03/11/2023

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Π. Πολάκη με θέμα: Απαράδεκτη η απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων ΕΛΤΑ, σε Κάντανο και Μουρνιές

Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε ευθέως την παρέμβαση του κ. Κυρανάκη προκειμένου να ανοίξουν τα καταστήματα σε Κάντανο και Μουρνίες, τα οποία έκλεισαν με απόφαση του κ. Σκλήκα, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Κωνσταντόπουλο μετά τις αποκαλύψεις για τις σκανδαλώδεις αναθέσεις των ΕΛΤΑ στον Βουλευτή της ΝΔ κ. Πάτση.

Όπως εξήγησε ο Π. Πολάκης: η Κάντανος είναι μια ιστορική περιοχή, ορεινή και δυσπρόσιτη, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει μια σειρά από υποδομές. Το ταχυδρομικό της κατάστημα εξυπηρετούσε 18 συνοικισμούς της Καντάνου, 32 συνοικισμούς στο Κακοδίκι, 18 συνοικισμούς στα Πλεμενιανά και καμιά δεκαριά άλλους συνοικισμούς, οι οποίοι κυρίως κατοικούνται, από ηλικιωμένους ανθρώπους με δυσκολία στη μετακίνηση και για τους οποίους το κατάστημα ήταν ζωτικής σημασίας.

Το άλλο κατάστημα που έκλεισε, αυτό των Μουρνιών, βρίσκεται δίπλα στο Νοσοκομείο Χανίων και λόγω του προβλήματος στάθμευσης που υπάρχει στην πόλη, μεγάλος αριθμός πολιτών επέλεγε να εξυπηρετηθεί από αυτό.

Πως φτάσαμε, όμως, να είναι ελλειμματικά τα ΕΛΤΑ και να “αναγκάζονται” να κλείσουν καταστήματα;

Τρεις οι πιο τρανταχτές περιπτώσεις:

Πάτσης

Τότε που κάποιοι εργαζόμενοι ζούσαν λόγω κόβιντ με το επίδομα των 534 €, τα ΕΛΤΑ έδιναν 1.019.222 €, στον τότε Βουλευτή της ΝΔ κ. Πάτση, για νομικές υπηρεσίες.

Πιτσίκα

Η εταιρεία της κ. Πιτσίκα, επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ, έχει λάβει από τα ΕΛΤΑ, με απευθείας ανάθεση 287.000 € για να βοηθήσει τη Διοίκηση να επιλέξει 56 ως 70 συμβούλους, εξωτερικούς συνεργάτες. Δεν μπορούμε δηλαδή να καλύψουμε τα έξοδα του καταστήματος της Καντάνου που είναι 15.000 € το χρόνο, αλλά μπορούμε να δώσουμε 287.000 € στην κ. Πιτσίκα να μας επιλέξει τους συμβούλους που θα παίρνουν 7.000€ το μήνα.

ΟΝΕΧ

Τα ΕΛΤΑ δίνουν 50 εκ € το χρόνο στην ONEX του κ. Ξενοκώστα, από τα οποία 25 εκ € πηγαίνουν στη τσέπη του και με τα άλλα 25εκ € βρίσκει υπεργολάβους και διορίζει με μηνιαίες ανανεούμενες συμβάσεις προσωπικό, ικανοποιώντας και πολιτικά ρουσφέτια, σε όλη την επικράτεια κάνοντας το μεσάζοντα. Σήμερα δηλαδή τα ΕΛΤΑ, αντί να προχωρήσουν στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, λειτουργούν σε μεγάλο ποσοστό με τους “νοικιασμένους” υπαλλήλους από την ONEX.

Ο κ. Κυρανάκης στην απάντηση του ισχυρίστηκε ότι δεν έχει αρμοδιότητα για οποιαδήποτε διοικητική, οικονομική και επιχειρηματική απόφαση των ΕΛΤΑ γιατί το 2018, με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι μετοχές των ΕΛΤΑ περάσαν στο Υπερταμείο.

Λες και δεν γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ διόρισε επί της ουσίας τον κ. Σκλήκα, όπως είχε διορίσει και τον κ. Κωνσταντόπουλο, δια της διοίκησης του Υπερταμείου η οποία ελέγχεται από αυτή.

Επίσης ο κ. Κυρανάκης για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των καταστημάτων προσπάθησε να εξισώσει καταστάσεις τονίζοντας ότι και επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν καταστήματα των ΕΛΤΑ.

Λες και δεν είχε προηγηθεί η έξοδος από τα μνημόνια και η γενναία χρηματοδότηση των ΕΛΤΑ το 2019-2020 όταν και έλαβαν σχεδόν 300 εκ €. Πιο αναλυτικά, 140 εκ € για την εθελουσία έξοδο, 100 εκ € για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και 35 εκ € για την καθολική υπηρεσία. Πως φτάσαμε σήμερα να θέλουμε να βάλουμε ορκωτούς λογιστές προκειμένου να δούμε που πήγαν 100 εκ. € που φαίνεται να λείπουν από τα ταμεία των ΕΛΤΑ;

Δεν χρειάζεται καν να τονίσουμε ότι ο κ. Κυρανάκης δεν κατάφερε να ψελλίσει ούτε λέξη για την κακοδιαχείριση στα ΕΛΤΑ. Πάτσης, Πιτσίκα και Ξενοκώστας είναι για αυτόν άγνωστες λέξεις.

.

Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI