια πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη κοινωνία. Και ήταν πειστικός στο δημόσιο λόγο του, γιατί μπορούσε να συνδέει αρμονικά τα οραματικά στοιχεία με την καθημερινή δράση και να δίνει αξία και νόημα στα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούσαν τον κόσμο γύρω του.

Θα σε θυμόμαστε πάντα, Ζαχαρία, ως ανεκτίμητο φίλο, αξιόπιστο συνεργάτη, συνεπή συνάδελφο και αναντικατάστατο συναγωνιστή και σύντροφο.