ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

06/09/2007

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ



Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τη διακήρυξη για τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή, την οποία στηρίζουν περισσότεροι από 80 άνθρωποι από όλο το φάσμα του αθλητισμού, καθηγητές φυσικής αγωγής, προπονητές, αθλητές, μέλη διοικητικών συμβουλίων αθλητικών σωματείων, αθλητικών ενώσεων και ομοσπονδιών από όλη τη χώρα και όλα τα αθλήματα.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στη Βʼ περιφέρεια Αθήνας.

Η Ελένη Αυλωνίτου ανέλυσε τη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και τη πρόταση για δημιουργία Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Φυσικής Αγωγής.

Ο Γιώργος Πάντζας μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τον αρνητικό ρόλο των μεγάλων εταιρειών.

Ο Νίκος Μάλιαρης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια συσπείρωσης της αριστεράς στο χώρο του αθλητισμού ώστε να δημιουργηθεί κίνημα παρέμβασης και δράσης.

Ο Γιώργος Χελάκης στάθηκε στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στον αθλητισμό, η οποία δεν μπορεί να προσφέρει αθλητικές υπηρεσίες στη βάση της οικονομικής αντιπαροχής.


Ακολουθεί η διακήρυξη για τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο αθλητικό προσκήνιο, παίζει μπάλα με φρέσκιες ιδέες, ζωντανός κι ανατρεπτικός

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατανοεί ότι η  φυσική αγωγή κι αθλητισμός εξελίσσονται μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, στο οποίο όπου κυριαρχεί η επιδίωξη για κέρδος, η διαφήμιση, ο τρόπος που πλασάρεται το «προϊόν».

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αγωνίζεται για ένα διαφορετικό αθλητισμό, για τους νέους κι όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. Η Αριστερά προβάλλει μια ανθρωποκεντρική αντίληψη για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό. Θεωρεί ότι ο αθλητισμός πρέπει να αποτελεί μια μακρόχρονη διαδικασία που ξεκινά με ευθύνη του κράτους από την προσχολική, φτάνει μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα συνδέεται με άλλες μορφές αθλητικής δραστηριότητας, τέτοιες όπως ο σωματειακός αθλητισμός και οι δραστηριότητες που αναπτύσσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Ριζοσπαστική Αριστερά επιδιώκει τη δημιουργία ενός ΕΝΙΑΙΟΥ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ, ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ κι ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, το οποίο θα εξυπηρετεί τις σημερινές και αυριανές ανάγκες όλου του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τη τετραετία που πέρασε δεν έκατσε στο πάγκο. Έπαιξε μπάλα και μάλιστα επιθετικά, παρεμβαίνοντας σε όλα τα ζητήματα του αθλητισμού:

•    Κατέθεσε προτάσεις για τη φυσική αγωγή στην εκπαίδευση

•    Έθιξε τα προβλήματα του αγωνιστικού – σωματειακού αθλητισμού και των αθλητικών υποδομών.

•    Προέβλεψε τα προβλήματα με τη βία και το ντόπινγκ και προειδοποίησε σχετικά. Κατέθεσε ερωτήσεις στη Βουλή και πακέτο συγκεκριμένων προτάσεων, την ίδια στιγμή που όλα τα άλλα κόμματα είτε χάιδευαν τους φορείς της βίας, είτε παρείχαν κρατική κάλυψη στα κυκλώματα του ντόπινγκ για χάρη κάποιων εφήμερων μεταλλίων, είτε απλώς κατάγγειλαν.  

•    Όρθωσε ουσιαστικό λόγο κι αντιστάθηκε όταν τα δυο κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονταν στις χαριστικές παραχωρήσεις στα  ιδιωτικά συμφέροντα της αθλητικής βιομηχανίας. Όταν συναγωνίζονταν σε παραχωρήσεις γης, στη παραβίαση πολεοδομικών κανόνων και νόμων για κατασκευή εμπορικών μεγαθηρίων με ολίγο από αθλητική χρήση

•    Συμμετείχε με πρωτοπόρο ρόλο στο κίνημα για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Γιατί στην αντίληψη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν νοείται αθλητισμός χωρίς ελεύθερους χώρους, προσβάσιμες παραλίες, πράσινο και ποιότητα ζωής.

Η οδυνηρή πραγματικότητα του αθλητισμού στα σχολειά και στο σωματείο

Η νεολαία της χώρας μας δεν μπορεί να αθληθεί. Εξουθενώνεται από το κυνήγι του βαθμού ανάμεσα στο σχολείο και το φροντιστήριο. Οι νέοι μας δεν μπορούν να απολαύσουν τη χαρά που δίνει η άθληση, η άσκηση και η ευγενική άμιλλα. Στερούνται τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα τους αρνούνται το δικαίωμα να αθλούνται μέσα στο σχολείο. Είναι τεράστια τα προβλήματα της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση υποτυπώδεις και ακατάλληλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις  στα σχολεία. Και πάνω απʼ όλα υποχρηματοδοτείται. Είναι ελάχιστη η κρατική αρωγή σε μια δραστηριότητα που αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη της χώρας.

Κι όταν, όσοι νέοι βρουν τρόπο ένταξης στον αθλητικό σύλλογο, έρχονται αντιμέτωποι με μια άλλη οδυνηρή πραγματικότητα και αντιλήψεις. Άλλοι ερασιτεχνικοί αθλητικοί σύλλογοι είναι εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους. Που για να συντηρηθούν πρέπει κατά κύριο λόγο οι γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, ή να υπάρξουν μερικοί ρομαντικοί αλλά εύρωστοι παράγοντες, όσο φυσικά αντέχουν οικονομικά. Αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που εμπλέκονται με τους αθλητικούς συλλόγους με σκοπό τη διαφήμιση, την κοινωνική τους ανέλιξη, με κύριο χαρακτηριστικό την εκδούλευση, τη εκχώρηση του «παραγοντισμού» στις πολιτικές κεντρικές και τοπικές εξουσίες που διαφεντεύουν το τόπο.

Πολλοί ερασιτεχνικοί αθλητικοί σύλλογοι, οι οποίοι απαρτίζονται από ρομαντικούς εθελοντές και προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στους νέους, αλλά και άλλοι, σύλλογοι που λειτουργούν αντιγράφοντας τις πρακτικές ενός ψευδεπίγραφου εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, επιδιώκοντας να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Οι αντιθέσεις ενός μεταλλαγμένου αθλητισμού, στον οποίο χρήσιμο θεωρείται μόνο ότι φέρνει χρήματα. Και φυσικά με κάθε τρόπο και κόστος για τους αθλούμενους. Για την υγεία τους, τη ψυχική τους ισορροπία, τη πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Για το λόγο αυτό οι νέοι μας κατέχουν τις πρώτες θέσεις σε κάθε αρνητική στατιστική που αφορά την υγεία τους, τη ποιότητα και τον τρόπο ζωής. Η Νέα Δημοκρατία φρόντισε να υπονομεύσει κι άλλο το μέλλον τους.

Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τέσσερα χρόνια χαμένα για τον ελληνικό αθλητισμό και τη νεολαία

Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησε τη πεπατημένη των προκατόχων της. Προσπάθησε να συνδιαχειρισθεί μαζί με τα ιδιωτικά συμφέροντα τα κέρδη του αθλητικού θεάματος, εκφράζοντας απολύτως τη νεοφιλελεύθερη άποψη για τον αθλητισμό: για τον «αθλητισμό - εμπόρευμα» και τη κυβέρνηση συνεταίρο-επιχειρηματία. Έτσι αντί να προσφέρουν στον ελληνικό αθλητισμό ότι του αναλογεί, τον μετέτρεψαν σε αιμοδότη του κρατικού προϋπολογισμού.

•    Ιδιωτικοποίησαν τον ΟΠΑΠ τον πιο κερδοφόρο δημόσιο οργανισμό

•    Πρόλαβαν να κάνουν δυο ρυθμίσεις των χρεών των αθλητικών εταιρειών, χαρίζοντάς τους εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ και με τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ

•    Άνοιξαν τα ταμεία των Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας, ως άλλη περίπτωση ομολόγων, κι επιλεκτικά επιδότησαν από αυτά  τις ΠΑΕ

•    Πρόλαβαν να εκχωρήσουν δημόσιες εκτάσεις στο όνομα της κατασκευής νέων γηπέδων, με απεχθείς περιβαλλοντικούς και οικονομικούς όρους

•    Εκχώρησαν παραλίες και δεν προστάτευσαν βουνά και δάση, στα οποία μπορούσαν να  αναπτυχθούν δράσεις μαζικής άθλησης και άσκησης

•    Πρόλαβαν να γεμίσουν τα γήπεδα με ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης και επαίρονται για τη καταπολέμηση της βίας, όταν σε επεισόδια εκτός των γηπέδων υπήρξε νεκρός και τραυματίες

•    Επί τέσσερα χρόνια άφησαν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις να ρημάξουν και προσπαθούν να τις παραχωρήσουν για εμπορικές χρήσεις, άσχετες με κάθε αθλητική ή κοινωφελή δραστηριότητα

•    Αφήνουν τα σχολεία με εκατοντάδες οργανικά κενά καθηγητών φυσικής αγωγής κι έχουν απαξιώσει τον αθλητισμό στην εκπαίδευση

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να ασκήσει επιτελικό ρόλο για την αρμονική ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού σε άλλη βάση, προσπάθησε να παίξει πολιτικά πάνω στις διαφορές των αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο αυτό. Η πολιτική της ευθύνη για την απαξίωση του κοινωνικού αθλητισμού δεν κρύβεται, όσα μετάλλια κι αν κατακτηθούν στο στίβο του επαγγελματικού πρωταθλητισμού και της εμπορευματοποίησης.

Άλλα τέσσερα χρόνια χαμένα είναι πολλά. Η υποθήκευση του μέλλοντος μιας ακόμα γενιάς πάει πολύ.

Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές σημαίνει περισσότερη δύναμη σε όσους πιστεύουν ότι αθλητισμός δεν είναι μόνο να βλέπεις από τον καναπέ και την εξέδρα. Αθλητισμός είναι όταν αθλείσαι ο ίδιος. Όταν φυσικά η πολιτεία δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες γι αυτό. Γι αυτό αγωνισθήκαμε και θα αγωνιζόμαστε, γιατί ένας άλλος αθλητισμός είναι εφικτός»

Στη συνέντευξη  ανακοινώθηκαν και τα ονόματα των ανθρώπων του αθλητισμού που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε όλη τη χώρα και προέρχονται από το χώρο της αθλητικής επιστήμης, του ερασιτεχνικού σωματειακού αθλητισμού (το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, τη κολύμβηση, το βόλεϋ, την υδατοσφαίριση, το σκάκι, την ιστιοπλοΐα), εν ενεργεία ερασιτέχνες αθλητές, διαιτητές, από το χώρο των φιλάθλων και από το χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Συγκεκριμένα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την επικράτεια συμμετέχουν οι παρακάτω:

Β  ΑΘΗΝΑΣ

  • Αυλωνίτου Ελένη, Διδάκτωρ Εργοφυσιολόγος στο Εθνικών Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, πρ. πρωταθλήτρια κολύμβησης και βαλκανιονίκης
  • Μάλιαρης Νίκος, πρόεδρος «Αστέρα 2004» Καισαριανής, πρ. γ.γ. ΠΣΑΠ
  • Πάντζας Γιώργος, Αντιπρόεδρος ερασιτεχνικής ΑΕΚ
  • Χελάκης Γιώργος, δημοσιογράφος
  • Ψαριανός Γρηγόρης, Αντιπρόεδρος «Ένωσης 1924»,

Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • Θωμάς Νίκος, διαιτητής ποδοσφαίρου ΕΠΣ Μακεδονίας

Ν. ΕΒΡΟΥ

  • Πανταζίδης Γιώργος, γ.γ. αθλητικού συλλόγου Γυμναστικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης

Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

  • Αποστολακάκης Απόστολος, πρ. γ.γ. Συλλόγου Βετεράνων Αθλητών Στίβου (ΣΕΒΑΣ) Καβάλας

Ν. ΣΕΡΡΩΝ

  • Παπαϊωάννου Σταύρος, ιστιοπλόος στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Βόλου Ανοικτής Θάλασσας

Ν. Πρέβεζας

  • Ζαπουνίδης Αντώνης, ποδοσφαιριστής Α.Ε. Πρέβεζας
  • Παγκράτης Σπύρος, πρ. υδατοσφαιριστής Ναυτικού Ομίλου Πρέβεζας

Ν. Χανίων

  • Χλωράκης Στέφανος, πρ. γ.γ. Επιτροπής Πόλο Ν.Ο. Χανίων
  • Βουλγαρίδης Μηνάς, πρ. μέλος δ.σ. Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας

Ν. Τρικάλων

  • Σιμορέλης Χρήστος, πρ. πρόεδρος Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Τρικάλων

Ν. Αιτωλοακαρνανίας

  • Παπαδόπουλος Παναγιώτης, μέλος δ.σ. Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας

Ν. Πιερίας

  • Ζάννας Γρηγόρης, έφορος βόλεϋ ερασιτέχνη Πιερικού



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ