ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/04/2024

Εγκύκλιος για τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών για την επιλογή υποψήφιων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024

Εγκύκλιος για τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών για την επιλογή υποψήφιων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024



ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 9ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Προς: - τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
τα Μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών για την εκλογική διαδικασία της 14ης Απριλίου 2024

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 9ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2024
***
Συνοπτική περιγραφή των γενικών χαρακτηριστικών της εκλογής
Οι κανόνες διεξαγωγής προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψηφίων Ευρωβουλευτών περιέχονται στην παρούσα Εγκύκλιο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπως αυτή τυχόν συμπληρωθεί με πρόσθετες οδηγίες και διευκρινίσεις. Στη συνέχεια παρουσιάζονται περιληπτικά τα γενικά χαρακτηριστικά της εκλογικής διαδικασίας για την ευκολότερη κατανόησή της και ακολουθεί αναλυτικά η Εγκύκλιος.

Στην εκλογή μετέχουν οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες που επικύρωσε η επιτροπή που ορίστηκε από το Εκτελεστικό Γραφείο, αφού εξέτασε αναλυτικά τα βιογραφικά όλων των υποψηφίων που κατατέθηκαν κεντρικά στην ιστοσελίδα του isyriza.
Η εκλογή θα διεξαχθεί την Κυριακή 14 Απριλίου 2024. Ώρες : 8.00-20.00
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,  καθώς και οι φίλοι/ες και τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίοι/ες θα προσέλθουν την 14η Απριλίου στα εκλογικά τμήματα και θα συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα φίλου/ης του ΣΥΡIΖΑ-ΠΣ. και θα παραδώσουν αυτή μαζί με απόδειξη της ταυτοπροσωπίας του με νόμιμο δημόσιο έγγραφο, στην Εφορευτική Επιτροπή του Εκλογικού Τμήματος που επιθυμούν να ψηφίσουν. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι φίλοι/ες καθώς επίσης και οι κάτοικοι του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν διαδικτυακά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής (με τα ακριβή τους στοιχεία επικοινωνίας) για την προκριματική ψηφοφορία, όπως αυτή αναρτήθηκε στον i-syriza, μέχρι τις 7/4/2024 στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.
Η ψηφοφορία θα γίνει είτε με φυσική προσέλευση των ψηφοφόρων στα Εκλογικά Τμήματα είτε διαδικτυακά εφόσον έχουν ακολουθήσει την διαδικασία συμπλήρωσης της απαραίτητης ηλεκτρονικής φόρμας όπως αυτή είχε δημοσιοποιηθεί. Με δεδομένο όμως ότι η ψηφοφορία οργανώνεται με χρήση ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων μέσω διαδικτυακού μητρώου (tablet, ταμπλέτας), οι οποίες εξασφαλίζουν ηλεκτρονικά τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας των ψηφοφόρων και αποκλείουν την δυνατότητα να ψηφίσει κάποιος ή κάποια δύο φορές, οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίζουν όχι μόνο στο Εκλογικό Τμήμα της περιοχής ή της Οργάνωσή τους, αλλά σε οποιοδήποτε Εκλογικό Τμήμα επιθυμούν.
Τα μέλη ή οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, τα οποία έχουν γεννηθεί μέχρι 15/04/2009 είναι δηλαδή 15 ετών) άρα δεν είναι εγγεγραμμένα στον Γενικό Εκλογικό κατάλογο λόγω ηλικίας, ή μέλη/φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που δεν είναι εγγεγραμμένα στον Γενικό Εκλογικό κατάλογο επειδή είναι πολίτες άλλων χωρών, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών ή μετανάστες, ψηφίζουν με επίδειξη νόμιμου δημοσίου εγγράφου που αποδεικνύει την ταυτότητά τους και με υποχρεωτική γνωστοποίηση και καταχώρηση στην ταμπλέτα του ΑΜΚΑ τους, ώστε η Εφορευτική Επιτροπή να μπορεί να εξασφαλίσει τον έγκυρο έλεγχο της ταυτότητάς τους.
Στην διάθεση των ψηφοφόρων που προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα θα είναι ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα αντιστοιχεί στην περιφέρεια στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα και θα περιέχει τους υποψήφιους/ες με αλφαβητική σειρά. Οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν διαδικτυακά θα μπορούν να επιλέγουν την περιφέρεια στην οποία θα ασκήσουν το δικαίωμα τους.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλόγως η γενική εκλογική νομοθεσία, με τις εξειδικεύσεις που περιέχονται παρακάτω στην Εγκύκλιο αυτή.
Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή μετά την προκριματική εκλογική διαδικασία, το εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια, διαδικτυακά μητρώα (δηλαδή tablets, ταμπλέτες), εκλογικοί φάκελοι, βιβλία πρακτικών κλπ. παραδίδεται, μέσω των Νομαρχιακών Οργανώσεων του Κόμματος, στο Οργανωτικό Γραφείου του Κόμματος. Ειδικότερες οδηγίες θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.
Την γενική ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογής και της εξαγωγής και ανακοίνωσης του τελικού αποτελέσματος έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), την οποία όρισε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
Την ευθύνη της διεξαγωγής της εκλογής στα επί μέρους εκλογικά Τμήματα έχουν οι ανά Τμήμα Εφορευτικές Επιτροπές, οι οποίες λειτουργούν με βάση την Εγκύκλιο αυτή και, αν απαιτηθεί, τις οδηγίες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.
Το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα εκδίδει η ΚΕΦΕ.
Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών μπορούν να επικοινωνούν με την ΚΕΦΕ μέσω της διεύθυνσης kefe@syriza.gr kai και τηλεφωνικών γραμμών που η ΚΕΦΕ θα ανακοινώσει σύντομα.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 9ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2024
Γενικές παρατηρήσεις
1. Με την παρούσα Εγκύκλιο καθορίζονται το οργανωτικό και τεχνικό πλαίσιο για τη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη υποψηφίων.
2. Η εκλογή για την ανάδειξη υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές θα διεξαχθεί την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ. Με έγκριση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) μπορεί να δοθεί παράταση της ψηφοφορίας και μετά τον παραπάνω χρόνο λήξης της σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παράγραφο 21 της Εγκυκλίου αυτής.
Εφορευτικές Επιτροπές
3. Την συνολική και κεντρική ευθύνη για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας φέρει η ΚΕΦΕ, με την σύνθεση που όρισε το Εκτελεστικό Γραφείο και της οποίας τα μέλη είναι οι Κουβέλης Φώτης (Πρόεδρος), Γιωτάκη Φανή, Μαντζουράνης Γιάννης, Ρήγας Πάνος, Σουλελέ Λίλα, Τζάκρη Θεοδώρα, Τοκάνης Δημήτρης.
Η ΚΕΦΕ εξάγει επίσης και ανακοινώνει το τελικό αποτέλεσμα. Τη ευθύνη για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα Εκλογικά Τμήματα φέρει η Εφορευτική Επιτροπή του κάθε Τμήματος.
4. Για κάθε Εκλογικό Τμήμα συγκροτείται από την οικεία Νομαρχιακή Επιτροπή Εφορευτική Επιτροπή του Τμήματος, η οποία αποτελείται από τουλάχιστον τρία μέλη, δηλαδή τον ή την Πρόεδρο, τον ή την Γραμματέα και τον χειριστή ή την χειριστήρια του διαδικτυακού μητρώου (ταμπλέτας) και τους αναπληρωτές η τις αναπληρώτριές τους. Η Εφορευτική Επιτροπή έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογής στο Τμήμα της κατ΄ εφαρμογή της Εγκυκλίου αυτής, συντάσσει το πρακτικό διαλογής των ψήφων, εξάγει τα αποτελέσματα της εκλογής στο Τμήμα της και τα αποστέλλει αμέσως στην ΚΕΦΕ.
5. Η ΚΕΦΕ και οι Εφορευτικές Επιτροπές είναι συλλογικά όργανα και για οποιοδήποτε θέμα τους τεθεί αποφασίζουν με πλειοψηφία των παρόντων μελών τους, σε περίπτωση δε ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του μέλους που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής
Εκλογικά Τμήματα – Ψηφοδέλτια- Φάκελοι
Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στα Εκλογικά Τμήματα όπως αυτά ορίστηκαν από το Οργανωτικό Γραφείο, κοινοποιήθηκαν στην ΚΕΦΕ και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://euroekloges.syriza2024.gr Προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων κάθε Οργάνωση Μελών του Κόμματος καλείται να τοιχοκολλήσει, σε εμφανές σημείο στα τοπικά γραφεία του Κόμματος ή όπου αλλού κρίνει τα Εκλογικά Τμήματα και τις διευθύνσεις αυτών καθώς και να αποστείλει στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών τις σχετικές πληροφορίες για τον τόπο και το χρόνο της ψηφοφορίας. Στον χώρο διεξαγωγής της εκλογής μπορούν, αν απαιτείται, να λειτουργούν και περισσότερα από ένα Εκλογικά Τμήματα.

6. Στα εκλογικά τμήματα διατίθεται ένα ψηφοδέλτιο, της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το εκλογικό τμήμα, με τα ονόματα των υποψηφίων σε αλφαβητική σειρά. Διατίθενται επίσης και εκλογικοί φάκελοι, εντός των οποίων και μόνον μπορούν εγκύρως να τοποθετηθούν τα ψηφοδέλτια για να ριχτούν στην κάλπη. Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι θα παραδοθούν στις κατά τόπους Εφορευτικές Επιτροπές με ευθύνη της ΚΕΦΕ μέσω του Οργανωτικού Γραφείου του Κόμματος. Στη διαδικτυακή ψηφοφορία, ο εκλογέας επιλέγει την περιφέρεια στην οποία θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και επιλέγει τους υποψήφιους αυτής,

Δικαίωμα ψήφου
7. Δικαίωμα ψήφου στην εκλογική διαδικασία έχουν όλα τα υφιστάμενα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και οι φίλοι/ες ή νέα μέλη που θα συμπληρώσουν είτε την ειδική ηλεκτρονική φόρμα, είτε προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα, τη σχετική φόρμα φίλου/ης ή νέου μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με την συμπλήρωση και την υπογραφή της αίτησης και την απόδειξη της ταυτοπροσωπίας του φίλου/ης με νόμιμο δημόσιο έγγραφο, ο/η φίλος/η ή νέο μέλος αποκτά δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αυτή. Οι κάτοικοι του εξωτερικού, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μπορούν να ψηφίσουν διαδικτυακά εφόσον έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη φόρμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, όπως είχε δημοσιοποιηθεί.
8. Δικαίωμα εγγραφής ως φίλος ή νέο μέλος έχουν όσοι και όσες έχουν το εκλογικό δικαίωμα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή είναι 17 ετών και άνω και βρίσκονται στον Γενικό Εκλογικό Κατάλογο της χώρας, καθώς και Έλληνες πολίτες ηλικίας άνω των 15 ετών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον Γενικό Εκλογικό Κατάλογο λόγω ορίου ηλικίας ή πολίτες άλλων χωρών και είναι ή εγγράφονται ως μέλη /φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σύμφωνα με την παράγραφο 8 της Εγκυκλίου αυτής.
9. Α) Κάθε ψηφοφόρος έχει μία μόνο ψήφο και μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα μόνο μία φορά σε οποιοδήποτε Εκλογικό Τμήμα. Το ίδιο ισχύει και για την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
10. Για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία της 14ης Απριλίου 2024 κάθε ψηφοφόρος καταβάλλει εκλογική συνδρομή ύψους δύο (2) ευρώ για κάθε ψηφοφορία. Από την καταβολή αυτή έχουν δικαίωμα απαλλαγής οι άνεργοι και οι νέοι και οι νέες έως 30 ετών καθώς και κάθε ψηφοφόρος που κατά την κρίση της Εφορευτικής Επιτροπής δεν έχει την δυνατότητα να καταβάλει το ποσό αυτό. Οι Εφορευτικές Επιτροπές οφείλουν να ενημερώνουν για το δικαίωμα αυτό και με σήμανση που θα έχουν αναρτήσει σε εμφανές σημείο στο Εκλογικό Τμήμα.
Αντιπρόσωποι υποψηφίων
11. Κάθε υποψήφιος και υποψήφια έχει δικαίωμα να ορίσει, με έγγραφο που υπογράφει ο ίδιος ή η ίδια, από έναν αντιπρόσωπό του ανά ένα Εκλογικό Τμήμα. Οι υποψήφιοι μπορούν να διορίσουν το ίδιο πρόσωπο αντιπρόσωπο και για περισσότερα Εκλογικά Τμήματα. Με την κατάθεση του έγγραφου του διορισμού τους στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του Τμήματος για το οποίο ορίσθηκαν, οι αντιπρόσωποι των υποψηφίων δικαιούνται (α) να παραμένουν στο Εκλογικό Τμήμα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας ψηφοφορία και κατά την διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων και εξαγωγή του αποτελέσματος για το Τμήμα (β) να υποβάλλουν ενστάσεις χωρίς να παρακωλύουν την εκλογική διαδικασία. Εφόσον παραμείνουν κατά την ψηφοφορία ή και κατά την διαλογή των ψήφων οφείλουν να συνυπογράψουν τα σχετικά Πρακτικά της Εφορευτικής Επιτροπής. Αν αρνηθούν, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής σημειώνει την άρνησή τους και το λόγο αυτής στο Βιβλίο Πρακτικών. Απαγορεύεται στους αντιπροσώπους των υποψηφίων να φέρουν διακριτικά σήματα με τα ονόματα των υποψηφίων που αντιπροσωπεύουν, καθώς και να επιδιώκουν τον επηρεασμό των εκλογέων. Σε αντίθετη περίπτωση αποβάλλονται με απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής που καταχωρίζεται στα Πρακτικά.
Καθήκοντα μελών Εφορευτικών Επιτροπών
12. Η Εφορευτική Επιτροπή κάθε Εκλογικού Τμήματος συγκροτείται πριν από την ημερομηνία των εκλογής, δηλαδή πριν από τις 14 Απριλίου 2024 από την Νομαρχιακή Επιτροπή στην ευθύνη της οποίας βρίσκεται ο τόπος του Εκλογικού Τμήματος. Μέσω του Οργανωτικού Γραφείου του Κόμματος, οι Νομαρχιακές Επιτροπές ανακοινώνουν στην ΚΕΦΕ τα μέλη των Εκλογικών Επιτροπών.
13. Από την παραμονή της διεξαγωγής των εκλογής (14 Απριλίου 2024), η Εφορευτική Επιτροπή μεριμνά, σε συνεργασία με το Οργανωτικό Γραφείο του Κόμματος, ώστε να υπάρχουν:
α) Επαρκής αριθμός ψηφοδελτίων, φακέλων και αιτήσεων εγγραφής μελών όπως επίσης και φόρμες φίλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ψηφοδέλτια, φάκελοι και φόρμες αιτήσεων έχουν ενιαία μορφή και χορηγούνται στις Εφορευτικές Επιτροπές μέσω του Οργανωτικού Γραφείου του Κόμματος.
β) Χωριστός χώρος (παραβάν), δύο τουλάχιστον και αν αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό δύο τραπέζια στη διάθεση των ψηφοφόρων τοποθετημένα σε ικανή απόσταση για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου
γ) Μία κάλπη
δ) Ένα τραπέζι για την Εφορευτική Επιτροπή και ένα ξεχωριστό τραπέζι για την λήψη αιτήσεων εγγραφής νέων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις αναγκαίες καρέκλες
δ) Στυλό μαύρου ή μπλε χρώματος,
ε) Μπλοκ αποδείξεων εισπράξεων της εκλογικής συνδρομής των δύο (2) ευρώ ανά ψηφοφόρο
στ) Ταμπλέτα φορτισμένη και εκτυπωμένο το εγχειρίδιο χρήσης της ταμπλέτας έντυπο του χειριστή ή της χειρίστριας ταμπλέτας για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Το έγγραφο αυτό θα πρέπει να το συμπληρώσει και να το υπογράψει ο χειριστής ή η χειρίστρια της ταμπλέτας.
ζ) Βιβλίο Πρωτοκόλλου Ψηφισάντων, Έντυπο Καταμέτρησης Σταυρών, και επαρκείς λευκές κόλλες για την καταγραφή, αν προκύψει λόγος, τυχόν ενστάσεων και αποφάσεων επί των ενστάσεων ή οποιουδήποτε συμβάντος κατά την κρίση της Εφορευτικής Επιτροπής, καθώς και επαρκή αριθμό αιτήσεων.
η) Το εκτυπωμένο Πρακτικό για το αποτέλεσμα της διαλογής των ψήφων για την ψηφοφορία
θ) Αναρτημένη σε εμφανή σημεία της αίθουσας όπου διεξάγεται η εκλογή (και μέσα στο παραβάν ή μπροστά σε κάθε τραπέζι όπου μπορεί να αποσύρεται ο ή η ψηφοφόρος) ανακοίνωση όπου να σημειώνεται ο μέγιστος αριθμός σταυρών ανά περιφέρεια. Ο σταυρός τίθεται μόνον με μπλε ή μαύρο στυλό και ότι οτιδήποτε άλλο κινδυνεύει να οδηγήσει σε ακυρότητα το ψηφοδέλτιο.
ι) Αντισηπτικό
ια) Την παρούσα Εγκύκλιο και τυχόν συμπληρωματικά Παραρτήματα αυτής.
14. Η Εφορευτική Επιτροπή φροντίζει επίσης για την εν γένει προετοιμασία και τακτοποίηση του χώρου στο Εκλογικό Τμήμα για το οποίο έχει ορισθεί.
15. Ως χειριστή ή χειρίστρια της ταμπλέτας η Εφορευτική Επιτροπή ορίζει ένα τακτικό ή και αναπληρωματικό μέλος της. Οι χειριστές ή χειρίστριες της ταμπλέτας πρέπει να προσέλθουν στο Εκλογικό τους Τμήμα το αργότερο στις 7.30 π.μ. της ημέρας διεξαγωγής της εκλογής (14 Απριλίου 2024) και να ενεργοποιήσουν τη ταμπλέτα βάσει των οδηγιών που τους έχουν δοθεί (δηλαδή ενεργοποιούν την σχετική εφαρμογή, εκτελούν αναβάθμιση εάν η εφαρμογή εμφανίσει σχετικό μήνυμα και στη συνέχεια προχωρούν στο πεδίο «έναρξη της διαδικασίας».) Οι χειριστές ή χειρίστριες της ταμπλέτας πρέπει να ελέγξουν και να βεβαιωθούν ότι η ταμπλέτα βρίσκεται στο Εκλογικό Τμήμα στο οποίο έχει χρεωθεί. Επισημαίνεται με έμφαση ότι κάθε ταμπλέτα είναι χρεωμένη αποκλειστικά και μόνο σε ένα συγκεκριμένο Εκλογικό Τμήμα και επομένως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει διαφορετικό Εκλογικό Τμήμα, άρα ούτε και μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο Εκλογικό Τμήμα από εκείνο για στο οποίο είναι χρεωμένη.
16. Με την κήρυξη της λήξης της ψηφοφορίας, οι χειριστές ή χειρίστριες της ταμπλέτας σημειώνουν την λήξη της εκλογικής διαδικασίας και μέσω της σχετικής εφαρμογής. Μετά την μετάδοση των αποτελεσμάτων οι χειριστές παραδίδουν την ταμπλέτα στον ή στην Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπή του Εκλογικού Τμήματος για να παραδοθεί στον ή στην Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής της Οργάνωσης όπου ανήκει ο ή η Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής. Σε καμία περίπτωση ο ή η χειρίστρια της ταμπλέτας δεν αποχωρεί πριν ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής μεταδώσει το εκλογικό αποτέλεσμα του Τμήματος σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εγκυκλίου αυτής.
17. Την ημέρα της διεξαγωγής της εκλογής, δηλαδή στις 14 Απριλίου 2024 τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών μεταβαίνουν στο Εκλογικό Τμήμα που τους έχει ανατεθεί τουλάχιστον μισή ώρα πριν το επίσημο άνοιγμα της κάλπης. Ο ή η Πρόεδρος της κάθε Εφορευτικής Επιτροπής οφείλει να ενημερώσει τηλεφωνικά τον ή την συντονιστή/ ή συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής στην οποία ανήκει ο Οργάνωση της οποίας είναι μέλος, το αργότερο μέσα σε δεκαπέντε λεπτά από την προβλεπόμενη έναρξη της ψηφοφορίας, δηλαδή μέχρι τις 8.15 π.μ. της 14ης Απριλίου 2024 για την ομαλή έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.
18. Εκλογείς με αναπηρία ή, γενικότερα, άτομα που για οποιονδήποτε λόγο έχουν δυσκολία πρόσβασης ψηφίζουν κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα και με τη παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης. Παρατίθενται σε Παράρτημα ως αναπόσπαστο μέρος της Εγκυκλίου αυτής Οδηγίες για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις εκλογή, όπως αυτές τίθενται από το Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του Κόμματος, τις οποίες οι Εφορευτικές Επιτροπές καλούνται να εφαρμόσουν, αν συντρέξει λόγος.
19. Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μμ. Αν υπάρξει λόγος παράτασής του χρόνου ψηφοφορίας (όπως, ενδεικτικά, επειδή υπάρχουν ψηφοφόροι που δεν θα προλάβουν να ψηφίσουν μέχρι την προβλεπόμενη ώρα λήξης της ψηφοφορίας ή επειδή η ψηφοφορία διακόπηκε για ένα χρονικό διάστημα σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παράγραφο αυτή), αυτή μπορεί να χορηγηθεί είτε γενικά (για όλα τα Εκλογικά Τμήματα) είτε για ένα ή περισσότερα Εκλογικά Τμήματα μετά από σχετική αναφορά τους στην ΚΕΦΕ μόνο από την ΚΕΦΕ. Η ψηφοφορία σε ένα Εκλογικό Τμήμα απαγορεύεται να διακοπεί παρά μόνο για λόγους εξαιρετικούς και απρόβλεπτους (δηλαδή για λόγους «ανώτερης βίας») και αυτό μόνο κατόπιν έγκρισης της ΚΕΦΕ, οποία μπορεί να δοθεί μετά από αιτιολογημένο αίτημα της οικείας Εφορευτικής Επιτροπής προς την ΚΕΦΕ.
20. Η Εφορευτική Επιτροπή μεριμνά για την τήρηση των κανόνων της Εγκυκλίου αυτής, γενικότερα για την ευταξία μέσα και γύρω από το Εκλογικό Τμήμα.
Διεξαγωγή της ψηφοφορίας
21. Οι ψηφοφόροι στις εκλογές αυτές καταχωρίζονται χειρόγραφα και ηλεκτρονικά.
22. Ο ή η ψηφοφόρος που στις 14 Απριλίου 2024 είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως επίσης και ο ή η φίλος/η ή νέο μέλος προσερχόμενος ή προσερχόμενη στο Εκλογικό Τμήμα, παραδίδει στην Εφορευτική Επιτροπή την αστυνομική του ταυτότητα ή άλλο νόμιμο δημόσιο έγγραφο από το οποίο προκύπτει η ταυτότητά του κατά περίπτωση δε και άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ταυτοποίησή του, όπως η ημερομηνία γέννησης ή, για ψηφοφόρους του τρίτου εδάφιου της παραπάνω παραγράφου 8 και της παραγράφου 9 ο ΑΜΚΑ. Νόμιμο δημόσιο έγγραφο από το οποίο προκύπτει η ταυτότητα του ή της ψηφοφόρου μπορεί, εκτός από την αστυνομική ταυτότητα, να είναι και διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάριο υγείας, άδεια διαμονής, θεώρηση εισόδου (visa), μπλε βεβαίωση κλπ.
23. Η ταυτότητα ή το άλλο νόμιμο δημόσιο έγγραφο παραδίδεται στον χειριστή ή την χειρίστρια της ταμπλέτας ώστε να γίνει η αναγκαία διαπίστευση των στοιχείων, δηλαδή να ευρεθεί το όνομα του ή της ψηφοφόρου στον ηλεκτρονικό κατάλογο. Ο χειριστής ή η χειρίστρια της ταμπλέτας αναζητά τον ψηφοφόρο στον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο. Όταν εντοπίσει τον ψηφοφόρο και επιβεβαιώσει τα στοιχεία του , προχωρά στην διαπίστευση του ψηφοφόρου. Συμπληρώνει, τα στοιχεία του μέλους (επώνυμο/ όνομα/ όνομα πατρός/ όνομα μητρός/ έτος γέννησης, επιλέγει εάν είναι μέλος ή φίλος ή νέο μέλος) και ολοκληρώνει την διαπίστευση.
24. Μετά τη διαπίστευση από τον χειριστή ή την χειρίστρια της ταμπλέτας, τα στοιχεία του ή της εκλογέα καταχωρίζονται στο Βιβλίο Πρωτοκόλλου Ψηφισάντων από τον Γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδονται στον ή στην εκλογέα ένα ψηφοδέλτιο και ένας φάκελος με το σήμα «ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ».
25. Στη συνέχεια ο ή η ψηφοφόρος αποσύρεται στον ειδικά διαμορφωμένο χωριστό χώρο (παραβάν ή τραπέζια όπου μπορεί να αποσυρθεί και να επιλέξει μυστικά τον ή την υποψήφιο που επιθυμεί), τοποθετεί το ψηφοδέλτιο μέσα στον φάκελο που του παρέδωσε η Εφορευτική Επιτροπή, τον κλείνει και προσέρχεται στην κάλπη όπου ψηφίζει, δηλαδή ρίχνει μόνος ή μόνη του το ψηφοδέλτιο στη κάλπη. Εκλογείς που από αναπηρία ή άλλη φυσική αδυναμία αδυνατούν να σημειώσουν μόνοι ή μόνες τους την επιλογή τους στο ψηφοδέλτιο, να κλείσουν τον φάκελο και να τον ρίξουν στην κάλπη, ζητούν και λαμβάνουν την βοήθεια του ή της Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής, που οφείλει να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο σύμφωνα με την επιθυμία του ή της εκλογέα και να τηρήσει μυστική έναντι οποιουδήποτε την επιλογή του ή της εκλογέα.
26. Ο ή η ψηφοφόρος μπορεί εγκύρως να θέσει σταυρούς έως τον αριθμό σταυρών που αντιστοιχούν στην περιφέρεια την οποία ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα.
27. Αφού ψηφίσει, ο ή η εκλογέας υπογράφει στο Βιβλίο Πρωτοκόλλου Ψηφισάντων δίπλα στο ονοματεπώνυμό του, λαμβάνει την ταυτότητα ή όποιο άλλο έγγραφο παρέδωσε για να ταυτοποιηθεί και αποχωρεί.
28. Α)Αν ο ή η ψηφοφόρος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αποκτά δικαίωμα ψήφου υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπληρώσει τα στοιχεία του, επιδεικνύοντας το δελτίο ταυτότητάς του ή ταυτότητάς της ή άλλο νόμιμο δημόσιο έγγραφο κατά την έννοια της παραγράφου 24 της Εγκυκλίου αυτής, θα υπογράψει και θα παραδώσει στην Εφορευτική Επιτροπή τη φόρμα φίλου με όσα στοιχεία απαιτούνται σε αυτήν. Τα στοιχεία του φίλου καταχωρίζονται χειρόγραφα στο Βιβλίο Πρωτοκόλλου Ψηφισάντων με την επισήμανση “Φίλος” και ταυτόχρονα καταχωρούνται ηλεκτρονικά από τον χειριστή ή την χειρίστρια της ταμπλέτας στο πεδίο “Φίλος”. Μετά την χειρόγραφη και ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων του φίλου, και την καταβολή από αυτό της εκλογικής εισφοράς των δύο (2) ευρώ σύμφωνα με όσα προβλέπει η Εγκύκλιος αυτή, παραδίδεται από την Εφορευτική Επιτροπή στον φίλο/η ο εκλογικός φάκελος, το ψηφοδέλτιο με τις υποψηφιότητες και ο/η φίλος/η καλείται να ψηφίσει σύμφωνα με την διαδικασία που σημειώνεται παραπάνω. Διευκρινίζεται ότι μέλη και φίλοι ψηφίζουν στην ίδια κάλπη.
Ο/η εκλογέας που θα ψηφίσει με φυσική παρουσία θα μπορεί να επιλέξεις τους/τις υποψήφιους/ες της περιφέρειας στην οποία ανήκει το εκλογικό τμήμα στο οποίο προσέρχεται.

(Β) Όσοι/ες ψηφίζουν ηλεκτρονικά, όσοι δηλαδή έχουν συμπληρώσει την ειδική φόρμα συμμετοχής στις προκριματικές εκλογές Ευρωβουλευτών, θα λάβουν σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα καθώς και SMS , τα οποία θα ταυτοποιούν τη μοναδικότητα τους, και ακολούθως θα μπορούν να ψηφίσουν κατά τον προαναφερόμενο τρόπο, δηλαδή επιλέγοντας μια από τις περιφέρειες και τους υποψηφίους σ’ αυτή.
29. Ο/η εκλογέας έχει τη δυνατότητα να βάλει σταυρούς προτίμησης μέχρι το 30% του αριθμού των εκλεγμένων της Περιφέρειας στην οποία ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Εάν ο αριθμός του 30% δεν είναι ακέραιος, μετατρέπεται πάντοτε στον μεγαλύτερο ακέραιο ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος.
30. Η ισάριθμη αντιπροσώπευση φύλου (50%-50%) που προβλέπει το άρθρο 30 του Καταστατικού εφαρμόζεται σε επίπεδο περιφέρειας και σε επίπεδο επικράτειας.

Ο καταμερισμός όσων εκλέγονται ανά περιφέρεια και οι σταυροί ανά περιφέρεια:
Αττική: εκλέγονται 12 - (μέχρι 4 σταυρούς)
Απόδημοι: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό )
Κεντρική Μακεδονία: εκλέγονται 4 - (μέχρι 2 σταυρούς)
Θεσσαλία: εκλέγονται 3 - (1 σταυρό).
Δυτική Ελλάδα: εκλέγονται 3 - (1 σταυρό).
Κρήτη: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό).
ΑΜΘ: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)
Πελοπόννησος: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
Στερεά Ελλάδα: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
Νότιο Αιγαίο: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
Ήπειρος: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
Δυτική Μακεδονία: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
Ιόνιo: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
Βόρειο Αιγαίο: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Περάτωση της ψηφοφορίας
31. Η ψηφοφορία λήγει στις 8.00 μ.μ. αν δεν έχει παραταθεί σύμφωνα με την παράγραφο 21 αυτής της Εγκυκλίου, οπότε και λήγει την ώρα που ορίσθηκε με την έγκριση της παράτασης.
32. Με τη λήξη της ψηφοφορίας ο ή η Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής κηρύσσει την ψηφοφορία περαιωμένη, ζητά από οποιοδήποτε πρόσωπο τυχόν βρίσκεται μέσα στο Εκλογικό Τμήμα να αποχωρήσει, έτσι ώστε στο Εκλογικό Τμήμα να μείνουν μόνο τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και τυχόν αντιπρόσωποι υποψηφίων, και στην συνέχεια κλείνει την πόρτα του Εκλογικού Τμήματος.
33. Ταυτόχρονα με την κήρυξη της περαίωσης της ψηφοφορίας, ο χειριστής ή η χειρίστρια της ταμπλέτας πραγματοποιεί την «Λήξη Διαδικασίας», μετά την οποία το σύστημα δεν επιτρέπει άλλες διαπιστεύσεις, δηλαδή αποκλείει περαιτέρω ψηφοφορία και ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής κλείνει το Βιβλίο Πρωτοκόλλου Ψηφισάντων με την αναγραφή κάτω από το όνομα του ή της τελευταίου ψηφοφόρου της φράσης «Στο σημείο αυτό, σήμερα [ημέρα] και ώρα ... κλείνεται το παρόν βιβλίο Πρωτοκόλλου Ψηφισάντων αυτό με σύνολο ψηφισάντων (ολογράφως και αριθμητικά).» Την φράση αυτή, που είναι η πράξη ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας, υπογράφουν όλα τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και οι τυχόν αντιπρόσωποι των υποψηφίων.
34. Στη συνέχεια η Εφορευτική Επιτροπή ανοίγει την κάλπη, ελέγχει, αριθμεί και μετρά τους φακέλους και βεβαιώνεται ότι ο αριθμός των φακέλων είναι ο ίδιος με τον αριθμό όσων ψήφισαν. Αν ο αριθμός των φακέλων, και μετά από μία επανακαταμέτρηση, διαπιστώνεται ότι είναι διαφορετικός, τότε στην περίπτωση που οι φάκελοι είναι περισσότεροι, αφαιρούνται με τυχαία επιλογή όσοι φάκελοι απαιτούνται ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός των φακέλων με τον αριθμό όσων ψήφισαν, αριθμούνται ξεχωριστά και, μετά το πέρας της διαλογής των ψήφων, καταστρέφονται χωρίς να ανοίγουν και με τρόπο που δεν επιτρέπει την διαπίστωση του περιεχομένου τους, γίνεται δε σχετική μνεία στο Βιβλίο Πρακτικών της Εφορευτικής Επιτροπής. Αν ο αριθμός των φακέλων είναι μικρότερος από τον αριθμό των ψηφοφόρων γίνεται μνεία στο Βιβλίο Πρακτικών της Εφορευτικής Επιτροπής και η διαλογή των ψήφων γίνεται με βάση όσους φακέλους βρεθούν στην κάλπη. Στην περίπτωση που τυχόν υπάρχει διαφορά μεταξύ των ηλεκτρονικά διαπιστευμένων προσώπων και του αριθμού των ψηφοφόρων τότε ενημερώνεται σχετικά η ΚΕΦΕ με ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση kefe@syriza.gr, η οποία και δίνει σχετικές οδηγίες για τον χειρισμό της διαδικασίας αποστολής αποτελεσμάτων. Για αποφυγή τέτοιων περιστατικών συνίσταται ο περιοδικός έλεγχος του αριθμού των ηλεκτρονικά διαπιστευμένων με τον αριθμό των χειρόγραφων καταχωρήσεων στο σχετικό μητρώο.
35. Άκυροι φάκελοι κατά την έννοια του άρθρου 38 της Εγκυκλίου αυτής δεν προσμετρώνται, αριθμούνται ξεχωριστά και σημειώνεται ο λόγος της ακυρότητάς τους και μετά το πέρας της διαλογής καταστρέφονται χωρίς να ανοίγουν και με τρόπο που δεν επιτρέπει την διαπίστωση του περιεχομένους τους γίνεται δε σχετική μνεία στο Βιβλίο Πρακτικών της Εφορευτικής Επιτροπής όπου και σημειώνεται ο λόγος της ακυρότητάς τους. Σε περίπτωση πλεοναζόντων φακέλων αφαιρούνται πρώτα, αν υπάρχουν, οι άκυροι φάκελοι.
36. Στη συνέχεια ο ή η Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής αποσφραγίζει τον φάκελο, αριθμεί και μονογραφεί το ψηφοδέλτιο, το επιδεικνύει και ελέγχει την εγκυρότητά του.
37. Άκυρα ψηφοδέλτια είναι όσα βρίσκονται μέσα σε άκυρο φάκελο ή όσα έχουν σημειωθεί με τρόπο που, κατά αιτιολογημένη κρίση της Εφορευτικής Επιτροπής, φανερώνει ή μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα του ή της ψηφοφόρου.
38. Άκυρος φάκελος είναι κάθε φάκελος που είναι άλλος από εκείνον που η Εφορευτική Επιτροπή χορήγησε στον ψηφοφόρο. Άκυρος είναι επίσης κάθε φάκελος που φέρει εξωτερικά σημεία από τα οποία μπορεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του ψηφοφόρου, όπως αλλοιώσεις, υπογραμμίσεις, αναγραφή λέξεων, φράσεων ή γενικά σημείων που διαφοροποιούν εμφανώς τον φάκελο από τους υπολοίπους. Οι άκυροι φάκελοι μονογραφούνται από τον Πρόεδρο ή άλλο μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής και αριθμούνται και παραμένουν κλειστοί.
39. Άκυρο ψηφοδέλτιο είναι εκείνο που, κατά αιτιολογημένη εύλογη κρίση της Εφορευτικής Επιτροπής, φέρει στοιχεία που εκδηλώνουν απόπειρα του ψηφοφόρου να καταστήσει γνωστή ή να παράσχει την δυνατότητα να καταστεί γνωστή η ταυτότητά του, κατά παράβαση της μυστικότητας της ψήφου, η οποία διέπει την ψηφοφορία συνολικά.
40. Ενδεικτικές περιπτώσεις ακυρότητας του ψηφοδελτίου είναι και οι εξής: όταν το ψηφοδέλτιο ευρεθεί σε φάκελο που έχει και άλλο ψηφοδέλτιο ή σε φάκελο που εκτός από το ψηφοδέλτιο έχει και άλλο, οποιοδήποτε, αντικείμενο, όταν το ψηφοδέλτιο είναι άλλο από εκείνο που χορήγησε η Εφορευτική Επιτροπή, όταν το ψηφοδέλτιο, σε οποιαδήποτε πλευρά του, φέρει αλλοιώσεις, υπογραμμίσεις, διαγραφές ή προσθήκες λέξεων ή άλλα σημεία, όπως σχισίματα ή εμφανώς διακριτό τρόπο δίπλωσης (ιδίως, αλλ’ όχι αποκλειστικά όταν ο διακριτός αυτός τρόπος δίπλωσης επαναλαμβάνεται σε διάφορα ψηφοδέλτια του ίδιου Εκλογικού Τμήματος) , από τα οποία προκύπτει ή μπορεί, κατά εύλογη κρίση, να προκύψει η ταυτότητα του ψηφοφόρου, όταν η επιλογή του υποψηφίου δεν έγινε με σταυρό μπλε ή μαύρου χρώματος αλλά είτε με άλλο σημείο είτε με άλλο χρώμα. Πάντως δεν αποτελούν λόγο ακυρότητας ανεπαίσθητα σημεία, όπως σχισίματα που εμφανώς προκλήθηκαν κατά την αποσφράγιση των φακέλων, κηλίδες (μουτζούρες) μουτζούρα που προέρχονται από κακότεχνη προσπάθεια του ή της εκλογέα ή από επαναλαμβανόμενη προσπάθεια του ή προσπάθειά της να σημειώσει την προτίμηση στον υποψήφιο της επιλογής του και άλλα αντίστοιχα. Ως γενική αρχή πάντως, σε αμφίβολες περιπτώσεις, η Εφορευτική Επιτροπή οφείλει να δεχθεί ως έγκυρο το ψηφοδέλτιο.
41. Ψηφοδέλτια που δεν φέρουν κανέναν σταυρό δεν καταμετρώνται, καταγράφονται άκυρα και καταχωρίζονται και διατηρούνται ξεχωριστά. Τα λευκά (δεν έχουν κανέναν σταυρό) καταχωρίζονται και διατηρούνται ξεχωριστά.
42. Αν οποιοδήποτε μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής θεωρεί ένα ψηφοδέλτιο άκυρο, η Εφορευτική Επιτροπή λαμβάνει αιτιολογημένη σχετική απόφαση σημειώνοντας τον λόγο ακυρότητας σε Πρακτικό. Τα άκυρα ψηφοδέλτια επισημειώνονται και μονογράφονται από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής ως άκυρα, αριθμούνται, καταχωρίζονται και διατηρούνται ξεχωριστά από τα έγκυρα.
43. Σε κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο ο ή η Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής διαβάζει δυνατά την εκλογική επιλογή και μονογράφει δίπλα στον σταυρό προτίμησης.
44. Παράλληλα ο Γραμματέας ή άλλο μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής καταχωρεί τους αριθμούς των ψηφοδελτίων στο Βιβλίο Διαλογής Ψήφων, τον αριθμό κάθε ψηφοδελτίου δίπλα στο όνομα του ή της υποψηφίου που λαμβάνει σταυρό ή στην στήλη των άκυρων ψηφοδελτίων.
45. Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω καταγραφής και καταχώρησης εξάγεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το οποίο περιλαμβάνει τον συνολικό αριθμό όσων ψήφησαν, τον αριθμό των εγκύρων και των άκυρων ψηφοδελτίων και τον αριθμό των ψήφων που έλαβε ο ή η κάθε υποψήφιος. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (α) αρχικά και κατά προτεραιότητα εισάγεται στο τάμπλετ, ώστε να είναι δυνατή η άμεση ηλεκτρονική μου διαβίβαση στην ΚΕΦΕ, (β) καταχωρείται στο Πρακτικό Διαλογής που συντάσσει ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής ή άλλο μέλος της και υπογράφεται από όλα τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και τους ή τις τυχόν αντιπροσώπους των υποψηφίων και (γ) καταχωρείται στο Βιβλίο Διαλογής Ψήφων.
46. Αμέσως μετά την καταχώρηση του αποτελέσματος στο Πρακτικό Διαλογής, ο χειριστής της ταμπλέτας εισάγει το αποτέλεσμα στην ταμπλέτα και προχωρά στην ηλεκτρονική του αποστολή σύμφωνα με τις οδηγίες που του ή της έχουν παραδοθεί για το ηλεκτρονικό σύστημα. O Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής μεταδίδει το αποτέλεσμα αμέσως στην ΚΕΦΕ ηλεκτρονικά, στην διεύθυνση kefe@syriza.gr. Δηλαδή αποστέλλει άμεσα, φωτογραφία της σελίδας των Πρακτικών με τα αποτελέσματα, ώστε η ΚΕΦΕ να είναι σε θέση να προβεί σε όποιον έλεγχο καταστεί αναγκαίος.

Ενστάσεις
47. Κάθε εκλογέας έχει δικαίωμα να υποβάλει ένσταση για εκλογικές παραβάσεις που θεωρεί ότι συντελούνται ή συντελέσθηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και της διαλογής και καταμέτρησης ψήφων. Ως «παράβαση» νοείται κάθε παραβίαση της Εγκυκλίου αυτής.
48. Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά εγγράφως και καταχωρείται σε Πρακτικό που συντάσσει η Εφορευτική Επιτροπή, συνοδευόμενη από αιτιολογημένη απόφαση για την αποδοχή ή την απόρριψή της. Η Εφορευτική Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει επί των ενστάσεων το αργότερο μέσα σε σαράντα πέντε λεπτά από την υποβολή τους και σε κάθε περίπτωση πριν αρχίσει η καταμέτρηση φακέλων και ψήφων. Αν δεν αποφασίσει μέσα στον χρόνο αυτό θεωρείται ότι απέρριψε την ένσταση και αν ο ενιστάμενος ή η ενιστάμενη επιμείνει, τότε αυτός ή αυτή διαβιβάζει την ένσταση αμέσως στην ΚΕΦΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση kefe@syriza.gr . με ρητή μνεία ότι αυτή ασκήθηκε στην Εφορευτική Επιτροπή και απορρίφθηκε χωρίς να απαντηθεί.
49. Σε περίπτωση που η Εφορευτική Επιτροπή απορρίψει με απόφασή της μία ένσταση, ο ενιστάμενος ή η ενιστάμενη μπορεί να ασκήσει την ίδια ένσταση με ηλεκτρονικό μήνυμα που θα αποστείλει στην ΚΕΦΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση kefe@syriza.gr το αργότερο μέσα σε τριάντα λεπτά από την απόρριψή της με ρητή μνεία των λόγων για τους οποίους η Εφορευτική Επιτροπή απέρριψε την ένσταση και ο ενιστάμενος ή η ενιστάμενη επιμένει σε αυτήν. Η ΚΕΦΕ αποφασίζει αμέσως για κάθε ένσταση που λαμβάνει και ενημερώνει όποιον ή όποια την άσκησε μέσω της Εφορευτικής Επιτροπής του Εκλογικού Τμήματος όπου ασκήθηκε η αρχική ένσταση. Ενστάσεις που υποβάλλονται κατ΄ ευθείαν στην ΚΕΦΕ δεν εξετάζονται και απορρίπτονται ως τυπικά απαράδεκτες.
50. Η υποβολή οποιασδήποτε ένστασης δεν διακόπτει την ψηφοφορία.
Εξαγωγή και ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος της εκλογής
52. Η ΚΕΦΕ, σε κλειστή συνεδρίαση (δηλαδή σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών όπου, με εξαίρεση τυχόν αναγκαίους τεχνικούς συμβούλους που μπορεί η ίδια να προσκαλέσει δεν επιτρέπεται η συμμετοχή κανενός άλλου) συγκεντρώνει τα αποτελέσματα από το σύνολο των εκλογικών Τμημάτων εξάγει το τελικό αποτέλεσμα και συντάσσει Πρακτικό όπου εμφαίνεται ο συνολικός αριθμός όσων ψήφισαν, ο αριθμός των εγκύρων και ακύρων ψηφοδελτίων και ο αριθμός των σταυρών που έλαβε κάθε υποψήφιος. Το Πρακτικό υπογράφεται από το σύνολο των μελών της ΚΕΦΕ. Αν υπάρξει οποιαδήποτε μειοψηφία, θα διατυπωθεί συνοπτικά από όσους ή όσες τυχόν διαφωνήσουν και θα σημειωθούν τα ονόματά τους. Το Πρακτικό δεν υπογράφεται αν δεν λάβει η ΚΕΦΕ τα αποτελέσματα από το σύνολο των Εκλογικών Τμημάτων.
53. Ο Πρόεδρος της ΚΕΦΕ παραδίδει το υπογεγραμμένο Πρακτικό στη Γραμματέα του Κόμματος.
54. Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών μπορούν να απευθύνονται στην ΚΕΦΕ μέσω της διεύθυνσης kefe@syriza.gr ή/και των τηλεφωνικών γραμμών που με ξεχωριστή ανακοίνωση θα ανακοινωθούν από την ΚΕΦΕ.
55. Με την παράδοση του τελικού Πρακτικού του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ η ΚΕΦΕ παραδίδει το σύνολο του υλικού που έχει λάβει και λύεται.


ΚΕΦΕ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Α. Οδηγός «Προσβασιμότητας Εκλογικών Κέντρων»
Από το Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:
“Να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον, να ελεγχθούν οι είσοδοι τους, οι διαδρομές προς τους χώρους διεξαγωγής των εκλογής και η λειτουργία ανελκυστήρων. Η πρόσβαση στο χώρο πρέπει να είναι δυνατή χωρίς σκαλοπάτια. Όταν υπάρχουν σκαλοπάτια πρέπει να παρέχεται πρόσβαση με ισότιμο τρόπο.
Όπου υπάρχουν εμπόδια να υπάρξει μεριμνά και προτεραιότητα των Αναπήρων/ Εμποδιζόμενων ψηφοφόρων.
Στις περιπτώσεις μη προσβάσιμων χώρων μέλος της εφορευτικής επιτροπής να κατεβαίνει στον αύλειο χώρο άμεσα, όπου σε μια προσβάσιμη άκρη του ισογείου, το ανάπηρο/εμποδιζόμενο μέλος/φιλη/ος του κόμματος να ασκήσει με διακριτικότητα το δικαίωμα του.
Να φροντίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον δύο κρατημένες θέσεις για στάθμευση αναπηρικών αυτοκινήτων, οι πιο κοντινές, σε κάθε εκλογικό κέντρο, όπου η χρήση τους θα δίνεται σε αναπήρους/ες και εμποδιζόμενες/ους συντρόφους/ες.
Στις περιπτώσεις που οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να διπλώσουν και να βάλουν το ψηφοδέλτιο στο φάκελο να έχουν το δικαίωμα να έχουν μαζί τους τον προσωπικό βοηθό εναλλακτικά μέλος της εφορευτικής επιτροπής να συνδράμει με διακριτικότητα. (επιλογή του/της ψηφοφόρου).
Τα μέλος της εφορευτικής επιτροπής να παρέχουν βοήθεια ανάγνωσης των ψηφοδελτίων, εάν του ζητηθεί, από ψηφοφόρους τυφλούς ή με πρόβλημα όρασης και σε κάθε άλλη περίπτωση που σχετίζονται με την ανάγνωση.
Για τις ανάγκες επικοινωνίας των Κωφών με την εφορευτική επιτροπή μπορεί να χρειαστεί η σύνδεση με τις υπηρεσίες relay του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών από τον/την κωφό συντρόφισσα/ο για να αποκατασταθεί η επικοινωνία και να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις.
Τέλος, εάν σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενους/ες συντρόφους/ισσες να μπορούν να ψηφήσουν σε γειτονικούς δήμους.”

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ