28/11/2023

Ερώτηση Σαρακιώτη: Αναστολή λειτουργία τραπεζικού υποκαταστήματος στην Αμφίκλεια

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Αναστολή λειτουργία τραπεζικού υποκαταστήματος στην Αμφίκλεια»

Η αιφνίδια απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς για την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματός της στην Αμφίκλεια, στις 7 Δεκεμβρίου 2023, συνιστά ένα ακόμη βήμα προς την ερήμωση και την εγκατάλειψη της περιοχής, ο πληθυσμός της οποίας είναι, κατά κύριο λόγο, γερασμένος και αδυνατεί να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις των νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Δυστυχώς, κατά τα τελευταία έτη, οι αρνητικές εξελίξεις σε επίπεδο δομών και υπηρεσιών έχουν ωθήσει πολλούς από τους νεότερους κατοίκους στη φυγή τους από την Αμφίκλεια και τις γειτονικές περιοχές.

Το εν λόγω υποκατάστημα εξυπηρετεί τους κατοίκους του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα του Δήμου Δελφών, καθώς επίσης και δεκάδες επαγγελματίες μιας περιοχής με σημαντικές ιδιαιτερότητες όσον αφορά κυρίως το ορεινό ανάγλυφο και τη δυνατότητα άμεσης προσέγγισής της. Προς τούτο, αλλά και λόγω της πληθώρας σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στον αγροτικό, στον κτηνοτροφικό και στον τουριστικό τομέα, είναι απαράδεκτη η δημιουργία προσκομμάτων για την ομαλή και ταχεία πρόσβαση των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών της περιοχής σε τραπεζικές υπηρεσίες.
Επειδή η εγκατάλειψη και η ερήμωση του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας πρέπει να σταματήσει, στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής υλοποίησης της περιφερειακής πολιτικής.
Επειδή η μετάβαση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον τραπεζικών υπηρεσιών δεν μπορεί να αγνοεί τις κοινωνικές ανάγκες και να δυσχεραίνει, αντί να διευκολύνει, την καθημερινότητα των πολιτών.Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει προς το σκοπό της αποσόβησης του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αμφίκλεια;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σαρακιώτης Ιωάννης