ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/11/2023

Ομιλία Οζγκιούρ Φερχάτ στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητή επί ν/σ του Υπουργείου Υγείας

Ομιλία Οζγκιούρ Φερχάτ στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητή επί ν/σ του Υπουργείου Υγείας



Ομιλία Οζγκιούρ Φερχάτ στην Ολομέλεια της Βουλής ως Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επί του ν/σ του Υπ. Υγείας με τίτλο: «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)»

 
Πρωτολογία

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

με τις αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας να συνεχίζονται κόντρα στην πρόταση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, που μετατρέπει τους ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς σε προσωπικούς ιατρούς,

με την πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στην Yγεία σε πλήρη εξέλιξη,

με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στη Βουλή, αλλά και με κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων των νησιών του Αιγαίου που διαδηλώνουν για την απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα της υγείας στις πλατείες και στα νοσοκομεία των νησιών τους και την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα έξω από το Υπουργείο Υγείας,

μοιάζει με στρουθοκαμηλισμό εμείς να συζητάμε σήμερα το θέμα δημιουργίας Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Γιατί μπορεί πραγματικά να είναι υπαρκτό το πρόβλημα και καλές οι προθέσεις των εμπνευστών του νομοσχεδίου, αλλά η ίδια η φύση της Κυβέρνησης και οι νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις της που οδηγούν τη δημόσια υγεία σε διάλυση, δεν επιτρέπει σε κανέναν να είναι αισιόδοξος.

Η προχειρότητα της εξαγγελίας και τα προβλήματα στην υλοποίηση των μονάδων αναδείχθηκαν διεξοδικά στις τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που προηγήθηκαν της Ολομέλειας.

Χωρίς -το τονίζω ξανά- να έχω καμία διάθεση αμφισβήτησης των προθέσεων σας, κύριε Υπουργέ, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι τελείως ανεπαρκής στο σχεδιασμό επίλυσης όποιων προβλημάτων υπάρχουν στο σύστημα υγείας.

Γιατί δεν είναι δυνατόν μια τέτοια παρέμβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να νομοθετείται χωρίς να λαμβάνει υπόψη την κρίση υποστελέχωσης του ΕΣΥ και την ανάγκη για μία γενναία επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος.

Αυτή η ανάγκη είναι συνολική και επιτακτική στο σύστημα υγείας.

Πώς είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εθνικό δίκτυο ΜΑΦ με δεκαεννιά μονάδες, όπως μας είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, με έξι τουλάχιστον κλίνες ανά Μονάδα για τη θεραπεία των ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, χωρίς την παραμικρή αύξηση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στους οργανισμούς των νοσοκομείων που θα λειτουργήσουν αυτές οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια;

Πώς είναι δυνατόν να υλοποιήσετε έναν τέτοιο σχεδιασμό με τη στελέχωση των μονάδων μέσω μετακινήσεων προσωπικού από άλλα τμήματα του νοσοκομείου ή μεταξύ νοσοκομείων ή με αποσπάσεις γιατρών του ΕΣΥ; Αποδυναμώνετε άλλες κλινικές και τμήματα σε ένα ήδη τραγικά υποστελεχωμένο ΕΣΥ.

Η έλλειψη ιατρικού και λοιπού προσωπικού τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο Κέντρο αυξάνεται καθημερινά. Οι παραιτήσεις στελεχών του ΕΣΥ, η αναστολή λειτουργίας Τμημάτων λόγω σοβαρής υποστελέχωσης, η λειτουργία ολόκληρων Τμημάτων ακόμα και με ένα ιατρό, η κατάρρευση του ΕΣΥ αναδεικνύεται καθημερινά μέσα από ρεπορτάζ ακόμα και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Η δημιουργία Μονάδας «εγκεφαλικών» απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και ετοιμότητα σε εικοσιτετράωρη βάση, πολλών ειδικών ιατρών και λοιπού προσωπικού, πράγμα αδύνατο με τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ.

Συστήνετε ΜΑΦ για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια ως ειδικές μονάδες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ενδεικτικά:

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, κύριε Υπουργέ, φαντάζομαι ότι έχετε στα χέρια σας την καταγγελία που έγινε σήμερα ότι ασθενής χειρουργήθηκε χωρίς γενική αναισθησία. Αυτή η καταγγελία προήλθε από συγγενικά πρόσωπα του ασθενούς, επιβεβαιώνεται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η διοίκηση του νοσοκομείου έχει διατάξει έρευνα. Σε αυτό το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας εκεί όπου ο ένας και μοναδικός νευρολόγος του νοσοκομείου δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί στα περιστατικά της ειδικότητάς του, καθώς παρέχει υπηρεσίες στα επείγοντα και στις υπόλοιπες κλινικές.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας, εκεί όπου ο αριθμός των μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σήμερα είναι εβδομήντα πέντε, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις, σύμφωνα με τον οργανισμό, είναι εκατόν εξήντα δύο.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου εκεί δηλαδή που στους τραυματιοφορείς, παραδείγματος χάρη, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού έχουν φτάσει να τους χρωστάνε πεντακόσια δεκαέξι περίπου ρεπό, κανονικές άδειες του 2022 και σε κάποιους ακόμα και του 2021.

Μετονομάζετε τη Μονάδα ΑΕΕ του «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, εκεί όπου από τις είκοσι έξι οργανικές θέσεις έχουν απομείνει μόνο επτά αναισθησιολόγοι, με συνέπεια η αναμονή για χειρουργεία ανάλογα με το περιστατικό να κυμαίνεται από ένα μήνα μέχρι δύο χρόνια. Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι πολλοί ασθενείς να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλα κέντρα.

Στις συζητήσεις στην Επιτροπή αναδείξαμε τον ελλιπή σχεδιασμό και στην κατανομή των ΜΑΦ ανά την επικράτεια, καθώς μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μένουν ακάλυπτα. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας μας πληροφόρησε πως εντάξατε στο σχεδιασμό, καθώς απουσίαζε όλος ο Πειραιάς και τα περίχωρα, το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, εκεί όπου την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το απεικονιστικό τμήμα του νοσοκομείου σας έχει κοινοποιήσει με επιστολή της η κ. Ματίνα Παγώνη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ που δεν τη λες και …Συριζαία.

Και χθες, όμως, με ανακοίνωσή της η Γενική Συνέλευση των Γιατρών του Νοσοκομείου της Νίκαιας αναγγέλλει κινητοποιήσεις για την υποστελέχωση σε όλον τον απεικονιστικό τομέα. Στο Τμήμα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας έχουν απομείνει μόνο δύο μόνιμες ειδικευμένες γιατροί και ένας επικουρικός ειδικευμένος γιατρός σε εννέα οργανικές θέσεις. Το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου 2023 –για πρώτη φορά στα χρονικά- ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου ήταν κλειστός, λόγω έλλειψης του ιατρικού προσωπικού. Οι ιατροί των κλινικών αυτές τις δύο ημέρες αναγκάστηκαν να διακομίζουν σε απεικονιστικά εργαστήρια άλλων νοσοκομείων ασθενείς που χρειάζονταν επείγουσα αξονική τομογραφία.

Καταθέτω στα Πρακτικά την επιστολή της ΕΙΝΑΠ και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Γιατρών της Νίκαιας για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ.  Οζγκιούρ Φερχάτ  καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Προσποιείστε ότι δεν καταλαβαίνετε τι πραγματικά συμβαίνει εκεί έξω. Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις.

Στο Νοσοκομείο της Σπάρτης η Παθολογική Κλινική έχει οδηγηθεί ακόμη και σε αναστολή εφημερίας για επείγοντα περιστατικά, λόγω μη ύπαρξης εφημερεύοντα γιατρού. Η Παιδιατρική Κλινική δεν εφημερεύει τις μισές ημέρες του μήνα. Για να λειτουργήσει η Καρδιολογική μετακινούνται γιατροί από τα νοσοκομεία των Μολάων, της Καλαμάτας, της Τρίπολης και της Κυπαρισσίας ή συνάπτονται συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς. Με μετακινήσεις γιατρών καλύπτεται και το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου. Υπάρχουν ημέρες του μήνα που δεν υπάρχει ακτινολόγος γιατρός σε πρωϊνό ωράριο, ενώ η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στηρίζεται σε αγροτικούς γιατρούς και σε ειδικευόμενους γιατρούς λίγων μηνών.

Στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του νοσοκομείου έστειλε έγγραφο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παθολογικές κλινικές με τις μετακινήσεις από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για την κάλυψη των εφημεριών. Μιλούν για εργασιακή εξουθένωση όσων παθολόγων έχουν απομείνει και την καταστρατήγηση κάθε κανόνα σωστής οργάνωσης και κάθε κανόνα ασφαλείας στην λειτουργία των κλινικών.

Πάμε τώρα στην πατρίδα μου τη Θράκη, στο άλλο άκρο της χώρας. Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης η ΜΕΘ παραμένει κλειστή εδώ και τρία χρόνια. Η έλλειψη χειρουργών και αναισθησιολόγων έχουν καταστήσει τεράστιες τις λίστες αναμονής χειρουργείων. Δεν υπάρχει ΩΡΛ, δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος και άλλες ειδικότητες. Λείπουν. Η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής βασίζεται σε δανεικούς γιατρούς. Οι κλινικές δεν μπορούν να εφημερεύουν καθημερινά λόγω έλλειψης γιατρών. Το νοσοκομείο οδηγείται σε συρρίκνωση και σε λίγο καιρό μάλλον θα αποτελέσει ένα κέντρο υγείας μέσα στον αστικό ιστό της Ξάνθης. Η είσοδος του ιδιωτικού τομέα θα έλθει ως φυσικό επακόλουθο. Το νοσοκομείο μετατρέπεται σε διακομιδών.

Και μιας και μιλάμε για τη Θράκη, ας πάμε και στη Ροδόπη, στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, το παλαιότερο της Περιφέρειας και με μεγάλης επικινδυνότητας κτιριακό πρόβλημα. Οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι συμβασιούχοι και οι περισσότεροι γιατροί επικουρικοί. Με περισσότερες από τις οργανικές θέσεις κενές στην Παθολογική, στην Καρδιολογική και στην Παιδιατρική Κλινική και κενές τις μοναδικές θέσεις Νευρολόγου και Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου, ενώ προβλέπονται.

Στον «Ευαγγελισμό» που σχεδιάζετε να λειτουργήσετε Ειδική Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για Ασθενείς με Αγγειακά-Εγκεφαλικά Επεισόδια, τη Δευτέρα που πέρασε, οι διάδρομοι στην Ψυχιατρική του Κλινική είχαν γεμίσει με ράντζα. Συγκεκριμένα, είκοσι τρία ράντζα. Είδαμε φωτογραφίες, έγιναν αποκαλύψεις. Η κλινική έχει αναπτυγμένες είκοσι κλίνες και τη Δευτέρα το πρωί νοσηλεύονταν σαράντα τρεις ασθενείς! Είκοσι τρεις ψυχικά ασθενείς, γυναίκες και άνδρες, βρίσκονταν νοσηλευόμενοι σε φορεία στους διαδρόμους της Ψυχιατρικής Κλινικής με μία κοινόχρηστη τουαλέτα και μία ντουζιέρα.

Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στις άλλες ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία είναι σε πλήρη διάλυση. Ελπίζω να είναι εν γνώσει σας.

Ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση;

Υπεύθυνη για τη διάλυση των νοσοκομείων και του ΕΣΥ είναι η πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ποια είναι η λύση;

Η λύση είναι οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις για να καλυφθούν όλες οι θέσεις, η παροχή μισθολογικών και εκπαιδευτικών κινήτρων στους γιατρούς, ώστε να έλθουν στα νοσοκομεία και ασφάλεια και η μείωση της εντατικοποίησης στην εργασία.

Σε τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής αναδείξαμε τον προβληματισμό μας για το άκαιρο του νομοθετήματος. Αντί να δοθεί βάρος στη συγκρότηση μονάδων άμεσης αντιμετώπισης οξέων περιστατικών, θέλετε να συζητάμε για δομές αυξημένης φροντίδας μετά την οξεία φάση του αγγειακού-εγκεφαλικού επεισοδίου;

Και αν το βασικό είναι η οξεία αντιμετώπιση, η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεσαι στο περιστατικό και όχι η αποκατάσταση, εκεί αναδεικνύεται άλλο ένα τεράστιο θέμα υποβάθμισης της δημόσιας υγείας της ζωής των πολιτών που έχει φέρει με την πολιτική της αυτή η Κυβέρνηση.

Αναφέρομαι στο δημόσιο σύστημα επείγουσας βοήθειας, που πρέπει να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό. Αναφέρομαι στο ΕΚΑΒ  που έχετε αφήσει χωρίς στελέχωση και που το ενισχύσατε με …πυροσβέστες, στρατιωτικούς και υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν είναι δυνατόν!

Αναφέρομαι στην κατάσταση του ΕΚΑΒ που το μοναδικό ελικόπτερο της βάσης της Σύρου που εξυπηρετούσε με τις αεροδιακομιδές όλο το Αιγαίο έχει αποσυρθεί εδώ και δύο μήνες,

που η βάση του στο Άκτιο που εξυπηρετεί τα νησιά του Ιονίου, τις μισές περίπου ημέρες του τελευταίου διμήνου είναι και αυτή χωρίς πτητικό μέσο.

Για ποια «άμεση αντιμετώπιση περιστατικών ασθενών που βρίσκονται στην οξεία φάση» και ποια «αποφυγή σημαντικού βαθμού αναπηρίας» μιλάτε στο νομοσχέδιο, όταν στην πραγματική ζωή επιμηκύνετε τον χρόνο διακομιδής του ασθενή;

Όταν το ελικόπτερο φεύγει πλέον από τα Μέγαρα ή την Ελευσίνα;

Αφήνετε, λοιπόν, Αιγαίο και Ιόνιο χωρίς πτητικά μέσα, με πολύωρες αναμονές που μπορούν να επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των νησιωτών, αλλά σχεδιάζετε την ανάπτυξη ΜΑΦ Αγγειακών-Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Αλλά και μετά τη νοσηλεία, υπάρχει θέμα αποκατάστασης.

Άκουσα τον Εισηγητή της Πλειοψηφίας να αναγνωρίζει και αυτός το κενό, να ομιλεί για συμπλήρωση «με περισσότερες δημόσιες δομές και ειδικούς φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης».

Χρειάζεται άμεσα η λειτουργία Τμημάτων-Κλινικών Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης πλήρως στελεχωμένων στα μεγάλα και στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, αλλά και μερική έστω στελέχωση των υπολοίπων δημοσίων νοσοκομείων με την ιατρική ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του βαθμού αναπηρίας, αλλά και της διάρκειας νοσηλείας μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, όλοι οι υπόλοιποι κρίκοι στη φροντίδα υγείας πρέπει να λειτουργούν με επάρκεια και ασφάλεια.

Δεν αρκεί η αλλαγή μιας ταμπέλας για τη δημιουργία ΜΑΦ.

Φιλότιμη η προσπάθεια να «βαφτίσετε» το κρέας ψάρι, αλλά τα δεδομένα της πραγματικότητας δεν αλλάζουν. Η ανάρτηση μιας πινακίδας έξω από ένα τμήμα δεν σημαίνει εξειδικευμένη Μονάδα με ειδικό εξοπλισμό και ετοιμότητα πολλών ειδικών ιατρών και λοιπού προσωπικού.

Και μια παρατήρηση: Τί σημαίνει στελέχωση «κατ’ ελάχιστον»; Εξειδικευμένες μονάδες να λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό; Οι προβλεπόμενες ειδικότητες είναι αναγκαίες και ιδιαίτερα για το μη ιατρικό προσωπικό. Η στελέχωση οφείλει να περιλαμβάνει και τις τέσσερις ειδικότητες και φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές και ψυχολόγους.

Την προχειρότητα του σχεδίου του Υπουργείου ανέδειξαν οι φορείς που ήταν καλεσμένοι σε ακρόαση από την Επιτροπή μας, άλλος αμφισβητώντας την οριζόμενη αριθμητική επάρκεια ιατρικού προσωπικού για τη λειτουργία τέτοιου είδους Μονάδας και άλλη περιγράφοντας τι πραγματικά σημαίνει -σύμφωνα με το ΚΕΣΥ- Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, πώς λειτουργεί, πώς στελεχώνεται, πώς διαμορφώνεται ο χώρος και πώς δεν λάβατε τίποτα από αυτά υπόψη σας.

Τα προβλήματα της πρότασης φαίνεται να είναι πολλά και υπάρχει περίπτωση η εφαρμογή της να επιφέρει μεγαλύτερα με την αποδυνάμωση και την αποψίλωση άλλων τμημάτων και κλινικών, καθώς οι νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις σας δεν επιτρέπουν ούτε καν την αναφορά της λέξης πρόσληψη, ακόμη και για επιστήμονες ικανούς να διενεργούν εμβολισμούς.

Έχετε μια τεράστια ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Και μια και η αναφορά περί οικονομικών, με μια ματιά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, εμφανίζεται όλη η λειτουργία του «επιτελικού κράτους». Ένα νομοσχέδιο χωρίς κοστολόγηση. Άλλο ένα νομοσχέδιο στο οποίο η ετήσια δαπάνη, όπως αναφέρεται «δεν δύναται να εκτιμηθεί» -το βλέπουμε συνέχεια στο κυβερνητικό σας έργο- καθιστώντας τα παχιά κυβερνητικά λόγια περί ορθής νομοθέτησης, λόγια του αέρα!

Έχετε μια τεράστια ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Βελτιώστε τη δημόσια περίθαλψη των πολιτών,

σταματήστε την εξουθένωση των εργαζομένων στον χώρο

Διορθώστε τα λάθη σας,

φέρτε πίσω τους γιατρούς.

Επενδύστε στην Υγεία

και όχι στα, για άλλη μία φορά, καλοταϊσμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κάνουν καθημερινά το μαύρο άσπρο προφυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού τον Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.

 

Δευτερολογία

Δύο λόγια μόνο για το νομοσχέδιο:

Μετά από συζήτηση τόσων ημερών είναι πλέον αδιαμφισβήτητο, κύριε Υπουργέ, ότι νομοθετείτε ξεκάθαρα για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων. Εκτός του ότι με τις υφιστάμενες δυνάμεις τέτοιου είδους υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, αλλά όλα ΘΑ ρυθμιστούν στο απώτερο μέλλον.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής ο Υφυπουργός το ομολόγησε εντέχνως, κάνοντάς μας μαθήματα ότι «το νομοσχέδιο είναι ένα νομικό πλαίσιο, είναι ένα κέλυφος και …δεν αποτελεί σχέδιο δράσης, αλλά …θα έρθει μετά ο Υπουργός να εκδώσει αποφάσεις». Δηλαδή θα ξαναπεριμένουμε υπουργικές αποφάσεις για να δουλέψει όλο αυτό το σύστημα με τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας γιαΑγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Πολλά κενά, πολλές ασάφειες. ΘΑ καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, ΘΑ εκδοθούν κοινές αποφάσεις υπουργείων, ΘΑ καθοριστούν οι αναγκαίοι χώροι από τους οποίους αποτελείται μια ΜΑΦ ΑΕΕ, η επιφάνειά τους στον αριθμό κλινών, η κτηριολογική διάρθρωση κλπ. Γενικές διατάξεις λοιπόν και όλα τα ζητήματα κάποτε στο μέλλον ΘΑ ρυθμιστούν, λες και αυτή η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τώρα τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν υπήρχε ως προηγούμενη.

Είπαμε, καλές οι προθέσεις, αλλά ως γνωστόν για μια κυβέρνηση που κρατά σφιχτά στα χέρια της την ενημέρωση από πριν ακόμη αναλάβει την εξουσία το 2019,η επικοινωνία σκιάζει την ουσία.

Και κάτι τελευταίο σχετικά με το αίτημα που σας έχω απευθύνει, καταθέτοντας στα Πρακτικά το κοινό ψήφισμα των Πανελληνίων Συλλόγων Φυσικοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, Λογοπαθολόγων - Λογοθεραπευτών και Διαιτολόγων- Διατροφολόγων για την παράτυπη χρήση του όρου «πανεπιστημιακής» από ιδιωτικό κολέγιο το οποίο διαφημίζει εγκαίνια «ιδιωτικής πανεπιστημιακής κλινικής».

Δεν απαντήσατε.

Είδαμε τα εγκαίνια, άλλαξαν την ταμπέλα σε «Κέντρο διεπιστημονικής έρευνας και αποκατάστασης». Δεν θέλω να σχολιάσω την αλλαγή, αλλά άκουσα τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του κολλεγίου να δηλώνει πως θα είναι το πρώτο που θα πάρει άδεια ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

Η Εθνική Αντιπροσωπεία δεν το γνωρίζει. Η διοίκηση του κολλεγίου πώς το γνωρίζει, κύριε Υπουργέ; Ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ