03/01/2024

Ερώτηση Θρασκιά: Επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το μείζον ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία από και προς τις σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Εσωτερικών
• Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το μείζον ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία από και προς τις σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης»

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, συνεχίζει να υφίσταται το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών με αναπηρία από και προς τις σχολικές μονάδες. Από την πρώτη στιγμή, γνωρίζατε την κρισιμότητα του προβλήματος· ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι τουριστικοί πράκτορες - ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων κρίνουν ως ασύμφορη την τιμή για τα σχολικά δρομολόγια και τον συνακόλουθο κίνδυνο να μην εκτελεστούν τα δρομολόγια για τους μαθητές των Ειδικών σχολείων της Θεσσαλονίκης (ο συνολικός αριθμός των οποίων υπερέβαινε τους 600). Έκτοτε ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει· διαγωνισμοί της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κηρύχθηκαν άκαρποι, έχουμε φτάσει στα τέλη της χρονιάς και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το θέμα της μεταφοράς.
Μοιραία λοιπόν το πρόβλημα έχει μετακυληθεί στους γονείς και κηδεμόνες, που αναγκάζονται -με όσες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό- να μεταφέρουν τα παιδιά με τα ΙΧ τους. Ωστόσο, είναι πολλοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε τον διαθέσιμο χρόνο λόγω εργασίας να αναλάβουν οι ίδιοι τη μεταφορά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν εκτός σχολείων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την σωματική και ψυχική υγεία και ανάπτυξή τους.
Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως ακόμη κι όταν υπάρχουν λεωφορεία, η ταλαιπωρία για τους μαθητές με αναπηρία είναι πολύ μεγάλη, καθώς συμπτύσσονται δρομολόγια δεδομένου ότι η μετακίνηση γίνεται από όλη την πόλη, τα παιδιά παραμένουν πολλή ώρα μέσα στα λεωφορεία, ενώ δεν υπάρχει και το κατάλληλο προσωπικό για να τα βοηθήσει ή να διαχειριστεί ζητήματα που προκύπτουν κατά τη μεταφορά.
Επειδή αποτελεί άμεση και επιτακτική η ανάγκη να επιλυθεί το μείζον αυτό πρόβλημα.
Επειδή η πολιτεία έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία από και προς τις σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης.
Επειδή, όπως επισήμανε κι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) πριν λίγες ημέρες στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, το συγκεκριμένο πρόβλημα επιβεβαιώνει «ότι δεν μπορούμε να τακτοποιούμε γρήγορα ζητήματα της καθημερινότητας» κι ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο «των πολλαπλών κρίσεων και των αβεβαιοτήτων πρέπει να μην αφήσουμε να βυθιστούν περισσότερο τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, πρέπει να εργαστούμε να αρθούν τα εμπόδια στη υγεία, στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και όπου αλλού βρίσκονται».
Επειδή η μη επίλυση του προβλήματος έχει ως αποτέλεσμα τη μη παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ευθεία διάκριση κατά των ατόμων με αναπηρία.
Επειδή, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ), «μια αντίθετη εξέλιξη, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε εξάντληση δυνάμεων των μαθητών/τριών με αναπηρία και των οικογενειών τους, αδυνατώντας, τελικά, να αποτρέψει και απευκταία ενδεχόμενα σχολικής διαρροής και αποκλεισμού τους από τις υποχρεωτικού χαρακτήρα εκπαιδευτικές διαδικασίες. Εκδοχή που, όπως αντιλαμβάνεστε, κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέει για την προστασία του δικαιώματος των παιδιών μας, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, στην εκπαίδευση και για την αποτροπή των διακρίσεων σε βάρος τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και την εθνική νομοθεσία».
Επειδή τυχόν αποζημίωση των γονέων και κηδεμόνων για τη μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία τους, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνιστά λύση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να διασφαλιστεί η μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία από και προς τις σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης;
2. Προτίθενται να λάβουν μέριμνα ώστε να εξασφαλιστεί εξειδικευμένο προσωπικό στην εν λόγω μετακίνηση;

Η ερωτώσα βουλευτής

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)