ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/02/2024

Συνέντευξη του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Ευάγγελου Αποστολάκη για την ανάληψη της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα από την Ελλάδα και τα εξοπλιστικά προγράμματα στην εκπομπή «Γεγονότα 2.0» του Attica TV

Συνέντευξη του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Ευάγγελου Αποστολάκη για την ανάληψη της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα από την Ελλάδα και τα εξοπλιστικά προγράμματα στην εκπομπή «Γεγονότα 2.0» του Attica TV



Ο Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Γεγονότα 2.0» του Attica TV,αναφορικά με την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ειδικότερα, ο Βουλευτής Επικρατείας αναφέρθηκε στην πραγματοποιηθείσα επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανου Κασσελάκη, και του ιδίου, στο ΥΠΕΘΑ, όπου ενημερώθηκαν από τον Υπουργό κ. Δένδια για την κατάσταση και τον σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και για τις αμερικανικές προτάσεις, κατόπιν της επιστολής Μπλίνκεν. Σχετικά με την αποστολή της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας στην Ερυθρά Θάλασσα, επέστησε την προσοχή για το αυξημένο ρίσκο που ενυπάρχει, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή επιχειρήσεων και της μη ένταξης της αποστολής στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού (ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ). Ωστόσο, η απόφαση ένταξης της αποστολής υπό την αιγίδα της ΕΕ αποτελεί μια θετική εξέλιξη, χωρίς να παραγνωρίζεται το ρίσκο αυτής.

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, ανέφερε ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και του επιπέδου δυνατοτήτων τους, οι οποίες οφείλουν να λειτουργούν αποτρεπτικά. Τονίζεται δε ότι δε δίνεται λευκή επιταγή σε κανέναν, δεδομένου ότι κάθε επιλογή αξιολογείται βάσει των προϋποθέσεων που έχει θέσει ρητά το κόμμα, και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Επειδή προχθές πήγατε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τον κύριο Κασσελάκη, αναρωτιέμαι εάν σας είχε προϊδεάσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας για αυτή την πρόταση (σ.σ. να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα και το στρατηγείο να βρίσκεται στη Λάρισα), γιατί για όλους εμάς τους υπόλοιπους αυτό έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Όχι, δεν έγινε συζήτηση για αυτή την πρόταση, γιατί απλά κουβεντιάσαμε για τη διάθεση της φρεγάτας, και οι ενημερώσεις ήταν, κατ’ αρχήν, για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων, ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι προοπτικές αυτών, και συζητήσαμε και για τα εξοπλιστικά. Συζητήσαμε τις προτάσεις που έχουν γίνει από την αμερικανική κυβέρνηση, την επιστολή Μπλίνκεν και τι μέλλει γενέσθαι με αυτή την υπόθεση. Αναφορικά με την υπόθεση της φρεγάτας, ξέρετε πως, όταν ανακοινώθηκε, εμείς πήραμε μια θέση, και εγώ έβγαλα μια ανακοίνωση στην οποία επισημάναμε ότι έχει ρίσκο αυτή η αποστολή, και μάλιστα το κυριότερο θέμα ήταν ότι δεν ήμασταν ενταγμένοι στην αιγίδα κάποιας μεγάλης δύναμης, ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η του ΝΑΤΟ ή των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως γίνεται, γιατί απ’ ότι είχα μάθει υπήρχε μια συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αποφασίστηκε/έπεσε η πρόταση να φτιαχτεί μια ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία και θα στηρίξει την ναυτιλία και θα συνοδεύει τα πλοία, αμυντικά πλέον, στη διαδρομή από την Ερυθρά Θάλασσα, το Σουέζ, μέχρι να βγουν στον Ινδικό Ωκεανό. Απ’ ότι φαίνεται, ανταποκρίθηκαν η Ισπανία, η Ιταλία, ενώ η Γαλλία έχει ήδη δύναμη δική της εκεί, και δε ξέρω ποια άλλα κράτη θα συμμετέχουν. Έπεσε και η πρόταση από τον ΥΠΕΘΑ κ. Δένδια, απ` ότι μάθαμε σήμερα, να διατεθεί το στρατηγείο της Λάρισας, και μάλιστα να αναλάβουμε τη διοίκηση εμείς αυτής της ναυτικής δύναμης.

Πριν σας ρωτήσω, επί της ουσίας, εάν αυτή είναι μια σοφή κίνηση δεδομένων και των ρίσκων, το ότι κάνουμε περισσότερους εχθρούς σε μια περιοχή που είναι έτοιμη να αναφλεγεί, θέλω να σας ρωτήσω, πολιτικά μιλώντας, επειδή έχετε διαχειρισθεί το στράτευμα, και ως επιτελικός αρχηγός του και ως πολιτικός προϊστάμενός του, δεν είναι λίγο περίεργο να πηγαίνει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δυο ημέρες πριν από αυτή την πρόταση, και να μην υπάρχει ενημέρωση; Υποτίθεται ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

Εκτιμώ ότι δεν ήταν γνωστή η θέση αυτή, όταν πήγαμε εμείς για ενημέρωση, κι ότι αυτό προέκυψε στη συνέχεια, γιατί διαφορετικά πιστεύω ότι θα έλεγε κάτι ο κ. Δένδιας, με δεδομένο ότι αυτή είναι μια κατάσταση λίγο ασφαλέστερη από την προηγούμενη που ξέραμε. Εξασφαλίζει ότι είμαστε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε την υποστήριξη των 26 και αναλαμβάνουμε την διοίκηση, γιατί εκεί δε πάμε για να κάνουμε πόλεμο και εχθροπραξίες. Εκεί πάμε να προστατεύσουμε τα εμπορικά πλοία κατά την κίνηση τους στην εν λόγω περιοχή. Το ρίσκο υπάρχει, είναι πολεμική περιοχή, αλλά από εκεί και πέρα, όταν θα έχουμε και τη διοίκηση της δύναμης, θα έχουμε και μια άλλη παρουσία και της οποίας τον έλεγχο έχουμε εμείς.

Αυτό είναι καλό ή κακό επί της ουσίας λοιπόν; Ότι μπαίνουμε στην προμετωπίδα αυτής της ιστορίας;

Να σας πω, μπαίναμε ούτως η άλλως με την αποστολή της φρεγάτας, και μάλιστα εάν πήγαινε στην "Prosperity Guardian", που είναι μια επιχείρηση υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, εκεί θα ήταν καθαρά επιθετική, γιατί εκεί δε περιμένουν απλά να στείλουν οι Χούθι τους πυραύλους, απλά κάνουν βομβαρδισμούς.

Δε διαφωνείτε, λοιπόν, έχει ενδιαφέρον αυτό.

Νομίζω ότι είναι μια κατάσταση κάπως καλύτερη από την προηγούμενη.

Καλύτερη από την προηγούμενη, με την έννοια ότι είναι αμυντική αποστολή;

Ναι. Αμυντική αποστολή αφενός, και αφετέρου ότι είναι υπό την αιγίδα της ΕΕ. Μέχρι εκεί, από εκεί και μετά έχει τα ρίσκα της, όπως λέμε, μπαίνουμε σε μια εμπόλεμη περιοχή και το ερώτημα είναι εάν θα μπορούσαμε να μείνουμε απέξω, αντί να συμμετάσχουμε. Θα μπορούσαμε να μείνουμε απ` έξω.

Ή να μην ζητήσουμε το τιμόνι; Δε ξέρω η χώρα με το δεύτερο, τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο, πόσο εύκολο είναι να μείνει απ` έξω, αλλά να δώσουμε στρατηγείο, να θέλουμε να είμαστε εμείς διευθυντές της αποστολής κλπ, αυτό ρωτάω εάν είναι σκόπιμο, με δεδομένα τα ρίσκα, την τρομοκρατία κλπ

Νομίζω είναι μια κατάσταση την οποία ελέγχουμε καλύτερα. Ξέρουμε πως θα συντονίσουμε τα πλοία, ανάλογα με τις δυνατότητες και την δύναμη του κάθε πλοίου, αυτό θα παίρνει και την ανάλογη θέση. Έχουμε αναλάβει ξανά στο παρελθόν τη διοίκηση ναυτικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Απ` ότι θυμάστε, η πρώτη επιχείρηση Atalanta, μετά τον Πόλεμο στον Κόλπο, που είχαμε στείλει πλοία κάτω, την διοίκηση της δύναμης την ανέλαβε Έλληνας Ναύαρχος, ο κ. Παπαϊωάννου, τότε. Οπότε, η Ελλάδα έχει την εμπειρία και την ιστορία σε αυτές τις περιοχές. Δεν είμαστε τελείως ξεκάρφωτοι. Θεωρώ και ότι είναι κάτι που μας δίνει σαν χώρα, το να συμμετέχουμε σε μια επιχείρηση της οποίας έχουμε τον έλεγχο, ξέρουμε τι κάνουμε, ξέρουμε μέχρι που θα το πάμε. Βέβαια υπάρχει και η υποστήριξη από άλλα κράτη, τα οποία όταν στέλνουν πλοία, στέλνουν και επιτελείς. Αυτό θα το δούμε. Και δε ξέρω εάν είναι τελικές οι αποφάσεις. Έτσι όπως το έχουμε ακούσει από την τηλεόραση και από τον κ. Δένδια, μάλλον είναι τελικές.

Πάμε στα εξοπλιστικά. Φοβάστε ότι ξαναμπαίνουμε και ότι μας ξαναβάζουν οι Αμερικάνοι τώρα, μετά την εξομάλυνση αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, σε ένα ράλλυ εξοπλισμών δίχως τέλος; Δηλαδή, έγινε η ιστορία με τα F-16, μόλις η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε την έγκριση για τη Σουηδία. Στη συνέχεια, μπήκαμε εμείς στη συζήτηση να προμηθευτούμε F-35, και ξαφνικά βγαίνει η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που κινεί τα νήματα σε αυτές τις περιπτώσεις χρόνια τώρα, και λέει στην Τουρκία ότι εάν τελειώσει με τους S-400 και αυτή στα F-35. Άρα μετά τι; Θα ψάξουμε μετά εμείς πότε θα βγουν τα F-45;

Τα πράγματα έχουν μια σειρά. Ξεκινάμε από την περίοδο που ο κ. Μητσοτάκης είχε πάει στην Αμερική, μίλησε στο Κογκρέσο, εξασκώντας μια πίεση για να μην πάρουν οι Τούρκοι τα F-16. Η ελληνική ομογένεια έκανε μια αρκετά επίπονη και αποτελεσματική προσπάθεια για να πείσει τις ΗΠΑ, πως, ότι όπλα πάρει η Τουρκία, υπάρχει ο κίνδυνος να τα στρέψει εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου. Υπήρχε λοιπόν τότε μια φιλοσοφία που έλεγε ότι πρέπει να πιέσουμε να μην τα πάρουν οι Τούρκοι. Μάλιστα και μέσα στη Βουλή είχε ρωτήσει ο κ. Τσίπρας τον κύριο Μητσοτάκη εάν θα βάλουμε περιορισμούς... και είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι οι Τούρκοι δε θα τα πάρουν και θα βάλουμε περιορισμούς. Ερχόμαστε στη συνέχεια όπου ο Ερντογάν βρήκε ένα χαρτί ισχυρό το οποίο και έπαιξε, δηλαδή η έγκριση της εισόδου της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, πίεσε, πίεσε, πίεσε και κάποια στιγμή μετατοπίστηκε η διαφορά αυτή και οι Αμερικάνοι είπαν στους Τούρκους ότι όταν υπογράψουν την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα γίνει και η έγκριση των F-16. Έτσι και έγινε, και παράλληλα αποδέσμευσαν και σε εμάς τα F-35. Η υπόθεση είναι ότι θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Μπορούμε να ξεκινήσουμε και να μπούμε σε μια διελκυστίνδα εξοπλισμών, η οποία όπως λέτε δε σταματάει πουθενά. Επομένως, αυτό που λέμε εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το έχουμε δηλώσει είναι ότι συμφωνούμε με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, συμφωνούμε να έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες θα μπορούν να κάνουν την αποστολή τους και να λειτουργούν αποτρεπτικά, γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους. Οι επιλογές όμως των οπλικών συστημάτων και όποιων εξοπλιστικών πρέπει να γίνεται με τη σειρά και με τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει.

Αγοράζουμε σαν να μην υπάρχει αύριο. Χρειαζόμαστε και μια μοίρα F-35, και δυο μοίρες Rafale και Belharra και συμπαραγωγή φρεγατών για την επόμενη μέρα, με την Αμερική κλπ;

Αυτά όλα διασυνδέονται μεταξύ τους. Κατ` αρχήν τα ποσά για τα οποία συζητάμε είναι πάρα πολύ υψηλά. Βέβαια, η Αμερική αυτή τη στιγμή δίνει μια αποδέσμευση και λέει ότι μπορεί να μας αποδεσμεύσει 20 και 20 F-35. Δε ξέρω εάν το ποσό το οποίο κυκλοφορεί δημοσιογραφικά (τα 8 δισ.) έχει ειπωθεί, είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσό. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί, ούτε έχουν παρθεί οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα γίνει. Απ` ότι μας είπε ο ΥΠΕΘΑ στην ενημέρωση είναι ότι την υπόθεση με τα F-35 την έχουν δώσει στην αεροπορία η οποία αξιολογεί την πρόταση και θα πάρει τις ανάλογες θέσεις. Το ίδιο και για τις προτάσεις για τα πλοία, που το έχουν δώσει στο Επιτελείο του Ναυτικού, που και αυτό θα δει εάν η πρόταση που έρχεται είναι αξιόλογη να προχωρήσει. Ωστόσο, εκεί που υποτίθεται ότι παίρνεις ένα πλεονέκτημα, κατά κάποιο τρόπο, στην αεροπορία έρχεται η κυρία Νούλαντ και λέει ότι εάν λύσουμε το πρόβλημα με τους S-400 είστε ευπρόσδεκτοι ξανά στο πρόγραμμα των F-35.

Αυτό συνιστά άδειασμα της Ελλάδας; Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έλεγε ότι η Αμερική λέει ότι η Ελλάδα θα έχει την ποιοτική προτεραιότητα, F-35 εμείς, F-16 αυτοί, και η Τουρκία την ποσοτική. Θα παίρνει 60, θα παίρνουμε 20. Τώρα αυτό αλλάζει;

Όλο αυτό που έχει γίνει και μετά τη συμπεριφορά της Ελλάδας, σαν ένας πολύ καλός εταίρος και αρκετά σοβαρός στις υποχρεώσεις του, ειδικά με την Αμερική και τις διευκολύνσεις που έχουμε δώσει, δεν μπορούμε να διαφημίζουμε τις θέσεις αυτές, ότι είναι θρίαμβος. Μας αποδεσμεύουν τα F-35, μας δίνουν κι ένα πακέτο δωρεάς οπλικών συστημάτων, τα οποία και αυτά κουβεντιάζεται πόσο δωρεάν είναι, έχουν κάποιο κόστος, γιατί να το πει η κυρία Νούλαντ το σημερινό; Είναι για να φυτευθεί μια ανησυχία; Είναι για να μας πουν ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική για την Αμερική, οπότε και θα προσπαθήσουν να την διευκολύνουν κι άλλο; Θα φανεί κι αυτό από την συμπεριφορά του Ερντογάν. Ήδη βλέπετε έχουμε κάποια διαλείμματα. Ωστόσο, όλα αυτά θέλουν μια ψυχραιμία, μια πολύ καλή αξιολόγηση, και όπως είπε και ο ΥΠΕΘΑ, θα τα εξετάσουμε, βλέποντας και τα οικονομικά δεδομένα, θα πρέπει να εξετάσουμε βέβαια και τις δημοσιονομικές δυνατότητες, γιατί η χώρα είναι αρκετά φορτωμένη οικονομικά.

Κύριε Αποστολάκη υπάρχει κάτι από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αν βεβαίως φτάσουν να είναι έτσι όπως τα βλέπουμε τώρα, για τα οποία θα έχετε τόσες ενστάσεις που να εισηγηθείτε στο Στέφανο Κασσελάκη την καταψήφιση, όταν έρθει η ώρα στη Βουλή; Υπάρχει κάτι από αυτά που δε σας κολλάει καθόλου, που το θεωρείτε περιττό; Γιατί παλιά ξέραμε ότι η αριστερά είναι με το βούτυρο, όχι με τα κανόνια;

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αυτή τη στιγμή, όπως σας είπα και προηγουμένως είναι ότι υποστηρίζουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, θέλουμε να διατηρείται ένα επίπεδο δυνατοτήτων στις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες να λειτουργούν αποτρεπτικά. Από εκεί και μετά, δε δίνεται σε κανέναν λευκή επιταγή. Η κάθε υπόθεση και η κάθε επιλογή εξετάζεται υπό τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, εάν ακολουθείται η λογική με την οποία πρέπει να λειτουργούμε, εάν οι προτεραιότητες είναι αυτές, αν οι ανάγκες μας υπαγορεύουν ότι πρέπει να πάμε σε αυτές τις επιλογές και εάν κάνει τις σωστές επιλογές η κυβέρνηση, θα το υποστηρίζουμε. Αν δούμε ότι δε πάνε όπως πρέπει, βεβαίως και θα έχουμε τις ενστάσεις μας.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ