15/02/2024

Θ. Ξανθόπουλος στο Κόντρα: Παρελκυστική η τακτική της ΝΔ στην διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, εμποδίζει κλήσεις μαρτύρων, επιχειρεί συγκάλυψη - Ο κ. Κ. Καραμανλής δείχνει ότι δεν έχει επίγνωση της ευθύνης του

Πολύ κατώτερες των αναγκών οι κυβερνητικές προτάσεις στους αγρότες - Αναγκαία η συζήτηση και η συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων

“Βλέπουμε μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας​ να ελέγξει την διαδικασία. Απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών υπάρχει προσπάθεια να γίνει κάποιας μορφής συγκάλυψη. Τα ίδια έκανε και στην επιτροπή για την λίστα Πέτσα. Ρυθμίζει τον κατάλογο των μαρτύρων γιατί έχει την πλειοψηφία. Η παρουσία Καραμανλή δεν έδωσε την αίσθηση ότι έχει επίγνωση της ευθύνης. Δεν μπορώ να μιλήσω για ποινικές ευθύνες. Η δικαιοσύνη θα τα δει. Το γεγονός είναι ότι ο τέως υπουργός δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και τις ευθύνες του . Και η ΝΔ ασκεί μια παρελκυστική τακτικά εμποδίζοντας την κλήση μαρτύρων που μπορεί να διαφωτίσουν.”

Αυτά τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, σχολιάζοντας στο Κόντρα και την εκπομπή της Αν. Γιάμαλη, τις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το έγκλημα των Τεμπών.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το θέμα της συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε: “H ανάγκη της κοινωνίας να βρεθεί αντίπαλος στη μονοκρατορία κυβέρνησης Μητσοτάκη και της δεξιάς είναι πάνω από όλα. Είναι λογικό να συζητούν οι όμοροι σχηματισμοί και να υπάρχουν προβληματισμοί και δίαυλοι επικοινωνίας. Είναι άλλο θέμα ότι κάποιοι πήραν τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ και έφυγαν. Υπάρχει κώδικας δεοντολογίας που δεν τον τήρησαν και δεν παρέδωσαν τις έδρες και αυτό το συμμερίζομαι. Αλλά υπάρχει η ανάγκη να βρεθεί κοινός βηματισμός. Αυτό έγινε στην Αθήνα με τον Χ. Δούκα που εκτοξεύθηκε χάρις και στη στάση του Κ. Ζαχαριάδη στέλνοντας μήνυμα ότι η προοδευτική παράταξη μπορεί να ανασυγκροτηθεί. Και ο κόσμος το πήρε το μήνυμα και το έκανε πράξη. Στις ευρωεκλογές θέλουμε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε κώδικες επικοινωνίας και συνεννόησης. Ανοίγει ο δρόμος, θα δούμε αν είμαστε αποτελεσματικοί στη πορεία. Η απλή αναλογική ήταν μια χρυσή ευκαιρία αλλά την χάσαμε. Και έχουν ευθύνη οι όμοροι πολιτικοί χώροι”.

Αναφερόμενος τέλος στις κινητοποιήσεις των αγροτών επεσήμανε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι πολύ κατώτερες των αναμενομένων και των αναγκών του αγροτικού κόσμου. “Είναι θέμα των αγροτών να αποφασίσουν αν τους αρκούν. “Ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για την διατροφική επάρκεια και την κοινωνική συνοχή. Υπάρχει πρόβλημα με την ΚΑΠ ο οποίος λαμβάνει υπόψη κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλες επαγγελματικές εκτάσεις. Εδώ οι κλήροι είναι μικροί. Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των αγροτών π.χ για μείωση της τιμής του ρεύματος, αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τρόπου αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.”, κατέληξε.

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI