ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/05/2024

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απένταξη από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων των φαρμακευτικών σκευασμάτων LONARID-N tb. & LONALGAL tb

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απένταξη από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων των φαρμακευτικών σκευασμάτων LONARID-N tb. & LONALGAL tb



Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Συνεχίζουν ακάθεκτοι την ιδιωτικοποίηση της Υγείας: Έβγαλαν από τον κατάλογο των αποζημιούμενων σημαντικά φάρμακα όπως to Lonarid και Lonalgal»

Στη Βουλή με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας έφεραν το θέμα της «Απένταξης από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων των φαρμακευτικών σκευασμάτων LONARID-N tb. & LONALGAL tb» είκοσι ένας (21) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Η ερώτηση έρχεται να δώσει κοινοβουλευτική υπόσταση στον δικαιολογημένο σάλο και τις μεγάλες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες που έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη να απεντάξει μεταξύ άλλων δύο φάρμακα από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, και συγκεκριμένα τα σκευάσματα με εμπορική ονομασία «LONARID-N tb» και «Lonalgal tb» τα οποία λόγω της περιεκτικότητάς τους και σε κωδεΐνη απευθύνονται και σε ασθενείς που ανήκουν στους χρόνια πάσχοντες και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. οι νεοπλασματικοί ασθενείς.

Παύει, λοιπόν, με πολιτική επιλογή της νεοδεξιάς κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κυρίου Γεωργιάδη, η δημόσια συνδρομή και ολόκληρο το κόστος για τα φάρμακα αυτά μετακυλίεται, όπως σε καθημερινή βάση συμβαίνει με πολλά άλλα, στον πολίτη αυτής της χώρας, της «αριστεύουσας» σε πληθωρισμό, ακρίβεια και φτωχοποίηση των κατοίκων της.

Είναι συνειδητή και στοχευμένη, λοιπόν, πολιτική επιλογή της «Κυβέρνησης Α.Ε.» η υγεία να γίνει μια αμιγώς ιδιωτική υπηρεσία, για την οποία όποιος και όποια θα την έχει ανάγκη θα πρέπει να πληρώνει. Αν έχει να πληρώσει, καλώς… Αν δεν έχει ή αν το κόστος μπορεί να είναι καταστροφικό για ένα νοικοκυριό, αυτό δεν αφορά το ελληνικό κράτος 2.0 του Μητσοτάκη. Δηλαδή κι εδώ ατομική ευθύνη εις βάρος του πολίτη.

Οι οδυνηρές συνέπειες τέτοιων νεοφιλελεύθερων πολιτικών έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται στην ελληνική κοινωνία και το μέλλον προβλέπεται πολύ δυσοίωνο, όσο αυτές συνεχίζονται. Η υγειονομική φτώχεια είναι παρούσα, οι ανικανοποίητες ανάγκες υγείας αυξάνονται και μια νέα ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάνει το στοίχημα του ΕΣΥ γιατί φυσικά δεν πιστεύει σε αυτό αλλά και όπως συμβαίνει με τις θατσερικής έμπνευσης και πρακτικής πολιτικές, το «μάρμαρο» θα το πληρώσει ο λαός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Απένταξη από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων των φαρμακευτικών σκευασμάτων LONARID-N tb. & LONALGAL tb»

Δυνάμει της υπ` αριθμ. πρωτ. 17778/29-4-2024 απόφασης του Υπουργού Υγείας με θέμα «Ένταξη φαρμάκων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, εφαρμογή περιορισμού και απένταξη φαρμάκων από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων» αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η απένταξη από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων και τον χαρακτηρισμό αυτών ως μη αποζημιούμενων, κατόπιν των υποβληθέντων αιτημάτων των ΚΑΚ, καθώς αυτά πληρούν τα κριτήρια που αναγράφονται στο άρθρο 4 της ΥΑ 4472/2024, των φαρμακευτικών προϊόντων “LONARID-N TAB (400+50+10)MG/TAB Btx20 (BLIST 2x10)” και “LONALGAL TAB (500+30)MG/TAB Btx10 (BLIST 1x10)”, για τα οποία παραμένει πάντως η υποχρέωση έκδοσης ειδικής φυλασσόμενης συνταγής.

Δεν προκαλεί καμία πια έκπληξη η νεοδεξιά πολιτική που εφαρμόζει με επιμέλεια και ζήλο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο, με κάθε νέο μέτρο που λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση κατεβαίνει κι άλλο ο ήδη πάρα πολύ χαμηλός πήχης αξιώσεων από την κυβέρνηση για προστασία της υγείας του λαού και ευρύτερα του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.

Η ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) συντελείται με σχέδιο και προσήλωση στον νεοφιλελευθερισμό σε καθημερινή βάση. Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ χάνεται και τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια παγιώνονται σε κάθε πτυχή του ελληνικού συστήματος υγείας. Συνέπεια αυτού είναι και η εδραίωση της κουλτούρας άμεσων πληρωμών στο πλαίσιο της οποίας ο πολίτης, ασχέτως του αν είναι σε θέση να ανταποκριθεί οικονομικά ή όχι, εθίζεται στο ότι πρέπει να πληρώνει για κάθε τι.
Η απένταξη των προναφερόμενων σκευασμάτων από τη θετική λίστα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών, πρώτα – πρώτα από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς και τα συνδικαλιστικά όργανά τους, όπως π.χ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο οποίος ζητεί από τον Υπουργό Υγείας να επανεξετάσει το θέμα.

Και τα δύο απενταχθέντα πια φαρμακευτικά σκευάσματα περιέχουν μεταξύ άλλων τη φαρμακευτική ουσία «κωδεΐνη» η οποία είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως π.χ η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη.
Συγκεκριμένα, η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση της επ΄ ουδενί δεν μπορεί αν είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση του, και συνάμα έχει εθιστική δράση.
Εξ αυτών συνάγεται ότι τα φάρμακα αυτά, για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα, δεν αποτελούν μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι των οποίων είναι καρκινοπαθείς και υπάγονται στις ευάλωτες και πολύ ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας (ανακούφισης) για τέτοιους ασθενείς αποτελούν διαφορετικού πλέον είδους σκευάσματα, με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών (ναρκωτικών) αναλγητικών ουσιών, δηλαδή με αυξημένη εικόνα δυνητικών προειδοποιήσεων και εθισμού στη χρήση τους.
Αλλά όσο κι αν με ιατρικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς όρους η απόφαση αυτή κρίνεται ως επιεικώς ακατανόητη, και ιδίως στο βαθμό που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, τόσο γίνεται αντιληπτή με εμπορικούς και επιχειρηματικούς όρους, με αυτούς δηλαδή που η κυβέρνηση έχει επιβάλει στο ΕΣΥ.
Τα εν λόγω φαρμακευτικά προϊόντα παρασκευάζονταν ως τα τέλη του 2023 από την εταιρία “Boehringer Ingelheim International GmbH” η οποία τον Δεκέμβριο του 2023 πώλησε στην ελληνική εταιρία “Lavipharm A.E” για την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου. Η εταιρία αυτή είναι εκ των παλαιότερων ελληνικών επιχειρήσεων φαρμάκου, εισήχθη το 1995 στο Χρηματιστήριο και κατά οικονομικό έτος 2023 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ίδια, κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,87 εκατ. ευρώ και οι ενοποιημένες πωλήσεις από συνεχιζόμενη δραστηριότητα προ rebate και clawback ανήλθαν σε 57,43 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 45,14 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2022,
παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27,2%, υπερέβησαν δε τον προσαρμοσμένο
στόχο της διοίκησης της εταιρίας ύψους 52,27 εκατ. ευρώ κατά 9,8%.
Είναι προφανές ότι η απόφαση του Υπουργού Υγείας είναι «δωράκι» προς τη συγκεκριμένη εταιρία, η οποία ανθοφορεί και δεν αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα ασχέτως της εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής. Ταυτόχρονα, η ίδια απόφαση βαίνει εις βάρος των πολιτών, καθώς αυτοί θα επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα αυτά. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μετακυλίει ολοένα και περισσότερα κόστη στους κατοίκους της Ελλάδας, η δημόσια χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη και η υγεία ιδιωτικοποιείται και καθίσταται εμπορικό αγαθό της αγοράς. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται νέα και διογκώνονται τα υφιστάμενα οικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης, κάτι που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού.
Eπειδή η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων της χώρας σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης είναι συνταγματική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας
Επειδή τα εν θέματι φάρμακα δεν έχουν γενόσημα και δεν αντικαθίστανται από άλλα, πιθανόν φτηνότερα, επομένως είναι απολύτως και ιατρικώς απαραίτητα για την ανακούφιση των ασθενών που τα έχουν ανάγκη, ιδίως των καρκινοπαθών
Επειδή όλες οι δραστικές ουσίες (κωδεΐνη, παρακεταμόλη) που περιέχονται στα εν λόγω σκευάσματα αναφέρονται στην “WHO Model List for Essential Drugs” (2023, σελ. 2) ως “απαραίτητα φάρμακα"
Επειδή η ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας είναι εις βάρος των ανθρώπων, εις βάρος των ασθενών και εις βάρος ιδίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε μια χώρα που φτωχοποιείται και οι μισθωτοί της έχασαν την πενταετία 2019-2023 10 δις. ευρώ από το εισόδημά τους, οι δε επιχειρήσεις προσέθεσαν 10 δις στα κέρδη τους (όχι φυσικά όλες αλλά μόλις 700 επί συνόλω 1.700.000) τεκμηριώνοντας με αμετάκλητο τρόπο την υπερμεγέθη μεταφορά πλούτου από τους πολίτες στις οικονομικές ελίτ, και λόγω της αισχροκέρδειας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Γιατί αποφάσισε να απεντάξει τα εν θέματι φαρμακευτικά προϊόντα από τον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων;
2) Προτίθεται να επανεξετάσει το ζήτημα, και να τα επανεντάξει στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, ιδίως κατόπιν σχετικής παρότρυνσης εκ μέρους των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Αποστολάκης Ευάγγελος
Γαβρήλος Γιώργος
Δούρου Ειρήνη ( Ρένα)
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Ηλιόπουλος Όθων
Καραμέρος Γεώργιος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κόκκαλης Βασίλης
Κασιμάτη Νίνα
Μάλαμα Κυριακή
Λινού Αθηνά
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Γιάννης
Τζάκρη Θεοδώρα
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ