20/03/2008

Κίνδυνος λειψυδρίας στον κάμπο της Θεσσαλονίκης

Ερώτηση Ε.Αμμαντίδου προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πανάκριβο θα είναι το νερό τα επόμενα χρόνια και οι αγρότες θα αναγκαστούν να βάλουν ʽβαθιάʼ το χέρι στη τσέπη. Από το 2010 επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η κοστολόγηση της χρήσης του νερού, δηλαδή οι πολίτες θα πληρώνουν, είτε μέσω ειδικών τελών είτε μέσω του προϋπολογισμού, την υπερβολική χρήση του νερού ή τα έργα και τις παρεμβάσεις για τη διάθεση του νερού. Έτσι οι αγρότες θα αναγκαστούν και να πληρώνουν ακριβά την κατανάλωση που κάνουν, αλλά και να καταβάλουν το κόστος που τους αναλογεί για έργα ύδρευσης και άρδευσης.

Προβλήματα στην άρδευση των χωραφιών τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες του κάμπου της Θεσσαλονίκης αλλά και του Νομού Πέλλας την καλοκαιρινή περίοδο. Το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερα οξυμένο εξαιτίας των  μειωμένων βροχοπτώσεων της τελευταίας περιόδου, αλλά και της πολιτικής του Υπουργείου.

Λόγω της καθυστερημένης ανακοίνωσης μέτρων για τη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής μέσω της επιστροφής του ποιοτικού παρακρατήματος, πολλοί παραγωγοί θα στραφούν στις καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού που απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Επίσης, θα αυξηθεί η ζήτηση νερού για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο εφόσον οι παραγωγοί δεν θα χρηματοδοτηθούν προκειμένου να αντικαταστήσουν  τις παλιές μεθόδους άρδευσης με σύγχρονες λιγότερο σπάταλες (π.χ. στάγδην άρδευση), αλλά ούτε θα υπάρξει χρηματοδότηση προγραμμάτων απορρύπανσης για τις περιοχές αυτές.

Όμως, το πρόβλημα της έλλειψης νερού επιτείνεται και από την σπατάλη λόγω της ελλιπούς συντήρησης  του απαρχαιωμένου αρδευτικού δικτύου.

Άρα, η ένταση με την οποία εμφανίζεται το πρόβλημα της λειψυδρίας αναμένεται να αυξάνεται συνεχώς  και λόγω των κλιματικών αλλαγών, όπως προβλέπουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη λήψης άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ορθολογική διαχείριση και την αύξηση των αποθεμάτων  νερού.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

-    Τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στη χρήση νερού στις καλλιέργειες στον κάμπο της Θεσσαλονίκης.

-    Ποια ειδικά μέτρα θα πάρουν και με ποια κίνητρα θα γίνει αλλαγή των μεθόδων άρδευσης και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου.

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου