10/05/2024

Ερώτηση Καραμέρου - Πούλου: Θανατηφόρο δυστύχημα στη παραλιακή στη Βούλα εξαιτίας καθυστέρησης τοποθέτησης φωτεινών σηματοδοτών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Θανατηφόρο δυστύχημα στη παραλιακή στη Βούλα εξαιτίας καθυστέρησης τοποθέτησης φωτεινών σηματοδοτών»

Την ώρα που ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ν. Χαρδαλιάς δίνει συνέντευξη (06.05.2024 Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» με το δημοσιογράφο Σ. Γριμάνη) για τα «μεγάλα» έργα οδοποιίας που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε όλο το Λεκανοπέδιο, δηλώνοντας πως η Περιφέρεια μπορεί να αναλάβει τη μητροπολιτική διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος, όποτε της ζητηθεί, τα τροχαία δυστυχήματα εξαιτίας των εκτεταμένων ελλείψεων στο σχεδιασμό της ασφάλειας των δρόμων, πληθαίνουν τόσο στην Ανατολική Αττική, όσο και στην Αττική γενικότερα. Το τελευταίο θλιβερό περιστατικό συνέβη στο ύψος της Βούλας, το απόγευμα της Πέμπτης 2 Μαΐου, όταν μια 72χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο, στην προσπάθειά της να διασχίσει τη Λεωφόρο Καραμανλή όπου και παρασύρθηκε διαδοχικά από δύο μοτοσικλέτες.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στη διασταύρωση της παραλιακής Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Διός, επανειλημμένως έχουν συμβεί τροχαία ατυχήματα στο σημείο.

Η Περιφέρεια Αττική ισχυρίζεται ότι η παραλιακή είναι πλέον εθνικής εμβέλειας οδός (Ε91) λόγω του ότι διασυνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», και δεν προχωρά στην τοποθέτηση των εδώ και χρόνια εγκεκριμένων φωτεινών σηματοδοτών κατόπιν σχετικών κυκλοφοριακών μελετών. Το φλέγον αυτό ζήτημα για τους κατοίκους του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης έχει απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο και τις δημοτικές του παρατάξεις που δέχονται τις αντιδράσεις των πολιτών και την απαίτηση για οριστική του διευθέτησή του.

Επειδή για τη συγκεκριμένη διασταύρωση της παραλιακής οδού με την οδό Διός, αλλά και για άλλες λ.χ. Ήρας κ.λπ. στην παραλιακή για τις οποίες υπάρχουν προεγκρίσεις για τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών ελέγχου κυκλοφορίας έχει προληπτικά επισημανθεί η κρισιμότητα με την κατάθεση σχετικών έγγραφων που ζητείται από την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης να ενεργήσουν αρμοδίως,

Επειδή στην προτεινόμενη ολική κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και στις δύο φάσεις της, του 2017 και του 2018, προβλέπεται η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών ελέγχου κυκλοφορίας στις εν λόγω διασταυρώσεις της παραλιακής στη Βούλα, όπως και η τοποθέτηση αερογέφυρας,

Επειδή η Περιφέρεια Αττικής αγνοεί κάθε πρόταση και αίτημα για την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών ελέγχου κυκλοφορίας στην παραλιακή, αδιαφορώντας για την ασφάλεια και τη ζωή των πεζών

Ερωτάται η αρμόδιος Υπουργός

1. Γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα έργα τοποθέτησης των φωτεινών σηματοδοτών στην παραλιακή λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου στο ύψος της Βούλας, αλλά και όπου προβλέπεται σύμφωνα με τις τελευταίες κυκλοφοριακές μελέτες;
2. Ποιες είναι οι προβλέψεις της Πολιτείας για την κίνηση των οχημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή και γενικότερα σε περιαστικές περιοχές όπως αυτή, σύμφωνα και με όσα θα περιέχει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας;
3. Ποιες οι αντιρρήσεις εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής στην άσκηση κάθε υπηρεσιακής πίεσης των τελευταίων χρόνων που έχει υπάρξει παρά τον πολλαπλασιασμό των τροχαίων δυστυχημάτων και της υψηλής επικινδυνότητας λόγω των ορίων ταχυτήτων;
4. Τίθεται ζήτημα αρμοδιότητας υπηρεσίας του υπουργείου και όχι της Περιφέρειας Αττικής;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Καραμέρος Γεώργιος