ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/03/2024

Συνέντευξη της Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπης Βέττα στην δημοσιογράφο Τάνια Ώττα

Συνέντευξη της Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπης Βέττα στην δημοσιογράφο Τάνια Ώττα



1. Ο απόηχος του αναπτυξιακού συνεδρίου που διεξήχθη στην Κοζάνη, ποια ήταν τα σημαντικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν.

Το αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη ήταν το πρώτο – με το δεύτερο να ακολουθεί λίγες μέρες μετά, στην Θεσσαλία- από μια σειρά αντίστοιχων που πρόκειται να διεξαχθούν σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ, αφενός, του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και των προγραμματικών του θέσεων και, αφετέρου, των επεξεργασιών, των ιδεών και των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Η θεματολογία του Συνεδρίου περιλάμβανε, προφανώς, μια συζήτηση για την βίαιη απολιγνιτοποίηση και τις προοπτικές της επόμενης ημέρας, καθώς όπως γνωρίζετε, οι αποτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο σκηνικό στην περιοχή. Για αυτό τον λόγο, εξάλλου, επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο στην Δυτική Μακεδονία ως ένα σήμα, τόσο γενικά, όσο και ειδικότερα, ότι οι ευάλωτες περιοχές και οι βαλλόμενοι πολίτες πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης μέριμνας και φροντίδας.

Εκτός της προαναφερθείσας κεντρικής θεματικής, τέθηκαν και συζητήθηκαν, εκτός των άλλων, ζητήματα ανάπτυξης, Υγείας, Παιδείας, βιώσιμου τουρισμού, υποδομών και πρωτογενούς τομέα. Κοινή συνισταμένη όλων των συμμετεχόντων, θεσμικών φορέων και ακροατών ήταν η αγωνία για το παρόν και το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και η ισχυρή βούληση για υπέρβαση της κρίσης.

Ως εκ τούτου, το Συνέδριο, με τη μαζική συμμετοχή και την συνεπακόλουθη αισιοδοξία, αποτέλεσε μια πετυχημένη και ελπιδοφόρα αρχή για την ενίσχυση της περιφέρειας και την αναγκαία αποκέντρωση.

2. Για τα αγροτικά ζητήματα. Το σχόλιο σας για τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον πρωτογενή τομέα.

Τα ισχνά κυβερνητικά μέτρα για τον πρωτογενή τομέα δεν είναι ικανά να καθησυχάσουν τους αγρότες, καθώς δεν δίνουν καμία βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματά τους.

Πως αλλιώς, θα μπορούσε να αξιολογήσει κανείς παρεμβάσεις που αφήνουν ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία και την απαξίωση του αγροτικού κόσμου, με την κιλοβατώρα στα 9 λεπτά του ευρώ να καλύπτει μόνο το 1/3 της χρέωσης και την επιστροφή του ΕΦΚ να αφορά μόνο το 50% της κατανάλωσης;

Η ανεπάρκεια, η εξαπάτηση και η αδιαφορία της κυβέρνησης έχει οδηγήσει τους αγρότες στην απόγνωση. Μόνο στοχευμένα και καθολικά μέτρα μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία, μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχει ήδη επεξεργαστεί και προτείνει:

Κατάργηση ΕΦΚ στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο
Πλαφόν στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα
Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων
Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων
Ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο 100% τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο, για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις που επλήγησαν από φωτιές και πλημμύρες
Επανασχεδιασμός της ΚΑΠ
Δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων
Πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών για να μη ρευστοποιηθεί η γη τους

Παράλληλα, στο τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. καταθέσαμε 4 τροπολογίες για την ενίσχυση των αγροτών που δυστυχώς δεν έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση:

-Πλαφόν στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα (agripower)

- Κάρτα πετρελαίου του αγρότη (AGRIDIESEL CARD)

- Πλαφόν κέρδους στα αγροεφόδια

-Διμερής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, συμψηφισμός εισφορών – αποζημιώσεων και αποζημιώσεις 100% σε περίπτωση θεομηνιών

Τέλος, εκκρεμεί η κατάθεση πρότασης νόμου που θα επιλύει τα προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών.

Οι αναγνώστες σας, ειδικά οι αγρότες, μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, να συγκρίνουν προτάσεις και προγράμματα, να δουν ποιοι τους θεωρούν «υποκινούμενους» και ευνοημένους και ποιοι έχουν σαφές, τεκμηριωμένο και προωθητικό πρόγραμμα για τις ανάγκες και τις επιδιώξεις τους.

3. Ποια θεωρείτε ότι παραμένουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή μας , και συγκεκριμένα στο νομό Κοζάνης, ποιες οι δικές σας ενέργειες και πείτε μας εάν υπήρξε κάποια αντίδραση.

Η περιοχή μας, κ. Ώττα, βάλλεται από την κυβερνητική αδιαφορία και απαξίωση, γεγονός που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τολμώ να πω ότι δεν υπάρχει ποσοτικός και ποιοτικός δείκτης, που να μην καταδεικνύει την στασιμότητα ή την οπισθοχώρηση μας. Πολύ σύντομα, να υπενθυμίσω ότι η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. στους ακόλουθους τομείς:
Εργασία: θέση 242 από 255 περιφέρειες.
Ανεργία: θέση 5 από τις 255 περιφέρειες και πρώτη στην ανεργία των νέων.
Εισόδημα: θέση 228 από τις 248 περιφέρειες.
Δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη: θέση 173 από τις 190 περιφέρειες.
Ενώ τέλος, στην Π.Δ.Μ. σημειώνεται μεγάλη μείωση (-10%) πληθυσμού (από 284 χιλ. το 2011 σε 255 χιλ. το 2021), η μεγαλύτερη στη χώρα. Δραματικά είναι, τέλος, τα πράγματα στην απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, στην τηλεθέρμανση και την αποκατάσταση εδαφών, στην χωροθέτηση των ΑΠΕ και το Ειδικό Χωροταξικό και, εν γένει, σε κάθε τομέα που άπτεται της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο οι δικές μου πρωτοβουλίες, όσο και ευρύτερα οι κριτικές και οι επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στοχεύουν στην ανάδειξη των προβλημάτων, την άσκηση υπεύθυνης και δομικής αντιπολίτευσης, και την προώθηση ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης, εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Σε ένα ετεροβαρές επικοινωνιακό περιβάλλον, όσες και όσοι συμμεριζόμαστε την προοπτική της βιώσιμης και δίκαιης μετάβασης, θα εξακολουθήσουμε να παλεύουμε για μια βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά ισόρροπη μετάβαση, ώστε κανείς πολίτης να μη μείνει πίσω την επόμενη ημέρα.

5. Η Δυτική Μακεδονία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην ανεργία, στην εργασία και στην επιχειρηματικότητα. Το σχόλιο σας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο .

Πράγματι, οι διαπιστώσεις σας είναι ορθότατες, όπως εξάλλου τεκμαίρεται και από τα επίσημα στοιχεία που παρέθεσα προηγουμένως. Παράλληλα, η αδιαφορία της κυβέρνησης να αλλάξει την κατάσταση, αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι απορρόφησε μόνο 67 εκ. ευρώ σε σύνολο 770 εκ. ευρώ διαθέσιμων κοινοτικών πόρων.

Αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα επαναλάβω ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη έκφραση ανικανότητας, προεκλογικής εξαπάτησης, ιδεοληψίας και επικοινωνιακής μονομέρειας.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε μετεκλογικά, γιατί πριν δεν είχε κάνει καμία νύξη, ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να πατάξει την φοροδιαφυγή και προέβη σε έναν οριζόντιο, άρα άδικο κεφαλικό φόρο, με συνέπεια πάρα πολλοί συμπολίτες μας -και στην Δυτική Μακεδονία- να υφίστανται μεγάλη πρόσθετη και άδικη επιβάρυνση, την ώρα που ήδη η κοινωνία βάλλεται από υψηλότατους έμμεσους φόρους, ακρίβεια, αυξήσεις στην ενέργεια, δυσβάστακτα λειτουργικά έξοδα και έλλειψη χρηματοδότησης.

Το συμπέρασμα και οι επιδιώξεις είναι προφανείς: οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη και την κυβέρνηση που την υιοθέτησε, είναι «παθογένεια» που πρέπει να παταχθεί. Ως εκ τούτου, ακριβώς για να υπάρξει συγκεντροποίηση πόρων και υποδομών στα ανώτερα στρώματα, πρέπει να συμπιεστεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Αυτή την εξέλιξη, εμείς, αλλά θεωρώ και η κοινωνία θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την αποτρέψουμε: είναι ζήτημα προοπτικής και επιβίωσης.

6. Σχετικά με τον Πολιτισμό, πείτε μας μπορεί να αποτελέσει πυλώνας ανάπτυξης της περιοχής μας, ποιες οι προτάσεις σας;

Αναμφίβολα, ο Πολιτισμός, εκτός από τον αισθητικό, καλλιτεχνικό και παιδευτικό του ρόλο, μπορεί να ενισχύσει και το παραγωγικό αποτύπωμα κάθε περιοχής, της Δυτικής Μακεδονίας μη εξαιρουμένης.

Όπως έχω τονίσει, οι προοπτικές που φέρουν εγγενώς τα πολιτισμικά πεδία σε όλο το φάσμα των πολιτιστικών έργων και δραστηριοτήτων, από την πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, έως τον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού, είναι ανοιχτές και ποικίλες. Μένει επομένως σε όλους εμάς και στους εμπλεκόμενους φορείς να σχεδιάσουμε πάνω σε αυτές τις προοπτικές και να τις συμπεριλάβουμε σε κάθε πτυχή του σχεδιασμού μας, ειδικά σε μια εποχή-και περιοχή- περιδίνησης και μετάβασης, όπου όλα τα ενδεχόμενα θα έπρεπε να είναι ανοιχτά.

Δυστυχώς, έχει αναδειχθεί η απουσία ενός ολιστικού σχεδίου περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής, με άνιση κατανομή πόρων, όπου για παράδειγμα, η Δυτική Μακεδονία, αξιοποιεί κονδύλια, από 0,3% έως 1,5% επί του συνόλου.

Ωστόσο, είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε αυτήν την εικόνα, ακριβώς για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε για την περιοχή μας ένα νέο μοντέλο πολιτιστικής ανάπτυξης, με την κοινωνία και τον τόπο μας στο επίκεντρο, για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής του ταυτότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε ενδεικτικά να αξιοποιηθεί το πλούσιο φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, η νεότερη και σύγχρονη ιστορία της, η ανθρώπινη γνώση και εμπειρία, οι νέες τεχνολογίες και η παράδοση και μια σειρά άλλων στοιχείων που καθιστούν την Δυτική Μακεδονία πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ήπιων, ποικιλόμορφων και θελκτικών πολιτιστικών δράσεων.

7. Το σχόλιο σας για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για τα διαλαμβανόμενα στο νομοσχέδιο, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί ήταν αποκαρδιωτικοί, λιπόψυχοι και ατυχείς.

Για σχεδόν έξι μήνες, βιώσαμε μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση, με συνεχή πισωγυρίσματα και κυβιστήσεις, ζήτημα αντισυνταγματικότητας από κορυφαίους Υπουργούς, πρωθυπουργική προτροπή στους Βουλευτές για αποχή(!), σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής από σημαίνοντα στελέχη της Ν.Δ., φροντιστήρια και μασάζ, γενικά πρακτικές που απάδουν σε ένα σύγχρονο και κοσμικό κράτος δικαίου, που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το ζήτημα με παρρησία και αποτελεσματικότητα.

Σε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου η συμπερίληψη θα έπρεπε να είναι ο κανόνας, ακριβώς για να ρυθμίζονται και αστικά θέματα που προκύπτουν από πρόσωπα που συνάπτουν γάμο ανεξαρτήτως φύλου (κληρονομιά, κηδεμονία, κοινωνική προστασία, ασφάλιση, περίθαλψη, παροχές κλπ.), η κυβέρνηση πήρε βαθμό υπό του μηδενός, ούσα συνεπής στην διαχρονική- ήδη από το 1982 και το Οικογενειακό Δίκαιο, όπου καταψήφιζε την ισότητα των φύλων- δυσανεξία της στον πλουραλισμό και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων.

Δυστυχώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη Ν.Δ., η έξη είναι δεύτερη φύση.

8. Λίγα λόγια για τα αποτελέσματα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται κάποια αλλαγή για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών; ποιες οι προτάσεις σας.

Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αποτέλεσε μια κορυφαία στιγμή αναζητήσεων, αγωνίας, διαφορετικών απόψεων, αλλά και ενότητας, σύμπνοιας και προωθητικής πολιτικής.

Παρά τις δυστοκίες και τις ετερόκλιτες οπτικές, η ψυχραιμία, η λογική και η συντροφικότητα επικράτησαν, καθώς όλοι, από το πιο πρόσφατο μέλος μέχρι τον Πρόεδρο του Κόμματος, συμμερίζονται την διαπίστωση ότι ο συγκροτημένος, αρραγής και εξωστρεφής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι η μόνη λύση απέναντι στον κυβερνητικό ολετήρα.

Σε μια επιβεβαίωση των δημοκρατικών μας αξιών -άραγε, ποιο κόμμα θα μπορούσε να καυχηθεί ότι το σώμα των συνέδρων προέκρινε μια διαφορετική θέση από την κατατεθειμένη;-υπερψηφίστηκε αφενός η πρόταση για μη διεξαγωγή εκλογών, αλλά και το κείμενο των θέσεων, που αποτελεί, επιτρέψτε μου, να πω, μια σπάνια σύνθεση κοινωνικής και πολιτικής ανάλυσης, αλλά και πρωτοπόρων και ευρηματικών προτάσεων.

Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι τα θεματικά τραπέζια που διεξήχθησαν παράλληλα με το Συνέδριο, έδρεψαν σπουδαίους καρπούς, με υψηλό επίπεδο ομιλητών και προτάσεων.

Συνεχίζοντας στην ίδια συνθήκη, με ανάλογη και περισσότερη όρεξη, τεκμηρίωση και στοχοθεσία, σας διαβεβαιώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ θα είναι σε θέση να παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία μια αποτελεσματική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

​Το λινκ της συνέντευξης: https://cosmomag.gr/synentefxi-kalliopi-vetta/



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ