23/04/2024

Ρ. Θρασκιά: «Αναρμόδιο» το Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

Δελτίο Τύπου της Ράνιας Θρασκιά, βουλευτή Α` Θεσσαλονίκης και Αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με επίκαιρη ερώτησή μου έθεσα, για ακόμη μια φορά, τα σοβαρά προβλήματα που θέτουν στον αέρα τη λειτουργία των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), καθώς και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό, στη Θεσσαλονίκη.

Τα κτιριακά προβλήματα και οι ανησυχίες για τη λειτουργία τους εντείνονται, οι ελλείψεις στο προσωπικό δεν αντιμετωπίζονται, ενώ δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη - μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν οδηγηθεί πια σε απόγνωση, διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Και η Υφυπουργός Παιδείας δηλώνει πως δεν θέλει να μπει στα «θεσμικά χωράφια» άλλων, των συναρμόδιων Υπουργών, ούτε να ενημερώσει αν και γνωρίζει, καθώς η ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας «αφορά μόνο στο κτιριολογικό πρόγραμμα». Αναφέρεται δε γενικόλογα σε οποίες προσλήψεις έχουν γίνει στην Ειδική Αγωγή.

Όταν δεν ικανοποιείται το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία στην απρόσκοπτη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση.

Όταν τα προβλήματα ξεκινούν μεν από το κτιριακό ζήτημα -και, προφανώς, δεν περιορίζονται εκεί- αλλά καταλήγουν στην παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όταν, για παράδειγμα, στο 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη, λόγω των κτιριακών προβλημάτων, λειτουργεί το ένα από τα δύο εργαστήρια.

Όταν εντέλει ο σκοπός για τον οποίο οι μαθητές με αναπηρία πηγαίνουν στο σχολείο καθημερινά δεν εξυπηρετείται, δεν μπορεί παρά να είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.