ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/11/2023

Σ. Φάμελλος: Βιαστικές οι αποχωρήσεις εφόσον η πολιτική συζήτηση θα γίνει στο Συνέδριο – Τα μεγάλα επίδικα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένουν ανοιχτά

Σ. Φάμελλος: Βιαστικές οι αποχωρήσεις εφόσον η πολιτική συζήτηση θα γίνει στο Συνέδριο – Τα μεγάλα επίδικα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένουν ανοιχτά



Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο meeting point με την Όλγα Τρέμη

“Πρέπει να λύσουμε τα εσωκομματικά μας για να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Όσο εμείς ασχολούμαστε με τα εσωτερικά μας προβλήματα ο κος Μητσοτάκης κάνει τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων χειρότερη, αυτό σημείωσα και στην ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή. Η μεγάλη ανησυχία μου είναι ότι δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο ποια θα είναι η λειτουργία του κόμματος την επόμενη μέρα, ποια η πολιτική του πρόταση και απεύθυνση στην κοινωνία. Αυτά είναι και τα ουσιαστικά ζητήματα που έχουμε να λύσουμε μέχρι το Συνέδριο. Και είναι λογικό, εφόσον τα μεγάλα επίδικα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένουν ανοιχτά, να είναι μεγάλη και η ανησυχία που εκφράζεται από τα στελέχη μας”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο meeting point με την Όλγα Τρέμη.

“Είναι προφανής η ανησυχία και η ένταση μετά από τη διπλή εκλογική ήττα στις εθνικές εκλογές, τη σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία αλλά και το κακό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές”, πρόσθεσε, “Η ένταση και οι διαφωνίες είναι αποτέλεσμα του ότι δεν ήταν αποτελεσματικό το κόμμα μας, δεν είχε σύνδεση με την κοινωνία η οποία και δεν μάς εμπιστεύτηκε. Ξεκαθαρίζω ότι το βασικό πρόβλημα δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ανεπαρκής ήταν η πολιτική παραγωγή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτά ήταν τα βασικά αίτια της ήττας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμώ το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και την προπαγάνδα εναντίον του κόμματος. Άρα πρέπει να δούμε εμείς τι θα αλλάξουμε. Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη”.

Στάθηκε στο ότι, δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει καν ο προσυνεδριακός διάλογος για το τι κόμμα θέλουμε, όποιες αποχωρήσεις ή όποια κριτική δεν μπορεί να γίνονται σε προσωπικό και όχι σε ένα πολιτικό πλαίσιο συζήτησης. “Βιάστηκαν οι σύντροφοι και συντρόφισσές μου να αποχωρήσουν γιατί δεν προλάβαμε να συζητήσουμε πολιτικά αλλά, και να περιμένουμε να καταθέσει και τη δική του πολιτική πρόταση ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. Δεν υπάρχει ακόμα επιτροπή θέσεων, δεν έχει εκκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος για να διαφωνήσουμε έστω επί πολιτικών θέσεων”.

Καταδίκασε επίσης τις τοξικές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς από όλες τις πλευρές και υπενθύμισε ότι η ενότητα πρέπει να υπηρετείται από όλες τις πλευρές στην πράξη. “Προσωπικές εκφράσεις, τοξικότητα, αντικαταστατικές συμπεριφορές είναι κατακριτέες. Ταυτόχρονα επιθετικός λόγος, κριτική συντρόφων, ρεβανσισμός όλα αυτά τα φαινόμενα είναι λανθασμένα. Πρέπει να σταματήσουν οι προσωπικές επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να κάνουμε πολιτική συζήτηση για να απαντήσουμε στην κοινωνία πώς θα έχει περισσότερες θέσεις εργασίας, πώς θα έχει μία καλύτερη ζωή”.

“Δεν πρέπει και δεν μπορεί να συναρτάται σε καμία περίπτωση η alt right πολιτική με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί δεν υπάρχει τέτοιο στοιχείο στην πολιτική μας. Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επιλέξει εκ των προτέρων, επί της αρχής, να είναι ένα αριστερό, προοδευτικό, οικολογικό και ευρωπαϊκό κόμμα που θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας. Θέλω να θυμίσω σε όλες και όλους που έχουν ένταση ότι αυτή είναι η κοινή μας αφετηρία, ότι ξεκινάμε από το ίδιο σημείο και ότι θέλουμε να υπηρετήσουμε τα ίδια συμφέροντα. Αφού λοιπόν συμφωνήσουμε σε αυτό να βρούμε μαζί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα υπηρετήσουμε”.

Για τις τάσεις σημείωσε ότι: “οι τάσεις, τα ρεύματα ιδεών εξελίχθηκαν σε κλειστές ομάδες, που δεν βοήθησαν και δεν βοηθάνε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχω κάνει προσωπικά κριτική για αυτό το ζήτημα στα όργανα του κόμματος. Σωστά υπάρχουν ρεύματα ιδεών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κακώς όμως μετεξελίχθηκαν σε κλειστές ομάδες που προαποφασίζουν για τα πάντα. Θα προτιμούσα να υπάρχει μεγαλύτερη διάχυση και όσμωση στα ιδεολογικά ρεύματα. Στην πορεία προς το Συνέδριο δικαιούμαστε όλοι και όλες να συζητάμε πολιτικά χωρίς περιορισμούς και οριοθετήσεις τάσεων”.

Τόνισε πως οι συνάδελφοι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο των 6+6 είναι πολύτιμοι και πολύτιμες για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. “Τους χρειαζόμαστε για να συνθέτουμε μαζί”.

Σε ερώτημα αν ανησυχεί για καθοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για σημαντική πτώση στις ευρωεκλογές ο Σ.Φάμελλος απάντησε: “με ανησυχεί πάρα πολύ η πιθανότητα να μην υπάρχει ένα κόμμα που να μπορεί να προσφέρει προοδευτική κυβερνητική διέξοδο στην ελληνική κοινωνία. Άρα με ανησυχεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θέλω να είναι ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να εκφράζει και να στηρίζει τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι δημοσκοπήσεις είναι ανησυχητικές αλλά δεν χρειαζόμαστε τις δημοσκοπήσεις για να ανησυχήσουμε. Ξέρω ότι όσο εμείς καθυστερούμε να παρουσιάσουμε μία εναλλακτική διέξοδο, η κοινωνία μπορεί να “ψάξει και αλλού”. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση γρήγορα που οφείλει να έχει πολιτικά και όχι προσωπικά χαρακτηριστικά για να είμαστε περισσότεροι, ποσοτικά και ποιοτικά. Θέλουμε προσθέσεις και όχι αφαιρέσεις”.

Σχετικά με ερώτημα εάν αισθάνεται επαρκώς αριστερός παραμένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε:

“Προφανώς και αισθάνομαι αριστερός. Κακώς, οι περισσότεροι από τους συντρόφους μας που κάνουν την κριτική, πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι αριστερό κόμμα, βιάστηκαν να αποχωρήσουν. Θα έπρεπε να παραμείνουν για να συζητήσουμε έστω στο Συνέδριο του κόμματος μας. Και εγώ θέλω να κάνω αυτή τη συζήτηση στο Συνέδριο. Η πρόωρη αποχώρηση και όχι επί πολιτικού “κειμένου” θέσεων δεν είναι σωστή κατά την άποψή μου”.

Επανέλαβε ότι, παρά τις διαφωνίες, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με υποψηφιότητα που δεν αμφισβητήθηκε, μέσω μίας διαδικασίας που δεν αμφισβητήθηκε, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν πολλοί από όσους αμφισβητούν την εκλογή του. Άρα δεν υπάρχει κάποιο θέμα επ’ αυτού.

“Χρειάζεται και ηρεμία και ψυχραιμία για να κάνουμε την πολιτική κουβέντα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα νέο κόμμα και μία νέα πολιτική πρόταση. Σε αυτή τη συζήτηση δεν περισσεύει κανένας και καμία. Σε αυτή τη συζήτηση θέλω να καλέσω και την κοινωνία και νέες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπήρχε απουσία μεταρρυθμιστικών προτάσεων, επιτελικότητας, σύνδεσης με κοινωνία και τη διανόηση. Περιοριστήκαμε είτε σε μία “αριστερή” αναζήτηση, είτε σε έναν στείρο αντιπολιτευτικό, συνδικαλιστικό λόγο. Έτσι όμως δεν απαντούσαμε στην κοινωνία. Άρα πρέπει να καλέσουμε ανθρώπους από την κοινωνία, την επιστήμη και τη διανόηση στην επεξεργασία της δικής μας μεταρρυθμιστικής πολιτικής πρότασης. Είναι μία δική μου πρόταση ενόψει του Συνεδρίου”, είπε χαρακτηριστικά.

Για το εάν υπάρχουν ενορχηστρωμένες επιθέσεις τρολ του διαδικτύου είπε πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο κέντρο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κανένας συντονισμός τοξικών επιθέσεων. Επικρότησε επιπλέον, την καταδίκη της τοξικότητας στο διαδίκτυο μεταξύ συντρόφων εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή: “πράγματι η αγωνία μελών και φίλων μας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λαμβάνει ακραία, τοξικά χαρακτηριστικά στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μη συμμετέχουμε σε αυτή την τοξικότητα. Η αριστερά δεν είχε ποτέ τέτοια τοξική εσωκομματική ζωή, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από αυτή, χρειάζεται να ενδυναμώσουμε τη συντροφικότητα. Καταδικάζουμε απερίφραστα την τοξικότητα στο διαδίκτυο”.

Ο Σ.Φάμελλος σε ερώτηση που αφορά και το δικό του ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογράμμισε ότι αυτό που λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι μία συζήτηση ονομάτων για την ηγεσία του αλλά μία συζήτηση και αποφάσεις για το τι κόμμα και τι πολιτική πρόταση θα έχουμε την επόμενη μέρα.

Για την πρόταση του ΚΚΕ να διεξαχθεί εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών σχολίασε: “νομίζω ότι από την άμεση θετική απόκριση του κυβερνώντος κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, φάνηκε πως η διαδικασία της πρότασης για εξεταστική του ΚΚΕ μάλλον “βολεύει” την κυβέρνηση. Αυτό καθώς η εξεταστική επιτροπή θέτει την αφετηρία της εξέτασης δεκαετίες πριν από το δυστύχημα. Άρα χάνεται το επίκεντρο της έρευνας που είναι το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τις ζωή σε τόσους πολλούς και μάλιστα στην πλειοψηφία τους νέες και νέους. Σημαντικό στοιχείο είναι και το εάν θα είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής και ο κατάλογος των μαρτύρων”.

Αποσαφήνισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα λέγοντας: “εμείς δεν φοβόμαστε καμία ερευνητική κοινοβουλευτική διαδικασία για τις ευθύνες, δεν φοβόμαστε κανέναν έλεγχο αλλά, κάνουμε και δύο προτάσεις. Πρώτον, η προκαταρκτική για τη σύμβαση 717, που είναι η σύμβαση μόνο για την τηλεδιοίκηση, την οποία υποβάλλει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δε φτάνει έως την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης. Δεν είναι κατανοητό γιατί συμβαίνει αυτό και λέμε ότι πρέπει να προστεθεί η περίοδος υπογραφής της σύμβασης που συμπίπτει χρονικά με την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι το πρόβλημα, ας το απαντήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δεύτερον εμείς αύριο θα προτείνουμε και θα καταθέσουμε πρόταση προκαταρκτικής για τη σύμβαση 717 που θα περιλαμβάνει και την περίοδο υπογραφής και ωρίμανσης της σύμβασης, στην κατεύθυνση να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι. Επιπλέον επειδή πέρα από τη σύμβαση 717 μάς απασχολεί και το δυστύχημα, οι αιτίες και οι ευθύνες, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσουμε άμεσα και πρόταση προκαταρκτικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών. Για να ερευνηθούν τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία και οι πραγματικές ευθύνες για αυτό. Δεν θέλουμε να “σβήσει” το θέμα ευθύνης Υπουργών και θα φροντίσουμε να προλάβουμε οποιαδήποτε προθεσμία”.

Ερωτηθείς τέλος για την “κατάσταση” των ανεξάρτητων αρχών στην Ελλάδα, Ο Σ.Φάμελλος είπε: “Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας σημαντική υποχώρηση σε θέματα δημοκρατίας και υποβάθμισης του κράτους δικαίου που μάς θέτουν και εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει και τη λειτουργία και την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών. Όχι μόνο με την πρόσφατη παρέμβαση στην αλλαγή Διοικήσεών τους αλλά, και με την παραβίαση συνταγματικών κανόνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου των επικοινωνιών. Δεν περίμενα ότι θα ζούσα σε μία χώρα όπου, παρακολουθούνται Υπουργοί, ο Αρχηγός του Στρατεύματος, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφάλειας, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, ο Αρχηγός του τρίτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος και δεν θα έχουμε ακόμη καμία απάντηση από τη δικαιοσύνη. Την ανησυχία μας για την καθυστέρηση αυτή εκφράσαμε και σε συνάντηση που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Είναι ανεπίτρεπτο επίσης να διασύρεται οι χώρα για ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση να προσποιείται ότι δε συμβαίνει τίποτα ενώ μάλιστα, φαίνεται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των υποκλοπών της ΕΥΠ με το κακόβουλο λογισμικό Predator με αναφορά στο Μαξίμου”.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ