10/10/2007

Δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ασφαλισμένου από έναν ασφαλιστικό φορέα

Ερώτηση του Φ.Κουβέλη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Από την κείμενη ασφαλιστική νομοθεσία παρέχεται το δικαίωμα στον απασχολούμενο, ο οποίος είναι ασφαλισμένος σε περισσότερους από ένα δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς, να επιλέξει έναν φορέα για την κάλυψη της Ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης. Έτσι σε απασχολούμενο που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ απατείται για την κάλυψη της Ιατροφαρακευτικής του περίθαλψης, η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης μέσα στον προηγούμενο χρόνο ή στο τελευταίο 15μηνο. Παράλληλα ο ίδιος απασχολούμενος που δραστηριοποιείται και ως ελεύθερος επαγγελματίας δύναται να ασφαλίζεται στον Ο.Α.Ε.Ε. εξαιρούμενος της ασφάλισης που αφορά τον κλάδο Υγείας.

Ο Ο.Α.Ε.Ε. όμως παρότι δέχεται ότι οι ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα να εξαιρεθούν με αίτησή τους από την ασφάλιση του κλάδου Υγείας, εφόσον είναι άμεσα ασφαλισμένοι σε άλλο Ταμείο, θέτει ως όριο για την απαλλαγή, την πραγματοποίηση τουλάχιστον 150 ημερών ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.

Επειδή από την διαφορετική ερμηνεία που δίδεται μεταξύ των δύο ασφαλιστικών φορέων, αφού για το Ι.Κ.Α. απαιτούνται 50 ημέρες ασφάλισης κατά έτος, ενώ για τον Ο.Α.Ε.Ε. απαιτούνται 150 ημέρες πλήρους ασφάλισης για την κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ταλαιπωρούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που συναλάσσονται με τους φορείς αυτούς.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

•    Ποια είναι η θέση των Υπουργείων για την ακριβή ερμηνεία των διατάξεων των 3232/2004 αναφορικά με τον απαιτούμενο χρόνο Υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων, που ασφαλίζονται στους εν λόγω φορείς (Ι.Κ.Α.-Ο.Α.Ε.Ε.)

•    Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να προωθήσουν, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία την οποία μέχρι σήμερα υφίστανται οι απασχολούμενοι που είναι ασφαλισμένοι στους ανωτέρω φορείς (Ι.Κ.Α.-Ο.Α.Ε.Ε.)

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης