17/01/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτηση Π.Λαφαζάνη για ακρίβεια και εισοδηματική πολιτική

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΑΤΗΣ ΣΤΟ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΕΩΣ ΘΛΙΒΕΡΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά, Παναγιώτη Λαφαζάνη, προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας, με θέμα το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας στις αγορές και η εισοδηματική πολιτική σκληρής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις.

Κατά την τοποθέτησή του, μετά την απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχου, ο Παν. Λαφαζάνης, τόνισε τα εξής:

Η απάντησή σας κ. Υφυπουργέ ήταν τουλάχιστον απογοητευτική, για να μην πω θλιβερή. Και δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά, αλλά σε μια κυβέρνηση η οποία έχει χάσει με την πολιτική της κάθε έλεγχο στις αγορές. Ένα «τσουνάμι» ακρίβειας από το περασμένο φθινόπωρο γιγαντώνεται στις αγορές. Εξωραΐζετε θλιβερές καταστάσεις που λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα. Η ακρίβεια από την αρχή του χρόνου σε ορισμένα είδη έχει φτάσει στο 20%, 25% και σε άλλα στο 30%. Μιλάμε για μια κατάσταση η οποία είναι πλέον τραγική. Μια κατάσταση η οποία βουλιάζει τα λαϊκά εισοδήματα και τινάζει την οικονομία στον αέρα.

Μου λέτε ότι οι τιμές είναι ελεύθερες κ. Υφυπουργέ. Οι τιμές είναι ελεύθερες μόνο και μόνο για να πετάνε στα ύψη! Η αγορά είπατε ότι αυτορυθμίζεται. Σωστά! Η αγορά αυτορυθμίζεται διαμορφώνοντας καρτέλ. Κι εσείς ως θεατής παρατηρείτε την κατάσταση και αφήνετε την αισχροκέρδεια να καλπάζει, την υπερκερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων να εκτινάσσεται στα ύψη πλέον, και να συνοδεύεται από τη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου.

Κοιτάξτε τι γίνεται στις Τράπεζες κ. Υφυπουργέ. Αυτή τη στιγμή, με αφορμή τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ανεβάζουν τα επιτόκια ακόμα παραπάνω. Τι είναι αυτές οι Τράπεζες εν πάση περιπτώσει; Κράτος εν κράτει; Μπορούν να ληστεύουν ανενόχλητα; Έχουμε αποφάσεις δικαστηρίων και εκλιπαρείτε τις Τράπεζες να εφαρμόσουν αυτές τις αποφάσεις. Γιατί δεν νομοθετείτε στη βάση αυτών των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να εφαρμοστούν; Μου λέτε ότι συζητάτε με τα πολυκαταστήματα, ότι προσπαθείτε να κάνετε συμφωνίες. Αυτό είναι αυτογελοιοποίηση μιας Κυβέρνησης. Οι «συμφωνίες κυρίων» δεν λειτουργούν ποτέ! Και δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ. Αυτό το οποίο γίνεται είναι εσείς να συμφωνείτε μεταξύ σας και οι τιμές να καλπάζουν. Δεν παίρνετε μέτρα. Μιλάτε για την ελευθερία των αγορών. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι τουλάχιστον στους κλάδους και στα προϊόντα που οι τιμές έχουν υπερβεί τα όρια να βάλετε πλαφόν. Να βάλετε ελεγχόμενο ποσοστό κέρδους. Να παρέμβετε δυναμικά σε μια κατάσταση η οποία σε λίγο θα είναι εφιαλτική, κυρίως για τα φτωχότερα στρώματα.

Μου λέτε ότι δεν έχετε αρμοδιότητα για να απαντήσετε για το θέμα της εισοδηματική πολιτικής. Η κυβέρνηση είναι μία και ενιαία. Όταν έρχεται εδώ, συνεννοούνται οι Υπουργοί προκειμένου να απαντήσουν επί της ερώτησης για θέματα που είναι συνυφασμένα. Δεν μπορεί η ακρίβεια να καλπάζει και να μου λέτε 3% αυξήσεις στους μισθούς. Έχουν καταρρεύσει πλέον οι μισθοί και οι συντάξεις. Το ευρώ μετά την καθιέρωσή του έφερε ένα κύμα ανατιμήσεων και σήμερα το ευρώ, ενώ είναι το πιο σκληρό νόμισμα στον κόσμο, δεν έχει αγοραστική αξία στην Ελλάδα. Έχουμε καταντήσει η πιο ακριβή, σχεδόν, χώρα στην Ε.Ε.

Αναθεωρήστε την εισοδηματική πολιτική της σκληρής, ανάλγητης λιτότητας. Δεν μπορεί οι κατώτεροι μισθοί να είναι σε αγοραστική δύναμη πίσω και από το 1984.

Θέλουμε απαντήσεις, θέλουμε μέτρα συγκεκριμένα, θέλουμε αποτελέσματα, όχι ωραία λόγια και ανέξοδες απειλές οι οποίες δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.