06/02/2007

Φώτης Κουβέλης: Ο ανταγωνισμός τον οποίο η κυβέρνηση έχει θεοποιήσει δεν παράγει αποτελέσματα προς όφελος των καταναλωτών

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη για τις υπερβολικές χρεώσεις είσπραξης  προμηθειών εκ μέρους των τραπεζών από τους πελάτες, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τον αντίστοιχο μέσο όρο των προμηθειών των τραπεζών των άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών, ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού ως οφείλει και να προστατεύσει τον ανταγωνισμό και τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες πολίτες.

Ο Υφυπουργός Π.Δούκας απαντώντας ομολόγησε την ύπαρξη του προβλήματος λέγοντας ότι παρότι λειτουργούν  εξήντα τράπεζες στην χώρα μας, ο χώρος δεν φαίνεται  να λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό και οι χρήστες των τραπεζικών εργασιών συνεχώς ζημιώνονται.  Τώρα όμως φαίνεται ότι αρχίζει να εφαρμόζεται και  στη χώρα μας ο ανταγωνισμός. Η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρέμβει στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να μην θεωρηθεί ότι  παρεμβαίνει στο έργο της.

Ειδικότερα, ο Φ.Κουβέλης δήλωσε:

«Ο Έλληνας καταναλωτής περιμένει εδώ και καιρό να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός αλλά δε βλέπει αποτελέσματα. Δυστυχώς, εκείνο που διαπιστώνει είναι η διαμόρφωση ολιγοπωλιακών συμπεριφορών που εν συνεχεία δίνουν τη δυνατότητα τα ολιγοπώλια να διαμορφώνουν τις τιμές όπως αυτά θέλουν. Αναμφισβήτητα υπάρχουν κανόνες οι οποίοι όμως δεν τηρούνται.  Το ζητούμενο είναι να εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες και να αναπτύσσονται αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αναμένουμε να ελεγχθούν οι τράπεζες  και όχι μόνο προς το εξιστορούμενο περιστατικό που έχει αναφορά η  συγκεκριμένη ερώτηση αλλά γενικότερα  να ελεγχθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η όλη δραστηριότητα  των τραπεζών.

Σε πρόσφατη επίσης επίκαιρη ερώτηση είχαμε ανταλλάξει απόψεις εδώ στην αίθουσα και είχαμε συμφωνήσει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να παρέμβει. Εάν αναφερόμαστε γενικώς και αορίστως στον ανταγωνισμό  χωρίς να αξιοποιούνται οι κανόνες και οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί ελέγχου τότε φοβάμαι ότι θα  διαπιστώσουμε ότι αυτός ο ανταγωνισμός τον οποίο έχετε θεοποιήσει εσείς και κάποιοι άλλοι  δεν παράγει αποτελέσματα προς όφελος των καταναλωτών αλλά προς όφελος εκείνων που διαμορφώνουν τα ολιγοπώλια.»