ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/03/2024

Γ. Πούλου: Μην κρύβεστε! Απολογηθείτε στους πολίτες για τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών σας!

Γ. Πούλου: Μην κρύβεστε! Απολογηθείτε στους πολίτες για τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών σας!



Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για την Πρόταση Δυσπιστίας η βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για όλα τα συσσωρευμένα και άλυτα προβλήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες πολίτες. Για την κατάσταση της οικονομίας, για το ναυάγιο στις επενδύσεις, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, την υφαρπαγή της περιουσίας των πολιτών από τις τράπεζες και τα funds, τo καταστροφικό κόστος παραγωγής που έχει γονατίσει τους αγρότες, την απαξίωση της δημόσιας παιδείας και υγείας.

Οφείλει να απολογηθεί για το διπλό έγκλημα των Τεμπών, με τις παραλείψεις που οδήγησαν στην απώλεια αθώων ανθρώπων και κυρίως με τη συγκάλυψη τους, με το μπάζωμα και τη μονταζιέρα, καθώς και για τις ευθύνες των αρμόδιων Υπουργών, κ.κ. Καραμανλή και Καραγιάννη, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε να καλύψει τον κ. Καραμανλή, ο οποίος επεδίωξε τη διάχυση των ευθυνών, ενώ όφειλε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε προστασία και να ζητήσει να κριθεί από τη Δικαιοσύνη.

Να απολογηθεί για την αδιάκοπη επίθεση στο κράτος δικαίου που οδήγησε την καταδίκη της χώρας από το Ευρωκοινοβούλιο, και για το σκάνδαλο των υποκλοπών από το ενιαίο κέντρο Μαξίμου-PREDATOR.

Να απολογηθεί για το πρωτοφανές σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων αποδήμων εκλογέων, που μετέτρεψε το Υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό παραμάγαζο της Νέας Δημοκρατίας. Αν είχαν υιοθετηθεί οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση Ανεξάρτητης Εκλογικής Αρχής, αλλά και Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Εγγραφής Εκλογέων Επιστολικής Ψήφου, η διαρροή δεν θα είχε συμβεί…

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει επιτέλους να απολογηθεί για όλες τις αποτυχίες της, αλλά και τις αντιδημοκρατικές εκτροπές που σχεδίασε και υλοποίησε τα τελευταία πέντε χρόνια!

 

Το κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μην ξεχνάμε είμαστε σήμερα εδώ στη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας που καταθέσαμε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για να απολογηθεί επιτέλους στην κοινωνία η δεύτερη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να απολογηθείτε, κύριε Υπουργοί, για όλα τα συσσωρευμένα και άλυτα προβλήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες πολίτες τα τελευταία πέντε χρόνια.

Είμαστε σήμερα εδώ για να δώσετε απαντήσεις καταρχάς για την κατάσταση της οικονομίας, για το ναυάγιο στις επενδύσεις που παρά τις προβλέψεις σας για το 15% έχουν καταρρεύσει στο 4%, ακόμη χειρότερα και από πέρυσι δημιουργώντας σοβαρότατο πρόβλημα στην υλοποίηση του προϋπολογισμού σας, για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα τον δήθεν εξωγενή που παραμένει σκαρφαλωμένος στο 9% και είναι υψηλότερος στην Ευρώπη, για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια που συνεχίζει να εξαφανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών και που είστε ανίκανοι ή απρόθυμοι να ελέγξετε, καθώς και για την προτελευταία θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της Eurostat για το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από εσάς τους δήθεν άριστους και τι καταφέρατε; Καταφέρατε να είναι η Ελλάδα η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ένωσης. Συγχαρητήρια!
Να απολογηθείτε, λοιπόν, για την πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου στην υφαρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών από τις τράπεζες και τα funds και όλα αυτά ενώ το κόμμα σας χρωστά σχεδόν μισό δισεκατομμύριο.

Είμαστε σήμερα εδώ για να απολογηθείτε στους αγρότες που έχουν κυριολεκτικά γονατίσει από το αυξημένο κόστος παραγωγής. Να απολογηθείτε, επίσης, για τη μείωση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων λόγω της νέας ΚΑΠ που εσείς διαπραγματευτήκατε για το συνεχιζόμενο έλλειμμα στους εργάτες γης, τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των φυσικών καταστροφών και στις πληρωμές των ενισχύσεων από το διαλυμένο ΟΠΕΚΕΠΕ. Για να απαντήσετε στους Θεσσαλούς συμπολίτες μας που ακόμη περιμένουν την αποκατάσταση των ζημιών, έναν χρόνο μετά την καταστροφή.

Είμαστε σήμερα εδώ για να απολογηθείτε στους φοιτητές και τους μαθητές για την απαξίωση της δημόσιας παιδείας. Να απολογηθείτε για τη συνειδητή απαξίωση της δημόσιας υγείας, για τη δραματική υποστελέχωση των νοσοκομείων μας, για τα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και για την άλωση του ΕΣΥ από ιδιωτικά συμφέροντα μέσω ΣΔΙΤ και άλλων μεθοδεύσεων.

Και, βέβαια, είμαστε σήμερα εδώ για να απολογηθείτε για το διπλό έγκλημα των Τεμπών με τις παραλείψεις που οδήγησαν στην απώλεια αθώων ανθρώπων, αλλά κυρίως με τη συγκάλυψη τους, για τις ευθύνες των αρμόδιων Υπουργών του κ. Καραμανλή και του κ. Καραγιάννη που είχαν γνώση όλων των προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου που είχαν λάβει εγκαίρως σαφείς προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενους και την Αντιπολίτευση, αλλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα, για τη συγκάλυψη με το μπάζωμα στα Τέμπη και τη συνειδητή συντονισμένη προσπάθεια καταστροφής πειστηρίων και τις σχετικές ευθύνες του κ. Τριαντόπουλου εντολοδόχου του κ. Αγοραστού.
Και βέβαια αντί να απαντήσετε για τη συγκάλυψη, το ξεμπάζωμα, το πάγωμα αποκαλείτε όποιους ζητούν εξηγήσεις μπάζα. Έτσι απολογείστε με αλαζονεία και έπαρση ως αλάθητοι άριστοι.

Τέλος, είμαστε σήμερα εδώ για να απολογηθείτε και για τη μονταζιέρα των Τεμπών και την παραποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων με προφανή στόχο την παραπληροφόρηση και παραπλάνηση της κοινής γνώμης, για την προκλητική απουσία από τη Βουλή του αρμόδιου Υπουργού κ. Καραμανλή, αλλά κυρίως του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη όταν συζητήθηκε το πόρισμα σας της Εξεταστικής Επιτροπής που προσέβαλε τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και για την εκστρατεία συκοφάντησης και σπίλωσης των οικογενειών των θυμάτων που δίνουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στην κυβερνητική συγκάλυψη για την αποκάλυψη της αλήθειας και τη δικαίωση των νεκρών τους.

Είμαστε σήμερα εδώ για να απολογηθείτε για την αδιάκοπη επίθεση σας στο κράτος δικαίου που οδήγησε την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωκοινοβούλιο με το διακομματικό ψήφισμα - ράπισμα της 7ης Φεβρουαρίου του 2024 ,για την επονείδιστη τελευταία θέση στην ελευθερία του Τύπου και την προτελευταία θέση στη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων πολιτικών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων από το ενιαίο κέντρο Μαξίμου PRETADOR που στήθηκε από το επιτελικό παρακράτος για να ελέγξει τη ροή του χρήματος να διασφαλίσει ότι τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ των απευθείας αναθέσεων, τα 14 δισεκατομμύρια των εξοπλιστικών, αλλά και τα 31 δισεκατομμύρια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα καταλήξουν στους ολιγάρχες χορηγούς του και όχι στις προσωπικές πελατείες των Υπουργών του.

Και βέβαια, είμαστε σήμερα εδώ για να απολογηθείτε για το πρωτοφανές και πανευρωπαϊκών διαστάσεων σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων αποδήμων εκλογέων που μετέτρεψε το Υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό παραμάγαζο της Νέας Δημοκρατίας. Να απολογηθείτε για την άλωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης από τον ασύδοτο κομματικό μηχανισμό σας που χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα για την εξασφάλιση εκλογικών πλεονεκτημάτων. Να απολογηθείτε για τα κενά στην ασφάλεια και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων που αν και ως αρμοδιότητα ανήκουν αποκλειστικά στο ΥΠΕΣ, εσείς δεν εφαρμόζετε τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αντίθετα, τις ιδιωτικοποιείτε και αυτές με απευθείας ανάθεση ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Singular Logic, αλλά χωρίς τον αναγκαίο έλεγχο για την παραλαβή των παραδοτέων συστημάτων από το ΥΠΕΣ. Έτσι, υπονομεύετε συνολικά τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές.

Να απολογηθείτε για όλα αυτά, αλλά και να προχωρήσετε επιτέλους στην ανάληψη των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών σας. Διότι, οι καρατομήσεις της κ. Ασημακοπούλου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορούν να ξεπλύνουν την πολιτική ευθύνη της αρμόδιας Υπουργού, κ. Κεραμέως που επιβάλλει την παραίτησή της. Η κ. Ασημακοπούλου, μάλλον βιάστηκε από υπερβάλλοντα ζήλο. Ποιοι άλλοι, όμως, έχουν παραλάβει παράνομα τις λίστες; Απαντήστε.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα κενά ασφαλείας στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου και είχαμε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις που αν είχαν υιοθετηθεί θα μπορούσαν να προστατεύσουν την εκλογική διαδικασία από την εκτροπή.

Η πρώτη πρότασή μας αφορούσε στην σύσταση ανεξάρτητης εκλογικής αρχής, όπως έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη, με συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας του συνόλου των εκλογικών διαδικασιών, όπως η Γαλλία, η Γερμάνια, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα.

Η δεύτερη πρότασή μας ήταν η σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου εγγραφής εκλογέων επιστολικής ψήφου που θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις θεσμικής και τεχνικής εξειδίκευσης και θα εξασφάλιζε την ασφάλεια, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική νομιμοποίηση των διαδικασιών της επιστολικής ψήφου. Φυσικά η Κυβέρνησή σας τις απέρριψε. Αυτές, βέβαια, δεν συνάδουν ούτε με την κουλτούρα σας ούτε με την πρακτική σας, γιατί εσείς αντιλαμβάνεστε το κράτος ως ιδιοκτησία σας.

Είμαστε εδώ για να εξαναγκαστεί να εμφανιστεί ο κ. Κωνσταντίνος Αχιλλέα Καραμανλής που απαξίωσε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως τη συζήτηση στην Ολομέλεια του δικού σας πορίσματος. Ο κ. Καραμανλής ας μην προσπαθεί τη διάχυση των ευθυνών. Η μόνη θέση που έπρεπε εξαρχής να εκφράσει, είναι να παραιτηθεί από οποιαδήποτε προστασία και να ζητήσει να κριθεί από τη δικαιοσύνη, όπως από την πρώτη στιγμή έπραξε ο πρώην Υπουργός κ. Σπίρτζης. Όμως, συνεχίζει να προκαλεί, όχι μόνον εμάς εδώ, αλλά όλη την ελληνική κοινωνία με την αυθόρμητη έκφραση της έμφυτης αλαζονείας του.

Εκεί που λείπει η ντροπή, περισσεύει η αναίδεια, κύριε Καραμανλή!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία πρέπει επιτέλους να απολογηθεί για όλες τις αποτυχίες της, αλλά και για όλες τις αντιδημοκρατικές εκτροπές που σχεδίασε και υλοποίησε τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό απαιτεί η κοινωνία και γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Ωστόσο, κύριοι Υπουργοί, προσπαθείτε να αντιστρέψετε επικοινωνιακά τους ρόλους και να ζητήσετε από την αντιπολίτευση να απολογηθεί γιατί επέλεξε να ασκήσει τον προβλεπόμενο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης, λέει ο λαός μας.

Όμως, δεν μπορείτε να κρύβεστε για πάντα πίσω από το 41%. Διότι, τόσο αυτό το 41%, όσο και το υπόλοιπο 59% των Ελλήνων πολιτών, απαιτούν σήμερα απαντήσεις. Τολμήστε να το διαπιστώσετε και να κριθείτε.

Σας ευχαριστώ πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ