ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/04/2024

Ομιλία του βουλευτή Αχαΐας, Τομεάρχη Υγείας και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Υγείας

Ομιλία του βουλευτή Αχαΐας, Τομεάρχη Υγείας και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Υγείας



Ομιλία του βουλευτή Αχαΐας, Τομεάρχη Υγείας και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Υγείας: «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Κύριε Πρόεδρε Ευχαριστώ,

Κύριε υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων και έρχεται προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο από τον τίτλο του ήδη παραπλανά τους κατοίκους αυτής της χώρας.

Διότι οι μεν δράσεις δημόσιας υγείας είναι μόνο τρεις και δεν δικαιολογούν τον πηχυαίο τίτλο, οι δε υπόλοιπες ρυθμίσεις όχι μόνο δεν ενισχύουν, αλλά αποδυναμώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιστρέψει την χώρα στις μνημονιακές συνθήκες της υγειονομικής φτώχειας.

Σας τα είπαμε αναλυτικά στις επιτροπές, σας εξηγήσαμε γιατί τα μέτρα που εισάγετε δεν θα ενισχύσουν το ΕΣΥ. Αντιθέτως, θα το πλήξουν έτι περαιτέρω, θα το αποχαρακτηρίσουν και από δημόσιο σύστημα θα γίνει ιδιωτικό.

Και εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας ότι το ιδιωτικό δεν προτεραιοποιεί το συμφέρον του πολίτη, και ευρύτερα της κοινωνίας. Το ιδιωτικό προτεραιοποιεί το κέρδος, και καλά κάνει, διότι αυτή είναι η φύση του.

Αλλά εμείς δεν θέλουμε ένα ιδιωτικό ΕΣΥ, εμείς θέλουμε ένα δημόσιο ΕΣΥ, ανθρωποκεντρικό, με έμφαση στην πρωτοβάθμια και την πρόληψη, αποτελεσματικό ώστε να θεραπεύει και να αποκαθιστά την υγεία όσων έχουν την ανάγκη του.

Εσείς πιστεύετε στην ιδιωτική υγεία. Το δηλώσατε με κάθε επισημότητα και το 1983 όταν ψηφίστηκε ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ. Για αυτό θέλετε διακαώς να μας επιστρέψετε στις προ ΕΣΥ εποχές.

Εμείς πιστεύουμε στο δημόσιο ΕΣΥ. Γι’ αυτό επιμείναμε στο ιδεολογικό κομμάτι. Γι’ αυτό σας αναλύσαμε διεξοδικά ότι οι ρυθμίσεις που εισάγετε ΔΕΝ θα ευνοήσουν το ΕΣΥ και τις ανάγκες υγείας των κατοίκων της χώρας.

Αντιθέτως, θα ευνοήσουν τους ιδιώτες της υγείας.

Μας είπατε ότι δεν πρέπει να ιδεολογικοποιούμε το ζήτημα. Ότι υπάρχουν πρακτικά προβλήματα τα οποία αναζητούν επειγόντως λύσεις.

Μάλιστα!

Επιτέλους συμφωνούμε σε κάτι: στο ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο ΕΣΥ τα οποία πρέπει να τα λύσουμε επειγόντως.

Ιδού ποια ήταν μόλις προχθές, την Τρίτη 9 Απριλίου 2024, η απαράδεκτη κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων του ΠΓΝ Ρίου.

Καταθέτω τις φωτογραφίες στα πρακτικά της Βουλής.

Εδώ σταματάει κάθε συμφωνία μαζί σας.

Αλήθεια, πιστεύετε ακόμη, εν έτει 2024 ότι τα προβλήματα και οι λύσεις τους είναι εκτός ιδεολογικού πεδίου; Ότι τάχα μου είναι ουδέτερα, ότι δήθεν είναι τεχνοκρατικά και ότι δεν έχουν πρόσημο ιδεολογίας;

Αυτά μας τα έλεγαν οι νεοφιλελεύθεροι φωστήρες τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Και απέτυχαν παταγωδώς. Σοβαρά τώρα θέλετε να πιστέψουμε ότι όντως τα εννοείτε αυτά που λέτε;

Λοιπόν, σας ενημερώνουμε ότι τα πάντα είναι ιδεολογικά. Και φυσικά οι πολιτικές της υγείας έχουν πρόσημα, χαρακτήρα και προσανατολισμό. Εσείς τάσσεστε αναφανδόν με το νεοφιλελεύθερο πρόσημο της ατομικής ευθύνης.

Η πολιτική σας είναι δεν είναι απλώς «θατσερικής εμπνεύσεως». Είναι «νεοθατσερική», δηλαδή επικαιροποιημένη με μεγαλύτερη δόση κοινωνικής αναλγησίας.

Εμείς είμαστε αναφανδόν με το σοσιαλιστικό πρόσημο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Εσείς είστε με τη φενάκη ότι τα κέρδη των ολίγων θα κατρακυλήσουν σταγόνα-σταγόνα και στους πολλούς,

«Trickle down economics» τα λέτε...

Αλλά πρόκειται για το μαρτύριο με τη σταγόνα…

Και για να το καταλάβει και ο απλός λαός: μας λέτε ότι μαζί με τον βασιλικό, θα ποτιστεί και η γλάστρα. Μόνο που ο βασιλικός έχει θεριέψει και η γλάστρα είναι έτοιμη να σπάσει.

Επομένως, μην μας λέτε ότι θέλετε να βρείτε πρακτικές λύσεις σε πρακτικά προβλήματα.

Ιδίως όταν εμείς σας αντιπαραθέτουμε με επιχειρήματα και τεκμηριωμένα ότι οι λύσεις που εισάγετε όχι μόνο θα αποτύχουν, αλλά θα έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αν πιστέψουμε ότι όντως κόπτεστε για την ενίσχυση του ΕΣΥ: θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω αποδυνάμωση και εξαθλίωση του ΕΣΥ.

Ένα ΕΣΥ, που επί των ημερών σας έχει καταστεί μαρτυρικός τόπος εργασίας, με κακές συνθήκες για τους εργαζόμενους και φυσικά για τους ασθενείς.

Με τεράστια επισφάλεια, με υπερεφημέρευση, με φυσική-ψυχική και ηθική εξάντληση των επαγγελματιών υγείας (burnout), οι οποίοι αναγκάζονται να παραιτούνται και να βρίσκουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό.

Και φυσικά με πολύ χαμηλές αμοιβές, οι δεύτερες χειρότερες στην Ε.Ε, πρώτη είναι η Βουλγαρία, μια χώρα με την οποία όπως θα μάθατε ολοένα και συγκλίνουμε... προς τα κάτω.

Η επιλογή σας να μετακυλίετε ολοένα και περισσότερα κόστη στους κατοίκους της Ελλάδας, αν δεν είναι ιδεολογική, τότε τι είναι;

Διαφωνήσατε με τα στοιχεία περί ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία. Είπατε ότι δήθεν τη μετράμε λάθος. Δεν τη μετράμε εμείς, όμως. Τη μετράει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ, και τα στοιχεία αυτών των οργανισμών παραθέτουμε. Τα αμφισβητείτε; Τους θεωρείτε ακροαριστερούς;

Σας υπενθυμίζουμε τα στοιχεία:

«ΕΛΣΤΑΤ:

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα για το έτος 2022 έπεσε στο 8,5% του ΑΕΠ έναντι 9,18% του έτους 2021. Μειώθηκε δηλαδή η συμμετοχή του κράτους στη σχετική δαπάνη.

Την ίδια στιγμή, η συμβολή του δημόσιου τομέα στη συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειώθηκε από 62,1% το έτος 2021 σε 61,9% το έτος 2022. Αντιθέτως, η ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή των πολιτών, στη συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας αυξήθηκε από 37,5% το έτος 2021 σε 37,6% το έτος 2022.

ΟΟΣΑ:

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι δεύτερη στην Ε.Ε και 4η ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ ως προς την ιδιωτική δαπάνη. Συγκεκριμένα, αυτή ανέρχεται στο 33,3% της συνολικής δαπάνης για την υγεία.»

Είχατε το θράσος να πείτε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ιδιωτική δαπάνη υγείας ήταν επίσης υψηλή;

Δεν πιστεύω ότι έχετε κοντή μνήμη, απλώς λαϊκίζετε και υποτιμάτε εμάς και τον ελληνικό λαό.

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε με τη θηλιά των μνημονίων. Μνημονίων που αναγκάστηκε να εφαρμόσει έχοντας όμως διαπραγματευτεί με τους θεσμούς και έχοντας λειάνει πολύ τις ακραία νεοφιλελεύθερες πτυχές τους.

Και μνημονίων που εσείς φέρατε στην χώρα, διότι εσείς την χρεωκοπήσατε με τις αποτυχημένες πολιτικές σας.

Αυτές τις ίδιες πολιτικές εφαρμόζετε και σήμερα. Που θα έχουν το ακριβώς ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα.

Καταλύετε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών και μας λέτε ότι έτσι θα ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Δεν λέτε όμως ότι αυτήν την ενίσχυση θα την πληρώσει από την τσέπη του ο ασθενής.

Τα απογευματινά χειρουργεία, αυτή η δήθεν μεταρρύθμιση για την οποία καυχάστε, θα τα πληρώνει ο ασθενής.

Ήδη με την εφαρμογή του μέτρου περί απογευματινών χειρουργείων φάνηκε η πραγματική κατεύθυνση που έχετε κατά νου και φυσικά το τι μέλλει γενέσθαι, αφού ούτε η πρωινή λίστα ανακουφίζεται ούτε οι ανάγκες των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν ικανοποιούνται.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα αποτελέσουν το πάτημα για την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία. Και μετά έχετε το θράσος να μας λέτε ότι η λάθος ο όρος «ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ».

Και το σημαντικότερο η ασφάλεια των ασθενών.

Σύμφωνα με μελέτη του «British Journal of Anaesthesia» και αφορά στη συσχέτιση των απογευματινών χειρουργείων και τη θνησιμότητα, το ποσοστό κινδύνου αυτής αυξάνεται στη διάρκεια των απογευματινών χειρουργείων.

Καταθέτω τη μελέτη στα πρακτικά της Βουλής.

Τις νέες επιβαρύνσεις του ενός (1) και των τριών (3) ευρώ στις συνταγές για βιολογικές εξετάσεις και απεικονιστικούς ελέγχους θα τις πληρώνει ο ασθενής.

Τα πέντε (5) ευρώ συν ΦΠΑ για το εμβόλιο κατά του COVID 19 θα το πληρώνει ο ασθενής. Τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων και τον νέο τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ τα πληρώνει ήδη ο ασθενής.

Να υποθέσουμε ότι και αυτά τα μέτρα είναι πρακτικές λύσεις σε πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της υγείας, για το φάρμακο και τα διαγνωστικά κέντρα;

Δηλαδή, μας λέτε ότι ζυγίσατε όλες τις πιθανές λύσεις στο υπαρκτό πρόβλημα του clawback και του rebate, και αποφασίσατε ότι η μοναδική λύση είναι να επιβαρυνθεί κι άλλο ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών;

Αγνοείτε ότι το εισόδημα των κατοίκων της χώρας έχει αποδυναμωθεί σε βαθμό ώστε να είμαστε η δεύτερη από το τέλος σε αγοραστική δύναμη χώρα της ευρωζώνης, με πρώτη τη Βουλγαρία;

Κι αυτό δεν το μετράμε σωστά;

Κι αυτό το στοιχείο είναι λάθος;

Κι αυτός ο δείκτης προέρχεται από «ακροαριστερές γιάφκες»;

Αλλά εσείς χαρακτηρίσατε τα ποσά αυτά ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ και ΕΥΛΟΓΑ.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ζείτε σε κοινωνική απομόνωση, ότι δεν έχετε καμία γείωση στην καθημερινότητα του κόσμου και ότι κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, και συνάδελφοι της ΝΔ, ο κόσμος έξω μετράει και το cent για να βγάλει τις υποχρεώσεις του μήνα. Κι εσείς μας μιλάτε για εύλογα και συμβολικά ποσά; Αιδώς, Αργείοι.

Μας λέτε ότι πόσες πια εξετάσεις αίματος, πόσους υπερήχους και αξονικές θα κάνει κάποιος. Διαχωρίζετε λοιπόν τους κατοίκους της χώρας σε υγιείς και ασθενείς. Οι υγιείς θα απόσχουν του κόστους, αλλά οι ασθενείς θα επιβαρυνθούν και με αυτό.

Αλλά ξεχνάτε τους χρονίως πάσχοντες που κάνουν τακτικά εξετάσεις.

Ξεχνάτε τους συνταξιούχους, που λόγω ηλικίας κάνουν τακτικά εξετάσεις και οι συντάξεις τους είναι χαμηλές και αναξιοπρεπείς.

Ξεχνάτε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ξεχνάτε τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Γενικώς, ξεχνάτε τους πολλούς.

Αλλά πάντα θυμάστε τους ολίγους και τις ελίτ.

Με τις διατάξεις που φέρνετε προς ψήφιση σχετικά με τους Δείκτες Ελέγχου Συνταγογράφησης Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Το ξέρετε ότι με τη ρύθμιση αυτή θα κοπούν φάρμακα και θεραπευτικές αγωγές σε ομάδες ασθενών που πάσχουν από σπάνια νοσήματα;

Σας καταθέτω το δελτίο τύπου του Ελληνικού Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Κινητικού Νευρώνα (ALS).

Πρόκειται για κραυγή αγωνίας μπροστά στο ενδεχόμενο να μην δοθεί καν η ευκαιρία στους ανθρώπους αυτούς να ζήσουν.

Κι επειδή εμείς δεν αρκούμαστε σε διαπιστώσεις, αλλά θέλουμε να συμβάλουμε δημιουργικά, έχουμε καταθέσει δύο τροπολογίες:

Μία πριν από λίγο καιρό που την επαναφέρουμε σχετικά με την αυτοτελή φορολόγηση της αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, και την καταθέτουμε εκ νέου.

Και μια δεύτερη που καταθέτουμε για πρώτη φορά, σχετικά με τα κίνητρα που πρέπει να θεσπιστούν προκειμένου να ελκύσουμε τους ιατρούς στις δομές που βρίσκονται στις λεγόμενες άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας.

Εμείς έχουμε τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για το ΕΣΥ και το σύστημα υγείας της χώρας γενικά.

Μας χωρίζει χάσμα!

Γιατί εμείς πιστεύουμε στον άνθρωπο και την κοινωνία.

Με βάση τις ανάγκες τους χαράσσουμε δημόσιες πολιτικές, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι τα κέρδη των ολίγων.

Και είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτική για την κοινωνία και τους πολλούς.

Είμαστε αντίθετοι επί της αρχής με το νομοσχέδιο που εισάγεται προς ψήφιση, παρά τις συγκεκριμένες θετικές διατάξεις που εμπεριέχει.

Ευχαριστώ!



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ