ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/11/2023

Σ, Φάμελλος: Ο κομματισμός και η αναξιοκρατία δεν μπορεί να είναι το μέλλον για τη νεολαία μας

Σ, Φάμελλος: Ο κομματισμός και η αναξιοκρατία δεν μπορεί να είναι το μέλλον για τη νεολαία μας



Ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών στην Ολομέλεια της Βουλής

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι Υπουργοί. Καταρχήν οφείλω να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή μετά από δύο μήνες απουσίας.

Και μάλιστα, επειδή μάς παρακολουθούν και οι πολίτες της Θεσσαλίας, να υπενθυμίσουμε και στον κ. Μητσοτάκη ότι τελευταία φορά τον είδαμε εδώ στην προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές που τον σύραμε να έρθει, τέλος Αυγούστου. Έκτοτε δεν έχει απαντήσει γιατί δεν έχει δεχτεί να κάνουμε εδώ, στη Βουλή μία συζήτηση για τη Θεσσαλία και τις καταστροφές, για τους πολίτες που υποφέρουν, παρότι δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις, Παρότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αστεγίας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις υποδομές.

Ξέρουμε, κύριε Μητσοτάκη, γιατί δεν θέλετε. Γιατί δεν έχετε απαντήσεις ούτε για τα αίτια ούτε για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Εμείς επιμένουμε πάντως. Η πόρτα είναι ανοιχτή, όποτε θέλετε και μην φοβάστε, εδώ είμαστε για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, όπως οφείλουμε στην κοινωνία της Θεσσαλίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, όμως, οφείλω να σάς πω ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιας χώρας πυλώνα της ειρήνης και της σταθερότητας, να μην έχει πει κουβέντα για αυτά που γίνονται στη γειτονιά μας και στη Γάζα. Και το θεωρώ πρόβλημα αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ. Όπως θεωρώ ότι υπάρχουν και πολλά προβλήματα στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής.

Έχω τονίσει επανειλημμένως, και την προηγούμενη εβδομάδα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού κάναμε μία παρέμβαση, ότι είναι απόλυτα καταδικαστέες οι τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς κατά αμάχων, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει και καμία νομιμοποίηση σε επιχειρήσεις που οδηγούν σε ακόμα περισσότερους νεκρούς Παλαιστίνιους αμάχους. Δεν μπορεί το αναγνωρισμένο δικαίωμα στην αυτοάμυνα να παραβιάζει βάναυσα το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός. Για τον ΟΗΕ μιλάμε, κύριε Πρωθυπουργέ, για αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και για απελευθέρωση των ομήρων, για επανεκκίνηση των συνομιλιών, για τερματισμό της κατοχής και για την επίλυση με ειρηνικό τρόπο της σύγκρουσης στη σύρραξη στη βάση των συνόρων του ’67.

Όπως ακριβώς έχουμε πει όλοι, όπως λέει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών η λύση είναι δύο κράτη με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, αυτό που είναι και η διαχρονική διπλωματική θέση της χώρας μας. Είναι στρατηγικό λάθος, με επικίνδυνες προεκτάσεις για την χώρα μας, και θα έλεγα ότι είναι ντροπή για τον ελληνικό λαό και την ιστορία μας και τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός να μην ακολουθεί την ισορροπημένη στάση που έχουν άλλες χώρες της Ευρώπης, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, να συναντά μόνο τον Πρόεδρο του Ισραήλ και όχι και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, να δηλώνει πως ό,τι και αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος, λες και δεν έχει αξία η κάθε ανθρώπινη ζωή, ή ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να επιβληθεί όταν είναι απαραίτητη. Όχι, τώρα πρέπει να επιβληθεί η ανθρωπιστική εκεχειρία. Λάθος να μην καταδικάζετε το θάνατο αμάχων στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου, λάθος να απέχει η Ελλάδα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική εκεχειρία και την κατάπαυση του πυρός.

Να το ξεκαθαρίσουμε. Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει να προωθήσουμε την ειρήνη και μόνο την ειρήνη, τη σταθερότητα, το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και της χώρας μας, στη γειτονιά μας, όχι να βασιζόμαστε στη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας.

Κύριε Μητσοτάκη, γνωρίζουμε, όμως, για ποιο λόγο ήρθατε σήμερα εδώ. Ήρθατε για να αλλάξετε λίγο την εικόνα της κυβέρνησης. Να αλλάξετε την εικόνα και την ατζέντα της ακρίβειας ή της ανασφάλειας που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό κάνατε και στις προγραμματικές δηλώσεις και το συνεχίζετε. Οι λογογράφοι σας είναι συνεπείς σε αυτό.

Η ασκούμενη πολιτική όμως της κυβέρνησης και αυτό το τρίμηνο, αλλά και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. Απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δεν συγκλίνουμε με την Ευρώπη. Αποκλίνουμε και απομακρυνόμαστε. Δεν γνωρίζω αν τελικά είναι αυτή η πραγματική μεταρρύθμιση που έχετε στο μυαλό σας, δηλαδή μια αρνητική μεταρρύθμιση. Γιατί δεν νομίζω ότι μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα και σε ένα κράτος δικαίου μπορεί να απειλείται ο αρχηγός μιας Ανεξάρτητης Αρχής και μάλιστα δημόσια και με ωμότητα από στελέχη της κυβέρνησής σας, όπως κατήγγειλε ο κ. Ράμος, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής ΑΔΑΕ, στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως, επίσης, κύριε Μητσοτάκη, δεν μπορώ να δεχτώ ότι διώκονται στην Ελλάδα μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής γιατί ασκούν όχι μόνο το δικαίωμα τους, αλλά και τη συνταγματική τους υποχρέωση, όπως γίνεται και μάλιστα με εντολή του προηγούμενου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και εσείς τα λέτε αυτά «δημοκρατικό εκσυγχρονισμό», γιατί αυτά γίνονται στην Ελλάδα.

Όπως, επίσης, δεν μπορώ να δεχτώ ότι στη χώρα μας η κυβέρνηση, με το ακροδεξιό δεκανίκι της Ελληνικής Λύσης, παρενέβη με μαθηματικές αλχημείες και άλλαξε τη σύνθεση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, μία μόλις μέρα πριν από τη συνεδρίαση της αρχής που θα επέβαλλε πρόστιμο στην ΕΥΠ για τις παράνομες παρακολουθήσεις στις οποίες εμπλέκεται και το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό έχει αποδειχτεί.

Οφείλω βέβαια να ομολογήσω ότι υπάρχει ένας εκσυγχρονισμός. Ότι βγάλατε στη 1 η ώρα το βράδυ το ΦΕΚ για να προλάβετε να αλλάξετε τη σύνθεση της Αρχής. Σε αυτά είστε γρήγοροι, ταχύτατοι!

Όλα αυτά μας γεννούν πολύ σοβαρές ανησυχίες για τη χώρα μας, γιατί εκθέτουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Μας εκθέτετε, κύριε Μητσοτάκη! Δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνεται αντικείμενο συζήτησης στις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν θέλουμε να γίνεται συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, να υπάρχει η πρόταση για συγκρότηση ξανά νέας εξεταστικής επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο.

Και πρέπει να πω ότι μας δημιουργούν ανησυχίες οι καθυστερήσεις της δικαιοσύνης. Και εδώ πρέπει να πει και την άποψή του και ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Παράδειγμα: Είναι δυνατόν, εδώ και δεκαοκτώ (18) μήνες, να μην έχουν κληθεί ως μάρτυρες οι θιγόμενοι και οι καταγγέλλοντες; Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει κληθεί, ο κ. Κουκάκης δεν έχει κληθεί, η κ. Σίφορντ δεν έχει κληθεί. Ενώ καλούνται ως διωκόμενοι μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής! Προσέξτε την αντίφαση!

Ταυτόχρονα, εδώ και πολλούς μήνες τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο, προκύπτει από δημοσιεύματα, επισήμως από την Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, ότι δεν έχει γίνει διασταύρωση των πορισμάτων των δύο Ανεξάρτητων Αρχών. Ήταν ενενήντα δύο (92) τηλέφωνα που είχαν δεχθεί εισβολή-επίθεση από κακόβουλο λογισμικό και ήταν παρακολουθούμενοι από την ΕΥΠ με εντολές και σύνδεση με το Μαξίμου. Τα έχετε παραδεχτεί όλα αυτά διά των παραιτήσεων των στελεχών σας και τα έχετε καταγγείλει κιόλας ως απαράδεκτα. Γιατί αυτοί για τους οποίους είπατε ότι ήταν απαράδεκτο να παρακολουθούν τον κ. Ανδρουλάκη δεν έχουν ακόμα κληθεί; Για ποιον λόγο;

Αυτά, λοιπόν, είναι ζητήματα τα οποία μας δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες. Και να προσθέσω και κάτι, δεν ξέρω αν σας αρέσει, αλλά είστε Πρωθυπουργός σε μια χώρα όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι παρακολουθείται για πάνω από ένα χρόνο ο Αρχηγός του στρατεύματος. Δεν οφείλει η δικαιοσύνη και η κυβέρνηση να δώσουν κάποιες απαντήσεις για αυτό;

Για παράδειγμα, αν ισχύουν τα λεγόμενα -γιατί προφανώς ακόμα εξετάζεται ο φάκελος- ότι υπήρχε παράνομη -εγώ θα πω: ξεκάθαρα παράνομη- επισύνδεση και επίθεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη ή του κ. Φλώρου, θα απαντήσει κάποιος στους Έλληνες πολίτες αν υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας; Πρέπει κάποιος να τοποθετηθεί. Δεν θα τοποθετηθεί κάποιος; Δεν θα λυθεί αυτό το ζήτημα; Θα υπάρχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας στη χώρα μας και θα το ακούνε και οι κακόβουλοι ή κακοπροαίρετοι έξω από τα σύνορα της χώρας μας; Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που σας ενδιαφέρει;

Ή δεν σας ενδιαφέρει ότι στις λίστες που διακινούνται για το PREDATOR περιλαμβάνονται μέσα ο Υπουργός Άμυνας, ο Υπουργός Εξωτερικών ή και η Εισαγγελέας της ΕΥΠ; Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά; Μήπως σας ενδιαφέρει τουλάχιστον ότι ένα διακεκριμένο για εσάς στέλεχός, που ήταν υπεύθυνο και του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ, ελέγχεται με μία ΕΔΕ ότι όταν ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν υπεύθυνος για την εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού σε άλλες χώρες; Διότι δεν φτάνει το κακό που έχει γίνει στην Ελλάδα, είμαστε και εξαγωγείς του PREDATOR σε άλλες χώρες. Αυτά δεν σας απασχολούν καθόλου;

Το δεύτερο στοιχείο αριστείας μετά την ταχεία έκδοση του ΦΕΚ, είναι ότι όλοι παρακολουθούνται στην Ελλάδα. Κι αυτό πιθανά είναι ένα στοιχείο αριστείας του κ. Μητσοτάκη.

Εμείς αυτές τις ανησυχίες τις εκφράσαμε θεσμικά χθες και στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς θέλουμε μία ισχυρή δικαιοσύνη, ταχεία απόδοση της δικαιοσύνης και αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στη ελληνική κοινωνία. Γιατί σήμερα με αυτά που κάνετε, κύριε Μητσοτάκη, κύριε Πρωθυπουργέ, δυστυχώς, έχετε φθείρει το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε ή αν το αισθάνεστε.

Ξέρετε ότι οι Έλληνες πολίτες, η ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και η ξένη επιχειρηματικότητα αισθάνονται ότι κάτι πάει στραβά στην Ελλάδα;

Είναι, δυστυχώς, ένα σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο υλοποιείται σε όλα τα πεδία. Διότι είτε στη δημοκρατία, είτε στις Ανεξάρτητες Αρχές, είτε στο επίπεδο της επιλογής διοικητών του δημοσίου για διάφορες θέσεις, ένα είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη: Να έχει την εξουσία για να μοιράζει στους κολλητούς του Μαξίμου τα προϊόντα της εργασίας των Ελλήνων και της επιχειρηματικότητας, δηλαδή το οικονομικό προϊόν της Ελλάδος.

Έχουν την εξουσία για να μοιράζουν στους κολλητούς τους τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, τα λεφτά του ΕΣΠΑ, τις απευθείας αναθέσεις με το πρόσχημα του COVID-19. Γι’ αυτό ακριβώς θέλουν να παρεμβαίνουν με αντιδημοκρατικούς όρους και στους θεσμούς και στο δημόσιο.

Αυτό συνδέεται και με τις σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών κεκτημένων στη χώρα μας. Και οι παρακολουθήσεις συνδέονται με όλο αυτό το κύκλωμα του οικονομικού οφέλους των κολλητών εις βάρος της Ελλάδας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Για ποιον λόγο άραγε να ακολουθείται στην Ελλάδα η στρατιωτική ηγεσία, οι πολιτικοί αντίπαλοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, αλλά και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο; Δεν ξέρουμε! Κάποιος πρέπει να απαντήσει. Δεν σας φαίνεται σημαντική και κρίσιμη αυτή η ερώτηση;

Όσο, λοιπόν, φιλελεύθερος και ψευτο-εκσυγχρονιστής θέλει να φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης, στα λόγια, στην πράξη θέλει να νέμεται την εξουσία για να νέμονται και τους δημόσιους πόρους οι κολλητοί. Αυτό, δυστυχώς, είναι το αποτέλεσμα. Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο φάνηκε όταν με το πρόσχημα του COVID-19 γίνονταν οι απευθείας αναθέσεις ή από τον τρόπο που μοιράζονται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης όταν, το 86% των δανείων κατευθύνεται μόνο σε τριάντα έξι (36) μεγάλες εταιρείες και μάλιστα χωρίς η Ελλάδα να έχει αναπτυξιακή στρατηγική, γιατί η κυβέρνηση αναίρεσε την αναπτυξιακή στρατηγική που υπήρχε το 2018 και το 2019.

Τι συμβαίνει, όμως, στο επίπεδο της κοινωνίας, ενώ οι κολλητοί του κ. Μητσοτάκη νέμονται τους πόρους της χώρας μας και τους δημόσιους και σε έναν βαθμό και τους ιδιωτικούς;

Σύμφωνα με την EUROSTAT βλέπουμε, και από έγκριτα μέσα ενημέρωσης, ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο ξαναμπήκε σε ανοδική τροχιά 3,9%, ενώ στην Ευρώπη είναι σε καθοδική, στο 2,9%. Αυτό δεν είναι ένα δεδομένο που πρέπει να αξιολογήσουμε; Και ενώ το εισόδημα των πολιτών συνεχώς μειώνεται, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην αισχροκέρδεια και αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Τώρα φταίει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον κ. Σκρέκα. Είπαν ότι φταίει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ δεν νομοθετούν εργαλεία για να υπάρχει, παραδείγματος χάρη, περιορισμός του πληθωρισμού απληστίας, να υπάρχει περιορισμός της μεγάλης ψαλίδας μεταξύ του επιτοκίου χορηγήσεων και του επιτοκίου καταθέσεων στις τράπεζες. Δεν κάνουν καμία παρέμβαση, αλλά φταίει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πάλι μια Ανεξάρτητη Αρχή την οποία αφήνουν χωρίς στελέχη, για να ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει.

Την ίδια ώρα βλέπουμε, με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ότι τα επιχειρηματικά κέρδη στην Ελλάδα αυξήθηκαν υπερδιπλάσια σε σχέση με το κόστος εργασίας. Άρα εξαιτίας του πληθωρισμού μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα ενώ, αυξάνονται τα υπερκέρδη και μάλιστα ο πληθωρισμός απληστίας. Γιατί η αύξηση των τιμών, ο πληθωρισμός, κατά 50% οφείλεται στα επιχειρηματικά υπερκέρδη και όχι στο κόστος. Το άλλο μισό μόνο είναι το κόστος. Άρα μπορεί να μειωθεί το επίπεδο των κερδών. Και βλέπουμε να υπάρχουν πολύ χαμηλότερες τιμές σε κάποια αγαθά στον πρωτογενή τομέα που φτάνουν όμως πολύ υψηλές στον καταναλωτή.

Είναι γεγονός ότι, αφού θέλετε να διαχειρίζεστε έτσι την εξουσία, να γίνεται δηλαδή πρακτικά κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος κατ’ εντολή του Μαξίμου, πρέπει να φέρετε κι ένα νομοσχέδιο για να αλλάζουν οι διοικήσεις στο δημόσιο με βάση κομματικές εντολές και μάλιστα με μια διαδικασία fast track.

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι χθες το απόγευμα τελείωσαν οι Επιτροπές και σήμερα είμαστε στην Ολομέλεια. Αν θέλετε να κάνουμε διάλογο, θα δίνατε λίγο χρόνο για να υπάρχει μία απόσταση μεταξύ της πρώτης και της τέταρτης συνεδρίασης της Επιτροπής, να υπάρχει μία απόσταση μεταξύ της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής και της Ολομέλειας. Αλλά εσείς τα βάλατε όλα σε μια βδομάδα γρήγορα, γιατί πρακτικά δεν έχετε καμία διάθεση διαλόγου.

Είναι γεγονός πάντως ότι το τελευταίο διάστημα, στη δεύτερη θητεία Μητσοτάκη, τα φαινόμενα αυτοδιάψευσης είναι πάρα πολλά. Την προηγούμενη βδομάδα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού καταργήσατε δύο διατάξεις που είχατε ψηφίσει εσείς την προηγούμενη τετραετία, το ένα για τις «Ιαματικές Πηγές ΑΕ» και το άλλο για την επιτροπή, τη λεγόμενη και του σκανδάλου, για το Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Και τώρα τι καταθέσατε; Την αποκαθήλωση των νόμων που είχατε εσείς νομοθετήσει και κυρίως του ν. 4735/2020, τον οποίο και δεν εφαρμόσατε. Έρχεται δηλαδή η κυρία Κεραμέως να μάς πει ότι οι προηγούμενοι Υπουργοί Εσωτερικών δεν έκαναν τη δουλειά τους.

Να ξεκαθαρίσουμε λιγάκι ποια είναι η διαφορά μας. Εμείς θέλουμε μια ισχυρή πολιτεία, ένα αναπτυξιακό κράτος με στρατηγική, με σύγχρονα εργαλεία, με καινοτομία, ανθρώπινο, αλλά και ανθεκτικό απέναντι στις μεγάλες κρίσεις που προφανώς θα ακολουθεί τους κανόνες δικαίου και του ΑΣΕΠ. Άρα θέλουμε ένα ισχυρό στελεχωμένο ΑΣΕΠ, μια ανεξάρτητη και τεχνοκρατική παρέμβαση στην επιλογή και στην αξιολόγηση των καλύτερων για τις θέσεις ευθύνης.

Η Νέα Δημοκρατία τι θέλει για το Δημόσιο; Θα μου επιτρέψετε, κύριε Μητσοτάκη, να σας δώσω μερικά παραδείγματα για να είναι εύληπτο και να είναι κατανοητό. Παράδειγμα, λοιπόν. Σήμερα, κυρίες κύριοι Βουλευτές και κύριε Μητσοτάκη, είναι 1η Νοεμβρίου. Σήμερα λοιπόν δυστυχώς δεν μπορούμε να ευχηθούμε «καλό μήνα» γιατί σήμερα βγήκαν στην ανεργία δυόμισι χιλιάδες (2500) συμβασιούχοι πυροσβέστες! Από σήμερα λοιπόν, με επιλογή του κ. Μητσοτάκη, δυόμισι χιλιάδες 2500) εκπαιδευμένοι πυροσβέστες της χώρας μας που έδωσαν τη μάχη των πυρκαγιών σταμάτησαν να δουλεύουν. Και προσέξτε το παράλογο, ενώ το οργανόγραμμα της Πυροσβεστικής που έγινε επί κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη έχει τρεις χιλιάδες εξακόσια (3.600) κενά. Για να καταλάβετε λίγο ποια είναι η αριστεία. Τελικά, είναι προφανές ότι δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο.

Δεύτερο ζήτημα που αποδεικνύει τι δημόσιο θέλει ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ η ελληνική πολιτεία έχει στα χέρια της επιστημονικά εργαλεία, τα οποία παραδόθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την πρόληψη πυρκαγιών και των πλημμυρών, όχι απλά δεν τα εισήγαγε στην διοίκηση της Πολιτικής Προστασίας αλλά, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έφτασαν –θυμηθείτε την κ. Βούλτεψη- να κατηγορούν τους επιστήμονες που είχαν προβλέψει τα κλιματικά φαινόμενα στη Θεσσαλία και είχαν προειδοποιήσει για τον πλημμυρικό κίνδυνο.

Μιλάει επίσης για αξιοκρατία στο δημόσιο η κυβέρνηση που έχει αφήσει χωρίς οργανόγραμμα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ή μήπως είναι εκσυγχρονισμός το ότι αφήσατε το ΕΚΑΒ τέσσερα (4) χρόνια χωρίς στελέχωση και η πρώτη επιλογή της κυβέρνησής σας ήταν μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μεταφέρετε στρατιωτικούς και πυροσβέστες στα ασθενοφόρα που δεν είχαν οδηγούς; Αυτό είναι η αριστεία.

Εγώ, κύριε Μητσοτάκη, οφείλω να πω ότι, σε αντίθεση με όσα είπατε στην τοποθέτησή σας, με το νομοσχέδιο αυτό νομοθετείτε τον κομματισμό στη δημόσια διοίκηση. Όλα αυτά που έλεγε ο κ. Βορίδης το ’19 ότι δεν μπορούμε να βάλουμε ξένους, αλλά τους δικούς μας θα βάλουμε στις διοικήσεις, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και τα νομοθετεί. Έρχεται η κ. Κεραμέως, λέγοντας ακριβώς το αντίθετο στην εισηγητική έκθεση, να νομοθετήσει ότι στο δημόσιο πλέον και σε θέσεις ευθύνης θα επιλέγονται πρόσωπα από επιτροπές όπου την πλειοψηφία θα έχουν κυβερνητικά στελέχη.

Άρα το επιχείρημα και σύνθημα του κ. Μητσοτάκη «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» ξέρετε πρακτικά τι σημαίνει; «Το κατάλληλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην κατάλληλη θέση», για να υπάρχει απόλυτος κομματισμός στο Δημόσιο, για να υπάρχει απόλυτο ρουσφέτι στο Δημόσιο και να γίνεται ανάθεση και πάρτι με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών στο Δημόσιο με τις ευλογίες του κ. Μητσοτάκη!

Αυτό είναι το «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Ξέρετε πώς το λέγαμε αυτό παλιά; «Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, μπορεί να κάνεις τη δουλειά σου». Αυτό νομοθετούν. Είναι οξύμωρο να νομοθετούν, με το μανδύα του εκσυγχρονισμού, κάτι που έκαναν με αισχρό τρόπο τα στελέχη της Δεξιάς χρόνια στην Ελλάδα. Νομοθετούν το ρουσφέτι, τον κομματισμό και επίσης εισάγουν και το φόβο στην ελληνική κοινωνία, και στη δημόσια διοίκηση και στην κοινωνία.

Πρακτικά υπάρχει ένα νέο πλαίσιο προϊσταμένων στο ν. 4674 του 2020 που νομοθετήσατε και πρέπει να έχετε εφαρμόσει μόλις στο 1% των θέσεων ευθύνης. Δεύτερον δεν εφαρμόσατε και επόμενο νόμο, το ν. 4735/20, που έχει να κάνει με την επιλογή διοικήσεων στα νομικά πρόσωπα. Τρίτον, αυξήσατε τον αριθμό των μετακλητών που εκτοξεύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ και αυξήσατε και τις αμοιβές τους περίπου 70%. Τέταρτον, παρακάμψατε το ΑΣΕΠ. Πέμπτον, παρεμβαίνετε στο έργο των ανεξάρτητων αρχών και, έκτον, δημιουργήσατε «πανδημία» απευθείας αναθέσεων.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της πολιτικής σας στον δημόσιο τομέα: κομματισμός, αναξιοκρατία, πελατειακό κράτος και τώρα νομοθέτηση του κομματισμού. Και βέβαια όλα αυτά παράλληλα δεν συνιστούν παρά και ένα αυταρχικό κράτος.

Δεν είναι μόνο αναποτελεσματικό το κράτος, όπως το βιώνουμε στα νοσοκομεία, όπως το βιώνουμε στις δημόσιες υποδομές ή τα θέματα πολιτικής προστασίας. Είναι και μία κυβέρνηση η οποία υποβιβάζει συνεχώς την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την αμεροληψία. Γιατί; Διότι έρχεται να επιβάλλει και τον φόβο στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Γιατί τους λέει ότι, αν δεν βολευτείτε και δεν ησυχάσετε, σας περιμένει μία μετάθεση σε άγονο νησί –που λέγαμε παλιά-, δεν θα λάβετε ποτέ θέση προϊσταμένου. Γιατί; Διότι πολύ απλά οι γενικοί γραμματείς και τα μετακλητά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου θα επιλέγουν το αν θα γίνεις προϊστάμενος ή διοικητής σε ένα νομικό πρόσωπο. Έτσι τελικά θα κάνει κουμάντο παντού το Μέγαρο Μαξίμου.

Πολλές φορές αφαιρούνται αρμοδιότητες και από τους Υπουργούς για να τις μεταφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό συμπεριλαμβάνουν και Γενικό Γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου μέσα στην πενταμελή επιτροπή επιλογής προσωπικού και καταργούν την πλειοψηφία των τεχνοκρατών ή των ανεξάρτητων προσώπων.

Και έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και μάς λέει ότι αυτό είναι επανάσταση. Τι είναι επανάσταση; Το να υποχωρούμε σε ένα κομματικό κράτος; Ή είναι εκσυγχρονισμός το να υπάρχουν μόνο μετακλητά στελέχη που επιλέγονται μέσα από συνεντεύξεις που δεν είναι δομημένες και με υποβάθμιση των τυπικών προσόντων, ακόμα και των σπουδών ή ακόμα και των σχέσεων συνάφειας; Αυτό είναι εκσυγχρονισμός;

Βαθύτατος αναχρονισμός είναι γιατί κατεβαίνει ο πήχης στα ουσιαστικά προσόντα, κατεβαίνει στα επιστημονικά προσόντα, κατεβαίνει ακόμα και σε περίεργους προσδιορισμούς της συνάφειας και τελικά ακόμα και στις υγειονομικές μονάδες. Ξεχνούν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκπαιδευτικές δομές που δίνουν μεταπτυχιακούς τίτλους, που δίνουν ειδικές γνώσεις και δίνουν δυνατότητες να συνδυάζει κάποιος την επιστήμη της ιατρικής ή γενικά του υγειονομικού κλάδου με τη διοίκηση υγειονομικών μονάδων. Τα ξεχνάνε όλα αυτά.

Μιλάτε εσείς για εκσυγχρονισμό. Για ποιο λόγο, παραδείγματος χάρη, δεν έχει γίνει μέχρι τώρα αξιολόγηση των επιτελικών στελεχών; Δεν προβλεπόταν κάποια αξιολόγηση στα συμβόλαια απόδοσης του επιτελικού κράτους; Υπήρχε. Πού είναι η αξιολόγηση; Και για τους γενικούς γραμματείς, αλλά δεν έγινε.

Δεν είναι υποχώρηση αυτό που γίνεται και με τα σχέδια δράσης; Ενώ τα σχέδια δράσης των επιτελικών στελεχών έπρεπε να έχουν τετραετή μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να κρίνονται τα επιτελικά στελέχη, τώρα τον κατεβάζετε στα μονοετή, δηλαδή, έχετε μια κοντόφθαλμη διαχείριση. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι αφήνετε πίσω τους δικούς σας νόμους, απομακρύνεστε ακόμα και την τεχνοκρατική, επιστημονική προσέγγιση και επεκτείνετε τον συγκεντρωτισμό του επιτελικού κράτους παντού.

Εφαρμόζετε ταυτόχρονα λογικές φόβου και αυταρχισμού. Τώρα πια οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να μιλάνε. Δεν μπορούν να συνδικαλίζονται αν θέλουν να πάρουν μια θέση και μια εξέλιξη. Δεν μπορούν να έχουν καθαρό μυαλό και καθαρή σταδιοδρομία. Και ξέρετε σε αυτό η κ. Κεραμέως μάς έχει δώσει και ένα πολύ αρνητικό παράδειγμα κατά τη διάρκεια της θητείας της. Αναφέρομαι στον απαράδεκτο διορισμό συμβούλων στα υπηρεσιακά συμβούλια, τότε που υπήρχε μία μεγάλη αποχή της τάξης του 95% του εκπαιδευτικού σώματος όταν ήταν Υπουργός Παιδείας τον Νοέμβρη του 2020. Ήταν μια βιαστική και πρόχειρη διαδικασία η οποία βρήκε απέναντί της όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Τότε δεν υπήρχε δυνατότητα μεταβατικότητας ούτε διαλόγου. Το νομοσχέδιο, βέβαια, προβλέπει ότι για τα γαλάζια παιδιά υπάρχουν παραθυράκια μεταβατικότητας, υπάρχει δυνατότητα συνέχισης θητειών.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές, κύριε Μητσοτάκη, στην άποψή μας για το κράτος και για τη Δημόσια Διοίκηση και είναι σημαντικό να γίνεται αυτή η συζήτηση στη Βουλή για να φαίνονται οι διαφορές μας. Ξέρετε ποια είναι η βασική διαφορά; Εμείς κινούμαστε με βάση τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας και με βάση τα προτάγματα και τα προστάγματα της επιστήμης.

Εσείς κινείστε με βάση τα συμφέροντα. Τα συμφέροντα που είναι πίσω από την κυβέρνησή σας. Είναι τα συμφέροντα που σάς λένε με ποιον τρόπο πρέπει να νέμεται η οικονομική εξουσία της Ελλάδας, το κράτος. Γι’ αυτό και προχωράτε σε ένα πελατειακό και κομματικό κράτος.

Εμείς κάναμε, παρότι σε μνημόνια, παρότι σε χρεοκοπία, πολλές προσπάθειες για να υπάρχει αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση. Γιατί υπήρχε τότε στρατηγική για τη Δημόσια Διοίκηση.

Υπήρχε τότε διαδικασία προκήρυξης και για τους διευθυντές νοσοκομείων με μεγάλο αριθμό υποψηφίων, με καλά βιογραφικά. Γιατί εμείς επιλέξαμε τότε να υπάρξει και ένα ποσοστό που συνέχισε τη θητεία του και δεν βάλαμε κομματικά κριτήρια, ούτε απειλήσαμε για τέτοιες επιλογές. Είχαμε επίσης στρατηγική τη δομημένη συνέντευξη, είχαμε κρίσεις προϊσταμένων. Δώσαμε μάχη για να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία.

Τώρα βέβαια, αυτό που θα επικρατήσει είναι η γαλάζια κομματική ταυτότητα. Νομοθετείτε λοιπόν την αναξιοκρατία και τον κομματισμό. Δεν το λέμε εμείς. Θα μου επιτρέψετε να σάς θυμίσω ότι έχει τοποθετηθεί ο κ. Σαλμάς για τον Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου. «Καρφιά για τον Πλεύρη από τον κ. Σαλμά». Έχουμε τη δημοσιοποιημένη τοποθέτηση του κ. Πατέρα, του 80χρονου Διοικητή στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας. Υπάρχουν δημοσιεύματα για τους προέδρους των ΝΟΔΕ στην Ήπειρο, στην Άρτα και στην Πρέβεζα. Είναι πάρα πολλά τα δημοσιεύματα.

Ξέρετε, όμως, ταυτόχρονα τι μας ανησυχεί; Αυτό μάς είπε και η ΠΟΕΔΗΝ σε συνάντηση που κάναμε. Ενώ προσπαθείτε με το νομοσχέδιο να βάλετε διοικητές και στις υγειονομικές μονάδες, ταυτόχρονα μειώνεται συνέχεια το προσωπικό των υγειονομικών μονάδων και αποχωρεί διαρκώς προσωπικό γιατί, κατ’ αρχήν, με αυτούς τους μισθούς δε μπορεί να τα βγάλει πέρα. Και μη μας πείτε τώρα για ένα επίδομα που δόθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους, πολύ χαμηλότερο από την πολύ μεγάλη μείωση των μισθών. Γιατί πρέπει να μιλήσετε για τους επικουρικούς, για τους συμβασιούχους, για τα βαρέα-ανθυγιεινά, για όλα αυτά τα οποία δεν γίνονται στα νοσοκομεία.

Ξέρετε τι βλέπουμε, δυστυχώς, κύριε Μητσοτάκη, στα νοσοκομεία; Βλέπουμε μία δραματική κατάσταση με αναβολή χημειοθεραπειών στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, αναστολή λειτουργίας χειρουργείων στο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, διακοπή προγραμματισμένων χειρουργείων στο «Βενιζέλειο», κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στο «Αγία Όλγα».

Κι αφού μιλάμε για διοικητές σε υγειονομικές μονάδες, είδαμε την απομάκρυνση του Διοικητή του «Μεταξά» μετά τις καταγγελίες, καρατόμηση του Διοικητή του «Αγία Όλγα», παραίτηση μέσα σε επτά μέρες του Διοικητή από το «Βενιζέλειο». Όλα αυτά είναι πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας το εξής. Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων η χώρα έχει ανάγκη από ένα κράτος οργανωμένο και αποτελεσματικό. Κι αυτό προφανώς δεν ανταποκρίνεται στο έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια όπου, η Ελλάδα έγινε πιο φτωχή και όσον αφορά τις δημοκρατικές αξίες και την πραγματική οικονομία.

Η εκτεταμένη κρίση ανασφάλειας φάνηκε σε πάρα πολλούς τομείς το καλοκαίρι. Φαίνεται ακόμη στα ταμεία των σουπερμάρκετ, στα ταμεία των τραπεζών που γεμίζουν, αλλά και στα ταμεία των επιχειρήσεων που αδειάζουν.

Η αλλαγή, όμως, πρέπει να γίνει σε όλους τους τομείς και στο επίπεδο του κράτους δικαίου και των επίπεδο των διοικήσεων των οργανισμών και στο επίπεδο της ενίσχυσης, και στις δημοκρατικές και πολιτικές διαδικασίες που πρέπει να σεβαστούμε.

Εμείς, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, δηλώνουμε ότι από τη μεριά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για μια γρήγορη επανεκκίνηση ώστε, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας και στην ευθύνη εκ του ρόλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και θα καταθέτουμε και από αυτό το βήμα την πρότασή μας για μια προοδευτική διέξοδο της κοινωνίας.

Γιατί σίγουρα, κύριε Πρόεδρε, ο κομματισμός και η αναξιοκρατία δεν μπορεί να είναι το μέλλον για τη νεολαία μας. Δεν μπορεί η απώλεια νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό να αναστραφεί με τον κομματισμό και το ρουσφέτι του κ. Μητσοτάκη. Κύριε Μητσοτάκη, τα όνειρα και τις ανάγκες της νεολαίας, αλλά και γενικά της κοινωνίας, δεν μπορείτε ούτε να τα φοβίσετε ούτε να τα φυλακίσετε. Γι’ αυτό και τα φοβάστε.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ