ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/03/2024

Σ. Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν Μητσοτάκη και έναν οργανωμένο μηχανισμό της ΝΔ που παραβιάζει το κράτος δικαίου

Σ. Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν Μητσοτάκη και έναν οργανωμένο μηχανισμό της ΝΔ που παραβιάζει το κράτος δικαίου



Ομιλία Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης (28/3/2024) 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

κύριοι και κυρίες Υπουργοί,

κύριε Πρωθυπουργέ,

1.350.000 υπογραφές μας έφεραν εδώ σήμερα. Το 90% της κοινωνίας που δεν σας πιστεύει, και δεν σας εμπιστεύεται πλέον για την αμερόληπτη απόδοση δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών.

Η κοινωνία μας έφερε εδώ. Η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Και η ραγδαία πτώση της αποδοχής του κ. Μητσοτάκη από την κοινωνία της ΝΔ. Που ήρθε σε συνέχεια και των κινητοποιήσεων φοιτητών, αγροτών, επαγγελματιών, όπως και της σημερινής κινητοποίησης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Αυτές οι αλλαγές ώθησαν και τη συνεργασία των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης και η υποβολή πρότασης δυσπιστίας. Αυτές οι αλλαγές στην κοινωνία οδήγησαν σήμερα στις παραιτήσεις δύο κορυφαίων Υπουργών. Η κοινωνία πέτυχε να παραιτηθούν σήμερα και ο κ. Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου. Γιατί η κοινωνία έχει απονομιμοποιήσει την πολιτική της Κυβέρνησης ιδιαίτερα απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών.

Κύριε Πρωθυπουργέ οφείλετε στην ομιλία σας να δώσετε απαντήσεις. Γιατί παραιτήθηκαν δύο κορυφαίοι Υπουργοί του Μαξίμου; Γιατί δεν κατάφεραν στην αποστολή τους; Στράβωσε κάτι ή δεν το γνωρίζατε ότι πήγαν σε συνάντηση μεγάλου επιχειρηματία; Το ερώτημα λοιπόν είναι: γνωρίζετε τί γίνεται στο Μαξίμου ή όχι; Αν γνωρίζατε ήσασταν υπεύθυνος για την αποστολή τους. Αν δεν γνωρίζατε, δεν γνωρίζετε τί κάνει η Κυβέρνηση και είστε επικίνδυνος για Πρωθυπουργός.

Καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας για να μετρήσουμε την υποστήριξή σας από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Δεν περιμέναμε ότι θα φυλλορροήσετε και θα χάσετε δύο κορυφαίους Υπουργούς πριν την τοποθέτησή σας στην Ολομέλεια.

Και καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή για να απολογηθείτε, για σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών κανόνων δηλαδή. Και λέω καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή γιατί την είχατε προσβάλει με την απουσία σας την προηγούμενη εβδομάδα -στη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής των Τεμπών-. Και τη Βουλή και την κοινωνία, αλλά και τη μνήμη των 57 θυμάτων και τους τραυματίες, του μεγαλύτερου και πιο πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη χώρα μας. Ενός εγκλήματος που έγινε επί της κυβερνήσεώς σας.

Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απουσία σας, όταν μιλάμε για την τραγική απώλεια τόσων ανθρώπων. Πέρα φυσικά από το ότι δεν θέλατε να μπείτε στο κάδρο και να εκτεθείτε, δεν θέλατε να αναδειχθούν οι ευθύνες σας και δεν θέλατε να δώσετε απαντήσεις.

Αλλά ήρθε η στιγμή να δώσετε απαντήσεις.

Να εκτεθείτε όπως εκτέθηκε χθες με τις αντικρουόμενες τοποθετήσεις του ο κ. Τριαντόπουλος, αλλά και με την αλαζονική, και κυνική του παρουσία ο κ. Καραμανλής.

Κύριε πρωθυπουργέ,

δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς προς την κυβέρνησή σας. Δυσπιστεί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και σε αυτή την κοινωνική πλειοψηφία ανταποκρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, και τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης

Και δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να επιτελέσουμε το δημοκρατικό και συνταγματικό μας καθήκον, γιατί ακούσαμε και απειλές σήμερα επίσημα…

Να σας το ξεκαθαρίσουμε ξανά, από την κοινωνία παίρνουμε εντολές. Στην κοινωνία απολογούμαστε, όχι σε εσάς.

Ξέρουμε ότι για σκοπούς κομματικού και προσωπικού οφέλους, οι βουλευτές της ΝΔ μπορεί να απορρίψουν την πρότασή μας, εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τον όρκο μας στο Σύνταγμα.

Γιατί ακόμα και αν λάβετε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής σας ομάδας, αυτό δεν σημαίνει ότι απολαμβάνετε και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.Και εκεί γίνεται η τελική καταμέτρηση το ξέρετε.

Γιατί πέρα από τη βαθιά πεποίθηση για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στο έγκλημα των Τεμπών, στην κοινωνία υπάρχει και βαθιά πεποίθηση ότι υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης, με ευθύνη δική σας, προσωπική κύριε Μητσοτάκη.

Στην κοινωνία υπάρχει επίσης αντίδραση για τη χθεσινή εμφάνιση του αμετανόητου κου Καραμανλή και του χυδαίου κου Φλωρίδη, που έθιξαν πρώτα από όλα τους συγγενείς και τους γονείς. Και επαναλαμβάνω ότι οφείλετε να θέσετε τον κύριο Φλωρίδη προ των συγγενών και γονέων των θυμάτων και να τους πει κατάματα, ότι δεν πρέπει «να ασχολούμαστε με τα μπάζα», δηλαδή με τα πειστήρια και τα υπολείμματα του δυστυχήματος.

Υπάρχει αντίδραση στην κοινωνία όμως και για τα χειροκροτήματα και τους πανηγυρισμούς της ΚΟ όταν μιλούσε ο κ. Καραμανλής. Γιατί ακριβώς πανηγυρίζατε; Για το δυστύχημα; Σιωπηλοί πρέπει να μένουμε μπροστά σε αυτό τον ασύμμετρο πόνο.

Όπως σιωπηλοί και προβληματισμένοι και κυρίως μετανιωμένοι πρέπει να μένετε μπροστά στις πολλαπλές παραβιάσεις των δημοκρατικών κανόνων που μιλάει όλη η Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

πέρα από την αντίδραση της κοινωνίας για τη στάση σας μέχρι τώρα υπάρχει και μια έντονη απαίτηση της κοινωνίας, να βγουν στο φως όλα όσα κρύβονται επιμελώς και τεχνηέντως από την κυβέρνηση. Τα οποία δεν αφορούν μόνο την τραγωδία των Τεμπών.

Το μοτίβο της πολιτικής σας είναι απλό και επαναλαμβανόμενο. Υλοποιείτε το οικονομικό και πολιτικό σας σχέδιο, χωρίς να υπολογίζετε θεσμούς, κανόνες διαφάνειας, ανεξάρτητες αρχές και Σύνταγμα. Και όταν είτε η αντιπολίτευση, είτε μία ανεξάρτητη αρχή ή ένας φορέας της κοινωνίας εκφέρει άλλη άποψη ή κάνει κριτική, τότε επιδίδεστε σε έναν αγώνα λάσπης, συμψηφισμών και επιθέσεων.

Πάντα πρέπει να φταίει κάποιος άλλος ή κάποιοι να μην θέλουν το καλό της χώρας. Με τέτοια πρωτοφανή επικοινωνιακή υποστήριξη και ασυλία, που … σας φαίνεται αδιανόητο ότι ένα μέσο ενημέρωσης αποκαλύπτει σκάνδαλά σας.

Και όταν αποκαλύπτονται οι ευθύνες σας όπως στις υποκλοπές, στη λίστα Πέτσα, στο έγκλημα των Τεμπών ή στη διαρροή προσωπικών δεδομένων, πρώτα διαψεύδονται όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά δήθεν διερευνώνται, και μετά - αν η κοινωνία επιμείνει- βρίσκονται «κάποιοι αναλώσιμοι ένοχοι», ακόμα και αν είναι πχ ο κ. Δημητριάδης ή πρόσφατα η κα Ασημακοπούλου, και μετά η υπόθεση ξεχνιέται…

Το ποσοστό του 41% των εκλογών εκλήφθηκε από την κυβέρνηση σας, ως μια λευκή επιταγή και επέτεινε την αλαζονεία και το θράσος σας. Όμως, δεν πάει άλλο.

Το άρον άρον κλείσιμο των διαδικασιών της εξεταστικής επιτροπής, και οι αποκαλύψεις για το μπάζωμα και τη μονταζιέρα των Τεμπών, μας δείχνουν ότι ο πολιτικός αμοραλισμός της κυβέρνησης δεν έχει όριο. Και εμάς και την κοινωνία, μας τρομάζει η ασυδοσία σας

και ζητάμε απαντήσεις!

Η δική σας κυνική μεθόδευση συγκάλυψης, ο συγκινητικός αγώνας των γονέων, των τραυματιών και των συγγενών των θυμάτων για την αναζήτηση της αλήθειας και η απώλεια τόσων ζωών, έχει τροφοδοτήσει την κοινωνική αντίδραση. Και αυτή η κοινωνική αντίδραση αλλά και η θεσμική αντίδραση των ευρωπαϊκών φορέων ώθησε και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή.

Να σας πω την αλήθεια, δεν περιμένω να δώσει απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης σήμερα

Έχει πολλές δεσμεύσεις σε πολιτικά και οικονομικά τζάκια. Όμως τώρα πια οι ευθύνες δεν μπορούν να διαχυθούν σε άλλα στελέχη σας, γιατί όλες οι σημαντικές παραβιάσεις των δημοκρατικών κανόνων στις οποίες αναφέρεται η πρόταση δυσπιστίας:

η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών,

οι υποκλοπές και η παράνομη χρήση κακόβουλου λογισμικού,

οι απειλές σε ανεξάρτητες αρχές και ανώτατους δικαστικούς, και

η παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων για ψηφοθηρικούς σκοπούς

σχεδιάστηκαν, ενορχηστρώθηκαν, και εκτελέστηκαν από τον κεντρικό μηχανισμό της ΝΔ. Στο Μαξίμου και στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς είναι πλέον οι ευθύνες.

Δεν αρκεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, ακόμα και αν είναι ο κ. Καραμανλής . Υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε δια στόματος του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη,

ως μόνη πολιτική διέξοδο τη διενέργεια εκλογών. Ώστε να γίνει πραγματικά αμερόληπτη έρευνα για όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται.

Θα μου πείτε μα δεν πέρασαν ούτε 9 μήνες από τις εκλογές; Σωστά. Αλλά δεν φταίει η αντιπολίτευση για τις εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Μας κατηγορείτε ότι εκθέτουμε τη χώρα και τροφοδοτούμε σχέδιο διχασμού ενώ εμείς απλά κρίνουμε την κυβέρνηση για τις δικές της παραβιάσεις. Μας κατηγορείτε για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Ενώ διαβάζουμε ότι δικά σας υπουργικά στελέχη κάνουν περίεργες συναντήσεις και επισκέψεις όπως παραδέχτηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ξέρετε πως το λέει ο λαός μας αυτό που κάνετε; Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Σας το είπα ξανά, δεν θα σας πάρουμε την άδεια για να αποκαλύπτουμε τα σκάνδαλά σας.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

παρότι γνωρίζαμε ότι θα χρησιμοποιούσατε την πρόταση δυσπιστίας για να πετύχετε κομματική συσπείρωση, την συνυποβάλλαμε ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., γιατί δεν έχει καμία σημασία η συσπείρωση της ΚΟ της ΝΔ,αλλά η κοινωνία άφοβα να δει τι κρύβετε πίσω από μάσκες σας.

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Τα θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας, είναι θέματα προτεραιότητας για εμάς. Επιλέξαμε το κράτος δικαίου να είναι το βασικό αντικείμενο της πρότασης δυσπιστίας, γιατί η επιβεβαίωση της μονταζιέρας στα Τέμπη ξεχείλισε το ποτήρι. Και γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 7 Φεβρουαρίου του 2024 επιβεβαίωσε με ψήφισμα κόλαφο τις παραβιάσεις σας. Αλλά και γιατί τα θέματα των Τεμπών, των υποκλοπών, της διαρροής των προσωπικών δεδομένων εμπίπτουν όλα στις μεγάλες παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Ξέρουμε ότι είναι επιλογή σας η υποβάθμιση του κράτους δικαίου και των κανόνων διαφάνειας, γιατί για να έχουμε ως κράτος αδύναμη πολιτεία και να κάνουν πάρτι τα συμφέροντα. Θίγεται όμως έτσι η οικονομία και η αξιοπρεπής διαβίωση και τα βασικά αγαθά όπως η υγεία και η παιδεία, Στα θέματα οικονομίας τα πράγματα δεν αντιστοιχούν στο success story, που διαφημίζει η κυβέρνηση. Η πρόσφατη αξιολόγηση της Moody’s αρκεί ως διάψευση. Μας λέτε για επενδύσεις που γίνονται στη χώρα, αλλά αυτές αφορούν κυρίως σε real estate ή σε αγορές κόκκινων δανείων. Διαψεύδονται μέσα σε λίγους μήνες οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου.

Θα αναφέρω απλώς – επειδή αύριο όπως μαθαίνουμε, στο Υπουργικό Συμβούλιο – ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την ελάχιστη αύξηση του κατώτατου μισθού – στα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

67% του μέσου όρου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2023 αλλά 88,2% το επίπεδο τιμών [το 2022]. Φτηνοί στους μισθούς αλλά ακριβοί στα προϊόντα / αγαθά. Σε όρους αγοραστικής δύναμης προτελευταίοι στην Ευρώπη, οριακά πάνω από τη Βουλγαρία.

Και αυτό δεν καλύπτεται με ωραία λόγια για την ανάπτυξη, που από ότι φαίνεται φέρνει υπερκέρδη μόνο για λίγους και υψηλές αμοιβές μόνο για τα γαλάζια παιδιά.

Ο Μέσος μικτός μισθός το 2009 ήταν 1.450 ευρώ

Ενώ ο Μέσος μικτός μισθός το 2023 έπεσε στα 1.250 ευρώ

Η αύξηση των ανισοτήτων και η απόκλιση από την Ευρώπη είναι πλέον η κατεύθυνση στην οποία κινείται η χώρα.

Και απέναντι σε αυτά εσείς αρνείστε να φορολογήσετε όπως ζητάει η Ευρώπη τα υπερκέρδη του κλάδου της ενέργειας και να τα επιστρέψετε στην κοινωνία. Και περιμένουμε να μας ορίσετε ημερομηνία για τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που καταθέσαμε, δεν πιστεύω να κρυφτείτε και σε αυτή. Το ίδιο συμβαίνει με τις τράπεζες και τα καταναλωτικά προϊόντα όπου η αισχροκέρδεια έχει ξεφύγει.

Σε Υγεία και Παιδεία δεν ασθενούν μόνο οι δείκτες και οι αριθμοί, όπως πχ στο ποσοστό του προϋπολογισμού σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά απαξιώνονται οι δημόσιες λειτουργίες προς όφελος των ιδιωτικών και αυξάνουν οι ιδιωτικές δαπάνες ως προς τις δημόσιες.

Νομοθετήσατε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε πλήρη αντίθεση με τους φοιτητές, τον επιστημονικό κόσμο, την αντιπολίτευση και το Σύνταγμα.

Εμπορευματοποιείτε τις υπηρεσίες υγείας, ακόμα και υπηρεσιών που παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα χειρουργεία, ο προσωπικός γιατρός, οι εργαστηριακές εξετάσεις, κλπ. Ό,τι πάρεις θα το πληρώσεις, ήταν οι πρώτες επιλογές Γεωργιάδη, όχι ότι περίμενα κάτι διαφορετικό, εξάλλου δεν κρατάει και τα προσχήματα.

Τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία γίνονται επιχειρήσεις. Οι φοιτητές και οι ασθενείς πελάτες!

Δεν βγαίνει ο μήνας, οι αμοιβές παραμένουν χαμηλές, τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό να δουλέψουν, φοβάσαι να αρρωστήσεις γιατί δεν έχεις να πληρώσεις. Αυτά δεν μπορείτε πιά να τα κρύψετε με επικοινωνιακή χρυσόσκονη από τους πολίτες

Όπως και δεν μπορείτε να κρύψετε τα σοβαρά προβλήματα που έχετε προκαλέσει στη Δημοκρατία μας, όπως επιβεβαίωσε στις 7.2.2024 με ευρεία πλειοψηφία η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ψήφισμα είναι καταπέλτης για τη χώρα μας καθώς διαπιστώνει πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Τι καταγράφει το ψήφισμα ;

-απειλές και καταχρηστικές αγωγές εναντίον δημοσιογράφων από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, περιλαμβανομένων ανθρώπων του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού,

-απειλές για την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης,

-παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης,

-έλλειψη προόδου στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

-το «σκάνδαλο της λίστας Πέτσα»

-πιέσεις στις ανεξάρτητες αρχές,

-εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών, αναφέροντας τους Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστο Ράμμο.

-έλλειψη προόδου στις έρευνες για το ναυάγιο της Πύλου

-υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία.

Αλλά και ότι η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται αμεροληψίας, σημειώνοντας την άρνηση του κοινοβουλίου να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών,

όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Κατά τα άλλα ο κ. Καραμανλής χθες μας ζήτησε να υποβάλλουμε πρόταση προκαταρκτικής επιτροπής, όταν απορρίψατε ήδη την πρόταση που στηριζόταν στην ευρωπαία εισαγγελέα, επιλογή σας που καταδίκασε και το Ευρωκοινοβούλιο. Ποιον κοροϊδεύετε;; Πόσο πιο θεσμική και σοβαρή στήριξη μπορούσε να έχει η πρότασή μας;

Η στάση σας απέναντι στην ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή αποδεικνύει ότι απομακρυνόμαστε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κράτος δικαίου, δηλαδή τον πυρήνα της Ευρώπης

Το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει επίσης και το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παράνομη χρήση και εξαγωγή παράνομου λογισμικού. Και παρότι έχουμε μήνες, για να μην πω χρόνια που περιμένουμε, δεν έχουμε απαντήσεις, ούτε από τη δικαιοσύνη την ηγεσία της οποίας επισκεφτήκαμε το Νοέμβριο. Δεν είναι απλό πράγμα, σε μία χώρα της Ευρωζώνης, να βρέθηκε παρακολουθούμενο το μισό υπουργικό συμβούλιο και ο αρχηγός του ΓΕΘΑΑ.

Και αντί να έχουμε απαντήσεις, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρο τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ τον κ. Ράμμο, αποδίδοντάς του ψευδώς υποτελή κίνητρα γιατί απλά έκανε την δουλειά του. Και αλλάζοντας τη σύνθεση της ΑΔΑΕ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση που θα εξέταζε τις ευθύνες της ΕΥΠ και της κυβέρνησης.

Γιατί εδώ στην Ολομέλεια στις 1.11.2023 ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε:

«Επειδή για τα θέματα του κράτους δικαίου έχω κουραστεί να ακούω “την υποχώρηση της Ελλάδος”, ‘και ότι η Ελλάδα είναι “περίπου μπανανία στα θέματα αυτά”. Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει διαρκή πρόοδο. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας». Σας διέψευσε κύριε Μητσοτάκη το Ευρωκοινοβούλιο τρείς μήνες μετά με το ψήφισμά του,

Οι παραβιάσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν κρύβονται,

- η έκθεση της ΑΔΑΕ του 2022 αποκάλυψε ότι χιλιάδες υποθέσεις παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν είχαν αναφερθεί εγκαίρως στην ΑΔΑΕ από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

- ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος στον πρόλογο της έκθεσης κάνει αναφορά σε σοβαρές αντιθεσμικές παρεμβάσεις, αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της Αρχής, απειλητικούς υπαινιγμούς ποινικών διώξεων εις βάρος των μελών και του προσωπικού́ της Αρχής.

Είναι προφανές ότι δυσπιστούμε κύριε Μητσοτάκη. Ξέρουμε καλά τις προσωπικές σας ευθύνες για τα ανωτέρω, εφόσον και ο κ. Δημητριάδης και ο κ. Κοντολέων ήταν στη στενή σας επίβλεψη. Εκτός αν πήρατε στην ευθύνη σας στην ΕΥΠ, με πρωτοφανή βιασύνη μόλις ορκιστήκατε το 2019, γιατί το σχέδιο ήταν έτοιμο πριν τις εκλογές του 2019, και μετά είχατε εγκληματική αμέλεια να την ελέγχετε. Αλλά - όχι βέβαια - την ελέγχατε και πολύ καλά. Για αυτό και πήρατε τον κ. Σμυρλή, υπεύθυνο εξαγωγών του Predator, στη συνέχεια διευθυντή στη ΝΔ!

Πρώτα από όλα γιατί θεωρείτε το κράτος ιδιοκτησία σας, λάφυρο και δεν έχετε κανένα δισταγμό και κανένα ηθικό ή δημοκρατικό φραγμό. Αυτό απέδειξε και το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων. Επιλέξατε να θυσιάσετε την κυρία Ασημακοπούλου, τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ και τον γραμματέα αποδήμων της ΝΔ. Και προφανώς αυτή η υπόθεση δεν έκλεισε, αλλά άνοιξε με τις παραιτήσεις.

Τα ερωτήματα αυξάνονται μετά και την δήλωση της κυρίας Ασημακοπούλου ότι πήρε τα δεδομένα από τον γραμματέα αποδήμων της ΝΔ. Και μάλιστα ότι τα πήρε τον Ιανουάριο του 2024. Δηλαδή παραδέχεται το αλισβερίσι μέσα στα κομματικά γραφεία της ΝΔ σε αντίθεση με όσα δήλωσε μετά την πρώτη αποκάλυψη του σκανδάλου. Και θέλετε να μας πείσετε ότι αυτό έγινε μόνο για την κυρία Ασημακοπούλου και όχι για τους υπόλοιπους πολιτευτές σας;

Και μόνο για τα δεδομένα που έχει το Υπουργείο Εσωτερικών; Και εσείς δεν γνωρίζατε κ.Μητσοτάκη τι γίνεται μέσα στο κόμμα σας; Ο κύριος Μαρινάκης υπάρχει περίπτωση να μη γνώριζε, ενώ το επίμαχο διάστημα που έγινε η διαρροή δεδομένων ήταν γραμματέας του κόμματος;

Προσέξτε. Με βάση τις δηλώσεις Μαρινάκη και Ασημακοπούλου προκύπτει ότι το ταξίδι των δεδομένων στη ΝΔ κράτησε τουλάχιστον 7 μήνες, ποιος ξέρει από ποια χέρια πέρασε!!!

Και αν απορεί ο κ. Μαρινάκης, τότε γραμματέας της ΝΔ, για ποιο λόγο δεν έχει ακόμα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, οφείλω να του πω ότι απορώ και εγώ!

Πως μπορούμε να εμπιστευτούμε την αξιοπιστία των διαδικασιών και λειτουργιών του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν ο ίδιος ο κύριος Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον 3 στελέχη σας παραβίασαν τον κανόνα προστασίας δεδομένων, για ψηφοθηρικούς λόγους! Γιατί να είναι μόνο 3 και όχι 13 ή 1.013, λέω εγώ; Γιατί να σας πιστέψουμε; Έχετε χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας!

Και οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για να έχουμε αξιόπιστους θεσμούς και διαδικασίες. Και προφανώς οφείλουμε να τοποθετούμαστε να μιλάμε ελεύθερα και δημοκρατικά και απειλές δεν δεχόμαστε! Δεν χρωστάμε σε κανένα και δεν μας κρατάει κανείς.

Στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών που έχει συνταράξει την ελληνική κοινωνία κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουμε τον αμετανόητο κυνισμό και την αυθαιρεσία της κυβέρνησης.

Υπήρξε έγκλημα στα Τέμπη! Το δέχτηκε η Βουλή στην εξεταστική επιτροπή. Το δέχτηκε η εισαγγελία με την απαγγελία κατηγοριών σε πολίτες.

Ένα έγκλημα για το οποίο υπάρχουν ευθύνες για τους κκ Καραμανλή και Καραγιάννη. Γιατί υπήρχαν έγγραφες ειδοποιήσεις για την κατάσταση στο σιδηρόδρομο. Γιατί γνώριζαν!

Κατέθεσα χθες 5 έγγραφα που όχι απλά αγνόησε αλλά έθαψε ο κ. Καραμανλής με επιλογή του όσο ήταν Υπουργός. Έγγραφα που προειδοποιούσαν για το δυστύχημα. Αλλά και για την προσωπική του ευθύνη.

Για την αποδόμηση και ανεπάρκεια των συμβατικών συστημάτων ασφαλείας, τη μη λειτουργία του δευτεροβάθμιου κέντρο ελέγχου και τη μη επισκευή του κέντρου τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, αλλά και την παράνομη μετάταξη του σταθμάρχη και τα ελλείμματα στην 717 που εντόπισε και η ευρωπαία εισαγγελέας. Για τη μη θέσπιση και τη μη τήρηση κανόνων ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως όριζε η ευρωπαϊκή οδηγία και η ελληνική νομοθεσία.

Όμως αυτό που έχει εξοργίσει την ελληνική κοινωνία είναι το σχέδιο συγκάλυψης, που είναι ευθύνη προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Ένα σχέδιο που ολοένα και αποκαλύπτεται. Με τους μάρτυρες που κόπηκαν, το ανακριτικό υλικό που λείπει, τις απαντήσεις για το εμπόρευμα της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το μπάζωμα.

Σχετικά με το μπάζωμα, χτες, ακόμα μία φορά εκτέθηκε ο κ. Τριαντόπουλος με την ομιλία του στην Ολομέλεια.Προσπάθησε να αρνηθεί κάθε εμπλοκή, ενώ ο κύριος Πλεύρης στην εξεταστική τον έχει κατονομάσει ως επικεφαλής του κλιμακίου, όπως τον είχε φωτογραφίσει και ο κ. Αγοραστός τον Αύγουστο του 2023, και ο ίδιος επαίρετο σε εκπομπές: ότι ήταν προσωπικά υπεύθυνος των εργασιών αποκατάστασης του χώρου από τις 2 έως τις 7 Μαρτίου.

Αλλά δεν είναι εξοργιστικό, ότι η ΝΔ επέλεξε να μην καλέσει στην εξεταστική επιτροπή τους μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει εγγράφως τον κο Καραμανλή για τα προβλήματα;

Και ότι εκκρεμεί μία απάντηση του κ. Μητσοτάκη που είχε ενημερωθεί στις 28.5.2020 προσωπικά και εμπιστευτικά από τον κ. Σπηλιόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα του ΟΣΕ;

Θα μας απαντήσετε σήμερα κύριε Πρωθυπουργέ;

Δεν εκλήθησαν ούτε οι πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από το δικαστήριο και αλλά και αυτοί που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων.

Ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση επιμένει να περιορίζει την έρευνα, να περιορίζει την αλήθεια.

Οι οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών ζητούν δικαίωση για τους δικούς τους ανθρώπους, έχοντας στο πλευρό τους το σύνολο της κοινωνίας, κάτι που φαίνεται και από τις 1,3 εκατομμύρια υπογραφές, στο ψήφισμα για την αναθεώρηση των προβλέψεων περί ευθύνης υπουργών, και καταγγέλλουν μία σειρά από παραλείψεις που οδηγούν σε συγκάλυψη του εγκλήματος.

Είναι δυστυχώς πλέον ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να συγκαλύψει τις ευθύνες, και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα. Έτσι παράλληλα με την προσβολή στη μνήμη των θυμάτων έχουμε από την πλευρά της Κυβέρνησης και την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου, κάθε έννοιας δικαιοσύνης. Επιχειρείτε να συγκαλύψετε το έγκλημα και να αθωώσετε τους υπευθύνους και ειδικά τον κύριο Καραμανλή.

Απορρίψατε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, για τη διερεύνηση των ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Απορρίψατε έτσι το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής για τη σύμβαση 717.

Απορρίψατε το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διαβίβαση της κατάθεσης του Κώστα Καραμανλή στην αρμόδια ανακριτική αρχή με το ερώτημα για «ψευδορκία».

Όμως, οι πρόσφατες αποκαλύψεις για μονταζιέρα στα ηχητικά ντοκουμέντα από την τραγωδία, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση τις πρώτες ώρες τις ανείπωτης αυτής τραγωδίας,

το πρώτο μέλημα που είχε ήταν να συγκαλύψει και να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα για να αποσοβήσει τις δικές της ευθύνες, και αυτό είναι πολύ σοβαρό .

Γιατί αυτή η δικαιολογία, ότι το δυστύχημα οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο λάθος, ήταν στο στόμα του κ. Μητσοτάκη στο διάγγελμά του στις 01.03.2023 και στο υπουργικό συμβούλιο στις 9.3.2023.

Κύριε Μητσοτάκη οφείλετε να μας πείτε σήμερα ποιος σας ενημέρωσε; Και η εισαγγελία να άρει το απόρρητο των συνομιλιών των εμπλεκομένων για να δούμε τι έγινε εκείνη την τραγική νύχτα.

Γιατί μιλάμε τελικά για ένα πολλαπλό έγκλημα.

Αυτές οι παραποιημένες συνομιλίες παραπλάνησαν πολλές φορές και τη συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή. Και σίγουρα -με βάση την αναζήτηση του ποιος ωφελήθηκε με αυτή την παράνομη ανάκτηση και παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων-, η απάντηση είναι μονοσήμαντα ο κος Μητσοτάκης.

Και όταν από τις πληροφορίες που έχουν προκύψει και στην εξεταστική, υπάρχει σύγκρουση της κατάθεσης του σημερινού προέδρου του ΟΣΕ κυρίου Τερεζάκη, με την ανακοίνωση της αστυνομίας που δήλωσε ότι πήρε τα ηχητικά στις 03 Μαρτίου 2023.

Προφανώς και πρέπει να δώσει απαντήσεις η δικαιοσύνη. Αλλά και εσείς να μας πείτε αν ζητήσατε έρευνα. Και να ελεγχθεί συνολικά η κατάθεση Τερεζάκη στην εξεταστική.

Γιατί αυτό που επιβεβαιώνετε πλέον είναι ότι ενώ ακόμα δεν είχαν φτάσει όλα τα σωστικά συνεργεία στον τόπο του δυστυχήματος κάποιοι υλοποιούσαν σχέδιο παραπλάνησης και συγκάλυψης. Το γιατί και ποια συμφέροντα ήταν πίσω από αυτό το σχέδιο πρέπει να μας το απαντήσει η κυβέρνηση.

Όπως και να μας ενημερώσει γιατί το ΔΣ του Οργανισμού διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων ορίστηκε 9 μήνες μετά το δυστύχημα και πως μπορεί να γίνει διερεύνηση από μία επιτροπή που πέρα από τη χρονοκαθυστέρηση δεν έχει τόπο δυστυχήματος να επισκεφθεί αλλά και στην παραίτηση του προέδρου κυρίου Μπίνη πριν λίγες ημέρες που πέρασε στα κρυφά.

Οφείλω να αναφερθώ στη χθεσινή παρουσία Καραμανλή. Κατώτερος των περιστάσεων. Προκλητικός, αμετανόητος, εμφανίστηκε στη Βουλή. Δήλωσε ψευδώς ότι δεν "κρύβεται" πίσω από τη βουλευτική ασυλία για το έγκλημα των Τεμπών, ενώ είναι γνωστό ότι τον καλύπτει άλλη διάταξη του Συντάγματος, αυτή περί ευθύνης υπουργών! Ακόμα και σε αυτές τις τραγικές στιγμές είπε ψέματα.

Μας προκάλεσε να υποβάλλουμε αίτημα προκαταρκτικής επιτροπής, το οποίο, όπως έχει δηλώσει ήδη ο κ. Βορίδης στη Βουλή θα απορρίψουν υλοποιώντας ένα ξεδιάντροπο σχέδιο αμνήστευσης. Το ίδιο κάνατε με την προηγούμενη πρόταση προκαταρκτικής επιτροπής, παρότι στηρίχτηκε στα στοιχεία της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής για τη σύμβαση 717 της τηλεδιοίκησης.

Αν είναι ειλικρινής ο κ. Καραμανλής, και θέλετε να τεθεί στη διάθεση της δικαιοσύνης, τότε να μην κρυφτεί πίσω από τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ, να μην χρησιμοποιήσει τη διάταξη περί ευθύνης Υπουργών.

Να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα για μια προκαταρκτική επιτροπή για τον κ. Καραμανλή, που θα τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη. Γιατί μόνο η συγκρότηση προκαταρκτικής δεν αρκεί, εφόσον εσείς είστε ικανοί να τη συγκροτήσετε και να τον αθωώσετε δια του πορίσματος, πιθανά και μετά τις ευρωεκλογές για να μην έχετε πολιτικό κόστος.

Να δεσμευτείτε λοιπόν ότι θα επιτρέψετε να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη για όλα, και να αξιοποιηθεί φυσικά και όλο το ανακριτικό υλικό που περιμένουμε, χωρίς να ανησυχείτε για κομματικά κίνητρα, χωρίς να ανησυχούμε για συγκάλυψη από τη ΝΔ και χωρίς περιορισμούς σε μάρτυρες, διαθέσιμες δικογραφίες, κλπ.

Περιμένουμε μία απάντηση. Γιατί πρέπει όλοι να είμαστε πολλοί προσεκτικοί ώστε να μην επιτρέψουμε καμία αθώωση με πολιτική υστεροβουλία

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η κυβέρνηση έχει μαζέψει πλέον στο βιογραφικό της πολλές σκοτεινές και μαύρες σελίδες

Ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα και στις οποίες προστίθεται και η συγκάλυψη, το μπάζωμα, η παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων

Υποκλοπές

Διαρροή προσωπικών δεδομένων

Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν Μητσοτάκη. Όλα δείχνουν ένα οργανωμένο μηχανισμό εντός του κόμματος της ΝΔ που παραβιάζει το κράτος δίκαιου.

Πετύχαμε αυτές τις 3 μέρες να αποκαλυφθεί και η κυνικότητα και η συγκάλυψη. Οφείλουμε όλοι να αντιταχθούμε στην ακροδεξιά και στην απαξίωση της πολιτικής και στην συγκάλυψη της αλήθειας και του δικαίου. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε όλες τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Να διερευνήσουμε όλες τις παραβάσεις. Και να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μεθοδευτεί περαιτέρω συγκάλυψη αλλά και σχέδιο αθώωσης των υπεύθυνων πολιτικών προσώπων.

Οφείλουμε να διεκδικούμε την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου, των θεσμών , των ανεξάρτητων αρχών. Και για το λόγο αυτό συν-υποβάλλαμε και υποστηρίξαμε την πρόταση δυσπιστίας.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Για εμάς η προοδευτική πολιτική είναι η μόνη απάντηση και αυτή που θα δώσει προοπτική στους πολίτες και τον τόπο μας.

Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας μας. Κόσμο στον οποίο έχετε πλέον εκτεθεί ανεπανόρθωτα κύριε Μητσοτάκη!

Σας ευχαριστώ

 

 

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ